icon

Problematika přístupu k opraveným písemkám na základní škole

dorinek
21. zář 2023

Dobrý den, mám dotaz. Dcera a syn druhý stupeň ZŠ. Některé učitelky se rozhodly, že nebudou dětem dávat opravenou písemku domů. Chápu to, písemku už zpět často nedostanou a pak nemají nic v ruce, nemají jak doložit svoje hodnocení. Děti si ale nesmí písemku ani vyfotit na mobil. Jde mi o to, že děti přijdou domů, ohlásí špatnou známku, ale už neví, kde udělali chybu. Nemám možnost s nimi práci znovu projít, dovysvětlit, procvičit. Ostatní učitelé nemají problém, na začátku hodiny rozdají písemku, děti mají chvilku na to, aby vytáhly mobil, vyfotily, schovají mobil a jede se dál. Jediná možnost, jak se k písemce dostat, znamená vzít si půl dne dovolené, jít do školy, o velké přestávce si prohlédnout písemku (ani já si ji nesmím vyfotit, jenže ani já si nepamatuji příklady a kde přesně byla chyba). Tuhle záležitost už řeším s učitelkou a ředitelkou 3 roky. Nikdo není schopen konkrétní dvě učitelky donutit, aby si mohly děti písemku alespoň vyfotit. Jak to máte na své škole vy ? Vidíte písemky svých dětí ?

Strana
z4
angelyn
21. zář 2023

@dorinek jako učitelka čj na 2.st.Zš ti napíšu, jak to chodilo u nás. Písemné práce jsme dětem nedávali, opravdu byl problém s následným vybíránim. Na začátku hodiny, když se rozdala oznámkovana práce, si žáci do sešitu psali opravu - tedy napsali chybu, kterou napsali a vedle toho správnou verzi, např. Děti skákali - děti skákaly. Potřebný pravopisný jev si ještě barevně podtrhli. Bylo na to cca 10minut, kdo nestíhal, musel dopsat o přestávce a práci mi pak donést. Jedna věc je nasekat chyby, druhá věc je umět se z chyb poučit - napsat a vidět správné řešení...před další písemkou či diktátem stačilo prolistovat si sešit a upevnit si věci, které jim dělaly potíže.
Ale jak píše zuzkasim výše, někdy stačí stejná písemka, jen zpřeházený pořadí a děcka na to čučí jako kdyby to nikdá neviděly 😂

aneta15
21. zář 2023

@dorinek u nás o učitelka na češtinu také nedává domu. Každý první čtvrtek v mesici jsou konzultační hodiny do 17.00,tak jsem se došla podívat. Když jsem tu písemku viděla měla jsem chuť omluvit se učitelce, že mám tak blbý dítě a poděkovat ji za tu 4 😁😁😁. Mám zkušenost, že pokud napíšu na Bakalare, tak učitelka reaguje vstřícně a má snahu pomoci.

knuffel
21. zář 2023

@dorinek Nečetla jsem všechny odpovědi, u nás děti dostávají písemky všechny domů, rodiče to vědí, je to tak zavedené. Jestli to donesou domů, je už věc druhá.
Komu by měly učitelky dokládat svoje hodnocení? Snad rodičům, ne? Jasně že dětem má práce zůstat v ruce právě proto, aby rodiče mohli doma trénovat, aby viděli, co bylo špatně.

g_m
21. zář 2023

@kupi Nejde ani o nové písemky, jsem jazykář, můžu vyměnit slova/osobu apod. Problém je v testech, které jsou přímo ke knížkám k jednotlivým lekcím. Tam musí odpovídat úroveň a slovní zásoba dané lekce, to si jen tak z prstu nevycucám stejně jako poslech...

