icon

Osmileté dítě po škole samo doma

aneta15
29. srp 2016

Osmiletá dcera jde do druhé třídy a protože je hodně prvňáku tak se pravděpodobně nedostane do družiny. Vůbec nevím jak to řešit, babičky jsou ještě v práci a ona by byla sama doma do 16 hodin. Jsme menší město a kroužky jsou většinou od 15. 00. Po obědě jsou jen kroužky v družině, kam jí nevezmou, protože není zapsaná. Chodí Vaše děti sami ze školy? Nebo jak to řešíte? Dcera je celkem zodpovědné díte ale stejně nevím, co jí napadne a hlavně mi přijde prostě "malá".

Strana
z4
konidana
30. srp 2016

... ale pro druháky by rozhodně měla být možnost družiny.

izzybickerstaff
30. srp 2016

@lenka5731 Zakladatelce ani nikomu jinemu jsem neradila - odepisovala jsem zname, tolik k moji soudnosti, kdyz s ni mate problem.

karlajasmine
30. srp 2016

Tak me osobne prijde horsi, aby dite bylo samotny doma, nez aby nekde prejelo samo busem. Znam dite, ktere bylo samo doma, udelalo si caj, zakoplo, silene se popalilo... kluk zacal rvat, nevedel vubec co ma delat, volal o pomoc.. nastesti ho slysela sousedka, ktera pribehla, kluk ji zvladl otevrit, ona ho strcila pod sprchu a volala zachranare... rodice z toho malem meli obrovsky problem, ze ho nechali doma... Prece jenom v buse, kdyz se dite nauci zakladni pravidla a nebude trajdat nikde samo a bude si umet zavolat o pomoc, pokud ho bude otravovat nekdo cizi, je mensi sance, ze se neco stane (dle meho nazoru). Osobne nevim, jak budu tohle resit... jako mala jsem mela hodne volnosti ale az tak od 10ti let a sama doma jsem byla az od 12ti.

urtica
30. srp 2016

@karlajasmine asi záleží na městě - třeba v Praze bych se docela bála, sama jsem občas měla strach a nejednou jsem vystoupila kvůli (naštěstí vždy jen slovně) agresivnímu spolucestujícímu. Na menším městě (České Budějovice, Pardubice, Liberec) bych se toho asi tolik nebála.
A hypotetická pomoc okolí...bohužel, tady funguje efekt - čím víc lidí, tím větší riziko, že Vás budou ignorovat. Sama jsem takhle kdysi zůstala ležet na zemi a lidi mě obcházeli - trvalo docela dlouho než mi jedna dobrá duše zavolala první pomoc...bylo mi 16 😒

sarihy
Autor odpověď smazal
hojda
30. srp 2016

Myslím, že ten problém bude řešit více rodičů v té škole, tak je potřeba se dát dohromady a nějak to půjde. Kolikrát jde zajistit i nějaký kroužek, kdy si děti ten člověk sám vyzvedává ve škole. U nás je třeba kroužek Divočina, kdy chodí do přírody dělají, to co jsme dělali dřív my, za našeho dětství, hrajou hry, nebo jsem jen tak venku bez organizované společné činnosti.

urtica
30. srp 2016

@sarihy Tak to já ano, jsem z Hradce a tady se mi to stalo za celý život snad jednou, v Praze každou chvilku...

astyna
30. srp 2016

@urtica

Ono dnes je už úplně jedno, zda se to stane v Praze, kde žiju už X let, nebo v Zábřehu, kde jsem se narodila. Tam zabil před vchodem sousedku soused, měli dávné spory, hodil ji do křoví a děti na procházce ve školce ji objevily 😕 Nedávno tam zase znásilnili učitelku na procházce se psem - bylo 7:30 ráno. Obec vykácela všechny nízké křoviny, aby zabránila těmhle excesům, ale nepomohlo to. Asi týden zpět se tam zase stalo něco podobného ... A to je obec, kde se pomalu každý zná a kouká do talíře...Lidi už ztrácí zájem o druhé a o pomoci tuplem. Já jsem jednou v MHD omdlela, pomohl mi až řidič na konečné...

sarihy
Autor odpověď smazal
urtica
30. srp 2016

@astyna Říká se tomu "efekt přihlížejícího" a je to opravdu psychologický jev, takže nic nového pod sluncem..
Jinak máte pravdu, je jedno, kde se to stane, ale když se mrknete na tabulky kriminality a budete to brát čistě statisticky, tak Praha zkrátka patří v rámci ČR k místům s nejvyšší kriminalitou, rozhodně je na tom daleko hůř než Hk, jak je na tom konkrétně Zábřeh, netuším (na některých maloměstech ta čísla zvedá vysoký počet sociálně nepřizpůsobivých...).

