icon

Mimoškolní výuka, kdo se do toho pustí s námi? Praha

armitage
27. zář 2016

Rozhodli jsme se že svoje dítě nedáme do klasické školy a tak hledáme skupinu rodičů, kteří by se s námi pustili do něčeho co má pro dítě opravdu smysl. Bydlíme v Praze na Barandově.

Strana
z7
armitage
autor
1. říj 2016

Pro japonu a terezku: porad jen omilate dokola to same a nezjistite si zadna fakta a evidentne nechapete o co me a spouste jinych rodicu jde. Doma ucene deti maji spise nadprumerne vysledky. Me nebavi se s vami dohadovat kdyz o tematu nic nevite. Evidentne si nejste schopni informace zajistit tak vam to tady dam polopate:

http://clanky.rvp.cz/clanek/c/Z/17499/DOMACI-VZ...

https://www.respekt.cz/externi-hlasy/domaci-vzd...

https://is.muni.cz/th/104715/pedf_m/domaci_vzde...

Az si prostudujete tyto materialy tak se muzeme bavit. Zdroje nejsou weby alternativcu.

drzticka81
1. říj 2016

@helabella no ten RD by sel, ale co potom? to budete tahnout z manzelova prumerneho platu? jak uz jsem psala, ja jsem ucitelka-takze bych chodila do prace dopoledne.....u nas krouzky stoji docela dost.....

helabella
1. říj 2016

@drzticka81 -- zatím to tak plánujeme. RD mi končí v lednu, takže to bych děti do školy a školky stejně nedávala. Dávali jsme si peníze stranou, takže do září 2017 budeme pokrytí. Pak by nám mělo vypršet jedno spoření, takže další rok bude taky pokrytý. A pak se holt uvidí. Když to nepůjde, tak budu muset do práce a děti do škol.
U nás jsou kroužky taky velká pálka, mám na kroužkách 3 děti ze čtyř. Září a leden jsou vždycky hodně náročný měsíce, hned jak kroužky zaplatíme, tak si začneme dávat stranou na další pololetí, aby to pak nebyla taková pálka.

verdos
1. říj 2016

@japona Pokud se učím jen na písemku a ne na to, abych to uměla, při písemce "vybliju" obsah na papír a tím to pro mě skončilo. Zůstatek vědomostí v hlavě je minimální, vztah k předmětu téměř na nule. Vlastně je to přesně jak píšete - příprava na reálný život, nejde ani tak o vzdělání, jako o to, chovat se jako poslušná ovce, mlčet, nevybočovat... takový malí vojáci. Když já mám radši děti, no... Je to složité, mně totiž i vyhovuje demokracie víc než totalita, ale chápu, že spousta lidí to tak nemá, že je jednodušší mít nějakého svého vůdce, kterého budu slepě následovat, možná to bude někde bolet, bude mě to omezovat, ale nemusím o ničem rozhodovat, nic řešit...
Jinak obecně mi přijde lepší, čím později dítě do "systému" naskočí, tím lépe. Třeba cca do 8 let zcela nekriticky přijímá vše, co o něm pronesou ostatní, jako dané. Vážně je pro mě těžko stravitelná představa, že mému dítěti někdo bude říkat: "Ty se to nikdy nenaučíš", "Ty jsi jen líný", "Z tebe nikdy nic nebude" apod. (ne-li horší věty) a moje dítě tomu uvěří, přestože to nebude pravda. Do té doby naučím dítě trošku pracovat s emocemi, zvýším jeho komunikační kompetenci natolik, aby si dokázalo v některých situacích dobře poradit, budu ho učit spokojenosti se sebou sama, aby mělo dobrý základ do života. Tohle mu škola nedá (něco z toho vůbec a něco minimálně). Na to prostě ve škole není prostor.
A s tím zapomínáním - doporučuju některé knihy z neuropsychologie, myslím tím nějaké nové poznatky z tohoto vědního oboru. O tom, jak je paměť ovlivněná také prožitkem či stresem, zajímavé počtení.

