Podpořte petici pro návrat dětí do škol.
Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:
https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...
Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.
Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!
Tereza
P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.
@alcar ja jsem optimista a verim, ze bude lepe.
@marketa11112 uz je lepe 😉
@alcar presne. A bude jeste lip. 🙂))
@marketa11112 dle dnešních dat o promořenosti, jen tak hned dobře nebude, když u nás celkem mizivá, takže utopie...jediná šance, že ten virus je laboratorní a do podzimu chcípne a za tuto variantu se upřímně modlím...
@alcar ano už je lépe, uvidíme co bude na podzim, pokud to nechcípne, tak ta druhá vlna asi reálně hrozí...
@marcicek84 ja nevim, jestli jsi z meho prispevku pochopila, kam tim mirim. Je v tom trosku ironie. 😀 Lidi furt pisou, jak nechteji ohrozit seniory v rodine, ale ja v tom prave jaksi nespatruji zadny smysl. Cimz naprosto souhlasim s tvym poslednim komentarem. Kazdy si furt mysli, ze na podzim virus udela puf a uz tu nebude. Jako chudaci seniori. Uplni outsideri aspon na rok.🙈😃
@alcar no ono to je právě ironie, že nikdo když se bude jakkoli stýkat se seniory nebo jim dávat dítě na hlídání a sám bude chodit ven, tak se může nakazit a přes dítě se to na ty seniory přenese, vůbec by se nemělo dávat děti seniorům hlídat, dceru teď mojí rodiče nehlídací od půlky března a jen tak nebudou...senioři se musejí izolovat, tedy hlídání seniory by mělo být pasé na dlouho...
@marcicek84 tak to je uhel pohledu. To si kazdy musi rozhodnout v rodine. Nicmene to jsou prave ty ironie “chodim do prace, ale deti do skolky davat nebudu, jelikoz nechci ohrozit rodice, ale to dite jim dam na hlidani”. A pak nakazi dite, protoze chodi do prace a to dite to pak preda rodicum. V tomhle pripade nejlepe se na to asi vykaslat a neresit...proste bud a nebo.
My mame tohle s mymi rodici domluveno tak, ze to proste neresime. Tatka, byt senior v rizikove skupine, stejne chodi porad do prace a mamka (taktez rizikovy senior) se vracela z lyzovani ve Francii uz pres zavrene hranice. 😃 Ale dodrzela karantenu a po skonceni se normalne stykame. Jsme vsichni tak nejak nad veci, tak neresime.
že by konec roušek,když už se o tom začínají hádat, zřejmě to už dlouho nevydrží.... https://zpravy.aktualne.cz/domaci/plosne-noseni...
Těch roušek se zase drží prymula s Vojtěchem, ty vnitřní prostory budou náročné i tak, v léta je v i v blbých kancelářích přes 30 stupňů běžně...
@alcar u nás to naši řeší a proto se nestýkáme a jen si voláme, když tak s rouškama, ale ne nějak dlouho, já to respektuji, chtěli se izolovat, tak se izolovali, jsou víc v klidu, teď třeba už chodí i více ven a tak, ale s hlídáním přes léto nepočítáme...
@marcicek84
@alcar ono to neni tak jednoduche. Clovek pujde do prace, dite do skolky. Ale i tak mnoho z nas bude potrebovat babi ci dedu k hlidani. Mnoho deti ma ruzne specificke potreby. Ale zase zustat dona na vzdy, clovek nemuze, chcipnul by hlady driv ,nez corona.
Ja zatim do prace nejdu, jen na kurz mezi par lidi,kteri si setsakra davaji pozor, aby se nenakazili. Kvuli typu prace mezi seniory. V dobe kurzu, mi deti pohlidaji prarodice, do skolky zatim nepujdou. Praci hledam zatim na zkraceny uvazek. Protoze az deti budou muset do skolky ( az pujdu do prace), nechci hlidani a vyzvedavani od nasich. To ma logiku, ne? Ale co budu delat ve chvili,kdy se mi nebude darit najit zkraceny uvazek, to fakt nevim. Pri plnem bych s detma potrebovala pomoci. Manzel ma celodenni sichty. Neni to jednoduche.
@marketa11112 vidíš ty teď řešíš to, co ostatní řeší denně, dívala ses na nás špatně proč chceme děti poslat do školky a kritizujeme učitele školek či škol...no musíme mít školky otevřené, protože bez pomoci babiček to prostě nedáme. Doufám, žes prozřela a trochu se zamysli nad tím, že budeš své rodiče ohrožovat, to hlídaní není bez rizika. Tvé řešení je krátkozraké, i na tom kurzu můžou být nakažení, na kurz sedíš mezi cizími těmi lidmi 8 h třeba (a nevíš jejich zdravotní stav, oni můžou být nakažení bezpříznakoví), ten přenos tam je markantní, proto nechtějí otevřít školy, fakt nechápu jestli ti to nedochází, nebo na co sis tady hrála s těma rouškama, když teď sama jednáš takto sobecky. Promiň, ale roušky lidem nutíš, že lidi jsou sobci, ale sama víš, že kurz není bez rizika a sobecky na něj musíš a dáš své dítě hlídat ohrožené skupině, možná pokud budou mít všichni roušky celý den, ale jinak je to taky pořádně sobecké...