@sarihy Nemluvím o centru, tam jsem se příliš nevyskytovala, mluvila jsem o pražské MHD všeobecně - navíc bus (v horším případě metro) je přece jen uzavřený prostor ze kterého nelze okamžitě utéct.
Ale chápu, tohle je podobné jako očkování, výchova apod. - musí si to rozhodnout každý sám - nebyla to ani tak rada, jako spíš můj pohled.

koordinatorka_odboje
30. srp 2016

@astyna když se podívám na Zábřeh - 14 tisíc obyvatel v lokalitě s vysokou nezaměstnaností je dost na to, aby přilákala drogy a herny. Je tam vysoká nezaměstnanost, ne? Žádné velké podniky na mapě nevidím.
V Praze bych byla asi pokak. strachy, všude vidím pedofily

sarihy
Autor odpověď smazal
sarihy
Autor odpověď smazal
koordinatorka_odboje
30. srp 2016

@urtica já bych mohla zase vyprávět o brněnské MHD! 😀 nebylo jízdy, aby tam neseděl nějaký bezďák, nebo někdo prapodivní, co mluvil sám se sebou. a moje rodné město - 25 tisíc obyvatel na tom teď není o nic líp, nejde se projít po hl. ulici, aby tam nebyl nějaký podivín, co na vás bude blbě kdákat, nebo bezdomovec kropit městskou zeleň.

Jsem ráda, že jsem se vdala sem - 2500 obyvatel, sousedi oči na šťopkách a všichni se starají o všechny 😀

koordinatorka_odboje
30. srp 2016

@sarihy těmi místy, kde není radno se v Praze vyskytovat, je i její MHD? 🙂
neřeším jenom Prahu, je jasné, že ve všech větších městech se patologie lidského chování dobře schová

sarihy
Autor odpověď smazal
sarihy
Autor odpověď smazal
koordinatorka_odboje
30. srp 2016

@sarihy mě by zas zabil ten nezájem, lhostejnost a bezohlednost, co jsem zažívala v Brně

koordinatorka_odboje
30. srp 2016

@sarihy na MHD nic, na těch lidech, co tam jezdí je toho až až

urtica
30. srp 2016

@sarihy Já ten rozdíl vnímám hodně silně. Těžko říct, možná jsem na to citlivější a víc si toho všímám - vzhledem k tomu, že jsem naplavenina🙂.

Tady je třeba statistika z roku 2013 - v Praze bylo zaznamenáno sedmkrát víc trestných činů než v celém královéhradeckém kraji, v přepočtu na 10 000 obyvatel - třikrát víc trestných činů...to mi přijde jako docela velký rozdíl.
http://hradec-kralove.regiony24.cz/14-178839-ma...

urtica
30. srp 2016

@koordinatorka_odboje Jj, Brno znám , studovala jsem tam a jezdila jsem přes Cejl 😀.

sarihy
Autor odpověď smazal
urtica
30. srp 2016

@sarihy Tak, rodilý Pražák nemá moc srovnání s jinými městy 🙂.
Nebydlela bych tam - je to jeden z důvodů, proč jsme se hned po porodu dcery odstěhovali (i když to není jediný důvod).

sarihy
Autor odpověď smazal
urtica
30. srp 2016

@sarihy Ale já tam žila pět let a dojížděla denně přes půlku města 🙂.

astyna
30. srp 2016

@koordinatorka_odboje

Poblíž je pár velkých podniků: šumperk - Epcos, mohelnice - hella autotechnik, mnoho lidí jezdí až do Olomouce (pracovala jsem tam 2roky), Loštice - pivovar, tvarůžkárna, Hanušovice - pivovar, výrobna elektrokol a koloběžek...míst je dost, nedávno se v Zábřehu postavil multifunkční komplex obchodů (sportissimo, pepco apod.). Kdo chce, ten si práci najde - máme tu asi 60 hospod 😀 v Zábřehu kdysi sídlila legendární Perla a.s. - výrobna a barvovna látek, nyní tu zůstal jen Netex (netkaný textil), odkud si často holky zde nebo z emimina objednávají právě ten netex buď na domácnost, nebo na separačky pro děti, já to mám místo utěrek (máma mi tam chodí pro zbytky z výroby - 5kg/50 Kč - balík na rok)...atd. Jo a pochází ze Zábřeha i první žena Jana Masaryka a narodil se zde Jan Eskymo Welzl 😀

astyna
30. srp 2016

@sarihy

Já se paradoxně bojím víc v Zábřehu, kde nikoho kolem 3. hodiny ranní moc nepotkáš, než v Praze, kde je pořád hafo lidí kolem a jezdí MHD až takřka do rána...

sisstin
30. srp 2016

@sarihy my mame 310 obyvatel :D ale za rok se tu neznam s nikym temer, lze to :D

chrobacik13
30. srp 2016

Situaci tedy rozhodně nezávidím,budu řešit něco podobného.Ani mě nenapadá co poradit,snad jen snažit se najít někoho kdo by za úplatu pohlídal,ale za názory "já vyfasovala klíče a starej se" bych napichovala na kůl 😀 😀 Chtěla bych pak vidět ty hrdinky,až by se něco stalo 😉 Já bych v klidu rozhodně nebyla,kdybych jí nechala,aby si poradila sama,asi bych klidně pořešila i jiné zaměstnání aspon' na čas,než opravdu bude schopna se sama postarat a hlavně až se na to bude cítit.Držím palce at' to nějak vyřešíte k vaší spokojenosti 🙂

astyna
30. srp 2016

@karlajasmine

Já jsem třeba měla zakázáno cokoliv vařit na sporáku nebo zapínat konvici. Máma mi čaj vždy ráno připravila a protože vstávala kolem 6.hodiny, byl teplý ještě v 7, když jsem vstávala na pohádky 😀 Nemůžeme pořád vidět samé katastrofy, to bychom pak rovnou mohli děti doma zavřít jako do skleníku a jen se na ně koukat .... Kdyby náhodou.

Strana
z4