japona
2. říj 2016

"..Vážně je pro mě těžko stravitelná představa, že mému dítěti někdo bude říkat: "Ty se to nikdy nenaučíš", "Ty jsi jen líný", "Z tebe nikdy nic nebude" apod. (ne-li horší věty) a moje dítě tomu uvěří, přestože to nebude pravda. Do té doby naučím dítě trošku pracovat s emocemi, zvýším jeho komunikační kompetenci natolik, aby si dokázalo v některých situacích dobře poradit, budu ho učit spokojenosti se sebou sama, aby mělo dobrý základ do života. Tohle mu škola nedá (něco z toho vůbec a něco minimálně). Na to prostě ve škole není prostor.."
Nepřijde mi nic divného rici, že je liny a mel by se vic snažit (a nasledne za cenu ocenit), než pochlebovat, jak je nejšikovnější a nejlepší. Proc by se dítě spokojene se sebou a přesvědčene o své jedinečnosti melo v něčem zlepšovat? Při první kritice (az se dostane do opravdového sveta) se zhroutí, protože do te doby slyšelo jen jak je úžasné a všichni mu vycházeli vstříc (dělej co chceš a kdy chceš)..

armitage
autor
2. říj 2016

Japono vase zavery a myslenky nejsou nicim podlozene, prectete si neco o tematu. Neco o motivaci.
Ja osobne se citim jedinecny a presto mam potrebu se zlepsovat. Nikdo v mem okoli me neshazuje. Okoli me podporuje, stejne jako ja lidi ve svem okoli a vsem nam je dobre. Ale samozrejme deti jsou jine.

"Nepřijde mi nic divného rici, že je liny a mel by se vic snažit (a nasledne za cenu ocenit), než pochlebovat, jak je nejšikovnější a nejlepší. Proc by se dítě spokojene se sebou a přesvědčene o své jedinečnosti melo v něčem zlepšovat? Při první kritice (az se dostane do opravdového sveta) se zhroutí, protože do te doby slyšelo jen jak je úžasné a všichni mu vycházeli vstříc (dělej co chceš a kdy chceš).."

Toto je pouze vas nicim nepodlozeny nazor.

Opravdovy svet, to je taky vyraz.

verdos
2. říj 2016

@japona
1) "Ty se to nikdy nenaučíš" není konstruktivní kritika, která dítě povzbudí k činnosti. (Dle Vás ano?)
2) Napsala jsem, že dítě cca do 8 let bere výroky dospělých zcela nekriticky. (Pevně doufám, že chápete, co to znamená i se všemi důsledky a riziky, jak pro vzdělávání, tak pro celý život...)
3) Jde o to, JAK se informace sdělí. Navíc jsem zažila, že učitelé řeknou, že žák je líný a přitom to nebyla pravda, jen měl učitel nerealistická očekávání či jen něco předpokládal. (Opravdu Vám to tak takto připadá v pořádku?)
4) O riziku odměn jsem psala jinde, to tu nebudu rozebírat. (Můžete si dohledat, nejlépe v odborné literatuře, protože ode mě to stejně nevezmete.)
5) O pochlebování tady nikdo nepíše. Hodnocení žákova výkonu je vcelku komplexní záležitost. Doporučuji rovněž odbornou literaturu (např. publikaci Jany Kratochvílové, abych Vám usnadnila hledání na trhu).
6) Poslední věta je irelevantní vzhledem k chybným předpokladům.
Nicméně dítě, které je spokojené samo se sebou, nenechá sebou manipulovat, nebude se hroutit kvůli nesmyslným a zcestným názorům druhých a zlepšovat se bude, protože bude vědět, kam směřuje, čeho chce dosáhnout a bude řízeno vnitřní motivací, kterou klasická škola (ve valné většině) likviduje. Což je ovšem těžko vysvětlovat někomu, kdo s tím nejenže nemá žádné zkušenost, ale ani o tom evidentně nic neví.
Prosím, reakce na komentáře či odpovědi na otázky v závorkách si nechte pro sebe, jsou čistě pro Vás, k zamyšlení. Je dost možné, že to tak opravdu máte a vidíte. Pak nebudu plýtvat svým časem, protože to by bylo opravdu na dlouho a možná i tak zcela zbytečné.
Budete-li mít skutečné otázky, projděte si nejprve relevantní zdroje a následně pokud budete mít nějakou nejasnost, která Vám z těchto zdrojů nebude jasná, Vám jistě rádi odpovíme. Ale spíše to na mě působí (ze stylu Vaší komunikace), že Vás toto téma nijak hluboce nezajímá, že spíše chcete ukázat, jak je to špatný směr, jak klasická škola je to nejlepší a že Vy máte pravdu (ráda bych se mýlila).

