icon

Mimoškolní výuka, kdo se do toho pustí s námi? Praha

armitage
27. zář 2016

Rozhodli jsme se že svoje dítě nedáme do klasické školy a tak hledáme skupinu rodičů, kteří by se s námi pustili do něčeho co má pro dítě opravdu smysl. Bydlíme v Praze na Barandově.

Strana
z7
tejezka
2. říj 2016

@sarkar Ja nerikam, ze se to deti nemuzou naucit mimo ZŠ, ale myslim si, ze se to rozhodne nenauci pristupem, ktery hodla praktikovat zakladatel...Nemam deti,takze vse beru z pohledu sama sebe jakozto ditete a i kdyz jsem chodila do male skoro vesnicke zakladni skoly, ktera byla temi zastaralymi metodami uplne prolezla, tak jsem rada, ze jsem se naucila nejakemu radu, respektu k autoritam apod.Kdyz si predstavim, ze me uci skupinka nejakych rodicu, kteri mimochodem ani neovladaji zakladni pravidla pravopisu a kteri berou vyuku tak, ze se bude probirat jen to, co bude deti doopravdy zajimat, tak ti garantuju, ze bych se nenaucila takrka nic ...

japona
2. říj 2016

@sarkar
"Děti rodičů, kteří nemají potřebu jim pořád kecat do jejich života a nějak je usměrňovat budou zvídavé samy o sobě, budou se chtít učit a budou mít rozhodně lepší výsledky. "
Mám opačné zkušenosti. Pokud dětem na základní škole dáte volnost, tak ji nevyužijí k získávání vědomost, ale čas proflakaji na Facebooku🙂. Podle mě je zakladka k tomu, aby se dítě naučilo se učit. Nejenom memorovanim, ale i hledáním informací, které ho zajímají, a pak přestoupit na gympl, kde už ta zodpovědnost je na nem více.

S dětmi taky vařím, sportuji, cestuji, navštěvuji kroužky atd. ale současně je buzeruji tím, aby věděli, že jsou i nějake povinnosti (třeba ta škola).
Všechny uvedene autory jsem četla/shlédla a stejne si nemyslím, že bych dětem byla prospesnejsi než docházka ve skole🙂

Je pekne, že děti by chtěli v pondělí ráno tělocvik, ale to zvládne telocvikar jen u jedné třídy, ostatní holt musí překonat tu hrůzu a budou mít zreba matiku🙂

Bylo tu zmiňováno jako negativní, že děti neumí procenta. Jaké je podle vás řešení? Vypustit je z osnov jakožto moc tezke a koukat na kočky z okna? Nebo naopak "přitvrdit", aby to pochopil uplne každý? Deti sice budou prskat, ale třeba se za pár let likvidacne nezadluzi..

armitage
autor
2. říj 2016

Studie ukazaly, ze deti co jsou ucene doma nemaji problem se dostat na stredni, ci vysokou skolu. Proc tedy porad pisete ze se musi ucit memorovat?
Pokud se tedy na ZS ucime memorovat, proc letech po memorovani dejepisu deti nic nevi? To to memorovani asi moc nevyslo?
Mam pocit ze si pletete slovicka memorovat a ucit.

Sarkar: a kdyz je ty letopocty bavi tak za po 45 minutach maj stejne smulu 🙂

No a co se tyce dejepisu, tak by se melo primarne ucit co se stalo za poslednich 50 let protoze to nas dnes a denne ovlivnuje a diky tomu muzeme pochopit proc spolecnost vypada tak jak vypada. K tomu jsme se ale nikdy v dejepise nedostali. Ucime deti kdy byla Zlata Sicilska ale kolik z nich chape proc dochazi k teroristickym utokum, kde to ma koreny. Rozhodne ne 10 000 let pred nasim letopoctem.

