icon

Mají učitelky někdy averzi na určité děti?

dc282308
16. pro 2022

Mám takový zvláštní dotaz, hrozně by mě zajímalo, jestli učitelky ve škole cítí i nějakou nesympatii, a nebo naopak preferenci vůči některým dětem. Myslela jsem si, že jsou vždy 100% neutrální. Nebo by to alespoň mělo tak vypadat.
Už od nástupu do 1. třídy mám pocit, že našeho syna nemá jeho třídní učitelka zrovna v lásce. Ještě není ani první pololetí za ním a už dostal několikrát známku 4, 5. Přestože má podezření na nějakou poruchu, šli jsme do PPP. Všechno jsme splnili. A stejně dostává špatné známky. Syn mi už několikrát řekl, že ho nemá ráda, a když se ho zeptám, proč si to myslí, tak řekne, že to tak je. Že se na něj nikdy neusměje, že mu říká jen věci co dělá špatně. Zatím se ještě nestalo, že by vystavila jeho výrobek, obrázek, nebo psaní. Dnes celá třída jela na výlet a on nemohl, šel do vedlejší třídy, kvůli tomu, že na posledním výletě nestihl vystoupit z šaliny. Asistentka jim onemocněla a učitelka řekla, že ho prostě nebere. Podle mě je to jen zámiňka a nemá ho jednoduše ráda, ale je to profík, a tak by se jí to stávat nemělo, ne?

Strana
z6
andelka
16. pro 2022

@dc282308 určitě by se dalo domluvit na ráno. V tuto dobu je přece většina lidí v práci.

dc282308
autor
16. pro 2022

@andelka Ne, ale on nejezdí nikdy nikam, protože nesnese změny a sám snad ani nechce. Po dobu těch akcí je doma. Má na to nějakou výjimku.

andelka
16. pro 2022

@dc282308 díky za upřesnění, tak to může taky být. Pro některé děti ty mimoškolní akce až takový přínos být nemusí,ale to je individuální. Já bych to být nenechala, kvůli jedné zkušenosti nemůžou řešit a předjímat všechny další akce. Max je to impuls více ho hlídat.

antilopkax
16. pro 2022

@zelenaesmolda učitelka běžně jezdila s minulými třídami. Spíš dělala akce navíc.
Dítě neposlouchalo, předcházelo tomu několik problémů.

console
16. pro 2022

Bohuzel…je to bezne. Na dceru si taky zasedla ucitelka, rikaly minto i jeji spoluzacky, ze je na ni hnusna. Napsala jsem ji mail a poslala v kopii rediteli. Ona neodpovedela vubec a komunikovala jsem jen s nim. Po roce se to opakovalo, to uz tam tata dcery zasel za reditelem osobne. Nenechavej to byt.

levandule_k
16. pro 2022

@zelenaesmolda Známá učila 1. třídu a když chtěli rodiče něco řešit, byla tam klidně i do pěti.

zelenaesmolda
16. pro 2022

@levandule_k
To je ale jeji volba.Tezko bude do peti pokud musi vyzvednout treba dite ze skolky...

konidana
16. pro 2022

Urcite lze dimluvit konzutace i jindy. U nas casto rano pred vyucovanim na 7h nebo 7.15 apod. Nebo prostě v terminu kdy ten ucitel neuci a bud ma okno nebo zrovna skoncil. 2h dele na vas opravdu ale cekat nebude. Doporučuji schuzku s ucitelkou, a pikud by nebyla domluva tak pak i s dalsi treti osobou ( jina ucitelka, zastupkyne, ...) ale mam zkusenost, ze tam zastupkyne byla jen do poctu, všecko ucitelce odkyvala a rozhodne se mi to nejevilo jako dalsi nezavisly pohled. Dale by se z takoveto schuzky mel vyhotovit pisemny zapis, ktery pak vsichni podepisi.

michaela_2
16. pro 2022

Kamarádka učí 3. třídu a při posledním výletě na lezeckou stěnu, brala s sebou i chlapečka vozíčkáře. Chtěl se tam jet podívat, tak jel. Pomáhal jí spolužáky nějak bodovat.

