Návrat dětí do škol. Dáváte děti do školy?
Ahoj . Holky mám zajímá mě , jestli některá z Vás dává deti do skoly . Měla jsem rozsahlou debatu se známou . A ta to zarytě odmítá . Tk mě tak,, ze zvědavosti" zajímají i nazory ostatnich maminek . 🤔
@angelinie Ale plnění povinné školní docházky nemusí nutně znamenat sedět ve škole, pokud rodič zvládá s dítětem plnit úkoly, nebo chce učit dítě doma, také tím tuto povinnost plní. Takže buďme rádi že máme možnost volby, která je vázána na mimořádnou situaci. Nemyslím si (nebo doufám...?) že takto snadné omlouvání bude i v budoucnu...
@gramar Ale domácí vzdělávání si nemůže jen tak kdokoliv zavést během školního roku, má to určité podmínky. Distanční výuka a domácí vzdělávání jsou odlišné věci. Navíc pokud teď nepošlete dítě do školy na prezenční výuku, tak nemá ani žádnou distanční, max.mu učitel pošle nějaké materiály po internetu...
@angelinie ano, a to je věc, která se bude řešit následně. Je to překážka na straně školy, na takový postup (odbýt děti, které nechodí do školy tímto způsobem) nemá škola, natož stát právo. Že se tady většina přizpůsobila nesmyslu, je jejich věc a také to bude jejich zodpovědnost. Když se tomu rozhodl někdo tleskat, je to také jeho věc. Bohužel je mnohem častější jev tichý nesouhlas rodičů, kteří jsou přitlačení ke zdi skrze ukončení očr. Říká se tomu vydírání.
@zuzineckah Ale škola dětem výuku poskytuje, takže o jaké překážce je tady řeč? Oni nemají povinnost poskytovat souběžně dvojí formu výuky. Takže spíš by se dalo říct, že jde na vaši zodpovědnost to, že děti do školy nepošlete.
@angelinie přístup ke vzdělání je Ústavou garantován jako ničím nepodmíněný. Pro všechny děti. Naše zodpovědnost je jedině tak hájit práva, které našemu dítěti náleží, toť vše. Škola ani nemá právo vykazovat jej jako "nemocného" a brát nepřítomnost jako absenci. Asi se to těžko chápe, když člověk nemá právní povědomí...
@zuzineckah Děti (a dospělí) mají nejenom garantovaná práva, ale i ze zákona plynoucí povinnosti. Nejsem právník a ani to nikde neuvádím. Roušky uvnitř místnosti jsou (ač se mi to také vůbec nelíbí) teď v pandemii povinné a stejně jako do školy nemůžete poslat dítě nahé / neočkované / apod., nemůžete ho tam teď poslat bez roušky. Ale možná i z tohoto budou existovat nějaké lékařem potvrzené výjimky 😎
dcera je teda předškolačka a hned jak to bylo možné do školky šla, s testováním problém nemá, protože je zvyklá, že jí 4x denně píchám inzulín a nějaké pošťourání v nose je oproti tomu naprostá banalita...
nechápu ty hysterii rodičů, klidně si ty děti zabalte do fólie, aby nedejbože nebyli v kolektivu a vychovejte z nich asociály, páč Covid tady byl, je a bude...nezmizí ani teď natož v září...
@klea81 Vždyť je to tvoje věc co si děláš se svým ditetem, pokud by se tvoje dítě v rousce udusilo, ať je raději doma.. Ještě štěstí, že se nám za ten rok, neudusily zdravotníci, pokladní, prodavaci, řidici v autobusech, magistri v lekarnach a spousta dalších lidí kteří musí pracovat celé dny v respiratorech.
@angelinie žádný takový zákon není. A i kdyby byl, tak zákon není víc než Ústava. Bránit zdravým dětem v přístupu ke vzdělán je tristní a neomluvitelné.