Deti jsou prirozene zvidave pokud je skola nezkazi takze se nebojim o jejich vseobecny prehled.

japona
2. říj 2016

@armitage Jedna věc je se tam dostat a druha je ji dokončit..
Memorovanim myslím třeba ta vyjmenovana slova, násobilku, chemicke nazvoslovi, nejakou basnicku, atd.. To je prostě základ. Aby se dítě naučilo, že někdy se něco nasprtat musí. Dejepis je samozřejmě o souvislostech, ale také je třeba si něco občas zapamatovat (jak se jmenuje jaka zeme, město, panovník).
Když někoho letopočty baví, on má zakázáno se tomu dále samostudiem věnovat? Skola je na celkový přehled a pokud vás něco zajímá, je to na vás! To plati i o střední a vs.

tejezka
2. říj 2016

Kazdy dalsi prispevek zakladatele me cim dal vic usvedcuje v tom, ze nema absolutne zadny koncept te planovane vyuky...pred par dny tu psal, ze je uplne suprove, ze jeden z budoucich potencialnich ucitelu je archeolog a deti s nim tak budou moc zkoumat strepiny ze stredoveku, a ted zase pise, ze nema vubec smysl se ucit o necem, co se stalo pred vice mez 50 lety...No...chudaci deti,pokud projekt bude zrealizovan.

helabella
2. říj 2016

@tejezka -- moje děti momentálně zajímá vesmír a spol...takže se věnujeme vesmíru, Zemi, kontinentům, gravitaci, horninám...děti si zapisují, co je zajímá, počítáme gravitaci na různých planetách, vzdálenost od Slunce, čteme encyklopedie...děti to baví, mě taky a přitom v tom mají matiku, češtinu (např.kdy se píše Slunce a kdy slunce), přírodovědu, začátky fyziky, dějiny, zěměpis... a přesto se učí podle toho, co je zajímá.

tejezka
2. říj 2016

(Omlouvam se za preklepy,pisu z mobilu 😉)

armitage
autor
2. říj 2016

Damy, kdyby nebylo dokazano, ze domaci vzdelavani je minimalne tak dobre jako ZS, myslite, ze by to zakon umoznoval? To neni neco, co se rozhoduje ze dne na den.

kacca11
2. říj 2016

@armitage jenze to jaksi nelze brat tak, ze kdyz studie prokaze pozitivni vysledky domaciho vzdelavani, ze to bude mit pri vasem nekoncepcnim anarchistickem vedeni vliv stejne pozitivni.

japona
2. říj 2016

@armitage S výukou dějepisu souhlasim, ale myslím, že to souvisí s ideologickym nastavením společnosti. Před padesáti lety by se jiste události popisovali jinak než dnes. A dnešní události jsou ovlivněny politickou korektnosti atd. tak si myslím, že se žádný učitel nechce pouštět na tenký led.. u starověku je v klidu🙂
Současne dějiny si holt budete muset nechat má samostudium a utvořit si vlastni názor🙂

somalicats
2. říj 2016

@armitage To tady nikdo nerozporuje. Stale jste ale neuvedl Vas koncept, jak by vyuka mela probihat, co je kdy v planu. U prostredni dcery budu skolni dochazku resit az za 3 roky, u nejstarsi funguju jako doplnkove vzdelavani u chemie, biologie, fyziky a matiky. Je m9zne, ze pro prostredni bude vhodnejsi nejaka alternativni forma vyuky, ale ta musi mit nejaky koncept, jinak je to o nicem.

armitage
autor
2. říj 2016

Tejezko, v cechach se chodi na prekouseni kazdeho pul roku takze ve spouste veci clovek nema na vyber. Na dejepis je treba mit portfolio. Vim, ze jsou zde omezeni a clovek se s tim musi poprat ale verim ze se nam podari zaridit aby meli z vyuky radost.

Co se tyce dejepisu mluvim obecne o tom, ze latka je mimo potreby zaku, to neni nic ohledne domaci vyuky.

japona
2. říj 2016

@armitage Taky bylo dokázáno, že domácí vzdělávání praktikují nadprůměrne vzděláni rodiče nadprůměrne materiálne zabezpečení. Ale nezaměňujte příčinu a následek🙂
Ve vašem případě se přikláním spis k te anarchii, jak tu někdo zminil. Pořád se ohanite svou angličtinou a jak jste cílevědomý, ale co umíte? V cem jste dobry? Angličtina je jen komunikační prostředek..

armitage
autor
2. říj 2016

Koncept vyuky anglictiny? Hmmmmmm, jak ucit sestilete dite cizi jazyk. To neuhodnete.

somalicats
2. říj 2016

@armitage Mne nejde jen o anglictinu, ale o komplet vyuku... Nebo jde ve Vasem pripade o to, ze budete deti pouze ucit anglicky? Co ten zbytek? K cemu potom hledate dalsi rodice?

