icon

Nepozorný prvňák. Jak cvičit pozornost?

15. srp 2021

Syn jde za 2 týdny do první třídy a mě celkem děsí jeho nepozornost a nesoustředěnost. Včera večer jsme se dívali spolu na film. Nevydržel 30 vteřin v klidu. Mluvil, odcházel, skákal po mně... Před týdnem jsme byli v kině a vypadalo to úplně stejně. Stoupal si, chodil, mluvil, asi 5x sel na WC. Chodí na logopedii a je to stejné. Nespolupracuje, odbíhá od tématu...
Psycholožka poruchu pozornosti nevidí, protože u ní se překonal a celou dobu byl hodný. Je chytrý a ví, co se po něm chce.
Máte tip na činnosti nebo na literaturu, která se podobnými problémy zabývá?

Strana
z2
petaov
16. srp 2021

Zkus neurologii. Syn je taky tak nepozorný, úplně jak popisuješ. Poruchu pozornosti nemá. Má nějakou hyperaktivitu, teď nevím přesný název. Dáváme mu Omegu a vitamín D na radu neuroložky. Poznámky nosí stále, ale tlumit léky ho nechci. Nicméně to, co předvádí doma u oběda, či úkolů, nepředvádí ve škole. Tam se víc krotí. Tak uvidíš, třeba překvapí a tam se bude ovládat. Ale tu Omegu bych zkusila, tím nic nezkazíš.

missskaaa
17. srp 2021

Ja jsem tak hrozné rada za tuhle diskuzi! Synovi bude 5 v říjnu a popis naprosto ale naprosto sedí. Jako bys popisovala mého syna (až na kousani nehtů). Až mě to děsí, ze úplně všechno sedí do puntíku. Chodíme tedy jen na logo, doktorka řekla, ze je to normální kluk, jenom ze potřebuje vyzrát. Ale asi na ni zatlačim, protože mi to jeho chování normální nepřijde no. A navíc je hrozné vyčerpávající. Máme doma ještě klidnou dvouletou a když jsou spolu se synem, tak on ji dokáže tak hodit na svou stranu, ze i z ni začne byt dračice. Tohle děla i na hřišti. Radu nemám, ale pripichnu se a třeba se ještě něco zajímavého dozvím. Hodně sil!

lith
17. srp 2021

Dcera byl stejna. Ja z toho byla totalne na nervy. Ale jestli te to trochu uklidni. Dost se to zlepsilo s nastupem do skoly. Vubec nechapu proc a jak se to stalo, ale zlepsilo. Jako uceni s ni doma kdyz byly skoly zavrene bylo o nervy, ale ucitelka ji vzdycky hodne chvalila. Plus k tomu teda ma dyslexii.

verdos
17. srp 2021

Spojit s pohybem (když tak poradím víc, ale nechci to dávat tady na MK, mám ohledně pozornosti pár článků u sebe na blogu).
Střídání činností - jet přesně dle pravidel (aby nezneužíval, jak píšeš) - např. dát časový limit a musí jet naplno (klidně ze začátku jen 5 minut).
Nezapomenout, že "míň znamená často víc".
A taky na režim (napít, najíst, vyčůrat... a pak jít něco dělat).
Každopádně pokud se umí ovládat, tak to ADHD fakt není, to bych byla v klidu. U ADHD to to dítě prostě neovládne.
Ještě vidím, když tu padly ty primární reflexy - nerovývojová terapie je fajn, ale není všude a leze to dost peněz (nebo nevím, jestli je to někde levné). Zkusila bych nejprve knížku Cvičení pro lepší učení.

autor
19. srp 2021

@verdos díky moc. Tu knihu zkusím.
Osobně nevím, jak moc se ovládá a kolik je jen strach z cizího prostředí, ona stačí jedna návštěva a je v normálu. Ony i děti s ADHD jsou v novém prostředí klidnější a zarazenejsi, vedu kroužek, kde máme i děti s ADHD. Ale ADHD řešit nechci. Prostě je problém a je jedno, jak se jmenuje, řešit to musíme.

Strana
z2