Písemné práce na základní škole. Jak to máte na své škole?

dorinek
21. zář 2023

Dobrý den, mám dotaz. Dcera a syn druhý stupeň ZŠ. Některé učitelky se rozhodly, že nebudou dětem dávat opravenou písemku domů. Chápu to, písemku už zpět často nedostanou a pak nemají nic v ruce, nemají jak doložit svoje hodnocení. Děti si ale nesmí písemku ani vyfotit na mobil. Jde mi o to, že děti přijdou domů, ohlásí špatnou známku, ale už neví, kde udělali chybu. Nemám možnost s nimi práci znovu projít, dovysvětlit, procvičit. Ostatní učitelé nemají problém, na začátku hodiny rozdají písemku, děti mají chvilku na to, aby vytáhly mobil, vyfotily, schovají mobil a jede se dál. Jediná možnost, jak se k písemce dostat, znamená vzít si půl dne dovolené, jít do školy, o velké přestávce si prohlédnout písemku (ani já si ji nesmím vyfotit, jenže ani já si nepamatuji příklady a kde přesně byla chyba). Tuhle záležitost už řeším s učitelkou a ředitelkou 3 roky. Nikdo není schopen konkrétní dvě učitelky donutit, aby si mohly děti písemku alespoň vyfotit. Jak to máte na své škole vy ? Vidíte písemky svých dětí ?

hankaviki
21. zář 2023

.. a jdeme hejtovat učitele za tři...dva...jedna...teď!

dorinek
autor
21. zář 2023

Chtěla jsem radu, ne provokaci.....pokud k tomu nemáte co říci, tak se prosím nevyjadřujte. Ničemu to nepomáhá.

hankaviki
21. zář 2023

@dorinek žádnou žádost o radu tam nevidím

konidana
21. zář 2023

@dorinek ne nikdy jsem písemky svých dětí na 2. stupni neviděla. Ale je možné dojít do školy na konzultaci a podívat se. Při přechodu na 2.stupeň u syna jsem využila konzultace s češtinářkou v době třídních schůzek.

te_reza
21. zář 2023

Já teda nevím, ale to je teď nějaká novinka? Za mě jsem si všechno normálně nosila domů. El je zatím ve druhé třídě a taky občas něco donese. Proč jim písemky nedá?

konidana
21. zář 2023

@te_reza prostě to domů nedávaj. Musej to archivovat v původní podobě.

hankaviki
21. zář 2023

@te_reza protože ta zadání prací bude učitelka dávat třeba i další rok, tak aby se zadání nerozneslo, aby rodiče třeba písemky neumisťovaly na facebook a podobně a hlavně kvůli tomu, aby doma neprovedli nějakou korekci a pak netvrdili, že odpověď byla správná

pampeliska1313
21. zář 2023

Tyjo. Jako na zs jsme dostali písemky abychom se podívali, ale nesmělo se to vyfotit třeba. Nicméně při opakování nám říkal učitel kde se nejčastěji chybovalo a trenovalo se to. Nevybavuju si, ze bych pisemky nosila domu…

dorinek
autor
21. zář 2023

@te_reza - učitelé si písemné práce nechávají ve škole. V případě, že by se rodič např. chtěl přít o známku na vysvědčení, aby měli práci v ruce a byli schopni doložit, podle čeho žáka takto oznámkovali. Já to chápu. Třídní schůzky máme 2x ročně, jinak musím jít do školy o velké přestávce, ale to jsem v práci. Ale já bych ty práce chtěla fakt vidět, né kvůli tomu, abych se hádala o známky, ale abych měla možnost to s dětmi znovu probrat, vysvětlit....

nat
21. zář 2023

@dorinek obe deti na druhem stupni pisemky nikdy nefotily ,nikdy je nenosily domu,cerpame jen z toho,co ucitele daji do bakalaru...Ucitelum verim,vim,kde maji me deti slabiny,takze nevidim duvod pochybovat o znamakch,ktere maji....yn je ve druhe tride a take nenosi domu prace,takze me to nejak prijde normalni 🙂

dorinek
autor
21. zář 2023

@konidana - konzultace je možná o velké přestávce, v pracovní době učitelky. Jenže já jsem taky v práci, navíc píšou písemku třeba 2x týdně.....od začátku školy už má dcera 9 známek, zatím jsem neviděla ani jednu práci.....

