Odklad školní docházky, daly jste na názor učitelky MŠ?

poupe
26. zář 2015

Dala jste nektera na nazor ucitelky ze skolky?

lv
26. zář 2015

Dala bych, a na doporučení psychologa z Pp.

anehap
26. zář 2015

@poupe myslis na nazor, ze doporucuje odklad? Ja bych se hlavne ridila tim, jak to vidim sama, znam svoje dite nejlip😉 A taky zalezi, co reknou v PPP...

rybickamalicka
26. zář 2015

Taky bych dala na nazor pani ucitelky u zapisu. Do ledna (cas zapisu do zs) casu dost a treba odklad nebude treba. Jsem ucitelka na 1.stupni. Pokud potrebujete poradit, tak napiste do sz!🙂

jmisa
27. zář 2015

Dala bych na svůj pocit. Tak jsem to i udělala.
U zápisu byl syn za hvězdu, jenže zápis trval pár minut a pro syna bylo vše nové a paní učitelka byla jen jeho.
Dle školky je strašně šikovný a je škoda, že zůstal ve školce, dle mého se ho chtěli zbavit, aby měli více místa.
Syn sice je šikovný, inteligentní, ale bohužel nemá pozornost, kterou by potřeboval ve škole, grafomotorika taky nic moc.
V PPP se klaněli spíše k odkladu, ale konečné rozhodnutí bylo na nás.
Minulý týden jsem s ním byla u speciální pedagožky, kvůli zkřížené lateralitě, což zjistila v PPP a tam se nám to potvrdilo, syn by nevydržel pracovat ani jednu školní hodinu a i po přestávce s ním v podstatě nebyla "řeč".

Takže za mě - dát hlavně na svůj pocit, znáš své dítě nejlíp. Je jedno, jestli se kloníš k odkladu nebo ne. Podle mého to platí v obou případech.

betelgeuzz
27. zář 2015

Jako že když jedna učitelka ve školce řekne, že by to viděla na odklad a já ho dala? tak to ne? Spíš bych to brala jako takový upozornění. Domluvila bych se v PPP na vyšetření, to je podle mě objektivnější. A pak samozřejmě i vlastní pocit a pocit dítěte.

billi
27. zář 2015

Stejně musí odklad schválit v PPP, tak bych názor učitelky ze školky brala jako jeden z mnoha. Jde i o vlastní pocit, ve škole jsou schopni taky něco odhalit a PPP jsou přímo k tomu, mají diagnostické testy, věnují se dítěti a vědí, na co se zaměřit.

marton
27. zář 2015

@poupe Také to teď řešíme.Že by kluci/hlavně jeden z nich/ měli mít odklad,si myslíme hlavně my rodiče.Konzultovala jsem to i s paní učitelkou,ta je má celý den a vidí jak pracují.V dalším kole nás čeká PPP,snad prý musí být posudek od dvou.V tuto chvíli odklad chceme.

anushka111
27. zář 2015

Určitě bych chtěla vědět, proč si to učitelka myslí - inteligenci, soustředění to vše podlě mě víte vy lépe než ona. Ale třeba zapojování v kolektivu, celkově sociální interakce tu učitelka vidí každý den a myslím že by bylo fajn si nad jejím vyjádřením vklidu doma popřemýšlet. V případě že bych byla na vážkách tak bych šla do PPP nebo ke klinickému psychologovi - v tomto ohledu je jejich práce velmi obdobná. 😉

mandala
27. zář 2015

Dala bych na názor paní učitelky víc, než psychologa, kde dítě přijde vystresované, nebo naopak má zrovna dobrý den a výsledky jsou závěrem pouze z toho jednoho dne. Kdežto paní učitelka s nimi pracuje denně, má srovnání s ostatními dětmi, má větší zkušenosti, takže ano, poslechla bych paní učitelku a určitě bych se neřídila tím, že znám svoje dítě nejlépe, není to tak, např. jak pracuje v kolektivu a bez maminky se nikdy nedozvíš.