@zuzineckah Ale dětem ve vzdělání brání v tomto případě hlavně rodiče, ne?! Stát zajistil podmínky, za kterých děti do školy mohou (o jejich efektivitě se dá samozřejmě spekulovat). Jsme ve vyjímečné situaci, ve které se prostě určitá opatření přijmout musí, abychom mohli společensky nějak fungovat. Pokud se rozhodnete je nerespektovat, není to přece omezení práv ze strany instituce. Mně osobně vadí jen to, že rodiče v závislosti na ošetřovném nemají možnost volby, zda dítě poslat, nebo ne. To mi jako podpásovka přijde.
@mamikry ještě jedno a pomalu. Stát podmínil přístup ke vzdělání. Tohle nemá právní oporu v ničem. Vydírá rodiče, kteří nemají možnost volby.
@zuzineckah Tak jestě jednou a srozumitelně. Šíří se tu nemoc, která plní nemocnice a zabila kolem 35 tisíc lidí. Vláda testy a roušky nezavedla bezdůvodně, ale v ramci ochrany zdraví. Kdyby to udělala v normální situaci, pak chápu odpor. Ale my v normální situaci nejsme. Souhlasím s tím, že vydírá přes očr. Nesouhlasím s podobou testovaní, ale je to lepší než drátem do oka.
@mamikry vláda je totálně nekompetentní. Kouzlí s čísly jak se jí to hodí. Za rok nedokázala připravit žádné logické a kontinuální řešení a střílí od boku. Výsledkem jsou testy, které jsou zcela k hovnu za půl miliardy. O škodlivosti roušek při nesprávném zacházení a dlouhodobém užívání tě jistě poučí i tvá obvodní. Děkuji, nechci.
@zuzineckah Ano, vidím, že jste se z různých internetových zdrojů naučila slušně papouškovat něčí studie, nicméně i v ústavě je uvedeno, že různá práva a svobody mohou být omezeny za účelem ochrany zdraví nebo života. Tímto s vámi končím diskuzi a doporučuji si prostudovat některé relevantní zdroje:
https://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html
https://www.psp.cz/docs/laws/listina.html
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-94
@zuzineckah Tak s tím souhlasím, vládu máme k ničemu. Sama se děsím toho, co bude v zaří, mám předškoláka a iluze o nějakém pozitivním vývoji si nedělám.
koukam, ze je to tu samej pravnik a odbornik na ustavni pravo.. ja zapomela, ze pravo je takova brnkacka, ze staci precist clanek v blesku nebo na konspiracnim webu a hned jsem schopna delat pravni rozbory. strasne se mi libi jak se kazdej ohani ustavnima zakonama a pritom je vetsina vubec necetla, jen staci, ze nekdo nekde napsal, ze ja mam na to pravo, protoze je to v Ustave.
Proc asi neni davno dana zaloba k soudu... no protoze vi, ze by to bylo zbytecne. cekaji az epidemiologicka situace bude mnohem lepis a pak by mohla mit zaloba uspech, protoze pak uz nebudou prevazovat verejne zajmy.
@zuzineckah vláda je nekompetentní banda trotlů, ale je to bohužel ta samá vláda kterou jsme si tam většinově dosadili a jejíž počínání mnoho lidí tleskalo a stále jich je mnoho kteří tleskají. Dokud se zde lidé budou ometat pouze právy (bez znalosti vlastních povinností), budou skákat na lep populistickým krokům, bez sebemenšího zamyšlení, tak se toto nezmění... Doufám, ale naivní nejsem, že by se to po volbách mohlo třeba trochu hnout, otázka je kterým směrem...
Ve výsledku tedy vláda funguje pouze jako zrcadlo společnosti, je to smutné, k vzteku, ale je to tak a ne jen covid, ale teď už i Vrbětice a postoj k ČLR a RF ukazuje jak strašně neschopný národ jsme v otázkách převzetí vlastní zodpovědnosti jak na vládní, tak společenské úrovni. Opět se ukazuje že tu skočíme na lep populistickým kecům...
