icon

Osmileté dítě po škole samo doma

aneta15
29. srp 2016

Osmiletá dcera jde do druhé třídy a protože je hodně prvňáku tak se pravděpodobně nedostane do družiny. Vůbec nevím jak to řešit, babičky jsou ještě v práci a ona by byla sama doma do 16 hodin. Jsme menší město a kroužky jsou většinou od 15. 00. Po obědě jsou jen kroužky v družině, kam jí nevezmou, protože není zapsaná. Chodí Vaše děti sami ze školy? Nebo jak to řešíte? Dcera je celkem zodpovědné díte ale stejně nevím, co jí napadne a hlavně mi přijde prostě "malá".

Strana
z4
lucinkaxxx
29. srp 2016

Synovi je skoro 11, ale od druhe tridy chodi sam u nas na vesnici ze skoly a do skoly, v prvni tride jsem ho bud vodila a nebo sel s kamaradkou od sousedky ktera je o 3 roky starsi. Soucasne od 2.tridy dojizdi autobusem 10 km do mesta cca desetitisicoveho na krouzky dvakrat tydne, od autobusu tam dojde a pak se mi ohlasi telefonem. Ted jsem na RD, ale kdyz byl v druhe tride tak byval doma sam, prisel kolem treti z druziny a cca do 6 musel vydrzet, delala jsem v bance. Nemela jsem strach ze nevydrzi, ale vadilo mi, ze spolu travime malo casu. Takze po MD se do zpet do banky nechystam.

izzybickerstaff
30. srp 2016

@mon_88017 Zatim jsi tady s nazorem chudera osamocena, tak ja ti vyjadrim pochopeni😃 Od druhy tridy jsem chodila sama do skoly i na vsechny krouzky (a povazte, bez mobilu☺) a doma jsem taky byla sama...(a do skolky jsem chodila a nijak jsem tim neutrpela☺). Ale zalezi na miste bydliste, no, ted co bydlime v Praze, bych si to se svym ditetem taky nelajsla, pokud by bylo potreba nejake komplikovanejsi dojizdeni.

lenka5731
30. srp 2016

@izzybickerstaff hele, jaky je smysl těchto příspěvků? Když jsme byli my děti, byla úplne jina doba, bezpecnostni situace, a logicky jsme chodili bez mobilu, když mobily neexistovaly. Ono taky posadit dite do autobusu s X dalšími detmi a pak jdou do školy spolecne je trochu něco jinyho, než aby dite chodilo někde po blby cestě uplne samotný. A nejmenší strach mam teda z toho, co napadne moje dite. ..

astyna
30. srp 2016

Ono hlavně záleží, jaké tvé dítě je. Já jsem byla doma sama od první třídy, protože babičky nebyly, ségry daleko. Byla jsem klidné čtivé dítě, takže jsem max. chodila do knihovny nebo pro obědy za mámou do práce, mě nikdo hlídat nemohl prostě 😕 Máma mě vedla k samostatnosti a k tomu, jak se mám venku chovat (cizí lidi, přechody apod.). Bydleli jsme na maloměstě o 20.000 obyvatel.

Pokud se ale přesto bojíš, tak je možnost najít babičku na hlídání, pokud bydlíš ve větším městě, budeš mít víc štěstí.

nonnni
30. srp 2016

@lenka5731 doba nebyla jina z hledika nebezpeci cihajici na deti, jen se o tom zdaleka tolik nepsalo a proste nevedelo, Nebyl net, informace se k cloveku dostavaly filtrovane a skrze kontrolovana media. Ten obcasny drb, ktery se rozbehl, zustaval na urovni "kamaradka ma znamou, ktera pracuje s..."...tudiz kredibilita nula nula nic pro vetsinu lidi...

K puvodni otazce...tezko soudit, ale jestli mas pocit, ze to dite opravdu nezvladne, tak tlacit na skolu a to i pres zrizovatele.

Jinak me deti v osmi letech zustavaji/ly doma bezne (ac ne po skole, protoze neni treba a hlavne je musim vozit, ale behem dne, kdyz se jim nekam s nami nechce). Maji instrukce, vedi jak volat o pomoc...

Ja osobne take byla tou dobou doma sama a desne rada...cetla jsem si, hrala...ze skoly to tedy nebylo nijak daleko a uz vubec ne s prestupy. Sama jsem do mesta chodila na krouzky, cca 1-2km, podle krouzku...zvalala jsem si hlidat cas, kdy vyjit...deti zvladnou furu veci, kdyz se jim da prilezitost a duvera.

