Povinná angličtina pro prvňáčky. Je to správné rozhodnutí?
Co říkáte na tuhle novinku? Mně se to teda vůbec nelíbí 🤨
je to skvělý, dcera měla aj i ve školce a pak od první normálně ve škole. Syn ve školce neměl, ale v první třídě ano, hráli si, zpívali, zvířátka, barvy, představit se.... nic víc. Je to super seznámení s jiným jazykem, lepší než ve třetí třídě skočit do nějakého drilu. Děti to bavilo. Jsem za to ráda, dcera má teď 3 hodiny angličtiny ve 4.třídě, klidně bych hlasovala, aby se aj učila každý den.
Mne to prijde dulezity. Spis bych se zeptala, kolik hodin mate? U nas 1., 2. trida 2x tydne a pak 4x.
@ovecky to máte super !
Jak nelíbí?? 🙂 Od generace Alpha se očekává, že angličtina bude naprosto běžnou součástí jejich života a později i samozřejmým požadavkem při hledání práce. Už dávno nestačí jen dva jazyky, standardem bude spíš tři a víc. A upřímně – angličtina je z cizích jazyků jedna z nejsnazších, takže pro děti žádná přehnaná zátěž. Spíš naopak, dnešní děti se s ní musí setkávat už dávno před nástupem do školy – v pohádkách, hrách nebo na internetu. Ve škole je to tedy jen logický krok.
@dyechampion No, angličtina jako cizí jazyk jeden z nejsnazších? No ani nee, i mnozí rodilí mluvčí potvrzují, že angličtině může být náročná především co se výslovnosti týče, nejsou totiž pevně daná strikní pravidla, jak co číst a slovo se čte ppodle toho jakho je původu - angličtina je směska saštiny, latiny, řečtiny, a germánských jazyků (Normané).
Máš slova, která se píšou podobně, ale čtou se každé jinak nebo stačí před to dát jedno písemnko a čte se to jinak (není to jak třeba němčina, že "ie" se čte vždy a za všech okolností jako í" a "ei" jako "aj". V aj se píše např ear a čteš to "ír", ale přidáš před to P jako pear a čteš to "pér" ne "pír". Pro rodilé Angličany je to naprošto přirozené a prostě "vědí", jak co mají číst, ale student se musí často slepě našprtat, jak se které slovo čte a dost často v to není vůbec žádný smysl (např. známe Leicester, Worcester se čte jako Lesteh, vusteh (na konci je "schwa" sound...prooooč? 😀 No prostě to tak JE)
@anonym_autor A otazka je polozena proc,my s tim tady nic stejne neudelame...Ano za me je to dobre,vsechny deti moje chodi od skolky ,je to pro ne uz prirozene,na druhem stupni jim pribude dalsi jazyk a na stredni uz ma syn i dcera 3 jazyky a jsem za to rada.....
Jako já si taky občas dost říkám, zda to má opravdusmysl už od první třídy, kdy ty děcka neumí ještě ani psát a číst v češtině...moje děti mají AJ od první třídy a měli ji i jako povinný kroužek v rámci předškoláků...a teda upřímně, první dva, možná tři ročníky se naučí tak pár slovíček a frázía trénují to stále dokola. Dcera je teď v páté třídě a stále dělají totální základy, spoustu témat opakují za tu dobu snad už potřetí (např. hobbies, interests, family)...za mě na to, že už má AJ de facto 6.rokem (ok, úpátým, školku nepočítejme, to bylo fakt hraní), by už mohli být na vyšší úrovni, ale nejsou. Když to beru podle mě, já která jsem začínala s angličtinou v šesté třídě (primě) jako s novým jazykem (prvním jazykem tehjhdy pro mě byla němčina, ale němčináři jsme byli jen 4, takže jsem se musela přehodit na angličtinu), jsem za jeden jediný rok byla na konci primy dál než oni za 5 let. Tak prostě nevím, jestli to fakt má ten smysl.
Na naší škole bohužel ještě povinná není, až od třetí třídy. Dcera chodí do druhé třídy a platíme kroužky, aby ty roky neměla "plonkové" a nebyla v nevýhodě oproti dětem, které chodí do škol, kde třeba mají 2 hodiny týdně od první třídy. Doma se občas učí na Duolingu. Měli AJ i ve školce, ale asi jí to moc nedalo (má vývojovou dysfázii a v pěti letech na tom ještě nebyla moc dobře... změnilo se to až v šesti letech a nyní v sedmi by to na ní nikdo nepoznal a čeština jí jde skvěle).
