icon

Placení za školní potřeby: Nutné zlo nebo vhodný příspěvek?

patriciemartinu
14. srp 2025

Dobrý den,
jsem redaktorka EDUinu a sbírám do článku zkušenosti rodičů k tématu, kdy školská zařízení, družiny atd. na začátku roku žádají rodiče o úhradu věcí, které nejsou mezi běžnými školní pomůckami (např. hygienické potřeby, papír, šťávy, sladkosti do družiny atd.). Zajímá mě, jestli s tím máte zkušenost, jak to probíhá u vás a jak to vnímáte (nutné zlo X rádi si připlatíte?).
Pokud nechcete uvádět konkrétní školu nebo jméno, anonymitu zaručím. Můžete mi také napsat do soukromé zprávy.
Moc předem děkuji za sdílení zkušeností!

Strana
z4
krisstina93
14. srp 2025

U nas se nic takového neplatí. Jedine co platime je na konci roku par stovek, za ktere učitelka hromadně objedná sešity a pracovní sešity, aby sme to měli levnější ve velkém a bez prace. Ale naše škola ma dost nadstandardní sponzory, prvňáci mají třeba komplet vybaveni zdarma, takze nám stačí koupit aktovku a penál a zbytek fasujou ve škole. Dostávají zdarma mleko a ovoce na svačinu. I spousta školních akcí je bezplatná nebo jen za nejakou symbolickou částku. Celkově sme teda rádi, ze škola vše obstará za pakatel a my nemáme s ničím starosti, ale byt to nezbytné, tak bych neměla problém donést nějaký příspěvek na hygienu nebo třeba nakoupit kapesníky a ubrousky, jako sme nosili do školky.

kakba
14. srp 2025

Nebudu jmenovat nazev skoly, ale jedna se o skolu v Brne. Platime uplne vsechno co se da. Nejvetsi vrchol pro me byl zvednuti castky za druzinu o 300%, proto obe moje holky prestaly chodit do druziny a pritom tam nedelaly vubec nic. Kdyby to byl opak, tak nemam problem.

gruyerre
14. srp 2025

@patriciemartinu u nás musí dítě přinést balík papírů. Je to proto, že učitelky vůbec žádné papíry od školy nedostanou a samozřejmě nechtějí kupovat třeba 20 balíků ze svého. Pak mají přinést 2 balíky kapesníků a kdo chodí do družiny, má přinést šťávu (to se mi zdá úplně zbytečné). Jinak klasicky se platí sešity a pracovní sešity.

zuzkasim
14. srp 2025

Ano, až do nedávna to byl balík papírů na kopírování, balík papírových kapesníků, do družiny papírové utěrky a šťávu. Po změně ředitele papíry na kopírování nejsou potřeba. Papírové kapesníky jsou "výmysl" učitelek pro děti do třídy, mě se to nelíbí, ke mě děti chodí na jednotlivé hodiny, nejsou vůbec zvyklé nosit si kapesník u sebe a chtějí zásoby po mě. Já jsem zvyklá na látkové, u mě tedy nepochodí (pro rýpaly nenechám je s nudlí u nosu, ale vadí mi, neumět se o sebe postarat sám). Jak je to dál s družinou nevím, vlastní dítě mi tam už nechodí. Šťávu jsem nedodávala, dítě ekzematik nesmí pít umělá barviva, byli jsme domluvení, že bude pít vodu. Škola Brno. Chápu důvody, není to obohacování pracovníků školy, je to pro pohodlí dětí, ale třeba aby dítě s rýmou nemělo vlastní zásoby kapesníků u sebe, to bych nepodporovala. Na občasnou náhlou potřebu samozřejmě ano, stačilo by dodat balík na více let, stejně to mají uskladněné ve třídách.

martt
14. srp 2025

@patriciemartinu Syn nosí na začátku roku papírové kapesníky jak do třídy tak i do družiny. V první třídě mel donést i šťávu a přispíváme cca 50 Kč na rok na věci na vytvarku. Ve škole máme SRPŠ a platíme za rok 250 Kč z toho platí třeba balíčky na Mikuláše, kino , zmrzlinu na den dětí, dopravu na plavání , odměny na různé školní soutěže.....

ele_nka
14. srp 2025

@patriciemartinu prosí nás o papíry na kreslení, klidně z práce z druhé strany popsané, ale je to opravdu jen prosba a je na nás zda něco doneseme.