@marketa11112 ono se totiž o opatřeních mluvilo jinak doma z mateřské, viď. Možná si zkusíš i to celodenní nošení roušky, prozřeš ještě více...ale je lepší prozřít teď, než vůbec, to zase jo...držím pěsti, ať je to co nejdřív...
@marcicek84 pokud si to takhle sami prali, pak je jasné, ze to budes respektovat.
@marketa11112 no podivej. Ja jsem v tomhle nad veci, ja tu nakazu neresim. Ja spis resim dusevni stav nas vsech - rodice a ja i manzel nejsme ochotni se tomu poddat natolik, abychom se nestykali nebo abych se bala normalne fungovat nebo se bala dat deti do skolky. Ne, odmitam se tohoto vzdat. Samozrejme ve vsi pocestnosti dodrzujeme opatreni, nosime rousky, ale muj dusevni stav a zdravy rozum odmitam vydat. Takze, i kdyz jsme oba s manzelem, i mi rodice rizikovi...vlastne i jeden syn, ktery ma poruchu srdecniho rytmu je svym zpusobem v jakemsi riziku, tak do skolky jdou a stykat se s rodici budeme nadale normalne. Proste zivot jde dal. Svet patri tem, kteri se neposerou. Tak to mam ja, muj pohled na vec.
@marcicek84 kurz je odpoledne,tezko to vyresim jinak. Diky kurzu,budu mit praci. A diky tomu, dam detem najist. Vysvetli mi tedy, jak to mam udelat. Rady beru. Pro rousky jsem stale. A ver,ze je budeme mit i na kurzu v par lidech. Na kurzu nebudou davy lidi.
Kazdopadne ti vysvetluji,ze skolka mi nic neresi. Nejsem schopna chodit do prace a pritom resit sama vse potrebne kolem deti. Jsou opravdu deti,ktere potrebuji zvlastni pristup a peci.
@marcicek84 jsem na rodicaku stale. A jeste pobiram osetrovacku. 😉. Predstav si to. Rousky stale podporuji,maji smysl.
Kurz je pro par lidi. A jak jsem psala, jde o skupinu lidi,ktera se chrani vic,nez ostatni. V nasem meste je ,tuktuk, minimum nakazenych. Vic jak 65000 lidi,nakazenych cca 20. Cislo delsi dobu nestoupa. Jednalo se o lyzare z italie a pendlery. Ted je klid. Navic nase rodina zrejme coronu prodelala na prelomu ledna a unora. Psali jsme si o tom. Bohuzel testy udelane nemame. Pokud by byl mozny, rada bych na nej sla.
Snazim se vymyslet,co nejmene rizik pro me rodice a me deti. Kazdopadme me deti zatim ve skolce nebudou, ja mezi par lidma ano (skupinka 5-6 stale stejnych lidi). A moji rodice ,ac maji temer 70, otevreli kramek. Jsou spise rizikovy oni pro nas, nez my pro ne. Nastesti jde o sortiment,ktery v teto dobe vyhledava malo lidi. Samozrejme zvazujeme vsechna pro a proti. Pokud by nakaza pribyvala, na kurz bych nesla ani nahodou. Po skonceni rodicaku bych si ale zrejme mohla jit drepnout na pracak . jsem moc rada,ze to tak neni. V nasi casti zeme nemoc temer neni. Nejsme praha. Moc doufam v dodrzovani opatreni,protoze prokazatelne maji cenu. A prokazatelne ty rousky v prenosu pomahaji. Uz hsem ti jednou psala,ze pokud mas problem,ji udychat, nejsi zdrava. Ja udycham dvou i tri vrstvou z bavlny , a to i pri poklusu s detma, s alergii na pyly (ted vse kvete a mam pocit,ze paradoxne ta rouska me pred pylem chrani) a zacinajicim astmatem. Rousku udycha ma mamka,ktera astma ma. Pokud ji neudycha zdrava mlada zenska, je neco spatne.
@alcar nasi se take zcela izolovaly, kdyz cisla stoupala. Ted uz to tak neni. Za prve ve meste bylo nakazenych minimum, za druhe se celkove stav lepsi vsude, a za treti, kdyz mohou otevrit kramek,je uz blbost,nevidet nas. Ja jsem optimista. Verim,ze slunicko a teplo pomuze natolik,ze ta mrcha chcipne. Je mozne, ze na podzim opet v nejake mensi mire vyleze. Ale vsichni uz jsou pripraveni,vedi co dodrzovat, co delat a co ne.
Tato situace dokonce dovedla me rodice k tomu,ze od zari, opravdu pujdou do duchodu.
