Školní jídelna. Jaký máte názor?
Ahoj,
Presli sme za posledne mesiace asi 20 jasliciek. Kedze su to jaslicky, vsetko to boli sukromne zariadenia. Jedalnicek bol vsade velmi podobny, rovnako, ked pozeram obcas nejake jedalnicky co sem zo skoly/skolky davate vy, je to castokrat na rovnaky sposob. Kazdy den maso, obcas ryba a mliecne tiez kazdy den.
Pride mi, ze lusteniny a obilniny sa v jedalnickoch vyskytuju pramalo. Obcas v polievke nejaka a raz za cas cocka, ale to nestaci. Nechcem v ziadnom pripade aby bol syn vegetarian, ale maso 4-5x do tyzdna na obed mi pride fakt moc, ked uvazime, ze aj ranajky a svaciny maju neraz v sebe sunku, rybu a podobne. Mliecne vobec nemoze, ale skolky su na tom postavene sa mi vidi. Trvalo nam dlho, kym sme nasli zariadenie, kde varia maso 2x do tyzdna, 3x bud bezmasite alebo 1x z toho rybu a vedia mu aj svaciny prisposobit na bezmliecnu dietu. Paradoxne to je zariadenie dotovane eurofondami, myslela som, zeby sme nasli take jaslicky skor cisto sukromne.
Aky je vas nazor? Pride vam to v poriadku? Suhlasite s jedalnickom? Neriesite ho? Mate ine vyhrady? 🙂
Chcela by som vas poprosit, keby sa dalo, aby ma ale nikto neurazal za moj nazor 🙂 zaujima na nazor inych, nie preco je moj nazor zly 🙂
@ah1234 Co se týče předškolních zařízení, tak jsem spokojená, jídelníčky mi nepřijdou jako nic tragického, za poslední roky je vidět veliký pokrok. A to říkám jako studovaný člověk z oboru. Vidím obrovský rozdíl mezi soukromou a státní školkou, které holky navštěvují. Ale paradoxně je to opačně, soukromá školka s úžasným přístupem ale jídlem, které jim vozí externí firma a s ne úplně ideálním složením pro děti od 18m+ a státní školka (nepatří k těm top školkám v naší pražské čtvrti ale nám naprosto vyhovuje), s vlastním naplánovaným režimem, (inkluzí) ale s vlastní kuchyní. Bohužel všichni rodiče mimo obor stravování nemají představu, jak se tvoří jídelníček pro tohle stravování. Že existuje něco jako spotřební koš, výpočet dle norem, zohlednění věku dětí, všechny náklady, doporučení WHO atd. A k tomu to nejhlavnější samozřejmě, vejít se do ceny za stravování. (např. mít v každé pomazánce cottage nebo žervé není ve finančních možnostech). Veřejné školství je dělané pro všechny vrstvy obyvatelstva, tak aby to bylo finančně únosné, nejenom pro elity. Za běžný měsíc v naší školce platíme za stravné 800-950 Kč. K tomu školné (školkovné), srpš, příspěvek na kulturu a jsme měsíčně na částce cca 1700 - 1900 Kč za jedno dítě, za 5 dní v týdnu. V soukromé školce platím za 4x dopoledne týdně částku 6000 Kč za měsíc s tím, že za nevyužité dny z důvodu nemoci nebo jiné krátkodobé nepřítomnosti se peníze nevrací, pouze je možné po dohodě a možností kapacity si něco nahradit. Takže rozdíl diametrální. Vynikající soukromá školka s vlastním stravováním na 5 dní v týdnu stojí v Praze tak 15-20.000 Kč na jedno dítě. Teď jsi představ, že máš dvě nebo někdo i tři "školkopovinné" děti (mám takovou kamarádku). To je pro naprostou většinu lidí nedostupné. A pak ještě další věc. Já jsem velkým zastáncem zdravého stravování ale spíš lokálního zaměření. Takže já nevidím nic špatného na plnotučném krabicovém mléku z Moravy, které je kvalitou naprosto špičkové ale za to nemusím moc lososa a jiné mořské ryby, rostlinné mléka s kterými si tady vybudujeme slušné potravinové alergie, moderní "superpotraviny" jako chia, kokosový olej nebo cokoliv co ždímá peněženky rodičů dle toho, co je zrovna in. A jako poslední věc, chuťové buňky dětí, období vzdoru, odmítání všeho a vyžadování všeho, co uvidí jinde (třeba na hřišti, v rodině atd). To, že ty máš jedno malinké dítko, které si pečlivě vypipláváš jídlem, (to myslím v dobrém), neznamená, že za rok ti nebude odmítat všechno jídlo a ty nevezmeš na milost Lipánka, kakao, a bílý rohlík se šunkou. A pak budeš vlastně ráda, že dítě si dá ve školce s ostatními i kousek masa 3x týdně, protože doma se ti nedotkne ničeho a ty budeš naprosto zoufalá z té snahy, která bude v tu chvíli úplně zbytečná. Po zkušenostech ze zahraničí, kde děti v předškolním ale i školním věku nemají možnosti teplého jídla jsem za to, co máme v ČR a za to, že ten pokrok je tak velký, velice vděčná.
