Jak podpořit nadaného školáka?

6. črc 2023

Hezké léto všem.
Nepíšu jako máma, ale jako učitelka budoucích třeťáků. Mám ve třídě dítko, které je podle mě nejspíš nadané. Bohužel vím, že od školy čekalo něco jiného a zatím není spokojené. Snažím se podpořit úkoly navíc (a ne, není to způsob, že místo 20 příkladů musí udělat 40 příkladů, jako dělají některé kolegyně, ale má krabičku s křížovkami, těžšími příklady, sudoku... vybírá si podle nálady), odpovídám na otázky, o přestávce s dítětem často zůstávám ve třídě a trpělivě hledám odpovědi na další a další otázky. Diskutujeme nad různými tématy, které ostatní děti nezajímají.
Vymýšlím, co ještě udělat víc, aby dítko nemělo první stupeň spojený s nudou. Mám určité nápady a vize. Ale zajímalo by mě i to, co vy čekáte od školy, že udělá pro vaše nadané děti. Byly byste ochotné se zapojit? Případně beru i tipy na to, co dělají pro nadané děti jinde. Vím, že učitelek je tu víc. Co děláte pro nadané děti vy?
Dotaz i pro ostatní, vadilo by vám, kdyby vám chodily děti, že učitelka dělá něco navíc jen pro někoho? Vím, že děti umí závidět.
Sama mám doma nadané dítko. První stupeň má podle svých slov spojený s nudou a čekáním. pořád čekalo, až budou všichni hotoví.

piggy123
6. črc 2023

Osobně nemám zkušenosti, co k tématu říct, mám teprve rok a půl roční dítě. Ale chtěla bych ti vyjádřit veliký dík za všechny rodiče nadaných dětí! Víc takových učitelů jako jsi ty 👏👏👏❤️ jdeš na to individuálně, neházíš všechny do stejného pytle, projevuješ aktivitu a snažíš se ze všech sil (i na úkor svého volného času o přestávkách!), aby se dítě zábavně rozvíjelo dál, podporuješ jeho vrozenou zvídavost. Neuvěřitelné. Seš opravdu na správném místě 🤗 díky 💐

Ještě bych chtěla dodat, že děti ve třídě by během vyučování ale neměly mít pocit, že tomu nadanému dítěti nějak nadržuješ a že ho zvýhodňuješ.

jancazao
6. črc 2023

Mám jen zkušenost s výbornou paní učitelkou. Syn je velice dobrý v matematice a tak mu chystala vždy nějaké zábavné úkoly navíc. Dovolila mu si psát domácí úkoly ve škole. Často s ním probírala i různá témata mimo matematiku.
Vždycky říkala, že je nasákavý jak houba.
Po prázdninách nastupuje na gymnázium, tak jsem zvědavá, jak to tam bude.
Jsi skvělá, přeju ti, ať vše vymyslíte ke spokojenosti tvé i žáků a aby to mělo přínosy pro nadaného 🍀❤️

ilone
6. črc 2023

Já mám ve třídě nadaneho chlapce. Teď jdeme aktuálně do 2.tridy. Měla jsem pro něj různé materiály - stažené z netu nebo Koumaka, jestli znas. Když jsme pracovali společně, četl zadání.
Pripadne pomáhal ostatním. Nebo mě 😉. Mohl si brát knížky z knihovny a něco si třeba připravit pro děti. Všechno nenásilně. Nabízela jsem, nenutila. On nechce moc vyčnívat.
Teď do druhé třídy mu objednám Koumaky.

autor
6. črc 2023

@ilone takto jsme fungovali celé dva roky. On tedy číst neuměl, vyčnívá více v matematice a obecném rozhledu.
Dělám to, co popisuješ, ale chtěla bych ještě něco navíc. Koumáky má od maminky.