Třídní výlety, mají přeci stmelovat kolektiv. Co je to za blbost, někoho cíleně vyloučit “za trest”? To mi nepřipadá moc pedagogické.

eviicka
16. pro 2022

Učitelky jsou jen lidi, je přirozené, že některé dítě jim třeba nesedí, je pro ně náročné. Je ale hodně neprofesionální, když to dá jakkoliv najevo a nesmí to dělat (ale nežijeme v ideálním světě, že...).
Co se týká tvého syna, už jste s ní měli mluvit dávno, ake ne hnen na ni nastoupit. Aktivně se zajímat, proč má špatné známky, jak ve škole funguje? Zkusit třeba napsat, že uvedené konzultační hodiny vám nevyhovují, jestli by nevyšla vstříc a navrhnout jiný čas (ale od pěti odpoledne fakt ne). Podle její ochoty je spolupráci můžete tak řešit dál. Zatím víte, jen co vám řekne syn. Jaké zkušenosti s ní mají jiní rodiče?

Ten výlet je také zvláštní, vyčleňovat děti se nesmí, na druhou stranu díky tomu se spousta dětí na akce nedostane, protože s některými si to ti učitelé netroufnou a raději se nejede nikam.

fifina86
16. pro 2022

@zelenaesmolda však i v tom článku je, že vyloučení je problém, pokud je to součástí školního vzdělávacího plánu (ŠVP). Taková návštěva knihovny/divadla tam vůbec být nemusí, takže ani u právníka neuspěješ. Spoustu škol tam nemá v ŠVP ani právě školy v přírodě, aby nemuseli problémové děti brát.

knuffel
16. pro 2022

Autorko, je to o domluvě, někteří rodiče můžou přijít ráno před vyučováním, někteří až odpoledne, většinou se najde vhodný termín pro obě strany, ale nemá fungovat tak, že si učitelka poručí, abyste dorazili o půl druhé a vy se třeba postavte na hlavu. Ale možná jsem letadlo. 🤷

veruuu_kubesovic
16. pro 2022

@zrzinda
dítě s jakoukoliv zdravotní indispozicí nesmí být "opomíjeno" ze společenských akcí školy, pokud je ve škole, účastní se všeho zároveň se svojí třídou (jako máma diabetičky o tom něco vím)
@dc282308 jednoznačně řešit, první s paní učitelkou, pošli tvého muže a když to nepomůže tak bych to hnala výš...
Jako, že zapomněl vystoupit z tramvaje? to snad měla ohlídat učitelka a ne, že teď kvůli tomu tvůj syn nikam nesmí...

kevi1
17. pro 2022

To zakazanie vyletu je neospravedlnitelne, ale to ze dostava zle znamky? To si ako ucitelka dovoli dat 4, 5 dietatu, ktore to ma spravne? To sa mi nejak nezda..

danfal
17. pro 2022

K těm známkám. Dokud není vyjádření z PPP musí být dítě hodnoceno stejně jako ostatní. Ještě je možnost, že se vypracuje Plán pedagogické podpory, kde se stanoví úlevy, ale také způsob, jak by se s žákem mělo pracovat nejen ve škole, ale i doma. Z poradny také dostanete doporučení, jak s chlapcem pracovat i vy doma.
A ve školce jste problém neměli?
K výletu se třídou- pátrala bych po důvodu a chtěla ho slyšet přímo od paní učitelky. Toto si myslím, že můžete vyřešit i přes mail. Napsala bych dotaz na důvod, proč se mě dítě nemohlo zúčastnit této akce.

danfal
17. pro 2022

Potom by požádala o schůzku paní učitelku a chtela přizvat třeba i zástupce ředitele, abyste tu situaci vyřešili, ale předpokládám, že časem se trochu budete muset přizpůsobit, protože pracovní doba učitele je třeba u nás od 7:00 do 15:30.

marimanta
17. pro 2022

Klidně bych to řešila mailem, budeš vše mít písemně a kdyby něco, učitelka nemůže říct, že to neřekla apod.
Nicméně když jsi doma, proč je problém tam zajít v těch jejích hodinách konzultačních? Mně tak mimo nepřijdou.

xmele004
17. pro 2022

Rozhodne resit, my meli takovouhle "profesionalku" od 1-5 tridy, porad jsme rikali, ze to vydrzime, nechteli jsme dite ucit, ze od problemu se utika. Takze jsme vydrzeli. Vztah ke skole ma hroznej, zasela to v nem urcite ona. Taky dostaval uz nekdy v pulce prvni tridy 5 a to treba ucitelka z vedlejsi tridy ani jeste nezacla znamkovat nebo davala max 2...hrozne nas to mrzelo, ale nedelali jsme nic. Ted vim, ze bych zmenila tridu/skolu ...