@ah1234 Když dcera chodila do jesli, tak tam jsem vyplnovala dotazník co ji a co ne, takže když ještě nejedla moc sladké, tak sladké svacinky nedostavala a místo toho ji třeba namazali chleba a nebo připravili ovoce či zeleninu, což bylo super. Teď ve školce už mi to nevadí, ale i tak jsem rada, ze to nemají každý den.
@jelenice_zavodnice hej pockaj, ty predpokladas nieco, co vobec nie je pravda. Za prve, doma mam dieta, ktore je extremnym nejedlikom od mala, v 15 mesiasoch ma 7800g, bojujeme s jedlom od prveho dna. Nie je vyberavy, proste neje. Dostava vsetko v rozumnych mnostvach, je proste to, co my a ja nie som nijaka zdravou stravou posadnuta matka. Lipanka na milost asi nezoberiem, ked ma ABKM, ale biely rohlik dostane raz za cas aj teraz. Nie som nijaky dogmista, ale proste si nemyslim, ze strava je nastavena spravne v pripade, ze je maso 4-5 denne na obed a este na desiaty a ked nie je maso, je sladke jedlo. To je proste moj nazor 🙂 myslim, ze aj zeleninove/lusteninoveho hlavne jedla su dolezite. To, ze si rastlinnym mliekom budujes alergiu je tvoj nazor, ja nevidim na takom domacom mandlovom mlieku nic zle ako obohatenie jedalnicka ani v pripade, ze clovek nema ABKM, ide mi o roznorodost jedalnicku u deti, nie dogmaticky rvat do deti maso a mliecne vyrobky 5x denne. Trebars semianka, oriesky v strave v skolkach som nevidela vobec.
Samozrejme chapem tvoj pohlad a dakujem za vysvetlenie, vlastne ma nikdy nenapadlo zohladit cenu jedla, ale aj tak si myslim, ze skolky, ktore som videla ja nemaju uplne najkvalitnejsie spravenu stravu. Beriem, ze su za tym financie a ze je to problem. Tiez netvrdim, ze skolska strava deti zabije, len ma zaujimal nazor ostatnych, co si myslia, ci je super strava, alebo je co zlepsovat a tie normy od statu by mohli byt upravene.
Viem, co stoja skolky, ale o tom to cele proste je - kazdy chce pre svoje dieta nieco ine, kazdy ma niekde inde priority. Ja mam tolko deti, na kolko mam penazi, lebo napriklad za mna je dolezite aby mal kvalitnu skolku (aj jasle), kde sa mu budu venovat a viem, coto stoji. Chcem, aby v skolke mal aj (podla mna) spravnu stravu aj za cenu zeby som mu mala varit (nastastie sme nasli fajn jasle, kde nam strava vyhovuje a nemaju problem s jeho alergiami, jak pisem, je dokonca dotovana s eurofondom, suhlasim s tym, ze sukromne zariadenia maju stravu castokrat na "horsej" urovni ako statne). Viem, co stoji trebars pripadne studium v zahranici, skolka oproti tomu je "nic". Takze mam jedno dieta a viac deti neplanujem. Niekto to vobec neriesi, nie su to jeho priority, rovnako ako neriesi "kvalitnu" stravu, su potom zase matky, co su posadnute stravou a ich deti do 5 rokov nevidia biely cukor a podobne. A to len co sa stravy tyka, ale da sa to aplikovat na vsetko 🙂
@ah1234 Ano, něco předpokládám, protože jaké máš doma dítě, to v úvodním příspěvku neuvádíš. Že má ABKM, tam také nepíšeš, stejně tak to, že je jedlík nebo nejedlík. Tvůj názor ti v mém příspěvku nikde neberu ani nekritizuji, pouze jsem napsala svůj vlastní názor, své vlastní příklady, to o co si v původním příspěvku žádala. To, že v mandlové mléko není vhodné v souvislosti s možným nárůstem alergií ze skořápkových plodů kvůli jejich enormní koncentraci není názor můj ale názor odborníků. Tyto informace se ale nedočteš ve FB skupinách zabývajícími se prvními příkrmy protože se to momentálně nehodí vzhledem k oblíbenosti a tržbám z těchto produktů. Ale o tom tato diskuze není, takže se tomu nevěnujme. To, že ty máš tolik dětí, kolik