prejeta_zaba
6. črc 2023

Děkuju, že to pro něj děláš. Kéž by bylo aspoň zpoloviny takových jako ty víc. 🌷 S rodiči žáka jsi v kontaktu? Třeba byste společně našli oblast, kam jej posouvat. Nebo by i sami dodávali úkoly... Napadlo mě třeba nějaké starší zadání olympiády nebo logických rébusů. Já mám teď syna po první třídě. Nebudu posuzovat nadání, ale úplně standardní není. Učitelku měli celkem milou, ale šokovala mě absolutní nekomunikuje škola-rodiče. Když už jsem se konečně probojovala k paní učitelce a řekla jí, že vidím, že synovi jde učení rychle a snadno a zbytek času se nudí a nerada bych, aby sklouzl k tomu, že bude čmárat po věcech a popichovat z nudy ostatní. Že mu klidně dodám sama nějaké materiály navíc. Paní učitelka mávla rukou, že může třeba pomáhat ostatním...nu, tak máme všechno počmárané a rozstrihane a se synem pracujeme doma. 🤷‍♀️Bohužel české školství jde akorát po dokonalé grafomotorice a po chytrých žácích umí spíš šlapat, aby se srovnali k průměru než aby je podpořilo. Snad aspoň rodiče ty děti navedou dobrým směrem.

autor
6. črc 2023

@prejeta_zaba s maminkou jsme v kontaktu. Dává mu Koumáka.
Ve třídě má rébusy, olympiády, Klokany, staré pracovní sešity, z domova jsem mu přinesla po svých dětech Logico.
Mně to přijde takové bez většího rámce. Chtěla bych něco navíc. Zajímá se o dopravní prostředky, zvířata, vesmír, dinosaury, vlajky...
A neboj, ona ta kominukace vázne často i od rodičů.

ilone
6. črc 2023

Mně napadlo dávat mu nějaký třeba měsíční projekt, ale popravdě taky pořádně nevím, jak to uchopit. Ten můj je nadaný všestranně. Jediné, co neuměl je psací písmo.

kexina
6. črc 2023

Jako matka nadaného dítěte bych byla nadšená mít takovou učitelku a momentálně si neumím představit, že bys dělala více (syn jde teprve do 1. třídy, sama nevím, jak se k tomu postaví v jeho škole). Ale pokud chceš dělat něco víc, asi bych se zaměřila spíš na to, v čem je horší. Jak sama píšeš, různých materiálů na rozvoj svého potenciálu má hodně, ale určitě je oblast, ve které za své nadání "platí daň", tak bych se pokusila jít tímhle směrem, pomoci mu rozvinout se tam, kde má slabiny? 🤔

kamino
6. črc 2023

Jde mu elektronika? U nás dáváme dětem tablety a mohou pro spolužáky vytvářet Kahooty, případně mohou dělat úlohy na Umímeto a dalších platformách. Na matematiku je super Matemág..

autor
6. črc 2023

@kamino v mojí třídě není Wi-Fi, navíc já tomu moc nehovim. U čtvrťáka, páťáka bych to už vzala, ale u mladších dětí ne. Přijde mi to brzy.
Tam se i bojím, že by to neprošlo u maminky. Dítě nemá tablet, mobil, nic. Vedou děti ke čtení a jiným aktivitám.

sorboni30
6. črc 2023

Škoda, že takovou paní učitelku neměli kluci ve druhé třídě.. mám syny dvojčata a už v první třídě uměli násobilku..anglicky napočítali do 100 během pár sekund. Mezi s sebou stále konkurují kdo bude lepší a tím pádem hledají informace co ví jeden víc než druhý.. ne jednou za námi přišli a vyprávěli zda víme kdo byl všechno na měsíci, jaké vzdalosti byla země od měsíce a věci které já fakt nevím.. ve školní pedagogické poradně byli označení jako děti s nadáním. Mají ADHD. Bylo doporučeno paní učitelce aby je motivovala a zadávala jim zajímavé úkoly když budou mít vše hotové..protoze podle poradny jsou o dvě třídy napřed a dokonce dokázali vyplnit úkoly pro děti 4 rocniku..jinak celou hodinu dokážou sedět, ale přestávky jsou pro ně vybití energie kterou musí držet v hodinách. Tak běhají ve třídě, spolu se rvou..což učitelka netoleruje i když dostala doporučení aby je i o přestávce zaměstnala něčím zajímavým..takže z učení samé 1, jinak samé poznámky z chování jak běhají, bijí se atd. Jako máma jsem šťastná jak jsou chytří, ale ubíjí mě když chodí poznámky a já s tím nemůžu dělat nic. Nejsem ve škole, nemůžu do toho zasahovat. Jediný školní klub a družina kde mám kamarádku, tak dokáže s klukama fakt úžasne pracovat. Pomáhají vymyslet, tvoří, malují a baví je to. Teď půjdou do třetí třídy a čekám co přijde...nová paní učitelka, další učení navíc.. Nevím co dělat, ale budu se snažit kluky nějak motivovat sama pokud ve škole nebude stejně tak úžasná p.ucitelka jako jste vy. Děkuju za druhé děti..tohle se vážně musí cenit 🙏