armitage
autor
2. říj 2016

Mate uplnou pravdu, anglictina je JEN komunikacni prostredek. Ja samozrejme budu ucit Americkou a Britskou literaturu a Creative Writing. Prece si nemyslite ze budu ucit sedmilete deti pouze se dorozumet s ostatnimi lidmi, k cemu jim to v zivote bude? Takovou anarchii bych rozhodne nedovolil.

sarkar
2. říj 2016

@tejezka respekt k autoritám je to, na co ve svých třiceti letech pěkně nadávám. Protože spousta těch "autorit", k nimž se máme chovat s respektem, jsou ubohé bytosti, který si ten respekt vůbec nezaslouží. Já to cítím na sobě, mám problém jednat se starším člověkem když se mi děje nespravedlnost, jen proto, že jsem byla naučená, že to je autorita. To není dobře. Vždycky to nakonec nějak uhájím, ale není mi v tom fajn, když vyloženě nemá pravdu. Takže tuhle výhodu zpochybním též. Já naopak garantuju, že bych se do "školy" každý den učila, kdybych věděla, že budu jednat s člověkem, který se mnou jedná jako rovný s rovným, budeme schopni se DOMLUVIT na tom, co se bude učit (a řád v DV je, i když to není ta klasická školní buzerace), připustí, že neví všechno, ale ukáže mi možnosti, kde to, co nevíme, najdeme. Domácí výchova je myslím podmíněna velmi důležitou dovedností, kterou si myslím, nemá osvojenou velká část zdejších diskutujících a té se říká efektivní komunikace.

@japona pokud jsou zvyklé z domova na autoritativní nebo naopak příliš liberální výchovu, tak samozřejmě čas proflákají. Ale zdravé sebevědomé dítě které si - po vzoru rodičů! - osvojilo nějaký morální hodnoty a pohledy na věc, tak ne. I když uznávám, že náš školský systém nemůže fungovat tak, že teď si tedy jděte do školy a dělejte si co chcete, to by byl kolaps. Možná by bylo fajn, kdyby vznikalo víc těch "alternativních" škol ve stylu Montessori apod., kam by mohly chodit děti uvědomělých rodičů. Zbytek ať si klidně prosedí třetinu života v lavicí a vyleze ze školy s tím, že stejně neví, kdo je dnešní prezident (hlavně, že budou znát Masaryka totiž).

@tejezka ještě k tomu co psal zakladatel, co psal před několika dny jsem nečetla, ale myslím, že to nechápeš správně. Neříká neučit to ty děti vůbec, ale učit je to jen pokud ony samy chtějí se o tom něco dozvědět. To už jsem tu psala, ten kdo studuje medicínu jí studuje pravděpodobně proto, že chce, proto se to i učí, má ctižádostivost, sen, cíl. Ale jaký má cíl a sen dítě na ZŠ, co ho pohání k tomu, aby se učilo o husitech? Jen to, že prostě musí, jiný důvod není (samozřejmě vyjma výjimek, co to skutečně zajímá. Ty ale pak zase nebude zajímat třeba ta zmiňovaná shoda podmětu s přísudkem).

armitage
autor
2. říj 2016

@somalicats K cemu shanim dalsi rodice kdyz budu ucit anglictinu.... hmmm dobra otazka.... pockejte ted me neco napadlo, co treba aby se venovali jinym predmetum ktere jsou jim blizke. Tomu se rika delba prace. Ten umi to a ten zas tohle a vsichni dohromady budeme mit moc!

sarkar
2. říj 2016

@armitage mám pocit, že na téhle diskuze jsou nádherně vidět ty mezery českého vzdělávacího systému. Schopnost dorozumět se s ostatními by si měly mnohé zúčastněné taky zopakovat. Cituji pasáž z knížky "UMění komunikace", kterou zrovna čtu: "Rozhovory, ať už mezi národy, nebo mezi manželi, jsou z větší části rozhovory hluchých. Každý mluví hlavně proto, aby vyjádřil své vlastní myšlenky, aby se ospravedlnil, aby povznesl sám sebe a obvinil druhé. Jen málokdy jde o skutečnou výměnu názorů, která obsahuje i opravdovou touhu pochopit druhou stranu."

Kromě toho mi přijde, že o DV nevědí lautr nic 😝

JInak, pro zajímavost dámy, výtah z Wiki:
Domácí vzdělávání vychází z nejpřirozenější výuky v rámci rodinné, nebo kmenové komunity. Domácí vzdělávání bylo a je běžné na celém světě (například Japonsko, USA, Velká Británie atp.) V Evropě se s ním setkáme téměř ve všech státech (výjimku tvoří Německo, kde bylo ukončeno ve třicátých letech). V mnoha zemích je možné děti vzdělávat individuálně i na středoškolské úrovni (Velká Británie, USA). Takovým individuálním žákem byl například spisovatel Clive Staples Lewis, Christopher Paolini a další.

