icon

Placení za školní potřeby: Nutné zlo nebo vhodný příspěvek?

patriciemartinu
14. srp 2025

Dobrý den,
jsem redaktorka EDUinu a sbírám do článku zkušenosti rodičů k tématu, kdy školská zařízení, družiny atd. na začátku roku žádají rodiče o úhradu věcí, které nejsou mezi běžnými školní pomůckami (např. hygienické potřeby, papír, šťávy, sladkosti do družiny atd.). Zajímá mě, jestli s tím máte zkušenost, jak to probíhá u vás a jak to vnímáte (nutné zlo X rádi si připlatíte?).
Pokud nechcete uvádět konkrétní školu nebo jméno, anonymitu zaručím. Můžete mi také napsat do soukromé zprávy.
Moc předem děkuji za sdílení zkušeností!

Strana
z4
anezzik
18. srp 2025
@klokanka31

@anezzik A proč si to neplatí škola? 🤨

@klokanka31 No nevím, taky nechápu, ale i ve školce jsme nosili tyhle hygienické potřeby a ještě víc. Jsem si říkala že paní učitelky celý rok nemusí doma kupovat mýdla, toaleťáky a kapesníky☹

klokanka31
18. srp 2025
@anezzik

@klokanka31 No nevím, taky nechápu, ale i ve školce jsme nosili tyhle hygienické potřeby a ještě víc. Jsem si říkala že paní učitelky celý rok nemusí doma kupovat mýdla, toaleťáky a kapesníky☹

@anezzik Já budu mít zas nepopulární názor, ale stát chce mít školní docházku a předškolák povinný, tak ale ať věci potřebné zařídí on 🤷‍♀️

hojda
18. srp 2025

Do školky jsem nosili toaleťák, kapesníky a mýdlo myslím. Na první stupeň ty kapesníky a balík papírů. Ptejte ve školách a u zřizovatele, proč to chtějí, ale tady bylo plno rodičů zvýklých platit soukromé školky, takže koupit něco školky, pak většinou nebyl problém, protože byli rádi za státní školku, které byla navíc super, dával se i sponzorský dar pro školku.

enoli
18. srp 2025
@klokanka31

@anezzik Já budu mít zas nepopulární názor, ale stát chce mít školní docházku a předškolák povinný, tak ale ať věci potřebné zařídí on 🤷‍♀️

@klokanka31 tak mohly by to kupovat učitelky ze svého, ne…vzhledem k tomu, jak se stát staví ke vzdělávání a školství obecně…a vůbec, vždyť bereme 130% průměrně mzdy, jak se rádo píše a tvrdí, tak proč ne.

madbetka
18. srp 2025
@anezzik

@anezzik Minulý školní rok jsme ve třídě měli dva týdny, kdy padala jedna krabička kapesníků na dva dny. Prostě rýma, hodně rýmy. To je asi 6 krabiček jen za ty dva týdny…dětí ve třídě mám 25, jednoduchou matematikou dojdeme k tomu, že jsem na konci roku kapesníky dokupovala ze svého. A učitelé třídu většinou zdaleka nedotují jen kapesníky, natož aby si snad něco nosili ze školy domů, to mě upřímně rozesmálo.
Špatně je to systémově, osobně tohle považuji za úplně nejvíc základ toho wellbeingu, který se skloňuje ve všech pádech, ale realita…
U nás ve škole od letoška platí pokyn, že toaleťáky konečně dodává škola a rodiče prosíme o jedny kuchyňské utěrky, jedny vlhčené ubrousky a jednu krabici kapesníků (to vystačí zhruba do prosince - ledna), pak prý budeme učit děti nosit si vlastní. Podle mě je úplně jedno, jestli koupím krabičku a dítě si ten kapesník vytáhne ve škole, nebo koupím balíčky, které bude mít v tašce - prosmrká mi peníze tak jako tak 😆

enoli
18. srp 2025
@anezzik

@anezzik nebo bych to mohla kupovat dětem do své třídy, ne🙈. Představ si, že i jako učitelka kupuji kapesníky a pomůcky svým dětem do školy také. A těm vašim je také dokupuji ze svého, když dojdou ty prinesene….To Ti přijde v pořádku?

veroniquecz
18. srp 2025
@klokanka31

@klokanka31 zkus se někdy podívat s jakým rozpočtem školy a školky pracují a dojde ti jak rádi jsou za každou pomoc od rodičů.