zara11
6. črc 2023

Co bych za to dala, znas se jede podle nejslabsich a dceru to uplne ubilo, prvni tridu nedelala nic, nosila mi domu z hodin 3,4 obrázky, druhe pololeti byla casto nemocna a stacilo nam na vsechny předměty pul hod tydne, druha jsme obcas neco zopakovaly, ale uplne ztratila zajem o informace nebo delat cokoli navic 🤦🏼‍♀️ pak se ji ve tride vysmivaji nebo se s ni nebavi 🤨

autor
7. črc 2023

@kexina slabiny má. Na těch cíleně pracujeme. Celkem nám to funguje. Uvědomuje si své slabe stránky a hledá možnosti a cesty, jak to vyřešit. S maminkou podporujeme obě
@zara11 u syna se jede taky podle nejslabších. V první třídě ho učitelka nutila slabikovat a nesměl číst dopředu. V páté třídě se nudil, tak místo 5 příkladů dostal 10 příkladů.
A ano, jednu dobu naprosto ztratil zájem o vše. Doplňující otázky buď měl najít sám doma, nebo se dozvěděl, že je drzý.

veronikav31
7. črc 2023

moc gratuluji ke skvělému přístupu, ani nevím co bych za něj dala. Dcera nadání má, z PPP má doporučení, je nadanější v matematice, číst uměla již před nástupem do 1.třídy.Bohužel p.učitelka má jiný názor, Koumáka nepovolila, vlastně nic navíc nedělá. V hodinách se nudila a podle toho to vypadalo-pomalovaný penál, sešit,knížky..Je to složité,na otázky jí nikdo neodpovídá.Naštěstí od ledna tohoto roku mají ve škole speciální pedagožku, známe ji, chodila jsem k ní s dcerou,když byla ve školce v rámci práce školka-spec.ped.-rodina na rozvoj nadání+zaměření se na rozvoj slabin.Dcera je perfekcionista a dělá tam cvičení na koncentraci oko-ruce a trpělivost.Osobně můžu říct,že první třída byl očistec,i jsem zaregistrovala ztrátu zájmu o učení.Vím,že má dcera mezery v grafomotorice,ale když si vezmu kolik lidí dnes píše na pc a ne ručně,tak to neřeším, vím jaké má známky z písanky a ještě k tomu,že je levák, tak si zakrývá text,který má napsat. Ode mě vzešlo,aby si nosila okopírované stránky písanky,aby na ně přímo viděla,když si jej levou rukou zakrývá,p.uč. nic nenamítala. Vše co se chce zeptat se dělá doma, p.uč.nemá zájem toto dělat, Koumáka rovnou zamítla, ve třídě jsou děti, které jsou v hodně oblastech slabší a těm se pomáhá.Nic napřed v hodině dělat nesmí, když někdo je pomalejší ve čtení,tak se přetahuje přes přestávku.

ruzova_pastelka
7. črc 2023

Jako maminka nadaného dítěte, které bude brzy nastupovat do první třídy, ti taky děkuju.