Jen my jsme sto let za opicemi (sto ne, už od r. 2005 je DV uzákoněné i v ČR) a jak je vidět z diskuze, ještě dlouho tam budeme 🙂
Mějte se moc hezky, přeju všem pěknou neděli (a myslím to vážně 😉).

somalicats
2. říj 2016

@armitage Tak snad ale mate nejaky koncept te vyuky minimalne pro prvni stupen, ne? Jinak je to plytvani casem tech, co prave umi ty jine veci. Forem individualni vyuky je spousta a pokud chcete dat dohromady partu lidi, tak ti lide musi mit predstavu, o co ma jit. Ja se z cele te diskuse dozvedela pouze to, ze chcete ucit anglictinu. Ale vubec netusim, jake mate predstavy treba o prirodnich vedach, coz je zrovna moje parketa. Bez uceleneho konceptu vyuky k sobe tezko najdete dalsi lidi, protoze jejich koncept a Vas koncept se musi idealne shodovat, nebo aspon velmi blizit. Jinak to dopadne spatne.

verdos
2. říj 2016

@somalicats Ano, děti mám předškolní. Ale už jsem to tu psala - jsem učitelka a dovolím si tedy říct, že mám zkušenost se školstvím mnohem větší, protože ji mám "zevnitř" a viděla jsem osobně pracovat mnoho svých kolegů (řekněme, že jejich počet se blíží k číslu 30). Tím mám na mysli, že jsem je viděla pracovat přímo v hodině a viděla jsem, jak jednají a komunikují s dětmi (nikoliv to, jak jednají s rodiči nebo jak svou práci prezentují). O to je to horší, že některým to připadá zcela normální a přijatelné, že se ani před kolegyní nesnaží chovat jinak/lépe.
Samozřejmě netvrdím, že jsem nepotkala dobré či přímo výborné kolegy, kterým bych své dítě bez obav svěřila. Bohužel momentálně třeba jedna taková škola je cca 2 hodiny cesty autem.
Sama jsem poněkud rozpolcena, nebot čas od času mě přepadne pocit, že to nejlepší, co můžu udělat, je vrátit se do školství, abych mohla lépe vzdělávat větší počty dětí než třeba doma. Ale bohužel si pak vzpomenu, jak jsem musela učit podle představ vedení a jak jsou někteří vedoucí pracovníci "zaseknutí" ve starých kolejích, a zase mě to přejde. Jak to dopadne, ukáže čas. Bohudík mám ještě dost času něco takového řešit...

armitage
autor
2. říj 2016

Respekt maji mit lide kteri si ho zaslouzi. To chci ucit svoje dite. Samozrejme ze si take chci zaslouzit aby melo respekt ke me.

U nas na gymplu meli zaci respekt k ucitelum do doby dokud se k nim neotocili zady. Respekt tohohle typu ja osobne nechci. Radsi at se mi vysmejou do oci a ja vim na cem jsem a muzu podle toho jednat.

sarkar
2. říj 2016

"Dítě je motivované zevnitř – což je pro nás jeden z největších důvodů, proč jsme domácí výuku začali. V klasické výchově i ve školkách a školách jsou děti obvykle motivované zvenku. Tresty či pochvalami, odměnami, známkami. Ale dítěti není potřeba nad nočníkem tleskat, aby se odplenkovalo, a stejně tak starší dítě nepotřebuje dostávat jedničky, aby se naučilo číst. Ono samo se chce naučit číst, protože je to veliké dobrodružství. Člověk je stvořený k tomu, aby tvořil a aby se učil. A pokud ponecháme dítěti co nejdéle jeho vnitřní motivaci, má z učení a svého vývoje velikou vnitřní radost, klid, nadšení a spokojenost."
http://www.marianne.cz/rozhovory/lucie-harnosov...

sarkar
2. říj 2016

@helabella souhlasím a zmíněné rodině tleskám. Vsadím se, že holčička bude nakonec daleko lepší chirurg/právník nebo cokoliv než jiné dítě, které si to "vydře" na základce.