ada22
17. pro 2022

Je divné, že by jela na výlet učitelka sama. U nás jezdí vždy minimálně učitelka plus asistentka, když není asistentka, tak požádala učitelka někoho z rodičů, případně jel někdo jiný ze školy. A v první třídě jezdí dokonce tři, berou druzinarku a to měly jen 15 dětí. To že ti nevystoupí dítě z tramvaje je hlavně chyba učitelky a není to důvod k vyloučení dítěte. Být tebou, tak to začnu řešit po Novém roce s ucitelkou, ale to co píšeš není ze strany učitelky úplně v pořádku.

dc282308
autor
17. pro 2022

@konidana Ranní termíny snad nikdy v nabídce nebyly, ale tam by to šlo. Nebo řešit po Novém roce.

dc282308
autor
17. pro 2022

@michaela_2 Taky se mi to vůbec nelíbí, jak kdyby byl prašivej :(

dc282308
autor
17. pro 2022

@eviicka My s ní průběžně samozřejmě mluvíme, ona je dost aktivní a podává sama pouze jen negativní zpětné vazby. Podle ní je nesoustředěný, vstává během hodiny, až moc často chce během hodiny na wc, pořád pije apod. Pak, že je pomalejší, zapomíná, musí ho kontrolovat, jestli pochopil zadání. Má pocit, že je duchem mimo a nevnímá jí. V PPP jsme i na její popud byli, tam se jen zjistilo, že má nějaké specifické znaky několik poruch učení, a jediné opatření je zatím, že čtení se bude učit pomocí slabik, a dostane víc času.
Ostatní rodiče jsou spokojeni, alespoň se tak zdá, že nikdo nic neměl proti ni na rodičáku.

dc282308
autor
17. pro 2022

@veruuu_kubesovic Pošlu, on se tam chystá.

dc282308
autor
17. pro 2022

@kevi1 Správně to neměl, ujíždí mu to, ale to hodnocení je tvrdé. Myslela jsem si, že v první třídě se tyhle známky ani nedávají.

dc282308
autor
17. pro 2022

@danfal Z PPP vyjádření má, i nastavené dvě opatření na délku času a změnu způsobu u čtení, aby na něj nevyužívali tu hláskovací metodu a používali slabiky. Jinak zatím nic, ale je ve sledování. Ve školce byl problém ten, že nekreslil, a ta kresba byla nezralá. Pak nepozornost, a nevydržel u aktivit.

Učitelky se na to ptal manžel, a dozvěděl se jen problém se šalinou a chybějící asistentkou a on se nechal odbýt. No, ale napíšu jí ještě já i ten email, ať je to písemně.

dc282308
autor
17. pro 2022

@marimanta Já přišla před 2 dny z porodnice, ještě se na to necítím, nechala jsem to řešit manžela, ale od nového roku si myslím, že už to zvládnu.

dc282308
autor
17. pro 2022

@xmele004 Já o změně školy hodně přemýšlím. Jen nevím jestli už v pololetí nebo až od nového šk. roku.

dc282308
autor
17. pro 2022

@ada22 Oni jedou dvě třídy spolu, ale jsou to hodně početné třídy v té druhé je asistentka. Taky si myslím, že ho vzít měla a je to jen výmluva, když si troufá na takové výlety.

danfal
17. pro 2022

Tak pokud má ve třídě 28 dětí bez asistentky, tak to je na 1. tridu teda hodně. Divala jsem se na tvůj profil a v červnu jsi psala, že tě ve školce upozornili na velmi nezralou kresbu a ono to s tím souvisí. Myslím, že je malý předčasně zaškolený a měl mít odklad školní docházky. Zkus si ve škole domluvit individuální nápravu, tu teď škola může dát i bez PPP a tam by s paní učitelkou trénoval čtení. A vy byste potom doma museli dotrenovat.
Potom i se synem promluvit jako rodiče, aby věděl, že určitá pravidla se musí dodržovat a v těch paní učitelku podpořit. Ale to musíte vykomunikovat mezi sebou - rodiče a učitel. Není to lehká situace a asi budete muset hodně zabrat všichni. Přeju hodně sil a ať se vše ustálí na tom dobrém.

antoinet
17. pro 2022

Jako učitelka ti narovinu napíšu, že kdybych měla mít na výletě SAMA na starost 28 prvňáků, tak bych odmítla už to, to je prostě risk jak blázen. Vždycky musí jít minimálně někdo první a někdo poslední. A mít v tak obrovské skupince ještě dítě, které nerespektuje pravidla či pokyny vůbec nevnímá, tak to je přímá cesta k neštěstí a do kriminálu. A klidně bych byla za zaujatou úču, ale nevzala bych ho.

Strana
z6