Napřed obecně - zklamání ze školy je u nadaných dětí naprosto typické a nevím, jestli se mu dá úplně předejít anebo mu zabránit. Oni (my, jsem sama bývalé mimořádně nadané dítě) prostě očekávají obohacení, rozvoj, přísun nových informací na takové úrovni, na které toho nebyli schopní rodiče, čekají, že dostanou ještě víc než v rodině a to prostě není reálně možné. Takže zklamané prostě bude... chce to s ním o tom mluvit, hledat místa, kde je to největší problém a ty flexibilně řešit.

Moje dcera (4,5 roku) se také neskutečně těší do školy. Asi bude taky zklamaná. (Možná ne, děláme co můžeme, aby nebyla, ale...) Učivo první třídy ovládá už teď, v některých oblastech, o které se zajímá, je na úrovni kvalitní střední školy. Takže se snažím vysvětlovat a směřovat její energii jinam.

A teď prakticky. Nadaní obvykle potřebují, aby jejich činnost obsahovala tři prvky - novost (originalitu, kreativitu), smysluplnost a sebeřízení.

Vezmu to postupně - smysluplnost. Ve škole velmi těžké (pardon 😃). U každého úkolu pomůže, když bude vědět, proč ho dělá, ucítí význam pro ostatní. Je komplikované, pokud nadaný nechce vyčnívat (to je ale obvykle problém, který je potřeba řešit, protože on prostě není stejný jako ostatní, pokud se o to bude pokoušet, tak zapadne a my jako společnost o dost přijdeme, cílem je, aby svou odlišnost dokázal ustát a profitovat z ní). Návrhy činností: pomáhat ostatním (velmi důležité je to důkladně vykomunikovat, dávat důraz na to, že jeho pomoc je prestižní věc, zdůrazňovat, že si pomáhají navzájem), něco pro ostatní připravit, odprezentovat část látky. Dávat praktické příklady - pokud jde o matematicky nadané dítě, tak různé hříčky ze života, praktické slovní úlohy. Kateřina Emer má knihu takových úkolů, něco dělala i Mensa, Matemág a Koumák jsou už klasika 😃 Nebo může třeba tužkou opravovat písemky (s vysvětlením, že ti teď pomůže, aby ses mu pak mohla později věnovat individuálně). Prostě nějak vytvořit činnost, co dává smysl.

Potom originalita. Není výjimkou, že obsah školní učebnice zvládne mimořádně nadané dítě do konce září. Pomáhají stále nové materiály (na každý předmět), nové knihy, časopisy, ale i praktické pomůcky. Politika "každý měsíc nová kniha". A pak exkurze, muzea, projekty. Ve státním školství nejspíš ve spolupráci s rodinou (rodina zajistí exkurzi - škola dává úkoly na aplikaci poznatků). Neustále ukazovat pestrost světa, aby mělo dítě možnost rozšiřovat svůj záběr. Je skvělé, když dítě mluví anglicky, protože učebnice v angličtině jsou na úplně jiné úrovni, než ty české a s většinou z nich dítě zvládne pracovat samo. Ale to je spíš směr do budoucna, chápu, že anglicky ho za měsíc nenaučíš (za rok už ale klidně, pokud bude motivovaný).

A nakonec - sebeřízení. Nadané děti mají velmi silný drive, puzení "něco dělat". Mluv s ním o tom. Co se chce učit, co chce od školy. Možná ti neodpoví hned, ale bude se učit nad tím přemýšlet a pochopí, že existuje možnost změny. Ustup do pozadí, dovol mu, aby vymýšlel vlastní projekty, hledal si sám cesty, jak se zapojit. Ono tohle je stejně jedna z nejcennějších věcí, které mu můžeš jako učitelka předat.

A opravdu bych víc zapojila digitální technologie. Bez nich nemáš šanci. Chápu, že ti to není sympatické, ale zkus se oprostit od předsudků. Ty možnosti, které v nich děti mají, jsou nekonečné. Mohou mít ten přísun informací, který potřebují, odpověď na všechny otázky. A mohou s nimi pracovat samy. Navíc ti to obrovským způsobem rozšíří možnosti aktivit.