naomi6
27. zář 2015

Souhlasím s mandalou. Určitě bych si promluvila s paní učitelkou, jak se dítě chová ve školce a tak. Ono doma se může chovat úplně jinak. Možná jsi mohla více popsat, o co přesně jde. Zda se jedná například o sociální nevyzrálost, nebo něco jiného. Každopádně odklad není žádná ostuda. Pořád lepší ho nechat ještě v mš, pokud není zralý. Držím palce

krystalka
27. zář 2015

@mandala - přesně to jsem zrovna chtěla napsat, samozřejmě do PPP bych zašla, to je stejně k odkladu potřeba, ale paní učitelka, která dítě ve školce vidí denně, zná ho třeba i několik let, to podle mne posoudí možná skoro lépe, než PPP při jedné návštěvě, kde je dítě z nového prostředí obvykle trochu vyjevené a nepodá takový výkon, jako jindy....a nebo naopak se mu to zrovna povede, zatímco jindy jsou ty jeho výkony o dost horší....a dala bych i na svojí intuici, jak dítě znám....

poupe
autor
27. zář 2015

My se doma v názorech na odklad rozcházíme, já jsem pro odklad a muž ne. Učitelka ho má od září(v předškolících) tak se jí chci zeptat tak na konci roku, toho víc pozná a kdy se řeší ta poradna až po zápisu?

lv
27. zář 2015

poradnu můžeš klidně už ted, největší nával je tam únor-květen, po zápisu, do 30.5. musí být rozhodnuto. Já šla sama, dřív.

jetynka
27. zář 2015

já mám syna kterému bylo v půlce srpna 6let, doktorka byla jasne pro odklad, ve školce pro nástup do skoly protože by se ve školce nudil a u zápisu kde předvedl 100% výkon byli pro odklad, ale jen proto že je srpnový. byl objednány do PPP tam jsme nedošli protože jsem to nepovažovala za nutnost a navíc neměl ani problém s reci a se slovnim projevem natoz se studem, syn do školy moc chtěl, tak jsme se rozhodli že ho do školy dáme a muzu zpětně říct, že toho ani na minutu nelituju že sel, ono hodnotit po měsíci školy jak si syn vede je ještě brzo, to budu schopna říct někdy po vánocích, ale syn je šikovný, učenlivý nemá zati m problém, učitelka ho chválí.

poupe
autor
27. zář 2015

@jetynka mě taky příjde divný s nim jít do poradny, on je dubnový, chodí na logo, je takový zrychlený 😉 ale umí si poradit a hodně si pamatuje, dám na názor učitelek a pak se sami rozhodnem.

jetynka
27. zář 2015

@poupe četla sis ty dotazníky na co všechno se ptají?ja upustila už jen kvůli tomu, připadala jsem si že vypisuju třeba rozvodové papíry, no fuj některé otázky a vím že syn by to tam zvladl levou zadní a rozhodnutí by bylo stejně na nas., takže ve finále akorát ztráta času a nervy na pochodu. já si říkám pokud není dítě nemocné, nemá vadu řeči a problém se zapojit do kolektivu a spolupracovat s ním a udělat co se po něm chce, aspoň částečně tak nevidím důvod odkladu. nejsem psycholog, ale jak tu holky psaly viz výše ta skolkova učitelka to dítě zná a ví jeho chování a reakce na různou zátěž a zadaný úkol, ja dala na ty učitelky a jsem rada.

poupe
autor
27. zář 2015

@jetynka ne vůbec nevim. 😉

jetynka
27. zář 2015

@poupe mi dotazník poslali mejlem, už ho uloženy nemám, ale možná moje mamka ho mozna jeste ma, tak ji řeknu až s ní budu aby mi to preposlala a poctes si pokud budes chtit, stačí pak do IP napsat email , možná co poradna to jiné otázky nebo jsou možná dané já nevím. :

kamila297
27. zář 2015

@lv S tím moc nesouhlasím. U předškoláka je znát ve vývoji každý měsíc. A když půjde do PPP vlastně o půl roku dřív, tak to může být celkem zavádějící, protože třeba v dubnu už může být jeho předškolní zralost na mnohem lepší úrovni. To vám řekne každá učitelka v MŠ.