armitage
autor
2. říj 2016

O domácím vzdělávání vlastních dětí jsme mluvili s PhDr. Kateřinou Jančaříkovou, Ph.D., která vyučuje na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy a její děti se doma vzdělávaly jak na prvním, tak na druhém stupni základní školy.

Jak šlo vašim dětem učení doma?

Šlo jim to krásně. Nejstarší syn byl v domácí škole jen na prvním stupni. Pak to zákon neumožňoval, tak nastoupil na osmileté gymnázium, dnes studuje na MFF UK a právě píše bakalářskou práci. Druhý syn také nastoupil na osmileté gymnázium, ale pak domácí vzdělávání prodloužili jako experiment na druhý stupeň a on nás požádal, aby ještě mohl být s námi doma (na osmou a devátou třídu). Po deváté třídě se dostal na všechny tři školy, kam se hlásil (čtyřleté gymnázium, SZŠ a SOU). Vybral si obor chovatel exotické zvěře na SOU, protože to byl jeho sen. Vloni maturoval, dostal místo v pražské ZOO a současně dálkově studuje na České zemědělské univerzitě. Dcera byla v domácí škole do 5. třídy. Pak se rozhodla nastoupit na ZŠ, ale hned po dvou měsících nás prosila, zda by nemohla zpět do domácí školy, protože se jí nelíbil hluk ve třídě a to, že se (jejími slovy) ve škole vlastně nikdo neučí. V domácí škole byla až do října loňského roku, pak přestoupila na osmileté gymnázium. Nyní zůstává v domácí škole náš nejmladší syn. Je ve čtvrté třídě a přeje si, aby se mohl učit doma i na druhém stupni.

martiina_k
2. říj 2016

@armitage ještě jsem nedočetla diskuzi celou, jsem na konci první stránky, tak možná reaguju na něco, co už tu bylo zmíněno, ale píšete, že jste učil na základní škole, takže předpokládám, že máte vysokoškolské vzdělání. Gramatika tomu teda úplně neodpovídá. Máte chyby v shodě podmětu s přísudkem, i jinde měkké a tvrdé y zaměňujete. Podle mě si při psaní vyjmenovaná slova nepřeříkáváme právě proto, že nám byly vštípeny natolik, že to píšeme automaticky. Občas si u něčeho tu poučku řeknu - např. si řeknu TY děti, takže dělalY napíšu s tvrdým a ne měkkým i. Nebo když si nejsem jistá u mě/mně - řeknu si tě nebo tobě a hned vím, jak to napsat. Čtením knížek se gramatiku nenaučíte. Samozřejmě když stokrát přečtu úterý s tvrdým a pak bych ho napsala s měkkým, tak mi to přijde divné, ale třeba u bylo/bilo musím vědět, proč se tady píše měkké a tady tvrdé. Jinak vám přeju hodně sil. Já bych si teda na domácí výuku netroufla, ale fandím vám 🙂

japona
2. říj 2016

@armitage Mne se libi, jak někdo, kdo neumí napsat spravne slovo fyzika se porovnává s někým, kdo učí na pedagogické skole a evidentne o oboru něco ví.. ale co, hlavně, že jste přesvědčen o své jedinečnosti🙂

sarkar
2. říj 2016

jé, škoda, že jsme odjinud. Moc vám fandím 😉

lucka662006
2. říj 2016

@armitage Jak nekdo tak liny, jako jste Vy (sam uvadite), muze chtit ucit sve deti vlastnimi silami, pripadne jim a dalsim detem organizovat skupinovou vyuku? Mam pocit, ze je to spise Vasim zboznym pranim, ale hledate jinou odpovednou i vyucujici osobu.