bledulka84
7. črc 2023

Mám doma budoucího prvňáka, při zápisu mi doporučili poradnu, uvidíme, co nám řeknou, termín máme až v září. Šest let bude mít za 14 dní, sčítá pod sebou tisíce, umí násobit. Osobně jsem zvědavá, jestli bude mít takto aktivní a podporující učitelku, sama jsem si říkala, že bych ho rozvíjela skrze IT a programování, ale zatím to mám jen v hlavě, uvidíme v průběhu první třídy.

hojda
7. črc 2023

U nás velmi dobře fungovalo, když si dítě, které třeba v něčem vyniká mohlo pro třídu připravit nějakou prezentaci. Jeden žák chodil po celé škole a měl přednášku z dějepisu (druhý stupeň).

apacheee
AMBASADORKA
7. črc 2023

U nás je syn napřed v matematice, má i jiné učebnice než ostatní děti (má samozřejmě i ty stejné, ale má vždy i nějakou navíc, nebo je v jiné části učebnice, než zbytek). Paní učitelka mu zadává práci navíc atd.

veronicka89
7. črc 2023

Vy jste super ale co mi prijde trapne je ze neni pro zakladni skoly a tyto zaky vypracovan nejaky koncept 🙂 ... podle kterych by zaci i ucitelky mohly jet .

montelvina
7. črc 2023

Tak to je super co děláte …já spiš budu ale komentovat opačně jak pomáháte těm slabším …tohle si spiš myslím je záležitost rodičů jak ho ještě zabavit kam poslat …chlapec muže i pomáhat ostatním …mě jen zaráží a fakt nechci byt zla že se pomáhá nadaným dětem aby se nenudily a ty slabší se nechávají byt ..

ilone
7. črc 2023

@montelvina vždyť to není pravda, musíš pomáhat všem. A věř, že ti slabší mají takovou podporu, o které se ti nesnilo. Maji pomucky, doucovani hrazene MSMT, ucebnice, pracovni sesity, dopomoc AP, zkracuji se jim cviceni, dava vetsi casova dotace, maji tabulky, PC programy atd... Ale pracovat s těmi nadanými je daleko větší oříšek. A nemůžeš na úkor nadaných opecovavat pouze ty slabsi🤷. A neni pravda, ze je to zalezitost rodicu, je to zalezitost i skoly. Stejne tak bych ti mohla rict, ze je zalezitost a problem rodicu, ze jejich dite je slabsi. At si ho douci doma nebo mu doucovani zaplati. A to říkám nejen z pozice učitelky, ale i z pozice matky, jejíž dvě deti mají SPU - dcera výraznou dyskalkulii, syn dyslexii a dysortografii.
Vážně nevíš, o čem mluvíš.

autor
7. črc 2023

@montelvina ty s tím máš nějakou osobní zkušenost, že se pomáhá nadaným a slabí se nechávají. Moje zkušenost jako mámy i jako učitelky je naprosto opačná. Pro slabé děti se dělá hodně.
Máme pro ně programy, doučování, děti mají úlevy, mraky pomůcek, návštěvy speciálních pedagogů. Doučuju já, jsou doučovací skupiny ve škole. Probíhá pravidelná diagnostika od speciální pedagožky. Ve třídě mám asistentku a často buď ona nebo já bereme slabší děti do skupinky a pracujeme s nimi individuálně, tvoříme pro ně názorné pomůcky, aby je mohly používat při hodinách, nechávám jim na vše více času, pomáháme, dovysvětlujeme, ukazujeme, hledáme možnosti, zkracujeme cvičení, přistupujeme individuálně. Mám děti, co čtou s okénkem, mám děti, co používají bzučák, aby slyšely délku samohlásek, mám děti, co počítaly na číselné ose ještě na konci roku.
Nadané děti se většinou nechávají svému osudu, protože na ně není tolik času. Pro svého nadaného žáka dělám aktuálně jen to, že mu nakopíruju víc materiálů a dál si to šéfuje podle sebe. A pak mu tedy odpovídám na otázky a jeho otázky jsou skvělé a nápadité. Tím obohacuje i spolužáky. O přestváce tam jsem pro všechny děti.