merope
18. srp 2025
@madbetka

@anezzik Minulý školní rok jsme ve třídě měli dva týdny, kdy padala jedna krabička kapesníků na dva dny. Prostě rýma, hodně rýmy. To je asi 6 krabiček jen za ty dva týdny…dětí ve třídě mám 25, jednoduchou matematikou dojdeme k tomu, že jsem na konci roku kapesníky dokupovala ze svého. A učitelé třídu většinou zdaleka nedotují jen kapesníky, natož aby si snad něco nosili ze školy domů, to mě upřímně rozesmálo.
Špatně je to systémově, osobně tohle považuji za úplně nejvíc základ toho wellbeingu, který se skloňuje ve všech pádech, ale realita…
U nás ve škole od letoška platí pokyn, že toaleťáky konečně dodává škola a rodiče prosíme o jedny kuchyňské utěrky, jedny vlhčené ubrousky a jednu krabici kapesníků (to vystačí zhruba do prosince - ledna), pak prý budeme učit děti nosit si vlastní. Podle mě je úplně jedno, jestli koupím krabičku a dítě si ten kapesník vytáhne ve škole, nebo koupím balíčky, které bude mít v tašce - prosmrká mi peníze tak jako tak 😆

@madbetka Já vnímám jako problém těch kapesníků ve škole, že někteří jsou schopní ty kapesníky tahat jeden za druhým a vůbec nepřemýšlí o tom že to taky něco stojí. Já teda byla v šoku i když jsem viděla, jak kamarádka prostě tahala jeden za druhým vlhčené ubrousky. A co jsem teď doma se synem a vidím, kolik potřebuje toaleťáku, tak se ho snažím učit, že tohle fakt ne (on použil snad čtvrt ruličky na jedno utření).

Čili učit děcka tahat si vlastní a ve škole mít spíše rezervu, kdyby fakt někdo zapomněl - to mi přijde ideální.

madbetka
18. srp 2025
@merope

@madbetka Já vnímám jako problém těch kapesníků ve škole, že někteří jsou schopní ty kapesníky tahat jeden za druhým a vůbec nepřemýšlí o tom že to taky něco stojí. Já teda byla v šoku i když jsem viděla, jak kamarádka prostě tahala jeden za druhým vlhčené ubrousky. A co jsem teď doma se synem a vidím, kolik potřebuje toaleťáku, tak se ho snažím učit, že tohle fakt ne (on použil snad čtvrt ruličky na jedno utření).

Čili učit děcka tahat si vlastní a ve škole mít spíše rezervu, kdyby fakt někdo zapomněl - to mi přijde ideální.

@merope S tím souhlasím, některé děti mají spotřebu větší. A nepřemýšlí, kolik toho spotřebují - to platí tak nějak obecně, neumí si vážit věcí.
Mám vypozorováno, že se ke kapesníkům „chodí projít”, když se začínají nudit, takže jakmile mi začne víc dětí courat, zvedáme se z lavic a hýbeme se nebo prostě měníme aktivitu. Letos to taky chci dělat jiným systémem - krabička bude u mě a děti si budou chodit, když opravdu nebudou mít svůj, protože jinak bychom brzy fakt neměli nic.
Ale stejně si myslím, že by kapesníky měly být stejně automatické jako toaletní papír.

andelka
18. srp 2025
@anezzik

@anezzik No to by mě teda nenapadlo. Naopak, než děti v září tyhle věci donesou, tak krabici kapesníků donesu já.

klokanka31
18. srp 2025
@enoli

@klokanka31 tak mohly by to kupovat učitelky ze svého, ne…vzhledem k tomu, jak se stát staví ke vzdělávání a školství obecně…a vůbec, vždyť bereme 130% průměrně mzdy, jak se rádo píše a tvrdí, tak proč ne.

@enoli To určitě ne, ale zřizovatel školy

klokanka31
18. srp 2025
@madbetka

@madbetka To je šílený, a proč nedošlápnete na zřizovatele školy? Ještě aby učitelky platily něco ze svého 😳 Máte dupnout na rodiče, ať si pohlídají ať si kapesníky nosí svoje, a šmitec.

klokanka31
18. srp 2025
@veroniquecz

@klokanka31 zkus se někdy podívat s jakým rozpočtem školy a školky pracují a dojde ti jak rádi jsou za každou pomoc od rodičů.

@veroniquecz Jo školství je finančně na dvě věci. Ale proč to chtít po rodičích? Stát chce povinnou školní docházku, tak ať pěkně platí. Udělat stávky, a dotlačit je...

madbetka
18. srp 2025
@klokanka31

@madbetka To je šílený, a proč nedošlápnete na zřizovatele školy? Ještě aby učitelky platily něco ze svého 😳 Máte dupnout na rodiče, ať si pohlídají ať si kapesníky nosí svoje, a šmitec.

