Povinná angličtina pro prvňáčky. Je to správné rozhodnutí?
Co říkáte na tuhle novinku? Mně se to teda vůbec nelíbí 🤨
Syn už je sice na střední, ale angličtinu měl povinnou od první třídy.
Proč? Co je za problém? Dcera chodí už druhým rokem ve školce a baví jí to. V první třídě s tím nemám žádný problém. 🙂
Ale to prece neni novinka. Obe holky mely od 1.tridy. A nepredstavuj si zadnej dril, aspon u nas to bylo formou hry. Co se ti na tom nelibi.
Jak nelíbí?? 🙂 Od generace Alpha se očekává, že angličtina bude naprosto běžnou součástí jejich života a později i samozřejmým požadavkem při hledání práce. Už dávno nestačí jen dva jazyky, standardem bude spíš tři a víc. A upřímně – angličtina je z cizích jazyků jedna z nejsnazších, takže pro děti žádná přehnaná zátěž. Spíš naopak, dnešní děti se s ní musí setkávat už dávno před nástupem do školy – v pohádkách, hrách nebo na internetu. Ve škole je to tedy jen logický krok.
A co konkrétně se ti na tom nelíbí ? Nebo co ti vadí ?
Na spoustě škol je angličtina normálně od první třídy a nikdo s tím problém nemá, pro větší část to tedy nebude žádná novinka. Děti se to učí formou hry, hlavně poslech a mluvení, písničky, říkanky, fráze. Psaní a uvažování nad gramatikou je spíš až od 3. ročníku, což zůstane stejné. Líbit se ti to nemusí, ale to je tak vše, co s tím můžeš dělat🙂
Vždyť je to super
Je to dobře, protože jinak už v dnešní době nenajdou uplatnění a taky mají větší možnost životních zkušeností
Dcera je teď ve třetí a měla Aj od první třídy, učitelka na ně mluví striktně anglicky, učili se jednoduchá slovíčka, rozhovory, poslouchali, prostě takové osahávání...měli nejdříve 2h týdně a teď v té třetí se teprve poprvé učí jak se co píše a mají ji myslím 4x týdně a už píší testy. Za mě to není problém, sama Aj využívám neustále- občas v práci, plus během dne x krát (zprávy, zábava, vyhledávání, filmy apod.). Jejich generace bude Aj potřebovat ke všemu podle mě 😀
U nas na skole je anglictina od prvni tridy uz dlouho, nevidim na tom nic spatneho
Našim dětem platíme AJ už od školky, protože to vnímáme jako nezbytnost. S povinnou výukou AJ od první třídy bych neměla problém, ba naopak. Ale nás se týkala výuka až od třetí třídy.
Můžu vědět proč se ti to nelíbí? Oba dva moji synové meli sice AJ od 3 třídy ale od 1. Třídy chodily na kroužek angličtiny.
Naše děti mají AJ už od školky a u nás je ve všech školách od první třídy. Za mě super .
@anonym_autor dcerka chodí na angličtinu od 3 let, kdyby jí v 1. třídě neměla, musela bych jí dát někam do kroužku, aby neměla rok prodlevu. Takže to by zase vadilo mně.
Určitě je to dobře. Dcerce platím teď angličtinu i ve školce. Takže doufám, že od 1. třídy Aj mít budou.
Podle mne v dnešní době je angličtina důležitější než čeština.U nas ve škole to brali formou hry.
Já měla taky angličtinu od první třídy (jsem ročník 1986) a je pravda, že to byla výběrová základka a přišlo super tehdy stejně jako teď
Dcera je ted ve 4.tride A hned od 1. Uz meli 2 hodiny tydne anglictinu - z toho vzdy 1h tydne s rodilym mluvcim kdy nektery umi par slov cesky ale nektery vubec.
Za me obrovska spokojenost. Porad rikam dceri ze to je nejdulezitejsi predmet, ze ji do zivota otevira nejvic dveri. Nastesti ji bavi.