kamila297
2. říj 2016

Obdivuji všechny rodiče, kteří se do projektu domácí výuky pustí. Je to o trpělivosti, důslednosti, pedagogickém talentu a také ten vyučující rodič se zcela vzdá své pracovní kariéry, ten druhý musí rodinu uživit sám.

armitage
autor
2. říj 2016

Ja si nemyslim ze ma tato debata smysl. Tuto diskuzi jsem zalozil protoze bych rad sehnal jeste nekoho s podobnym zajmem. Nejake pozitivne naladene lidi. Nepotrebuju poslouchat urazky od lidi kteri nic nevi jak o me tak o tematu. Mluvite o tom jak je nutna zakladni skola a kdyz vam poslu linky na diplomove prace popripade clanky z metodickeho portalu tak to ignorujete a divite se jak je to mozne ze muzu ucit anglictinu kdyz neumim dostatecne dobre cesky. Predstavte si, ze mam kamarada z USA a ten take neumi cesky a drze uci. Myslim ze deti naucim prave proto, ze tak dobre neumim cesky 🙂 Myslite ze v jazykovce pracuji lide protoze maji pajdak? Na gymplu jsme meli nekolik ucitelu anglictiny. Polovina anglicky neumela ale pajdak meli.

Co se tyce me jedinecnosti, tak ano jsem jedinecny jako vsichni lide v mem okoli. Kazdy necim jinym. Jestli si myslite, ze jedinecny clovek je ten ktery ma dva doktoraty, no, tak to je mi lito umelcu a vubec vetsiny lidi.

kacca11
2. říj 2016

@armitage mne prijde smutny vas pristup. Prezentujete tady volnou vyuku, kdy se informace ziskavaji vlastnim zajmem deti a jejich motivaci, ale sam nejste schopen reagovat na podnety ostatnich. Jaksi bych cekala, ze budete nad argumenty protistrany premyslet a nejen dokola opakovat neco ve stylu "skola je spatna a zbytecna". Takhle sobe ani detem obzory nerozsirite, ale budete predavat jen pokriveny pohled na svet.

Ja naprosto respektuji, ze si nekdo vybere domaci vzdelavani, i kdyz s tim sama prilis nesouhlasim (cimz nerikam, ze nejsou pripady, kdy mi to pripada vice nez opodstatnene), ale jeste jsem se u vyucujiciho rodice nesetkala s takovou mirou sebestrednosti.

Mozna nez zacnete ostatni obvinovat z neznalosti, zkuste se zamyslet nad jejich nazory a celkove nazory protistrany. Pokud chcete svym detem predat neco pozitivniho, chce to zacit u sebe.

armitage
autor
2. říj 2016

Vase nazory jsou jen prazdne reci. Poslete mi linky na nejake vyzkumy, neco hmatatelneho. Me zajima co si o tematu mysli nekdo, kdo se problematice venuje. Procetla jste si vse co jsem vam poslal?

kacca11
2. říj 2016

@armitage takhle budete ucit sve deti prijmat nazory ostatnich a reagovat na ne?

Ale vic nema smysl diskutovat. Pokud nedokazete pochopit to, co jsem vam psala, je to vase minus a minus vasich deti.

japona
2. říj 2016

@armitage Nikdy jsem nepsala, že je základní škola NUTNÁ. To ani náhodou. Ale je domácí výuka a domácí výuka. Nechat dítě dělat, co ho zajímá a kdy ho to zajímá a očekávat, že z něj vyroste jedinečný sebevedomy člověk bazici po vzdělání, je nesmysl. A o tom je tato diskuze. Takže domácí výuka ano, ale pokud to bude stylem, jaky to tu prezentujete, tak zlata zakladka..