@klokanka31 Učitelky toho ze svého platí hodně, to mi věř, aspoň většina těch, které znám 😆 Naše paní ředitelka dělá, co může.
Když půjdeme jako učitelé stávkovat, dostaneme strašnou bídu, že jsme nenažraní, že co bychom chtěli a co asi tak mají rodiče dělat s dětmi, když jim na týden zavřeme školy… Školství je dlouhodobě podfinancované a nevypadá to, že by s tím páni zákonodárci něco chtěli dělat.

Já jako rodič chci, aby se mé dítě vzdělávalo (ať mi to stát přikazuje nebo ne) a taky chci, aby se v té škole cítilo dobře, tedy aby se mělo třeba i do čeho vysmrkat, tak koupím kapesníky. Nebo nechci, aby otrocky opisovaly z učebnic, tak zaplatím pracovní sešity… Mám děti, holt to něco stojí.

enoli
18. srp 2025
@klokanka31

@enoli To určitě ne, ale zřizovatel školy

@klokanka31 zřizovatel školy toho v řadě případů platí dost - namátkou investice v podobě digitálních technologií, rolety do tříd, opravy tělocvičen a další. A od září i nepedagogické pracovníky. Zřizovatel také není bezedný bankomat.

madbetka
18. srp 2025
@enoli

@klokanka31 zřizovatel školy toho v řadě případů platí dost - namátkou investice v podobě digitálních technologií, rolety do tříd, opravy tělocvičen a další. A od září i nepedagogické pracovníky. Zřizovatel také není bezedný bankomat.

@enoli Přesně tak! Nám letos zřizovatel platil nový konvektomat do jídelny, platí nové centrální klíče do celé školy, vybavuje novým nábytkem šest učeben, dělá se rekonstrukce toalet a části školy… Jsou to všechno obrovské částky. A to jsme jen jedna ze škol ve městě, ale zdaleka ne jediná, která potřebuje něco financovat.

smudlinky
19. srp 2025
@kakba

Nebudu jmenovat nazev skoly, ale jedna se o skolu v Brne. Platime uplne vsechno co se da. Nejvetsi vrchol pro me byl zvednuti castky za druzinu o 300%, proto obe moje holky prestaly chodit do druziny a pritom tam nedelaly vubec nic. Kdyby to byl opak, tak nemam problem.

@kakba družina je ale v kompetenci města, s tím nemá škola nic společného. Stejně jako se školkovným.

klokanka31
19. srp 2025
@madbetka

@klokanka31 Učitelky toho ze svého platí hodně, to mi věř, aspoň většina těch, které znám 😆 Naše paní ředitelka dělá, co může.
Když půjdeme jako učitelé stávkovat, dostaneme strašnou bídu, že jsme nenažraní, že co bychom chtěli a co asi tak mají rodiče dělat s dětmi, když jim na týden zavřeme školy… Školství je dlouhodobě podfinancované a nevypadá to, že by s tím páni zákonodárci něco chtěli dělat.

Já jako rodič chci, aby se mé dítě vzdělávalo (ať mi to stát přikazuje nebo ne) a taky chci, aby se v té škole cítilo dobře, tedy aby se mělo třeba i do čeho vysmrkat, tak koupím kapesníky. Nebo nechci, aby otrocky opisovaly z učebnic, tak zaplatím pracovní sešity… Mám děti, holt to něco stojí.

@madbetka Tak říct že bude stávka ne kvůli platům, ale kvůli tomu, že učitelé nemůžou přece ze svého platit věci do školy...

klokanka31
19. srp 2025
@enoli

@enoli Ten zřizovatel si musí došlápnout na stát. Aby se nestalo že pak ani zřizovatel nebude mít peníze na nepedagogické zaměstnance, a uklízet budou sami učitelé nebo co? Přijde mi že se rychle vracíme do středověku 🙈

ceramidy
19. srp 2025

@patriciemartinu u nas ve skole se bezne zada kapesniky jak tahaci tak po balickach,papiry ,kuch.uterky,do druziny 2x stava,kapesniky uterky to same co do skoly,navic repelent,krem na opalovani,Bohuzel se takovy nakup kona i 2 x za rok a to mi prijde opravdu zvlastni.NAvic mi ani nevyhovuje,ze vybiraji na zacatku roku penize za to ze ucitelka nakoupi veci sama,aby mely deti stejne a nehadaly se a hlavne kvuli sleve.Me to prijde jako nesmysl,manzel ma v praci benefit a za ten kupujeme veskere skolni vybaveni a nestoji nas to nic,takze je to pro nas nesmyslne.,..

barumrallyebum
19. srp 2025

Me to obtezuje. At radsi zvednou skolne a koupi to z toho.

michaela666
19. srp 2025

Základní škola v Brně, kde jsem pracovala chtěla po dětech na prvním stupni má začátku roku tekuté mýdlo, toaletní papír, kapesníčky a sirup na pití. To mi přišlo jako docela úlet, na hygienické pomůcky má snad finance zřizovatel.