Já jako předrevoluční dítě měla angličtinu od 1. třídy (chodila jsem na výběrovou ZŠ), němčinu pak od 6. třídy. V práci mluvím a píšu anglicky neustále, manžel taky. Jak je dítě mladší, učí se to snadno. Zkoušela jsem pak od cca 17 let španělštinu a později portugalštinu, ale to mi tedy už do hlavy vůbec nešlo 😀
@anonym_autor od první třídy je to super jen my bohužel měli špatnou učitelku a úplně angličtinu synovi zprotivila
@anonym_autor hodne zalezi - jako vzdy - na uciteli.
U nas je bohuzel nic moc (uci asistentka, protoze nemaji anglictinare) a v podstate se jenom uci slovicka na nejake tema. Cili za me jsou to v podststd 2 zbytecne hodiny, maji vcelku hodne hodin, takze kdyby bylo na me, radsi diteti zaplatim poradny krouzek. Ale jinak mi ta myslrnka prijde fajn...
@dyechampion No, angličtina jako cizí jazyk jeden z nejsnazších? No ani nee, i mnozí rodilí mluvčí potvrzují, že angličtině může být náročná především co se výslovnosti týče, nejsou totiž pevně daná strikní pravidla, jak co číst a slovo se čte ppodle toho jakho je původu - angličtina je směska saštiny, latiny, řečtiny, a germánských jazyků (Normané).
Máš slova, která se píšou podobně, ale čtou se každé jinak nebo stačí před to dát jedno písemnko a čte se to jinak (není to jak třeba němčina, že "ie" se čte vždy a za všech okolností jako í" a "ei" jako "aj". V aj se píše např ear a čteš to "ír", ale přidáš před to P jako pear a čteš to "pér" ne "pír". Pro rodilé Angličany je to naprošto přirozené a prostě "vědí", jak co mají číst, ale student se musí často slepě našprtat, jak se které slovo čte a dost často v to není vůbec žádný smysl (např. známe Leicester, Worcester se čte jako Lesteh, vusteh (na konci je "schwa" sound...prooooč? 😀 No prostě to tak JE)
@ninive211 No a teď si vem, že bys byla Angličanka a měla se naučit česky. 😁 Najednou zjistíš, že máme sedm pádů, časování a skloňování, mě/mně, psaní „i/y“ podle vyjmenovaných slov, shodu přísudku s podmětem (a to i u několikanásobného!), pohyblivé předpony, tvrdé a měkké souhlásky… A to ani nemluvím o výslovnosti „ř“.
Takže angličtina je proti tomu fakt easy. A to jsme ještě navíc neustále obklopení angličtinou – seriály, filmy, písničky, hry, sociální sítě, zprávy… všechno nám to jen pomáhá, aby se do nás ta angličtina dostala úplně přirozeně a daleko snáz.
Naprosto vítám a jsem ráda že náš prvňák AJ má. Tady vůbec není diskuze na místě, jejich generace se bez ní neobejde. Čím dřív a víc, tím líp
Dcery maj aj od školky a čím dřív, tím líp.
@ninive211 jo, kazdy jazyk ma svoje speky, ale anglictina se stala svetovym jazykem prave proto, ze je ve svem zakladu jednoducha. To ze ma 3 )) dialektu a vyjimek, to uz je vedlejsi, to ma kazdy jazyk. Ale ten zaklad, ten je primitivni. Protoze je slozeny z britonstiny, latiny, anglosastiny, danstiny, gaelstiny, francouzstiny a jazyku vsech kolonii, kde se spolu stovky let potrebovaly nejak dorozumet ruzne narody znuplne jinych koncin, tak se z toho proste vyvinul takovyhle prehnane zjednoduseny hybrid, aby mu rozumel kazdy debil. Jasne, kazdy si do toho jazykampromitne to svoje, svou geografickou a kulturni identitu. Ale ten gramaticky zaklad je naprosto primitivni a ta vyslovnost vychazi ze vsech tech jazyku, z nichz se anglictina vyvinula.
Pracují na škole, kde je ANJ od první třídy, a to hodinu týdně, ve druhé tuším dvě hodiny. Děti se to ho moc nenaučí, spíš to je seznámení čísla, barvičky, zvířata, písničky atd. Můj syn má ANJ od třetí třídy a řekla bych, že do tří měsíců uměl to, co v naší škole za dva roky. Už byl jinde a hlavě četl a psal. No a teď mají čtvrťáci u nás 3 hodiny týdně a syn 4 hodiny týdně. To mi příjde lepší.