poupe
autor
27. zář 2015

Já si taky myslim, že za rok se může hodně změnit, Nejsme si 100% jistí takkže určitě teď do poradny nepůjdem.

lv
27. zář 2015

@kamila297 respektuji váš nesouhlas a dokonce já souhlasím s vámi, za půl roku se může stát velký vývojový skok, a zrovna u dcerky mi návštěva v ppp velmi pomohla, ukázali nám, kde je dcerka slabší, jak s ní pracovat, jaká cvičení, pomaloučku, polehoučku, denní prací /10min, žádné přetěžování/ a i učitelky v mš rozdíl poznali a chválili, jak cca za 4-5měs je najednou o moc lepší.

@poupe nedám dopustit na práce Dr.Bednářové, jsou ke stažení na ulož.to, Předčíselné představy, kreslení před psaním, sluchové a zrakové vnímání..

kamila297
27. zář 2015

Jen pro zajímavost: minulý týden jsem poslala dotaz na MŠMT ohledně zápisů do ZŠ (kvůli jedné holčičce v příbuzenstvu) a přišla mi překvapivá odpověď: "Podle školského zákona nemusí být dítě u zápisu ani přítomno, zápis je povinností zákonného zástupce, nikoli dítěte. Pokud škola doporučí dítěti odklad, zákonný zástupce ho může přijmout, ale také nemusí. Záleží pouze na jeho rozhodnutí, zda dítě do školy zapíše. U zápisu je rozhodující věk dítěte a nikoliv jeho vědomosti a dovednosti. Po odkladu je dítě do školy samozřejmě přijato do spádové školy, ale může být přijato do jakékoliv školy, kterou si zvolí zákonní zástupci, pokud zde bude místo a pokud tak rozhodne vedení školy.
Bližší informace k zápisu najdete na webu MŠMT: http://www.msmt.cz/vzdelavani/zakladni-vzdelava...
Škoda, že jsem tohle nevěděla v lednu, ušetřila bych si nervy 🙂

krystalka
28. zář 2015

@lv - tak já bych se už teď do PPP objednala, ale šla bych tam právě až na jaře...protože do té doby ještě může udělat veliký skok....ale objednat by to chtělo klidně už teď, pak už ty termíny budou obsazené.....

billi
28. zář 2015

@kamila297 ano, pokud rodič chce dát dítě do školy, tak s tím škola moc neudělá - může doporučit návštěvu PPP. Ale pokud to je naopak, rodič chce odklad, tak musí do PPP a musí mu ho doporučit. Z okolí znám už několik rodin, kde chtěli rodiče odklad, ale v PPP jim ho nedoporučili a dítě šlo do školy.
Opačný případ, že by rodiče chtěli dítě do školy, ale byl jim doporučený odklad, ke kterému nepřihlíželi, neznám a ani jsem o tom zatím neslyšela (máme v rodině několik učitelek a ředitelku na ZŠ).

krystalka
28. zář 2015

@billi - tak zrovna u syna jsme odklad doporučený měli, už jsme ho měli i vyřízený, ale nakonec jsme ho rušili a syn do školy šel....ale bylo to proto, že jsme našli logopedickou třídu s malým počtem dětí ve třídě, která mu perfektně sedla....kdyby měl jít do běžné třídy na ZŠ, tak bychom mu odklad dali.....má vývojovou dysfázii....

janica..
28. zář 2015

@lv hledám na uložto ty práce Dr.Bednářové a nemůžu najít poradíš? děkuji ;)

lv
28. zář 2015

@janica.. zadala jsem Bednarova a jestli se mí to