Ovsem tohle je vetsinou v celkovem pristupu rodiny a pokud je dite hodne na rodice fixovane a nechce byt doma samo vubec (a nikdy prakticky nebylo), tak hodit ho do vody a plav (uderem 1. zari) neni vhodny krok, tam by bylo potreba postupne pripravy, napriklad behem prazdnin...nechat chodit nakoupit, nechat doma 5 minut, ctvrt hodiny, hodinu...u bezne socialne vyspeleho osmileteho ditete by prazdniny stacily.

Jinak na hlidani bych spis hledala vitalni (hlavne mentalne, vic nez fyzicky) duchodkyni.

prostejina
30. srp 2016

Zkušenost nemám, ale našla bych si nějakou studentku na hlídání. Já takhle vyzvedavala a i teda odváděla na kroužky, varila , kopala a dávala spát sedmiletou a dostávala jsem 50kc na hodinu. Já si sice přivydelala almužnu, ale máma ty holčičky mela klid. A studentky budou mít urcite zájem. Koukla bych na hlidacky.cz, tam jsou provereny. Jinak já jako dítě byla doma sama od první třídy, a i jsem sama chodila na klavír přes cely město, a můj synovec (ted mu bylo 9) taky zůstával někdy sam.

prostejina
30. srp 2016

@prostejina koupala, proboha 😀

lenka5731
30. srp 2016

@nonnni to je ale jen část pravdy, "naše" blázny a pedofily jsme pochopitelně měli vždycky. Ale teď žijeme v nové úžasné moderní Evropě bez hranic a vůbec nevíme, kdo se tu pohybuje. Někde v německém pohraničí, kde jsou doslova za barákem ubytovny s migranty jiných kultur bych ted fakt klidná nebyla (což teda asi není vyloženě problém zakladatelky tématu). 😔 Tenhle problém za našeho dětství opravdu nebyl. Navíc se kriminalita tutlá a cenzuruje, stejně jako tenkrát. Bohužel se ten problém bude ještě stupňovat a obávám se, že za x-let ty matky kojenců, co se tu teď kasají, svoje dcery samotné do školy taky nepošlou (budou se je zdráhat poslat).

lenka5731
30. srp 2016

(pospíchám a už to nemohu upravit)

nonnni
30. srp 2016

@lenka5731 nesouhlasim prakticky s nicim v tomto prispevku, ale to by bylo na uplne jinou debatu. Kazdopadne vychovavat deti ve vakuu a strachu je velmi kontraproduktivni pro ty samotne deti.

lenka5731
30. srp 2016

@nonnni o ja vim, ze se mnou nesouhlaasis, ale chtela jsem ti neco odpovedet. Jsem rada, ze to nebudeme dal rozvadet, myslim, ze se navzajem chapeme.

nonnni
30. srp 2016

@lenka5731 mmch, kdyz uz jsme u nebezpeci cihajici na deti, vis co hodne znepokojuje me? Sexualni zneuzivani a tyrani deti, ktere v naproste vetsine prameni z rad vlastni rodiny. I ve statistice vrazd deti uvidis, ze 9 pripadu z 11 (priklad roku 2009) jsou vrahy rodice a ne cizi clovek...proste my pod vlivem medii koukame kolem a bojime se cizich, pricemz v drtive vetsine hrozi nebezpeci detem prave od tech nejblizsich...

sarihy
Autor odpověď smazal
sarihy
Autor odpověď smazal
izzybickerstaff
30. srp 2016

@lenka5731 "hele" smysl je takovy, ze slusne diskutuji, s Mon se zbezne zname, tak jsem si dovolila trochu uvolnenejsi styl. Nikoho jsem neurazela, pouze jsem si dovolila vyslovit odlisny nazor, tot vse. Ve svem domovskem meste (100 000 obyvatel) bych sve dite nechala jit samotne domu a chvili tam byt i dnes (pokud by bylo podobne povahy jako ja).

urtica
30. srp 2016

@sarihy Tak k té zodpovědnosti...já v 9. letech chodila tajně "za družinu" a rodiče dloooouho nic netušili 🙂. A - dle soudu učitelů a rodičů jsem byla velmi klidné, tiché a poslušné dítě 😉 ("je zádumčivý....").

izzybickerstaff
30. srp 2016

@sarihy Ja mam jeste miminko, ale pokud by byla skola nekde v rozumne vzdalenosti, tak bych to taky chtela zkusit. Doufam, ze zvladnu svym detem verit a vychovavat je k zodpovednosti a samostatnosti jako vy, vas pristup se mi moc libi.
Nasi rodice nas sice nechavali chodit venku samotne (jinak to ani neslo), ale jinak byli hodne ochranitelsti, vsechno delali a rozhodovali za nas, a ja pak mela hodne bourlivou pubertu. Tak snad budu mit silu sve deti vychovavat jinak.