klokanka31
14. srp 2025
@zuzkasim

Ano, až do nedávna to byl balík papírů na kopírování, balík papírových kapesníků, do družiny papírové utěrky a šťávu. Po změně ředitele papíry na kopírování nejsou potřeba. Papírové kapesníky jsou "výmysl" učitelek pro děti do třídy, mě se to nelíbí, ke mě děti chodí na jednotlivé hodiny, nejsou vůbec zvyklé nosit si kapesník u sebe a chtějí zásoby po mě. Já jsem zvyklá na látkové, u mě tedy nepochodí (pro rýpaly nenechám je s nudlí u nosu, ale vadí mi, neumět se o sebe postarat sám). Jak je to dál s družinou nevím, vlastní dítě mi tam už nechodí. Šťávu jsem nedodávala, dítě ekzematik nesmí pít umělá barviva, byli jsme domluvení, že bude pít vodu. Škola Brno. Chápu důvody, není to obohacování pracovníků školy, je to pro pohodlí dětí, ale třeba aby dítě s rýmou nemělo vlastní zásoby kapesníků u sebe, to bych nepodporovala. Na občasnou náhlou potřebu samozřejmě ano, stačilo by dodat balík na více let, stejně to mají uskladněné ve třídách.

@zuzkasim Ty kapesníky mi přijdou kravina, ať se děti učí samostatnosti. A pokud zapomene, ať si dojde na záchod pro toaleťák. Naše jde do školy za rok, a jsem strašně zvědavá, s čím na nás učitelka přijde.

andelka
14. srp 2025

Pracuju ve škole. Na 1. stupni většinou chceme kuchyňské utěrky a kapesníky. Na papír do tiskárny 50 Kč. Mýdlo kupujeme z třídního fondu. O papíry na kreslení prosíme, občas někdo má možnost.
Synové na 2. stupni už nemusí mít nic. Ale na 2. jsme kupovali i mýdlo a toaletní papír.

martulka6188
14. srp 2025

Nosime na kazde pololeti vytahovaci kapesniky, papirove uterky a balik papiru. Na sesity a pracovni sesity jsme nikdy neplatili. Stredocesky kraj.

veronikalam
14. srp 2025

U nas nosime 1 balik kapesniku v sacku a 1 balik vytahovacich kapesniku. Zaroven prispivame kazdy rok 1000 kc do Srps - plati se z toho vylety, mikulas, narozeniny (omalovanka, pastelky) atd. Opavsko

hanka_12345
14. srp 2025
@klokanka31

@zuzkasim Ty kapesníky mi přijdou kravina, ať se děti učí samostatnosti. A pokud zapomene, ať si dojde na záchod pro toaleťák. Naše jde do školy za rok, a jsem strašně zvědavá, s čím na nás učitelka přijde.

@klokanka31 po nas teda nic nechteli. Na info schuzce nic takovyho nerikali a ani to s tou šťávou. To koukam ze je snad vsude ze si musi donest šťavu. Leda by se s necim vytasili za 14 dnu ale my mame napr do druziny mit jen nahradni obleceni jinak nic,ani papiry... Do tridy takzet nic, ani kapesniky,ani toaletaky

somalicats
14. srp 2025

Kapesníky chtěli, a s tím nemám problém - nemusí to být nutně o nesamostatnosti a nevybavenosti dětí, ale pokud se dítěti spustí rýma a kapesníky mu dojdou, tak si přece nebude utírat zbytek dne nudle do rukávu. Taky stačil prakticky jeden balík na dítě na celý školní rok. Papíry - nechtěli po nás čisté papíry, ale pokud někdo měl papíry z jedné strany potištěné, nebo reklamní bloky apod., tak za to byli rádi. Šťávu taky chtěli, neřešila jsem, i když jedno z mých dětí pije jen vodu, tak jsem jim lahvičku dala, proč ne. Ale nevynucovali si to, takže když někdo nedal, zle z toho nebylo. Sladkosti - to jsme se domluvili s učitelkou, že ne.

klokanka31
14. srp 2025

Ještě že se už netopí v kamnech, to by děti měly nosit ještě polínka 🙄

andelka
14. srp 2025

K čemu šťáva? To slyším prvně teda.

j.a.n.i
14. srp 2025
@andelka

@andelka Asi tak, to bych na ne koukala, jestli nespadli z Marsu 🤔

jaja01k
14. srp 2025
@andelka

@andelka Nám to jedna paní učitelka navrhovala, že by si děti dělaly ve třídě sladké pití. Naštěstí jsme si odhlasovali, že nechceme.

martt
14. srp 2025
@andelka

@andelka U nás , když děti vypijí pití tak jim dělají do jejich lahve šťávu. Můj syn ji nepije tak si točil jen vodu.

andelka
14. srp 2025
@j.a.n.i

@andelka Asi tak, to bych na ne koukala, jestli nespadli z Marsu 🤔

@j.a.n.i Spousta dětí nosí sladké pití z domu, i coly, takové ty tyrkysové nápoje.. Takže to ve škole moc nepodporujeme. Když jim dojde pití, tak je vždy odkazu na vodovod, a jsem příkladem, nosím vodu a doplňuju ve třídě z kohoutku.

andelka
14. srp 2025
@martt

@andelka U nás , když děti vypijí pití tak jim dělají do jejich lahve šťávu. Můj syn ji nepije tak si točil jen vodu.