Pracují na škole, kde je ANJ od první třídy, a to hodinu týdně, ve druhé tuším dvě hodiny. Děti se to ho moc nenaučí, spíš to je seznámení čísla, barvičky, zvířata, písničky atd. Můj syn má ANJ od třetí třídy a řekla bych, že do tří měsíců uměl to, co v naší škole za dva roky. Už byl jinde a hlavě četl a psal. No a teď mají čtvrťáci u nás 3 hodiny týdně a syn 4 hodiny týdně. To mi příjde lepší.
@macik84 To je to, co si myslím. Že pokud je úroveň AJ v první a druhé třídě taková, jaká je na většině základek, že se děcka naučí za tu dobu tak možná barvicky, par zviřatek, nějaký jídlo, rodinu a pár aktivit k tomu, co mám rád, tak prostě i děti, co mají AJ "až" od 3.třídy je doženou v úrovni během roku. Ve věku 11-12 let je podle mě minimální rozdíl v tom, jestli někdo začal v 6 nebo v 8 (pokud se tomu nevěnuje intenzivně i doma mimo školu-Duolingo, videa,pohádky v aj, youtube, různé jiné appky...). Prostě jen vzhledem k osobním zkušenostem pochybuji, zda focus výuky AJ od 1.třidy má takový efekt, jaký si slibujeme...bohužel se obavám, že moc nee...
Jedna hodina AJ týdně je fakt málo...
@ninive211 No a teď si vem, že bys byla Angličanka a měla se naučit česky. 😁 Najednou zjistíš, že máme sedm pádů, časování a skloňování, mě/mně, psaní „i/y“ podle vyjmenovaných slov, shodu přísudku s podmětem (a to i u několikanásobného!), pohyblivé předpony, tvrdé a měkké souhlásky… A to ani nemluvím o výslovnosti „ř“.
Takže angličtina je proti tomu fakt easy. A to jsme ještě navíc neustále obklopení angličtinou – seriály, filmy, písničky, hry, sociální sítě, zprávy… všechno nám to jen pomáhá, aby se do nás ta angličtina dostala úplně přirozeně a daleko snáz.
@dyechampion Tak srovnávat češtinu s angličtinou fakt nechci. Čeština není a nikdy nebude světový jazyk. A je fakt těžká, pro cizince. Ale třeba španělština, italština mi přijdou jako celek jednodušší jak angličtina...ale angličtina má obrovský dosah díky filmům a písničkám.
Tak já půjdu proti proudu, přestože u nás také AJ od první třídy, měli tuším jednu hodinu. Tak já osobně bych jí dala až od druhé třídy a v první bych dala místo AJ nějakou čtenářskou hodinu zaměřenou na čtení a porozumění textu. Chápu, že AJ je důležitá. Ale v té první třídě mělo hodně dětí problém i se čtením. Často vychází základku a neumí ani gramaticky češtinářsky psát. Takže já bych v té první třídě uvítala spíš tu ČJ, nejlépe rozdělit do skupin po 15, jako to mají od 3.třídy s AJ.
@macik84 To je to, co si myslím. Že pokud je úroveň AJ v první a druhé třídě taková, jaká je na většině základek, že se děcka naučí za tu dobu tak možná barvicky, par zviřatek, nějaký jídlo, rodinu a pár aktivit k tomu, co mám rád, tak prostě i děti, co mají AJ "až" od 3.třídy je doženou v úrovni během roku. Ve věku 11-12 let je podle mě minimální rozdíl v tom, jestli někdo začal v 6 nebo v 8 (pokud se tomu nevěnuje intenzivně i doma mimo školu-Duolingo, videa,pohádky v aj, youtube, různé jiné appky...). Prostě jen vzhledem k osobním zkušenostem pochybuji, zda focus výuky AJ od 1.třidy má takový efekt, jaký si slibujeme...bohužel se obavám, že moc nee...
@ninive211 hlavně je taky rozdíl, když je učí jako syna vyloženě jen angličtinářka, než když je učí celých pět let jejich třídní...
@ninive211 pak je ale otazka uplne jina: jaka je kvalita vyuky a hodinova dotace anglictiny na prvnim stupni, ne jestli ma byt od prvni tridy 🙂 ono u tech mensich deti jde hlavne o to seznameni s cizim jazykem, aby si vubec zvykly na ten komcept ze nekdo mluvi jinak, aby to "nacitili". Pruser je, kdyz je pak nekdo na urovni B2 a s vyraznym cesk prizvukem akorat tak uci slovicka - to pak opravdu postrada smysl.