hankaviki
21. zář 2023

@dorinek a učitelka by měla čekat na tebe mimo svou pracovní dobu, že ano..

konidana
21. zář 2023

@dorinek a jaké to jsou známky? pokud to není skokové zhoršení třeba o 2 stupně (z premianta na trojky) nebo převážně 4 a horší (u dvojkaře) tak bych ve škole neřešila, jen třeba zlepšila přípravu celkově. Pokud by to byla ta horší varianta, tak bych holt obětovala den dovolené kvůli konzultaci.

te_reza
21. zář 2023

@hankaviki tvl to jsem stará 🤣 já to domů tahala i na střední, to že to zůstává ve škole slyším poprvé

lv
21. zář 2023

Zeptat se dítěte, v čem chybuje, případně napsat učitelce.

konidana
21. zář 2023

@lv no nevím jak u vás, ale já se od dítěte nikdy nic konkrétního nedověděla🙈😅
Ale jako obecně, co mu dělá problémy, jsem samozřejmě vysledovala.

hankaviki
21. zář 2023

@te_reza já mám v kabinetu pod nohama krabici a tam dávám napsané písemky žáků..domů písemky taky nedávám

bara88
21. zář 2023

Hele ale na druhém stupni už by měl vědět z čeho psal a v čem chyboval i bez toho aby si tofotil né?

konidana
21. zář 2023

@bara88 no jak kdo😂

j.a.n.i
21. zář 2023

Ja tedy nevidim duvod, proc by si nemohl svou vlastní pisemku vyfotit.

patypresdevaty
21. zář 2023

Já nevím, no, ale ani za nás jsme písemky domu nenosili. Měli jsme možnost prohlédnout si je ve škole, případně si udělat poznámku, v čem jsme měli chybu.
Celkem chápu, že učitelka nechce, aby se to fotilo a kolovalo pak bůhví kde

glimmer
21. zář 2023

dcera je na druhém stupni, nedávno psali z ČJ a dostala za 4 ... vím, že ČJ je její slabina, napsala jsem učitelce email a poslala mi diktát vyfocený. No, chyb jako máku, hodně chyb podle mě z toho jak je zbrklá a pospíchá, aby to měla rychle za sebou. Ale učitelka s tím neměla problém.

j.a.n.i
21. zář 2023

@patypresdevaty A proc jako, boji se snad, ze by ji nekdo nasel chyby v tom co opravila? Jednou je to prace toho ditete, tak ma narok si to vyfotit.

bara88
21. zář 2023

@j.a.n.i ale to není toho dítěte, je to učitelky, školy

irmamala
21. zář 2023

A duvod proc si ji nesmi vyfotit, ti rekli jaky?

michaela666
21. zář 2023

Já měla mobil velikosti ovladače od TV s anténou, takže focení leda foťákem na klasický film. 😃 Písemky jsme si už tenkrát mohli kontrolovat jen ve škole, protože byla běžná praxe, že je někdo stopil, vyhodil a učitelka neměla co ukázat na třídních schůzkách.
Na druhém stupni už by si žák měl pamatovat co mu nešlo a podle toho se snad připravit a zopakovat ne? Nebo vy se vážně s tak starými dětmi učíte?

j.a.n.i
21. zář 2023

@bara88 pisemku vypracovalo to dite, je to jeho práce.

konidana
21. zář 2023

@j.a.n.i třeba protože ve školním řádu (v tom našem třeba) je dáno, že při výuce a vůbec v budově školy se nesmí používat mobil.

j.a.n.i
21. zář 2023

@konidana Pochybuju, ze školní rad plati pro zakonneho zastupce.

konidana
21. zář 2023

@j.a.n.i myslela jsem děti. Ano, jako zz si na konzultaci písemku asi vyfotit můžu. Ale musim tam stejně přijít.