Ale odhlédnout od vlády, je špatné testovat i děti v případě že jakýkoliv výkyv a rozjetí dalších nakažených může znamenat to že opět zavřou školy, služby už tak jdou do kytek a zase budeme mimo okres jezdit jen s "vízem", o odkládání výkonů v nemocnici pro nedostatek kapacit a personálu ani nemluvě? Před pár měsíci se nadávalo že se špatně trasuje, protože kdyby to bylo lepší, více by se testovalo tak bychom to lépe zvládali. Teď se testuje více, trasování je kapitola sama pro sebe, ale pomaličku se to lepší a najednou je to také špatně... Neměli bychom jako jednotlivci přijmout zodpovědnost bez ohledu na to jaký trotl si honí ego a politické body v telece na tiskovce?
@angelinie @tulikiss manžel je advokát a právo opravdu není žádná brnkačka. Papouškovat nic nemusím, mám mozek, který používám. Žaloby padat budou. Asi tolik k tomu, dámy. Dělejte si co chcete, klidně nechtě děcka špejlovat a dusit v roušce. Vaše věc. Ale nechtějte po nikom dalším, aby tohle přijal jako normu a souhlasil s tím.
@gramar já proti efektivním opatřením nic nenamítám, ale konkrétně testování zdravých dětí a následné dušení rouškami považuji za naprostý nesmysl, kterým si někdo jen mastí kapsy. Přesně o té osobní zodpovědnosti to je, musíme ji převzít za sebe i své děti, vytáhnout hlavu ze zadele a zamyslet se, jaký efekt to celé má. Při vědomí, že ag testy pro školy stojí za úplný exkrement je souhlas s tímhle cirkusem až tristní.
S vládou máš naprostou pravdu. Je to naše zrcadlo, bohužel se svezli i ti, kteří je nevolili. Já doufám, že po volbách konečně půjdou od válu, i když samozřejmě, je na pováženou komu dát hlas. Ideální strana neexistuje, takže člověk bude muset dělat kompromisy...
Neposílám, ale není to z důvodu toho, že by mi až tak vadily testy (i když moc kvalitní asi nejsou). Dcera (5. třída) se učí doma, protože vůbec nejsem spokojená s úrovní výuky a už delší dobu se s ní připravuji na testy na gymnázium. Škola ji tak bohužel spíš zdržuje, je o kus dál, při výuce se nudí a ani jeden vyučující jí nevyšel vstříc s tím, aby měla náročnější úkoly (ani v angličtině kde je bilingvní). Tedy jsem využila možnosti odmítnout. Navíc je tak menší riziko, že něco před zkouškami chytí.
Naopak bych velmi ráda poslala syna (sekunda na gymnáziu), který byl ve škole naposledy 2 týdny v prosinci a předtím v říjnu. Tedy prakticky 6 měsíců doma. Tedy když škola nabídla možnost, že budou mít výuku 1 den v týdnu venku ve skupinkách po 4 (po otestování a v respirátorech), tak nevím kdo byl víc nadšený. Na ty starší děti se zapomíná a přitom potřebují kontakt úplně stejně v pubertě jako třeba na 1. stupni...
@zuzineckah To že je to kšeft a že se současný stav někomu náramně hodí do karet, o tom nepochybuji. Ale nevidím na testování nic tak dramatického abych uvažovala o tom že děti budou doma. Sami se rozhodli že jim testování nevadí, roušku zvládnou jen aby už mohli jít a ruku na srdce díky za to (ano ve chvíli kdy by Arenberger opravdu nechal nakoupit rektální testy do škol, osobně bych mu tu špejli rektem vrazila až mezi mandle). Ani si nepřipadám vydírána tím že týden bych neměla nárok na očr, díky tomuto bordelu jsem musela dát výpověď a zařídit se jinak, protože jak píše @bachovy_esence_poradna na starší děti už kašlou (protože dobrý den polovičatá řešení) a i s ním je potřeba se učit a být k dispozici... Horší by pro mě byla situace, kdy by nebyla možnost volby v tom zda děti do školy nepošlu, takto je tento krok jeden z těch které alespoň budí dojem že se něco lepší...