armitage
autor
2. říj 2016

Vas nazor jsem vyslech. Nesouhlasim s vami. Myslim ze se mylite a proto jsem vam poslal linky na vyzkumy ktere se podileli na tvorbe meho nazoru. Jeste jednou vas zadam, muzeme mi neco takoveho poskytnout? Precetla jste si co jsem vam poslal?

japona
2. říj 2016

"..divite se jak je to mozne ze muzu ucit anglictinu kdyz neumim dostatecne dobre cesky. Predstavte si, ze mam kamarada z USA a ten take neumi cesky a drze uci. Myslim ze deti naucim prave proto, ze tak dobre neumim cesky 🙂 Myslite ze v jazykovce pracuji lide protoze maji pajdak? Na gymplu jsme meli nekolik ucitelu anglictiny. Polovina anglicky neumela ale pajdak meli. "

Tak znova:
Vzhledem k faktu, že nejste schopen zvládnout rodný jazyk, neočekávám valnou úroveň jazyka dalšího. Pochopitelne můžete byt výjimka, kdy máte druhý jazyk bezchybný🙂

Kamarád z USA učí češtinu ačkoliv ji neumí? Tomu se říká "mezi slepými jednooky králem"..

Naučíte deti o to vic, protože sám to neumíte? No když myslíte, k tomu nemám co dodat🙂

V jazykovce neučí proto, že mají pedak, ale proto, že umi dany jazyk. To, že jste chodil na špatný gympl s tím nemá co dělat. Představte si, že jsou i gymply, kde mají kvalifikovane (ve smyslu znalosti ciziho jazyka) učitele a deti se jazyk naučí. Jste schopen tomuto konkurovat svou herni angličtinou?

verinikki
2. říj 2016

@armitage
Dobrý den,
přečetla jsem si Vaše prvotní příspěvky a měla bych několik témat k zamyšlení:
1. píšete, že Vás ke čtení nevedla škola - neměli by k tomu vést již od malička rodiče? není v šesti už poměrně pozdě motivovat dítě ke čtení
2. jak píšete, jste výsledek klasické školní výchovy - jak je vidět, dokážete se kriticky rozhodnout, víte co chcete, prezentujete se jako člověk , který má rozhled...uvědomujete si, že Vás takto zformovala i škola? jak víte, že z Vás právě ty nedostatky, které kritizujete neutvořili takového, jaký jste teď?
3. argumentujete tím, že si člověk někdy nic z předmětů nepamatuje ... je to ale opravdu tak důležité? není spíše důležité cvičit si mozek a vůli, abychom si pak pamatovali to, co nás zaujme?
4. zajímalo by mne, co pak - domácí výuka až do kolika let? Bude dítě připraveno na výuku na střední popřípadě vysoké škole? Bude schopno se adaptovat a projeví vůli naučit se i podle něj zbytečné věci?
5. nebudu řešit nedostatky školství, že jich je dost, je jasné, ale spíše by se mělo tlačit na to, aby se školství zlepšovalo, škola není samospásná instituce-nechápu, proč by ve škole třeba měli kohokoliv motivovat... škola poskytuje vzdělání, pokud o něj není zájem, tak je to spíše problém v rodině...stejně tak důležitost známek-jde pouze o systém hodnocení, pokud rodič neřeší, co jeho dítě umí, ale jakou dostalo známku, je to opět spíše jeho problém, ne?

verinikki
2. říj 2016

A ještě něco,
vzhledem k tomu, že jsem učila na gymnáziu a i na základní škole, tak věty citováné:
"Ty se to nikdy nenaučíš", "Ty jsi jen líný", "Z tebe nikdy nic nebude" apod.
jsou doménou rodičů a ne učitelů.

drzticka81
2. říj 2016

@verinikki s tim souhlasim, jsem ucitelka a v zivote bych tohle nepouzila!!! mam sve zaky rada 🙂))

japona
2. říj 2016

@armitage Odkazy, co jste posílal jsem četla. Nejedna se o žádné výzkumy, ale vpodstate jen konstatování, že domácí výuka neškodí🙂. Dale se (v diplomce) zmiňuji, že na kvalitu domácí výuky má vliv vzdělání rodičů a míra pedagogizace prostředí. Jste schopen toto zajistit?