@jaja01k
@martt Tak to je mazec.

martt
14. srp 2025
@andelka

@jaja01k
@martt Tak to je mazec.

@andelka Ono zase lepší, že ta možnost doplnit pití je, aby nebylo pak cely den bez piti . Ono spousta děti bohužel není zvyklá pít jen vodu nebo čaj.

andelka
14. srp 2025
@martt

@andelka Ono zase lepší, že ta možnost doplnit pití je, aby nebylo pak cely den bez piti . Ono spousta děti bohužel není zvyklá pít jen vodu nebo čaj.

@martt Ale to není problém školy že jo.
U nás se občas stane, že dítě nemá vůbec pití, tak za mnou přijdou a já jim dám kelímek. Ale musím to hlídat, jinak se stane, že rozdám kelímky a pak jedno dítko rozliva kámošům ze své petky Colu. Tak pro takové případy ty kelímky nemám.
Když děcka ty sladké pití rozlijí, tak to je peklo. Oproti vodě, která prostě uschne a já stále k dispozici. Moji puberťáci taky nosí jen vodu.

petulapal
14. srp 2025

U nás ve třídě kdo může, tak na začátku roku přinese toaletní papír, mýdlo, papírové kapesníčky, barevné papíry a čtvrtky na VV.

patriciemartinu
autor
14. srp 2025

Moc děkuji 🙂 A setkali jste se někdy s tím, že by vám třeba na první třídní schůzce dali podepsat, že se jedná o (finanční) dar škole (mimo SRPŠ, pokud u vás funguje)?

andelka
14. srp 2025
@petulapal

U nás ve třídě kdo může, tak na začátku roku přinese toaletní papír, mýdlo, papírové kapesníčky, barevné papíry a čtvrtky na VV.

@petulapal U nás barevné papíry a čtvrtky nosí děti všechny, do vv. Já to pak vyberu a průběžně distribuuju podle potřeb učitelky.

zuzkasim
14. srp 2025
@patriciemartinu

Moc děkuji 🙂 A setkali jste se někdy s tím, že by vám třeba na první třídní schůzce dali podepsat, že se jedná o (finanční) dar škole (mimo SRPŠ, pokud u vás funguje)?

kakba
15. srp 2025
@patriciemartinu

@patriciemartinu ne, nikdy, vždy to je konkrétní věc. Když jsem chtěla dát finanční dar, tehdy ještě školce, paní ředitelka mi řekla, že by to muselo jít přes zřizovatele. Tím pádem jsem od nich dostala seznam věcí, co jim chybí a co potřebují a všechno jsem jim s radostí pořídila.

j.a.n.i
15. srp 2025
@martt

@martt A kvuli tomu snad mam do skoly nosit stavu, ze si nejaky bobanek vychlasta stavicku a nic jineho nepije... Nehlede na to, ze nikdo za tech par hodin zizni neumře, bud to vydrží domů nebo si da tu vodu.
Jinak proti nakupu pomucek nic nemam, ale svacinu, piti, kapesniky apod. at si raci nosit každý svoje.
A mydlo a toaletak je starosti skoly.

anezzik
15. srp 2025

My taky platíme, není to velká částka nějak 700 KČ. Ale taky nosíme toaleťák, kapesníky, vlhčené ubrousky....družinu naštěstí už tento rok platit nemusím, děti začnou chodit samy. Jinak jednou za měsíc dostávají nějaké mléčné výrobky zdarma a každý týden ovoce. Vím že učitelka se i ptala pokud někdo může tak čisté papíry ale to donesl jen někdo z práce.

klokanka31
15. srp 2025
@anezzik

My taky platíme, není to velká částka nějak 700 KČ. Ale taky nosíme toaleťák, kapesníky, vlhčené ubrousky....družinu naštěstí už tento rok platit nemusím, děti začnou chodit samy. Jinak jednou za měsíc dostávají nějaké mléčné výrobky zdarma a každý týden ovoce. Vím že učitelka se i ptala pokud někdo může tak čisté papíry ale to donesl jen někdo z práce.

@anezzik A proč si to neplatí škola? 🤨

klokanka31
15. srp 2025

Já teda nechápu ani to hromadné kupování pomůcek. Za nás rodiče dostali seznam věcí co budeme potřebovat, a každý si to nakoupil pro svoje dítě. Nic se nedávalo dohromady. A aby rodiče kupovali toaleťák, kapesníky atd.fakt neexistovalo.

Strana
z4