ravien
21. zář 2023

Ještě nemám školní děti, ale tohle mě překvapuje. Já si na osmiletém gymplu nosila písemky domů. Možná, že čtvrtletky z matiky, případně velkou slohovku jsme zpět odevzdávali, ale nějaké běžné písemky jsme všechny dostávali.
Pak jsme se spolužáky i společně učili, mohli jsme si znovu projít, kde byla chyba, našli jsme v učebnici podobný příklad, nebo si vzpomínám, že mi starší brácha na základě špatné písemky látku doma vysvětlil.
Ani si nevybavuji, že bychom loudili zadání od spolužáků z vyšších ročníků, učitelů bylo na gymplu dost, takže ten náš učitel zrovna neučil třídu o ročník výš. Přece se dají vymyslet písemky, tak aby se zadání obměňovala, nevím o tom, že by např matikářka dávala několik let po sobě stejné písemky.
Také nechápu, jaké hodnocení musí učitelé rodičům dokládat? Známky jsme měli v žákovské, učitel ve svém notýsku, při třídní schůzce byly konzultace, kdy se rodič mohl na dítě zeptat a učitel řekl, jak na tom dítě je a nepotřeboval vytahovat nějaké staré testy, aby rodičům ukazoval, že tady Pepíček má za čtyři.
U svého dítěte při špatných známkách bych taky chtěla pisemky vidět, abych věděla na co se doma zaměřit, jaké chyby dítě dělá.

g_m
21. zář 2023

@dorinek
@sasui1 Ano, souhlasím, že konzultační hodiny o velké přestávce jsou nesmysl. Pokud bylo třeba, tak jsem se s rodiči setkávala, až jsem doučila. Ona pracovní doba učitele je správně do cca 15:30... Tohle je napadnutelné, pokud se ozvete na vedení, nicméně bych to ještě jednou řešila s učitelkou, že se chcete setkat jindy.

A pokud jsou oba na druhém stupni, tak je ta zodpovědnost i na dětech samotných, aby se z té chyby poučily a zapamatovali si, co bylo špatně...

g_m
21. zář 2023

@ravien no, nevím, jak dlouho jsi ze školy, ale doba je jiná. Rodiče běhají kvůli všemu a vše chtějí vidět a mít doložené a černě na bílém vidět, proč taková a maková známka. Jen známka v bakalářích a u mě v notýsku opravdu nestačí.
A teda jaké byly testy jsme zjišťovali i na výšce natož na gymplu 😀 To je normální a jde spíš o případy testů k daným jazykovým knížkám, jak jsem psala v komentáři výš, které člověk extra obměňovat nemůže.

knuffel
21. zář 2023

Teď už jsem si to přečetla všechno a fakt netuším, proč by měl učitel schovávat práce dětí. Aby měl co ukázat rodičům na třídní schůzce? A proč jim to teda nepošle domů rovnou?

g_m
21. zář 2023

@knuffel Protože půlka testů je pak všude po škole. Oni s tím domů pořádně ani nedojdou. A protože z pokynů vedení musíme písemné práce do konce školního roku uchovávat, aby se předešlo tomu, že doběhne nazlobený rodič, že za neúspěch dítěte může čistě škola a v písemce prý byly věci, které jim nikdo neříkal. Pak vytáhnete písemku, zápisy z hodin a do každé čárečky se to rozebírá. Soráč, ale tento problém vznikl od rodičů ne od učitelů...

knuffel
21. zář 2023

@g_m A tohle všechno si ušetříte, když pošlete písemku po dítěti domů. Přiběhne nazlobený rodič? Pokud dítě dotáhlo domů písemku a rodič ji donese zpátky a ukáže přesně, kterou otázku třeba nedělali, máme se o čem bavit. Pokud písemku v ruce rodič nemá, může si to jít vyřídit leda se svým dítětem, nemá se s učitelem o čem bavit. Jednoduché. Není zač.