Dnes mi volala učitelka, že ředitelé rozhodli, že děti budou muset mít roušku celé vyučování, takže si syna nechám nadále doma 🙄štvou mě soudruzi
@klea81 ve skole nebo ve skolce???to je sila...
@marketa11112 ale prosim te,bez uz s tema rouskama nekam,podle toho co pises jsou pro tebe i pro tve rodice uplne bezvyznamne,nemate ani nakazene ve meste,neni duvod deti do skol a skolek neposlat,uvolni se zacni zit,ty rousky lide nosit prestavaji a brzy se nosit nebudou,je treva se s tim smirit a prestat strasit,trochu rozumu bych prosila...kolik myslis,ze bude nekazenych z tech 23,kdyz je reprodukcni cislo pod 1...za 14 dni muzeme byt na 0.Prosim te,k tem rouska vsude uz davno neni duvod, jo a jestli chces radu jak to udelat,muze jit tvuj muz na OCR nebo si vzit dovolenou...🙂
@marcicek84 nemuze. Teprve ted nastoupi zpet do prace.
O prosim te,cim strasim? Tim,ze rikam,ze jsem optimista a myslim si,ze corona chcipne? Spis naopak,ne?
@marketa11112 ja ti asi nerozumim. Ty nechces ohrozit rodice, kteri sami otevreli obchod a jak rikas jsou pro tebe vetsi riziko, nez ty pro ne? Ty se opravdu bojis nakazy?
@alcar taky ji nerozumim,vsem nuti rousky,ale ani jeji rodice to tak neresi...skoda ze tu neni smajlik s ocima v sloup....
@alcar ono to jsou akce ucitelu a ucitelek ty se bouri a delaji rodicum obstrukce,nemaji zajem deti ucit ve skole/skolce.
@alcar asi jsem to spatne vysvetlila.
Rodice se nejdrive zcela izolovali. Obchod zavreli. S mensin sirenim nakazy, jsme se zacali sem tam stykat. Ale byla jsem s detma doma,takze zadna hrozba jim opravdu nehrozila. Ted,kdyz je vse na dobre ceste, zaciname opet s normalnim stykem. Nasi se uklidnili. Nakaza ve meste je minimalni,pripady nepribyvaji. Stat povolil otevrit jejich kramek. Doresi tam tedy resty a do zari ho zavrou na stalo. Lidi tam prijde minimum, riziko je male. Kdyz ted pujdu na kurz,budu se dvakrat tydne stykat s malickou skupinkou lidi. Ano,riziko tam je. Ale stale mensi,nez kdyz dam deti do skolky mezi 250 deti. Celkove se tedy snazim riziko jakehokoli prenosu v rodine eliminovat na minimum. Mozna jde uz vic o jakysi pocit bezpeci, ktere po nas vyzaduji moji rodice (abychom se mohli stykat), nez ve skutecnosti je. Myslim ze behem par tydnu se vse zklidni natolik, ze i moji rodice zjisti,ze zivot jde dal.
Kazdopadne na prvopocatku ta opatreni byla treba. Souhlasim s nima. Souhlasim i s tim,ze casem rousky nebudou, nebo budou jen na frekventovanych mistech. Ale je na to jeste cas.
Ja osobne se nakazy nijak zvlast nebojim. Ted uz ne. Na zacatku jsem byla opatrna kvuli rodicum a synovi. Ale moji rodice se boji stale. Snazim se tedy eliminovat rizika kvuli nim. Kdyz dam ted deti do skolky a pak mi je v dobe meho kurzu budou hlidat, je riziko vetsi,nez kdyz deti do skolky nepujdou. Jde o jeden mesic,to uz zvladneme. V cervenci je skolka zavrena. Od srpna uz pujdou. Verim vsak, ze v srpnu u nas corona temer nebude.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/cssd-prisl... Jak jsem rikala to osetrovne neni doresene,po otevreni skol a skolek na nej narok zanika...sice tam clovek muze dite poslat dobrovolne ale pokud neposle bude sedez doma zadarmo,pokud se neschvali novela...
Ucitele by uz meli dostat pres prsty,delaji ohledne otevreni obstrukce a rodicum ani detem to neulehcuji,vymysleji vic nez po nich chce zskon,dsmi jsou lini nksit respiratory FFP3 a kdyz udelaji nesnesitelne podminky a rodic do skolky dite neposle,na osetrovne nedosahne,tak proboha kde to jsme??.
@klea81 opravdu pokud si rodice nezacnou stezovat a nebude tlak na normalnost,tak se z tech opatreni clovek nevymota,dite pri vyuce v rousce je nesmysl,nejde kyslik do mozku atd.

@marketa11112 to, ze nechces ohrozit prarodice, protoze ti budou hlidat deti. V zari uz sice budou chodit do skolky, jak pises, ale to je tedy od te doby prarodice uz neuvidi? Tu stejnou situaci budes mit i v zari.