@gramar víš co, ono každý má na to nějaký názor. Já osobně nikomu jeho rozhodnutí neberu, jak píšeš, je tu možnost volby. Jen mi vadí, že na rodiče, kteří s tím nesouhlasí je okamžitě pohlíženo jako na nějaké konspirátory, přitom se jen zajímáme. Ta skrytá agrese, která je cítit z některých komentářů je úplně primitivní, nechápu ji. Nemám pro ni moc pochopení a o těchto lidech si myslím svoje. My rozhodně nepatříme k rodičům, kteří přijdou cpát děcko do školy a na mobil si budou natáčet nějakého chudáka školníka, který mu bude upírat jeho práva. Se školou jsme se rozumně domluvili, třídní posílá denně všechen materiál, syn se učí v tempu třídy. Kolektiv mu taky nechybí, po škole stejně spolu lítají do večera venku, takže opravdu nijak nestrádá... Už proto jsou z mého pohledu ta školní opatření zbytečná.
@zuzineckah Je to věc každého, ale ten negativní podtón je cítit z obou stran, já už se dozvěděla že jsem tupá ovce, co zabíjí své děti protože je posílám do školy. Z druhé stany když jsem loni v létě děti nechávala doma (a to se netestovalo), tak jsem se zase dověděla že jsem socka co vyžírá stát... Lidi rozčiluji asi tím že nezapadáme do jejich tabulek, ale to je asi jejich problém. Možnost volby tu je, že něco dodržuji i když s tím nesouhlasím, no není to poprvé, to taky zvládnu, děti dostali taky možnost volby a vybrali si a kdo jsem abych v tak zásadní otázce byla proti nim, takže jsme v pohodě a místo žalob na školy, lynčování učitelů na sociálních sítích, nebo jak uvádíš příklady se školníkem, či hysterické ječení to raději budu svou energii a volný čas věnovat tomu, abych to mohla koncepčně měnit a měla dobrý pocit že jsem se alespoň o něco pokusila (když defenestrace není úplně de iure)... Rozpolcenost a útočnost naší společnosti je neuvěřitelná o to více jsem zvědavá jak ty volby dopadnou...
@tulikiss žaloba u soudu na povinné testy a roušky už dávno je a není jediná... 😉 a ještě jedná informace, v Německu už 2 soudy na dvou školách zrušily, tak povinnost testů, tak povinnost roušek jako nezákonné opatření, které naopak dětem narušuje psychiku a v případě roušek i jejich zdraví, jelikož dítě do 12 let kvůli vývoj by tu roušku mít nemělo. Takže je fajn, že je právo volby, ale určitě bych tady neútočila na nesouhlasící rodiče, ti opravdu brání jen své děti.
@marcicek84 a ja nekde utocim na nekoho? jenom pisu ze si kazdej hraje na odbornika na pravo. ono je sice hezke, ze v nemecku neco zrusili, ale to je nemecko, to pro nas nic neznamena. u nas se ridime nasim pravem a to je jine nez to nemecke.
@tulikiss omyl, všichni máme práva harmonizované a platné v celé Evropské unií, takže žádné jiné právo, to právo, o kterém se tady bavíme platí i u nás. V Rakousku taky zrušili přes soud některá nařízení týkající se dětí ve školách. Tak bych asi ubrala na důrazu odborníků přes právo a trochu si to posledovala co se kde děje a opravdu se zamyslela co je a co není v pořádku. Já chápu, že někteří rodiče to ze zoufalství takto akceptovali, aby ty děti do škol mohly, ale opravdu to není v pořádku a je to protiústavní. Velmi jsem zvědavá jak si s tím soudy a soudci poradí.
@marcicek84 ne nemame vsechno pravo harmonizovane to opravdu ne. v nekterych oblastech ano, ale v dost oblastech opravdu ne.

@klea81 vlastní názor je vlastní proto, že ho každý vlastní - SVŮJ, osobitý, někdy ovlivnitelný, někdo smířlivý, někdo vyhraněný.