si můžeš dovolit neznamená, že když někdo má ty děti tři, tak nedělá pro ně to nejlepší. Někomu Lipánek ve třech letech dítěte nevadí a nepovažuje to stravovací hřích, za to je tato matka ráda, že s dětmi může zůstat doma třeba 10 let, věnovat se jim a nenechávat jejich výchovu nějakému i když prestižnímu ústavu a časem investovat do kvalitného vzdělání nebo zkušenostem v zahraničí (a tím nemyslím Erasmus). To, že někdo chce nosit dítěti vlastní jídlo, je v pořádku ale musí si najít vhodnou instituci. Pokud školka nemá hygienické zázemí, tak to může odmítnout a člověk se musí zařídit jinak. Prostě zákon je stanový tak, aby ochránil většinu. Není nic příjemného, když ti začne hygiena pátrat po potencionální nákaze a všichni ve školce jsou na trní. Normy od státu se moc měnit nemůžou, je to navázané na spoustu vstupů. Třeba ty semínka nebo oříšky, které zmiňuješ, to jsou jednoduše vysoce nebezpečné potraviny a alergeny a těm se v takového formě stravování musí instituce vyhýbat. Semínka smí děti jenom ve velice malém množství, skořápkové plody jsou vysoký alergen a v neposlední řadě si děti mohou tyto potraviny nacpat do nosu nebo nejsou ještě schopny je pozřít a mohly by se dusit. Jednoduše celý systém je nastavený tak, aby sloužil většině a nějako rapidně se měnit nemůže. A pokud ty máš finanční možnosti a hledáš pro malého synka tu nejlepší instituci, tak v Praze rozhodně jsou i pro ty nejnáročnější.
@jelenice_zavodnice neviem, preco nieco predpokladas, ked o tom nepisem, ja sa na tvoj nazor, ako stravujem svoje dieta nepytam, tak nemusis nic predpokladat, nie ? 😉 btw v prispevku pisem, ze mliecne nemoze 😀 Jak ty vies, ze ja mu davam to a to, ze ja si ho nejako piplam, nedajboze, ze som v nejakych fb skupinach o prikrmoch? Mne to tu obcas pride ako hon na carodejnice. Nikde nepisem, ze ked ma niekto 3 deti, nerobi pre ne to najlepsie, prave naopak, verim, ze kazda matka sa snazi robit pre svoje deti to najlepsie co moze.. boze, tieto debaty ma fakt nebavia, tu sa clovek nemoze ani opytat na to, co si ludia myslia o skolskej strave, aby mu niekto nepodstrkoval nazor, ze nema dieta davat do jasli a niekto dalsi sa ho nesnazil presvedcit, ze si pipla svoje dieta nejakou takou a makovou stravou a ze ho rastlinnym mliekom vedie k alergiam. Pytala som sa jednoducho na subjektivny nazor inych mamiciek na skolsku stravu, na nic ine, preto nemyslim, ze je potrebne vypisovat k tomu, jak a cim syna krmim, ci je alebo nie je jedlik a nie je zo strany ostatnych nutne sa k tomu vyjadrovat a nieco predpokladat. Viem tiez, ze normy su nejak nastavene, nie som uplne vymleta, ale mna jednoducho zaujimalo, ci su s tym ludia spokojny alebo im nieco vadi. Trebars som sa dozvedela, ze dost ludom vadi sladke jedlo, to je pre mna zaujimava informacia, to, ze sa mozno raz dockam dna, ze budem rada, ze moje dieta zje nieco ine ako Lipanka a rohlik so sunkou, je pre mna totalne hypoteticke a k comu mi ta informacia je? Suvisi nejako s temou? Nie. Na to som sa nepytala. Co ja alebo niekto iny moze vediet, ake moje dieta o 2 roky bude alebo nedajboze ako sa k tomu ja postavim.
Ja jsem s jidelnickem u nas ve skolce spokojena. Nemaji maso kazdy den, maji casto pohanku, jahly, kroupy. Z diskuse s ucitelkami a reditelkou jsem pochopila, ze oni se musi vejit do urciteho mnozstvi bilkovin, sacharidu, mleka atd. (nejsem odbornik, pisu pouze laicky), takze obcas musi zaradit i neco sladkeho formou svaciny (domaci pernik s jablky) nebo dvakrat do mesice maji sladky obed.