U nás měli angličtinu už ve školce 😉
A v první třídě to bylo hrou, povídáním, písničkama... Noc, co by neznali z YT... Teď si druhacka řekla, že chce zkoušet Duolingo, protože brácha jede taky... A za mě - čím dřív začne, tím líp to nasaje... Doma čteme zprávy v angličtině, občas dětem pouštíme videa, které překládáme - ohledně vesmíru, Země a pod... mají obrovskou výhodu v tom, že angličtiny kolem nich může být spousta, když chtějí... To já neměla,, byla jsem ráda za časopis v EN, do vysoké školy jsem anglicky neuměla tak, abych si byla schopna něco pořádného přečíst a rozumět tomu
Syn je v 5.třídě a AJ má od první třídy. Chodil na ní i ve školce.
Kde je problém??
Má od první třídy, kdy byla nepovinná. Teď ve 4.tride má pomalu lepší aj než já. Teda takhle, má ji lepší, já už jsem omezená tak slovíčka 💩😄
@ninive211 U nás mají na prvním stupni 2,2,3,3 a 4 hodiny v jednotlivých ročnících, při rozřazení na víceletém gymplu byly obě děti z naší školy, které přecházeli do této třídy v té pokročilé skupině angličtiny.
@ninive211 musím řict, ze i pro mojeho syna, který se učí Aj od první třídy a sjíždí různá anglická videa na YT nebo filmy na Netflixu je ta vyslovnost už právě taky docela intuitivní. Jasně, nějaké ultra vychytávky mu ujedou, ale obecně s výslovností problém nemá. Aj je za me taky snadná, stejně snadná je i španělština, sice komplikovanější gramatika, hlavně konjugace, ale když je člověk zvyklej na časování z češtiny a slovní zasobu z Aj (má vic slovíček z latiny než slovenské jazyky), tak taky easy.
Už jsem na podobnou debatu tady reagovala, že pro mě rozhodně dává věští smysl se učit od první třídy anglicky než se třeba trápit s vázaným písmem. Blbý samozřejmě je, pokud na ty prvňáčky nastoupí nějaká přeučená ruštinářka (to už ale snad v dnešní době nebývá) a jede na ně frontální výuku. Jinak si nemyslím, že angličtinář musí byt native. Klidně Čech (UA, SK...), ale pedagog. V dnešní době už prostě není nic jako nějaká ryzí angličtina. Není nutné mít rodinného mluvčiho, když i ti rodilý mluvčí každý mluví úplně jinak.
@ninive211 musím řict, ze i pro mojeho syna, který se učí Aj od první třídy a sjíždí různá anglická videa na YT nebo filmy na Netflixu je ta vyslovnost už právě taky docela intuitivní. Jasně, nějaké ultra vychytávky mu ujedou, ale obecně s výslovností problém nemá. Aj je za me taky snadná, stejně snadná je i španělština, sice komplikovanější gramatika, hlavně konjugace, ale když je člověk zvyklej na časování z češtiny a slovní zasobu z Aj (má vic slovíček z latiny než slovenské jazyky), tak taky easy.
Už jsem na podobnou debatu tady reagovala, že pro mě rozhodně dává věští smysl se učit od první třídy anglicky než se třeba trápit s vázaným písmem. Blbý samozřejmě je, pokud na ty prvňáčky nastoupí nějaká přeučená ruštinářka (to už ale snad v dnešní době nebývá) a jede na ně frontální výuku. Jinak si nemyslím, že angličtinář musí byt native. Klidně Čech (UA, SK...), ale pedagog. V dnešní době už prostě není nic jako nějaká ryzí angličtina. Není nutné mít rodinného mluvčiho, když i ti rodilý mluvčí každý mluví úplně jinak.
@20190418 Jako já jsem jako určitě pro, ať se s angličtinou seznamují klidně už od 1.třídy, ale pokud to nebude nějakou pořádnou formou, hodně poslechů, pohádek v aj třeba...tak mi úplně nedává smysl začít s angličtinou 2x týdně hned v první třídě. Pokud je výstupem výuky v 1.třídě naučení max. 20 slovíček a dítě není schopno říct ani souvislou větu krom pár naučených frází jako How are you ? I´m fine. Prvňák má co dělat se změnama, který provázejí přechod ze školyk do školy a do toho ještě hnedka cizí jazyk, v době, kdy polovina prvňáků neumí pořádně stoprocentně mluvit ani ve své vlastní řeči. Za mě začátek angličtiny ve 2.třídě (kdy druhý ročník považuji objektivně za nejjednodušší ročník na celém 1.stupni) by bylo tak akorát ideální.
Není to novinka. U nás běžná věc. I syn, který letos ZŠ končí, měl angličtinu v 1. třídě.

Mne to prijde dulezity. Spis bych se zeptala, kolik hodin mate? U nas 1., 2. trida 2x tydne a pak 4x.