sarkar
2. říj 2016

@somalicats přečtěte si něco o psychologii a o druzích motivace, není motivace jako motivace. Motivace "koukej se naučit ty letopočty nebo zítra dostaneš kouli a budeš mít zaracha" fakt k ničemu není. Zkuste si vzpomenout na svoje mladý léta a netvrďte, že vás bavilo se takhle tupě šrotit něco, co vás vůbec nezajímalo jen proto, že se to "muselo". Psala jste, že jste maturovala před 20 lety, předpokládám tedy, že jste vyrostla v komunismu a máte zaškatulkováno, že každý člověk musí být jako druhý, musí umět všechno stejně, musí se neustále do něčeho "nutit" apod., ale dnes už není komunismus a tyhle mýty už jsou dávno zbořené...naštěstí...

armitage
autor
2. říj 2016

Moje manzelka ma o dva roky mladsiho brachu a kdyz mu bylo pet tak ho naucila cist a psat. Hrali si na skolu. Pro nej to byla zabava a tak se to velmi rychle naucil.

Ja nejsem reditel abych pripravoval koncept vyuky pro ostatni rodice. Moje domena je jazyk. Verim, ze pokud najdeme nekoh okdo ma zajem, tak se nam podari neco uceleneho vytvorit. Asi jste vubec nepochopili myslenku DV, i presto ze sarkar a verdos to tu velmi dobre psali. Urcite lepe nez ja 🙂

somalicats
2. říj 2016

@verdos Tak jako v každém oboru jsou i mezi učiteli lidi kvalitní a špatní. A to, že v té kolektivní výuce jsou rezervy, je fakt a myslím, že je dobře, že tu o tom diskutujeme.
Pochopitelně že kolektivní školství nikdy nebude vyhovovat všem, každý je individualita a ke každému by se muselo přistupovat mírně jinak, protože na každého platí něco jiného. Já měla celkem štěstí, že zrovna v době, kdy jsem byla v páté třídě, se otevřel tehdy sedmiletý gympl a v něm výběrová třída, protože základka mě nudila, jelo se podle těch nejpomalejších, a na gymplu k nám přistupovali s tím, že se chceme učit, takže jsme se tenkrát dočkali i řady exkurzí a speciální výuky včetně laboratoře, což většina našich vrstevníků neměla.
Znova ale říkám, že mezi individuální výukou doma a anarchií je poměrně tenká hranice. Myšlenka je dobrá a s mužem s ní sami koketujeme v souvislosti s prostřední dcerou, uvidíme časem. Autor diskuse tu ale zatím ani nenastínil svoje plány, svoje představy, proto je tu tolik skeptiků.

duvi21
2. říj 2016

@makronka222 Ale zivot prece davno neni o tom "zapadnout". Naopak, pro dospele je to pak docela problem, jak se snazi zapadnout, kdyz tomu byli nauceni.

somalicats
2. říj 2016

@sarkar V komunismu jsem strávila prvních 11 let. A zaškatulkováno nemám nic, naopak 😉. Pochopitelně mě nebavilo biflovat se letopočty, dějepis mě mimochodem nikdy nebavil, protože jsem měla celkem smůlu na vyučující. To biflování jsem ocenila až na VŠ, kdy mi nedělalo problém se naučit to, co jsem potřebovala, a protože jde o obory, které mě pochopitelně baví a zajímají, tak si to, co jsem si natlačila do hlavy, taky pamatuju 😉.
Mimochodem trénink typu naučit se o přestávce básničku na další hodinu, která měla několik slok, bylo právě to, co se mi později hodilo.
Netvrdím, že se mají děti pouze biflovat. Ale trénink paměti je více než vhodný, u malých dětí pochopitelně zábavnou formou.

armitage
autor
2. říj 2016

@sarkar Je fajn ze kombinujou unschooling. Ja si tu nedovolil unschooling zminit (to by me asi upalili), ale hodne myslenek se ni na tom libi.

Chtel bych aby se naucili brzy dobre cist to je brana k vědění. Zacal jsem hodne cist az pozdeji (do sveta knih me vtahl Hobit 🙂 a ctu pomaleji nez manzelka nebo bratr, ktery precetl v osmi Tajuplnej Ostrov. Osobne povazuji cteni za tu nejdulezitejsi vec. Pokud ma clovek doma knihovnu, nebo pokud chodi casto do verejne, proste pokud ma dost podnetu z okoli tak se nebojim ze by zaostavalo.

https://www.youtube.com/watch?v=LwIyy1Fi-4Q
Strana
z7