g_m
21. zář 2023

@knuffel No, jednoduché z vašeho pohledu. Já bych si to mile ráda ušetřila. Poslední co potřebuji, jsou nesmyslné dohady s rodiči. Naštěstí se mě to vyhýbá, ale co někdy děje je opravdu úsměvné a absurdní. Běžte učit. Pochopíte. Taky není zač...

ravien
21. zář 2023

@g_m po maturitě mám třináct let, takže už to nějaká doba je. A opravdu jsme testy neloudili. Na výšce tam to už bylo jiné, tam už jsme to zjisťovali, běžne zadání mezi studenty kolovala, ale i tak to bylo spíš, abychom věděli o typu úloh a každý učitel měl jiný styl, určitě to nebylo o tom, že jsem se dostala k písemce a naučila jsem se odpovědi a,b,d,c,a to jsem tam zakroužkovala a měla jsem za jedna.
Jinak u cizích jazyků, němčinář si dělal testy sám, poslechy jsme dostávali až později, takže vždy jsme dostali nějaký poslech, ale bylo to na takové úrovni, abychom tomu rozuměli. Z angličtiny jsme ty originální testy psali, to je pravda. Takže u těch jazyků bych to ještě pochopila, i když pokud je to nějaká hodně používaná učebnice, tak pochybuji, že už ty testy někde po netu nekolují. Nebo u těch čtvrtletních, pololetních prací také to chápu, že když učitel učí spoustu dětí, tak si nepamatuje, že Anička pokulhává v tom a Pavel zas v nečem jiném a může rodičům ukázat souhrnou práci. Ale proč nemůže dítě dostat nebo si tedy alespoň vyfotit nějakou běžnou písemku, to nechápu. Nedovedu si představit, že bych u každé horší známky měla lítat za učitelem, abych se mohla na test podívat, abych pak mohla případně s dítětem látku procvičit. Fakt se nehodlám hádat, respektuji, to že každý učitel známkuje jinak, jde mi jen o případnou pomoc dítěti.

g_m
21. zář 2023

@ravien Ja to chapu, pro me to je taky nesmyslne. Ale jak jsem psala - problem vznikl ze strany rodicu. Pisemku se snazim fakt extra se studenty rozebrat, at ty chyby vi a mensi mnou delane testy bych jim klido nechala. Ale po zkusenostech je to z vedeni zakazano 😶

clo1
21. zář 2023

Taky mě to šve, když nevím kde dcera udělala chybu a ona sama už taky neví. Nemůžeme si to pak doma projet. Jednou šla dcera na doučování a projížděli znovu tu písemku, která se ji nepovedla a zjistilo se, že ji omylem učitelka přešktla 2 správné odpovědi, takže místo 4 ji pak vyšla 3. Naštěstí to učitelka uznala a přepsala ji známku na tu 3 nakonec. Kdyby na to doučování nešla, měla by zapsanou 4 a na nic by se nepřišlo. Takže už i z toho důvodu bych to ráda viděla.

zuzkasim
21. zář 2023

@knuffel Děti často píší gumovacím perem a to víš, že se občas najde někdo, kdo má touhu udělat se lepším, než doopravdy je. Pokud přijde inspekce, třeba právě na stížnost rodičů (to vůbec není ojedinělá záležitost), tak se bude pídit právě po tom, zda máme pro svá hodnocení podklady a můžeme je předvést. Ono stačí, když si rodič stěžuje vedení školy, tak to má za povinnost záležitost prošetřit a nechat si podklady ukázat, i to jsme u nás už řešili. Sama vidíš, jak to chodí tady na MK, jak se rodiče domáhají svých práv ve všemožných bizarnostech, věř, že v té škole takové věci řešíme často. Zvlášť, když jsme velká škola...

sasui1
21. zář 2023

@g_m většina rodičů chodí na 6 takže by to na konzultacky ve 3 určitě stihli 😉 a na 7 učitele každý den nechodí...a do půl 4 tam taky denně nesedí...ono je to jen o tom chtít...
A nemluvím o tom že je to třeba konkrétně váš případ....ale paní učitelka se kterou ma zkusenost zakladatelka asi z těch nejochotnejsich nebude 🙄

veronicka89
21. zář 2023

Normalne bych ucitelce napsala dopis.