Btw. Výzkumy se podilelY..

somalicats
2. říj 2016

@verdos Podle profilu máš děti ještě předškolní. Takže vlastní zkušenost se školstvím, tedy zkušenost s vlastními dětmi ještě nemáš. Já ano. A nikdy, ani na jedné z těch dvou ZŠ, které dcera navštěvovala a navštěvuje, jsem nezaznamenala, že by dětem učitelé říkali, že jsou líné, nikdy se nic nenaučí a podobně. Přístup dětí k výuce se řešil vždy v rámci rodičovských schůzek nebo individuálně, ale ani tady jsem nikdy nezaznamenala hlášky ve stylu, že by byly děti k ničemu nebo líné, i teď, kdy jsou ve věku, kdy je zdánlivě nic nezajímá a do ničeho se jim nechce. Netvrdím, že je české školství ideální, pořád je co zlepšovat a je řada situací, kdy je individuální výuka lepší variantou, než klasické školství. Ale to, o čem se tu debatuje, mi připadá spíš takový předstupeň anarchie, než zodpovědný přístup k výuce, ač individuální.

somalicats
2. říj 2016

@armitage Možná to tu už padlo, nemám tolik času, abych procházela všechny příspěvky diskuse.
Co chcete tu případnou skupinku dětí konkrétně Vy sám učit?

armitage
autor
2. říj 2016

Japono ja jsem doufal ze pochopite ze kamarad uci anglictinu, ale asi jsem to nevysvetlil, to se omlouvam. Anglictinu jsem ucil protoze jsem v USA zil a studoval. Myslim ze jsem zde daval i link na porad ve kterem hovori o kvalite anglictinaru.
2. Vyrostal jsem za komunismu, ale to neznamena ze chci aby v tak hroznem systemu ktery krivy charakter cloveka vyrustali moje deti.
1. Co maji spolecneho moji rodice s tim jak chci vychovavat sveho potomka???

Na vsechny vase otacky jsou odpovedi v textech ktere jsem s vami sdilel, ale evidentne si to stejne neprectete.

Ucitele jsou ruzni, nikdo nerika, ze jsou vsichni spatni ale nemaji moznosti a ja nebudu doufat ze moje dite zrovna bude mit samy skvely ucitele.

Muzete mi takze rici proc, kdyz neni dulezite jestli si dite neco z predmetu pamatuje, se dite nevenuje jen jednomu predmetu a to poradne aby bylo pripravene na to co chce delat? Proc se tedy nemuze vykaslat na dejepis a jiny veci kdyz chce byt lekar?

Deti ktere studuji doma jsou zodpovednejsi, motivovanejsi a maji porovnatelne nebo vetsi znalosti. To jsou dohledatelna fakta. Proc to neustale ignorujete?

Verdos to asi napsala dobre, tato debata opravdu nema smysl. My jsme s manzelkou rozhodnuti a vy si nikdy zadnou studii neprectete

caverina
2. říj 2016

@armitage a myslite ze sestilete dite uz vi cim chce byt?muj devitilety syn chce byt kazdy tyden necim jinym....

armitage
autor
2. říj 2016

@somalicats Vzhledem k tomu, ze bych je seznamoval s aj, tak bych mohl v tomto pripade zvolit unschooling a nechat deti vybrat co chteji delat s tim, ze budeme samozrejme komunikovat anglicky 🙂 Rozhodne nehodlam sedet doma a ucit je jen barvicky a zviratka 🙂
Snad jim neskazim ceskou gramatiku 🙂

somalicats
2. říj 2016

@armitage Pokud dite chce byt lekar, tak se naopak velmi hodi i ten biflovaci dril, treba zrovna v tom dejepisu. Az totiz na medicine dojde na anatomii, coz je hned v prvaku, bude se mu ten biflovanim natrenovany mozek sakra hodit, protoze tam si bude muset ve velmi kratkem case zapamatovat spoustu informaci, ktere bohuzel logicky neodvodi. Pokud tohle trenovat nebude, bude mit problem, a to poradnej.

Strana
z7