@ah1234 Kdyby si se ptala na subjektivní názor, tak neútočíš na každý názor, který se ti nelíbí. Všechny tvé výlevy stylu, cituji "boze, tieto debaty ma fakt nebavia, tu sa clovek nemoze ani opytat na to, co si ludia myslia o skolskej strave, aby mu niekto nepodstrkoval nazor..." je jenom vztahovačné slovní karate. Nic z toho ti nevyčítám. Ani z jedné věci, kterou tady píšeš, jsem tě neobvinila, že si špatná matka, že dávaš dítě do jeslí, že máš jenom jedináčka atd. Asi sis mně s někým spletla. Ty uvádíš, že máš jenom" tolko deti, na kolko mas penazi a ze je dolezite aby mal kvalitnu skolku (aj jasle)", vyčítám ti toto snad někde? Možná je to kombinace neporozumění českého psaného textu vyprávění v druhé osobě (ale to má i slovenština, když někdo píše "ty", tím nemusí myslet tebe jako osobu). Pokud Lipánek a rohlík nesouvisí s tvým dotazem, tak nevím, co chceš tady slyšet. Možná o pokrmech z molekulární gastronomie? Příště, když tedy nestojíš o názor, že člověk je s kvalitou stravy spokojený, doporučuji příspěvek formulovat tak, že označíš uživatelky o kterých víš, že mají stejný názor jako ty, upozorníš na to, že jiný názor je nepřijatelný a pak můžete tady rozběhnout diskuzi pouze o záporech českého stravovacího systému v předškolních zařízeních. Třeba pak můžete apelovat na ministerstvo i ohledně změn.
@jelenice_zavodnice ale mne tvoj nazor o skolskej strave nevadi, ako fakt nie, kde som na neho prosim zautocila, alebo na hocijakz iny nazor ohladom skolskej stravy, co tu diskutujuce prezentovali.. viaceri tu napisali ze su spokojny a tiez nie som vseved, pisem ze trebars tie financie ma nenapadli. Nepaci sa mi velmi, ze pises co ja s dietatom robim a podobne a predpokladas veci, ktore s tym nijak nesuvisia. Kde si nabrala ze utocim na tvoj pozitivny nazor na skolsku stravu to fakt nechapem 🤷🏻♀️ Naopak, precitala som si ho a zamyslela sa nad tym a napisala, ze cast z toho ma ani nenapadla.
@jelenice_zavodnice a tiez nie je pravda, ze som niekde napisala, ze ty nejako utocis na to, ze davam dieta do jasli alebo ze mam jedinacika 😉
@ah1234 A tohle není útok? "preco nieco predpokladas, ked o tom nepisem, ja sa na tvoj nazor, ako stravujem svoje dieta nepytam," alebo "preto nemyslim, ze je potrebne vypisovat k tomu, jak a cim syna krmim, ci je alebo nie je jedlik a nie je zo strany ostatnych nutne sa k tomu vyjadrovat". Na tvoje dítě nikde neútočím, ještě jednou připomenu, že celý text je psaný ve druhé osobě jako "ty" ale je to jednoduše vyprávění ve druhé osobě. Je mi jedno, jestli syna stravuješ jako vegana, ovolakto, carblow nebo jiným způsobem. Prostě z příspěvku sis vytáhla co jsi chtěla a konstruktivní diskuzi si ani nezačala. Mě osobně by zajímali detaily, kdyby se mi na příspěvek ozval někdo z oboru a věděl, jak to chodí.
Nečetla jsem všechny komentáře. Ale trochu se k tomu vyjádřím. Dělám ve školní jídelně a co se týká školních obedu a většinou se dováží do školek i jeslicek. Tak tam je nejhorší to, že se nezavdecite nikomu. Když dáte maso třeba jen 1-2× týdne, tak řvou rodiče, učitelé, že to nechtějí, proč maso nezařazujeme častěji a pod. Když zařadite daleko častěji v týdnu luštěniny nebo i ty ryby dost často to děti vyhazuji, dokonce i celé nedotčené porce . A bohužel udělat jídelníček na celý měsíc, aby byli spokojeni všichni bohužel nejde. Na víc se musíme držet i určitých tabulek co týká vyživovacích norem na den i týden. Takže to není, tak jednoduché, jak to vypadá.
Jeste dodám, že také záleží kolik ta jídelna vaří obedu. Je jiné, když vaří 50 obedu jen třeba pro tu skolku/jesličky. A nebo třeba 500 obedu pro skolku a škola a mají k tomu i obědy pro cizí stravniky.

@rosa106 tohto sa aj ja bojim, Risa teraz spinka aj 4 hodiny cez obed, ale potrebuje uplne ticho a klud. Neviem ci sa to zmeni ked bude mat 2..