sarihy
Autor odpověď smazal
sarihy
Autor odpověď smazal
lenka5731
30. srp 2016

@sarihy už nemám možnost moc diskutovat (a nevím, jestli je o cem), ale ja přece vůbec nepisu o o
dítěti, samostatnosti a osamostatnovani.. spis o mych pocitech. Dcera chodi od 1.tridy občas sama pres 2 km ze školy a plno věcí zvládá bez problemu davno sama. Vodi sestru do skolky. A to je stejne Stara jako ta tvoje, takže nevím, co o osamostatnovani mi pises. To spíš ja mam z toho blbější a blbější pocit. Já jaře jsme resili situaci, kdy ji během skautske akce unesli do lesa, dcera si opravdu myslela, že je unesena, takže už i ona na to samotné chození změnila názor, přestože už tu situaci zpracovala. Jen jsem alergicka na hlášky, že AC má někdo mimino, presne ví, co bude za pár let. VI prd.

nonnni
30. srp 2016

@lenka5731 no tak to byl pekne pitomy napad s tim unesenim☹

lenka5731
30. srp 2016

Já se taky necpu do diskusí maminek pubertaku, abych jim zasvěceného radila, protoze ja mam přece pubertu taky za sebou.. mam totiž soudnost. A k dotazu - to aby čerstvého i létě dite chodilo samo po blbe cestě ze školy a bylo 3? hodiny samo doma... DENNE, to by se mi nelíbilo ani trochu a snažila bych se najít jine reseni, přestože jsem si absolutne jista, že by to dcera zvládla.

sarihy
Autor odpověď smazal
lenka5731
30. srp 2016

@nonnni to mi povídej! ! Dcera byla z toho fakt špatna, nesla pak sama ani na zahradu. Naštěstí to na táboře za pomoci Stare skautky perfektne zpracovala a je zas ok. Takže jsme ani nemusely k psychologovi, kterého jsem mela domluveného.

lenka5731
30. srp 2016

@sarihy koukám, že mi to mobil cele změnil. .. aby cerstve 8lete dite. .

zuzineckah
30. srp 2016

Chodila sama ze školy, i venčit psa 🙂 V 8 letech už bych to fakt jako problém neviděla

lenka5731
30. srp 2016

@sarihy a to když šla poprvé sama ze školy. .. tak neměla ani mobil. 🙂 Manžel ho teda koupil ještě ten den 😀

katchula
30. srp 2016

Jsem taky pro osamostatňování, raději začít dřív a pomalu než pak „hodit dítě do vody“ třeba až v 10 letech. Syn chodí do školy sám od cca dubna 1. třídy, chtěl to tak on, já i muž jsme ráno doma, takže ho vypravíme a má to kousíček pěšky. Klíče bych mu zatím nedala, hlavně proto, že by si sám nedokázal odemknout vchodové dveře. Sám doma bývá občas, většinou když jedeme na velký nákup a jemu se nechce jet s námi, tak raději počká doma. Nicméně do družiny určitě ještě ve 2. třídě chodit bude a předběžně počítám s tím, že bude chodit i ve 3. třídě. Má tam kamarády (a kroužky) a je tam spokojený, tak nevim proč by měl být doma a co by tam dělal celé odpoledne sám když ostatní jsou v družině...

K úvodnímu dotazu: to by se mi teda taky vůbec nelíbilo, jak už tu někdo radil, zkusila bych i s ostatními rodiči zatlačit na vedení školy, protože to že je družina jen pro prvňáky (jestli to dobře chápu) je fakt šílený 🙄

lenka5731
30. srp 2016

@sarihy poslední věc, v tomto duchu jsem pochopila i úvodní příspěvek. Ze maminka nepovažuje za vhodne aby dcera chodila sama a sama byla doma, za danych okolnosti. Nic o tom, že by to dcera NEZVLADLA. Nevím, jestli jsem něco přehlídla.

konidana
30. srp 2016

Dcera v družině přihlášená ještě v druhé třídě byla, ale od jara tam odpoledne stejně chodit nechtěla. Zvláště některé dny, kdy tam už nechodili ani kamarádi. Radši šla po obědě domů, dost často okružní cestou s kamarády (malé město) A radši byla sama doma ve svém prostředí než v družině. Já došla nejdřív v půl pátý, někdy také až se synkem ze školky o hodinu později. Na kroužky chodila ve druhé také sama, večer jsem ji vyzvedávala. Už v první třídě chodila od jara z družiny sama domů.

Strana
z4