properjoey
7. črc 2023

Asi úplně neporadím, jen vlastní zkušenost. Já byla přesně to dítě, které se ve škole nudilo, proto jsem vyrusovala a zlobila. Jenže tehdá to bylo všem jedno. Do třetí třídy jsem šla do matematické, kde jsme měli víc matiky a informatiku. Nepomohlo to. Pak víceletý gympl, tam jsme měli fajn učitele, který trpělivě zodpovídal mě vsetecne otázky a brzy jsem měla navíc seminář. Nicméně reálně mě škola bavila až na vysoké, kde jsem měla konečně tu výzvu, tu nutnost se něco učit a věnovat se tomu. Celkově na ZŠ na nás všichni kaslali, ale pak na gymplu jsme dostávali jak jednotlivě, tak skupinově různé projekty. Pokud ho zajímají témata jak píšeš, co to nějak propojit s matematikou a zadat mu zpracovat nejprve malý projektik, který by potom mohl představit dětem? Klidně bych i téma nechala nejprve na něm, pro vyzkoušení a pak až si to osaha, tak klidně zadávat něco náročnějšího, kde bude muset trochu zabojovat, hledat, ptát se?Možná je to blbost, ale mě jako dítě by to asi bavilo.

montelvina
7. črc 2023

@ilone no já jsem taky matka a viděla jsem jak poslední rok se v mateřské škole učitelky vykašlali na syna předškoláka jen proto že nechtěl nic dělat protože ma období selhání tak se boji ma smíšenou dysfazii …..a myslím že na slabší děti se kašle protože jsem viděla co měla neteř ve škole …takže mi neříkejte že nevím o čem mluvím jen proto že jste učitelka ..navíc nevím kde jste nabrala dojem že si tykame

montelvina
7. črc 2023

Dobře děkuji za vysvětlení …já mám právě opačnou zkušenost díky neteři a jako předškolaka syna se smíšenou dysfazii ..snad ve škole to bude lepší děkuji

ilone
7. črc 2023

@montelvina jedno z pravidel MK - zde si tykame. A ne nevíš, o čem mluvíš. Jak už jsem psala nejen z pozice učitelky, ale u z pozice matky děti s SPU. Nebo jsi jednoduše narazila na špatnou ucitelku, což se stát může, ale nemůžeš to pausalizivat. Btw s dítětem s SPU máš jít především do PPP, kde objektivně zhodnotí jeho stav, případně poruchy, následně určí stupeň podpůrné opatření a navrhnou postup. A skutečně děti s SPU mají veškerou možnou podporu, která existuje.

aneta15
7. črc 2023

@montelvina záleží na učitelce. Můj syn má dyslexii a dysortografii. První a druhá třída měl učitelku před důchodem, která měla názor, že dys neexistuje a vše je lenost rodičů. Bylo to peklo. Ve třetí třídě dostal 40 cetiletou ucitelku, která ho motivovala, dělala první poslední, aby mu pomohla. Spolupracovala se školním psychologem, syn chodil na doučování ke speciálnímu pedagogovi a neskutečně se zlepšil. Podle mě je nejdůležitější spolupráce rodič - učitel. Pokud jako snaživý rodic narazíte na ucitelku, co nechce nezmuzete nic. Když se to ale povede a funguje to, tak funguje i dítě

lutu11
8. črc 2023

@kexina podle mě by měl rozvíjet oblast kde má to nadání

autor
8. črc 2023

@lutu11 podle mě musí rozvíjet vše. Tyto děti mají často oslabené určité oblasti a musí se je naučit kompenzovat.
Je sice hezké, když takové dítě umí v první třídě počítat jako třeťák, ale pokud je v jiných oblastech jako tříleté, je to špatné a je potřeba pracovat i na tom a nemyslím jen vědomosti.

kexina
8. črc 2023

@lutu11 To je hezké, ale v tom případě by se třeba syn pravděpodobně nikdy nenaučil psát. 😉😄 Za nadání se platí dost velká daň a tam,kde příroda přidala, stejnou měrou jinde ubrala. Navíc hodně lidí uvažuje jako ty a dítě se pak rozvíjí jednostranně, což je blbost. Zkus posilovat jen pravou polovinu těla.