Do školky nosíme balení papírových kapesníků. S tím problém nemám protože by museli chodit pro kapesníky do šatny a nebo to utíraloli do rukávu.

j.a.n.i
19. srp 2025
@madbetka

Ano, ja to rodic jako chci taky, takže klidně pomucky zaplatim... Ale taky jako rodic chci, aby se deti ucily byt zodpovědné a treba mit vlastni kapesniky, vlastni piti apod. povazuju za ideální pro naučení te zodpovednosti a nestojim o to, aby mi skola prikazovala, ze to musim pribes a bude se to rozdelivat centrálně, to uz tu bylo.

j.a.n.i
19. srp 2025
@madbetka

Ano, ja to rodic jako chci taky, takže klidně pomucky zaplatim... Ale taky jako rodic chci, aby se deti ucily byt zodpovědné a treba mit vlastni kapesniky, vlastni piti apod. povazuju za ideální pro naučení te zodpovednosti a nestojim o to, aby mi skola prikazovala, ze to musim pribes a bude se to rozdelivat centrálně, to uz tu bylo.

j.a.n.i
19. srp 2025
@enoli

@anezzik nebo bych to mohla kupovat dětem do své třídy, ne🙈. Představ si, že i jako učitelka kupuji kapesníky a pomůcky svým dětem do školy také. A těm vašim je také dokupuji ze svého, když dojdou ty prinesene….To Ti přijde v pořádku?

@enoli Neprijde, ale cim myslis, ze to vznika? Presne tim nesmyslnym prinasenim, kdyby byl kazdy od zacatku zvykly si sve dite zabezpecit sam, tak netreba cizim nic dokupovat.

madbetka
19. srp 2025
@j.a.n.i

@j.a.n.i Já s tebou souhlasím. Jenže taky vím, co to je, když ti deset dětí každé dvě minuty popotahuje a nemá si ten nos do čeho utřít, protože jednoduše ten kapesník nemají. Takže jim ho stejně dám - z té krabičky, kterou mám pro sebe a kterou pak pro sebe dokoupím.
Nebo jim půjčím svoje pero, protože ho nemají a protože spolužáci už ho půjčili někomu jinému (nebo půjčit nechtějí, protože by se jim třeba nevrátilo), aby nemuseli sedět, koukat a otravovat.
Nebo dokoupím ty obyčejné tužky, co jich na začátku roku bylo dost, ale nějak je po půjčení si nikdo nevrátil zpátky, takže z dvaceti jsou tam čtyři. A mohla bych pokračovat…
I ten hrneček na vodu mají u mě ve třídě kdykoli k dispozici, když si svoje pití zapomenou.

Loni mi tyhle věci několik dětí nedoneslo a nic jsem z toho nedělala, já osobně to neberu jako povinnost.
Ale zároveň si myslím, že kapesník je zrovna fakt úplná blbost a zodpovědnost se dá učit na úplně jiných věcech.

madbetka
19. srp 2025
@klokanka31

@madbetka Tak říct že bude stávka ne kvůli platům, ale kvůli tomu, že učitelé nemůžou přece ze svého platit věci do školy...

@klokanka31 Když jsme naposledy jeden den stávkovali, tak to nebylo kvůli našim platům, ale stejně si to většina společnosti myslela. Učitelé prostě vždycky stávkují kvůli platům 😆
Nemuseli bychom kupovat nic, většina z nás to dělá, protože chce pro děti něco navíc.

klokanka31
19. srp 2025

@madbetka A co to dát do médií? Vsadím se že spousta lidí neví, co všechno se po rodičích chce, přitom to má řešit vláda.

andelka
19. srp 2025
@madbetka

@klokanka31 Když jsme naposledy jeden den stávkovali, tak to nebylo kvůli našim platům, ale stejně si to většina společnosti myslela. Učitelé prostě vždycky stávkují kvůli platům 😆
Nemuseli bychom kupovat nic, většina z nás to dělá, protože chce pro děti něco navíc.

@madbetka Přesně. I když jsme to vysvětlovali ( jak vedeni v emailu tak třeba i já osobně některým rodičům) tak stejně nevěřili, že to není jen kvůli platům, ale i kvůli výuce obecně a kvůli jejich dětem.

anezzik
20. srp 2025
@enoli

@enoli Ne určitě mi to nepřijde v pořádku že bys to kupovala ty. Jen nechápu někdy do čeho jdou ty peníze co platíme na začátku. Plus nosíme tyhle věci a to ještě podotknu že ne každý je nosí. Já s tím nemám problém, nosila jsem i extra a bez problémů. Mé děti ani ty kapesníky nepoužívají protože mají několik balíčku v batohu - a neřeším to.

Strana
z4