A ja osobne jsem rocnik 85 a s anglictinou jsem zacla ve skolce🤷♀️
Je to uz davno naprosta nutnost
Starsi dcera chodila na ZŠ s rozšířenou výukou jazyků a mela AJ 3x tydne od 1.tridy, ve 4.tride přečetla Harryho Pottera v originále a ted je ve tretaku na stredni a ma úroveň C1, takže za mě je to krok správným směrem, ze je to povinné.
Dcera je teď ve třetí a měla Aj od první třídy, učitelka na ně mluví striktně anglicky, učili se jednoduchá slovíčka, rozhovory, poslouchali, prostě takové osahávání...měli nejdříve 2h týdně a teď v té třetí se teprve poprvé učí jak se co píše a mají ji myslím 4x týdně a už píší testy. Za mě to není problém, sama Aj využívám neustále- občas v práci, plus během dne x krát (zprávy, zábava, vyhledávání, filmy apod.). Jejich generace bude Aj potřebovat ke všemu podle mě 😀
@natilla Tak to máte fajn. Syn ve druhé třídě a začínali barvami, ale hned i písemkami psaných barviček. Též jsem myslela, že první rok to bude o mluvení, slovíčkách, zpívání a tak🫣…no trochu jsem se spletla 🙂Na druhou stranu jemu to divné nepřijde😁
@anonym_autor jaká novinka🤔? To prece neni žádná novinka...
Syn je v 1.tride a ma angličtinu, dokonce v tandemu - takže 2 paní učitelky, které na něj o spoluzaky mluvi jen anglicky 🤗 a mě se to líbí 👌
Cim drive se s tim zacne, tim snazsi to pro ty deti je. Moje starsi dcera byla rodila mluvci, takze ted v prvni tride je v anglictine premiantka. Ale i ve skolce jsem ji aspon platila krouzek, aby to nezapomnela, kdyz od stehovani do CR o anglictinu nezavadila. A na pohadky (krom original ceskych) muzou moje deti koukat jen v anglictine. Deti to nasavaji snadno, cim pozdeji zacnou, tim tezsi to bude. Kdyz si brzo osvoji Anglictinu, drive a snaze si pak osvoji i dalsi jazyky.
Angličtina je už tak přirozená pro dnešní mladou generaci... je dobře, že se s ní začne v době, kdy děti snadno přijímají nové informace. Jasně že bez angličtiny se dá přežít, ale hledat si práci už bude problém...
Zakladatelku to tak strašné pálilo tohle téma, že už se k tomu raději nevyjadřuje. Tak co je tady zas cilem....
Syn ji teď od první třídy má. Dcera před osmi lety měla též. Nevidím v tom problém.
My sice žijeme v zahraničí, takže jen tak pro odlehčení kluci mají od první třídy irštinu,to je jiná
@anonym_autor....... holka chodí do 7 třídy... angličtinu měla až ve 3 třídě a teď v 7 třídě mají angličtinu i němčinu. Ale od tohoto září se i u nás na škole učí anglicky od 1 třídy. Ono popravdě řečeno už ve školce měli výběr angličtinu, němčinu nebo jen třídu bez cizí h jazyků. Takže tohle už je tady dávno pro malé děti , jestli myslíte tohle že jsou malí, že neumí pořádně česky ,atd.....
Náš syn zvládá v pohodě AJ od první třídy. Do toho má chudák i irštinu, protože žijeme v Irsku. A taky to zvládá. Děti jsou jako houby. Čím dřív začnou s jazyky, tím líp. Navíc v dnešní době mluví anglicky každý, čili žádné terno to není, je to samozřejmost. Co nejdřív by to chtělo přibrat i druhý jazyk. Oni to ty děti zvládnou. Hlavně ať jim to rodiče nějak neznechucují, nelitují je atp. Ať od vás y pochyby a odmítavost nepřeberou...

Holky měly povinnou AJ v 1. třídě už před 9 lety. Nepříjde mi na tom nic zvláštního.