Tak jak neni nikde ze ji nesmi rodic videt a dostat ,tak neni nikde ze ji musi dostat ...

A domluvila bych ze si dcera 1 minutu po hodine ofoti pouze vec ve ktere ma chybu ( ostatni at si ucitelka zakryje

http://www.ceskaskola.cz/2002/04/vit-berka-ma-s...

knuffel
21. zář 2023

@g_m Učím už 18 let, nejsem zjevně připo_raná z toho, že by na mě rodiče vlítli, jsou to mí klienti, někdy parťáci, ne nepřátelé. V tom je ten rozdíl. A velice zásadní.
Ještě nikdy se mi nestalo, že by na mě vylítl rodič kvůli písemce.

knuffel
21. zář 2023

@zuzkasim Ok, když čuju problém u nějakého koumáka, udělám si předem kopii já, než mu dám písemku do ruky, ale to se nestává často.

g_m
22. zář 2023

@knuffel Mne taky ne, priposrana rozhodne nejsem, jen pisu, proc to tak u nas na skole je...

dorinek
autor
22. zář 2023

@bara88 - přesně....tohle mi vrtá hlavou, proto bych chtěla tu písemku v klidu doma s ní znovu projít....rozhodně si nemyslím, že by učitelka opravila test špatně, to určitě ne, jen se chci dobrat nějakého vysvětlení, protože ve všech ostatních předmětech není problém, dcera se učí poměrně dobře, testy z ostatních hodin si žáci ofotit mohou, ale zrovna v předmětu, kde bych to potřebovala vidět, to prostě nejde ....

dorinek
autor
22. zář 2023

@hanka_12345 - neexistuje, učitelka tu písemku prostě nedá z ruky. I když jsem jí slíbila, že to nikde šířit nebudu (proč taky šířit písemku za 5 ?), stejně si to nesmím ani já vyfotit..

dorinek
autor
22. zář 2023

@knuffel - a učitelky se nebojí, že to budou děti někde sdílet ??

dorinek
autor
22. zář 2023

@zuzkasim - gumovací pera se u nás používat nesmí. A pokud bude mít učitel v ruce originál, tak mě bude doma opravená kopie přece k ničemu ?

dorinek
autor
22. zář 2023

@veronicka89 - to taky nejde. Nedovolí to. Navíc jich je ve třídě 30. A já nejsem sama z rodičů, kdo chce písemky vidět. To by asi celou přestávku jen fotili 🙂

lvl16
22. zář 2023

Jen takový nápad, možná mimo… Nemohlo by si dítě těch pár věcí, které mělo špatně, prostě opsat na papír? Nebo to taky nemohou?

mourovatakocka
22. zář 2023

@dorinek A zkoušela ses domluvit s ostatními rodiči?

zuzkasim
22. zář 2023

@knuffel Pokud tak máme nařízeno od vedení, nemá smysl o tom debatovat. Sem jsem psala pohled, jak je to u nás a jaké jsou důvody.

hanka_12345
22. zář 2023

@dorinek zvlastni. Pochopila bych jeste ze ji nechce nikomu nechat qle okopirovat si ti nebo na mobil fotku to je hodne ujety

helen_h
22. zář 2023

@dorinek A nemají mít učitelé vypsanou dobu pro konzultace právě v odpoledních hodinách? Nikdy jsem neslyšela, že by konzultace probíhaly o přestávce, navíc v době plného provozu školy. U nás na škole měli orientační dobu pro rodiče vypsanou i učitelé prvního stupně, samozřejmě to bylo pak po dohodě, ale měli mít vyhrazeno vždy úterý tuším od 15:30 do 16:30 hod.

Strana
z4