Dieta x školní jídelna

baris
30. zář 2015

Dobrý den,

potřebovala bych poradit, jak jste s "poprali" se školní jídelnou, když Vaše dítě mělo dietu.

Obě dcery musí dodžovat histaminovou dietu. Se školkou jsem se v pohodě domluvila, každý týden jsem jim seškrtávala jídelníček, co dcery mohly ... Vyšly mi vstříc, vše běželo jak na drátkách.

Starší dcera nastoupila do první třídy. Nejdříve mě ředitel ujišťoval, jaký to nebude problém, že mi jídelna výjde vstříc. Jídelna mi samozřejmě vstříc nevyjde, kuchařky se kroutí jak hadice a když už po nich jenom chci, aby mi řekly, co znamená v jejich podání kuře na zelenině, karibské medailonky ... tak mi jenom řeknou, že to dělají pokaždé jinak, takže neví, co tam dají 😠 😠 😠 😠

Poté mi řeknou, že se nemám bát, protože město vyjde vstříc dětem, co musí dodržovat diety, kdy jedna škola bude vařit speciální diety pro tyto děti. No a pak mi volají, že pro dceru dietu vařit nebudou a mezi řečí se dozvím, že důvod je, že je sama (???) a že jim nutriční poradkyně rovnou řekla, že je to příliš složitá dieta, že se do ní ani nebude pouštět 😝 😝 😝

Jídelna vaří sice zdravé obědy, ale naprosto katastrofální pro tuto dietu - pořád ryby, luštěniny, vše na rajčatech ... Téměř 3x do týdne je dcera bez oběda, já i manžel v práci (babička a dědeček taky). Je v družině od 6:30 a když má kroužek, tak domů přijde až v 18:30.

Nemůže být celý den hladem. Nevím, jak dále postupovat. Nemohu jí uvařit jídlo den předem, protože nesmí ohřívané. A 😒

Napadá Vás něco? Už jste to řešily???

ducik
30. zář 2015

@baris to je na pytel, ze nesmi ohrivane ☹ osobne mam jeste mrne, ale zrovna nedavno jsem resila se znamou, holcicka ma celiakii a jeste cukrovku, jidelna odmitla kooperovat, vazit jidlo pry nebudou. Tam ale neni limit to ohrivani, tak si nosi krabicky.

ddanda
30. zář 2015

Mam poznatek zase z druhe strany.Neco podobneho resi segra v praci coby kucharka ve skolni jidelne.
Oni na vareni dietnich jidel potrebuji jednak prostor (coz se da zajistit) ale nemohou to varit samy. Potrebuji k tomu nutricni poradkyni.Ta by musela byt pritomna cca 4 hodiny denne a bohuzel si nebere na hodinu tolik, co kucharky v SJ.
Nemyslela jsem si ze je to tak prisne. Takze to je duvod, proc treba pro jedno dite s dietou nechtejji varit.
Ted delaji pruzkum, kolik deti by dietni jidla potrebovalo a pak to budou resit dal.
Kousek od nas je prave vyvarovna specialne dietnich a zdravych jidel, tak by je treba i dovazeli pro tyto deti.
A ze to reditel slibil....verte, ze ten nema tucha, jak to v kuchyni chodi.

kamila297
1. říj 2015

Tak zbývá dělat větší svačiny, aby jí to zbylo i na odpoledne a večer jí uvařit teplé jídlo. Jiné řešení nevidím. Taky máme kluka v družině a přestože na oběd chodí normálně, tak má taky "dvojí" svačinu, aby odpoledne neměl hlad, než pro něj přijdeme.

baris
autor
1. říj 2015

@ddanda tak FM zajistil na jedné škole nutriční specialistku, která bude sestavovat jídelníček pro děti s dietou a z dané školy se budou jídla rozvážet. Bohužel tato specialistka doporučila kuchařkách na tuto dietu nepřistoupit. Nevím - asi se jí nechtěl vymýšlet jídelníček ☹

ddanda
1. říj 2015

@baris

andy80
1. říj 2015

Jsem vedoucí školní jídelny a s tou terapeutku to není pravda. Stačí být v ASPOS (poplatek činí 100,-- Kč ročně) ti vypracují směrnici o dietním stravování (zdarma) a je nutno koupit knížku (250,-- Kč) a jídelna může vesele vařit diety jako dříve i bez nutriční terapeutky. Takže kdo chce, diety vaří, kdo ne, nevaří. Je to jen o lidech.

@baris těžko radit, zkuste si sednout s vedoucí školní jídelny a promluvit si o tom, co dieta obnáší, co dcera smí a nesmí (sama netuším, mám zkušenost jen z celiaky nebo alergiky na určitou potravinu) a zda by opravdu nebyly schopny pro dceru uvařit.

mary.jane
1. říj 2015

@baris ahoj, já bych na tu nutriční specialistku tak nenasazovala. Jak jsem si teď jen zběžně pročetla, o čem ta histaminová intolerance je, tak to si vytváření speciální diety pro dítě asi žádná instituce na triko nevezme - všude píší, jak je vytváření diety pro tuto intoleranci extrémně individuální (oproti "klasickým" dietám typu bezlepkové nebo bezmléčné), což prostě v jídelně vařící pro několik desítek až stovek dětí asi opravdu nelze.

andy80
1. říj 2015

Aha, tak jsem si to přečetla a tato dieta je fakt masakr.

baris
autor
2. říj 2015

@mary.jane já jí nechci shazovat. ☹ Jen jsem v koncích. Pořád jsem všude volala, psala ... zda nepotřebují nějaké podklady, cokoliv vědět a pořád mě odbývali s tím, že "plaším" a že není ještě nic rozhodnuto ... no a v zápětí mi zavolají, že dceru smetli ze stolu a nebudou jí vařit. ☹

Mě jen mrzí ☹ to, že aniž by se mě zeptali - jak si to představuji, jak jsem to řešili ve školce, co po nich potřebuji ...., tak to rovnou odmítli, že se tím nebudou zabývat.

baris
autor
2. říj 2015

@andy80 tebe bych chtěla mít jako vedoucí školní jídelny 😀 😀 😀 😀

Já té naší volám, píšu, klepu na dveře a pokaždé mě vyhodí s tím, že nemá čas, kolik má práce (já jí to opravdu věřím, že má toho hodně) a když už má čas, tak mi řekne, že vaří pokaždé z něčeho jiného. 😝 Navíc je teď "trend" vařit je z luštěnin nebo ryb a to holky nesmí. A když nejsou luštěniny, tak uvaří špíz ze sóji a jater nebo obalované tvarůžky - což taky nesmí.

Já věřím, že je to masakr vařit v jídelnách, že toho mají hodně ... Jen mě mrzí, jak všichni pěli chválu na kuchařky (ředitel, družinářky, učitelky ... jak všem vycházejí vstříc) a mě třísknou dveřma před nosem, aniž bych řekla A.

andy80
2. říj 2015

@baris nemá čas jo? Ať jde do háje. Na rodiče si vždycky čas udělám, vždyť jde o děti a děti jsou našimi zákazníky. Je to jako kdekoliv jinde v restauraci jsou hosté, v obchodě nakupující a u nás jsou zákazníci děti a těm se musíme jim vycházet vstříc.