Špatné psaní ve 2. třídě. Je to důvod k návštěvě PPP?
Dobrý den,
Obracím se s dotazem ohledně syna. Momentálně je ve 2. třídě. První třída byla peklo - učitelka, se kterou měli problém všichni rodiče - styl známkování, nároky na děti, přístup k dětem - prostě všechno spatne. Neustále se to řešilo s vedením školy. Nakonec jim ve 2. třídě byla učitelka vyměněna - haleluja.
Teď ale k věci. Malý je bystrý. Teorie, jako třeba měkké/tvrdé souhlásky, slova nadřazená/podřazena, atd... Vše zvládá. Matematika a prvouka taky úplně s přehledem.
S čím ale bojujeme, je psaní. Diktát, přepis... Peklo. Vynechává písmenka. I když slovo umí hezky vyhláskovat. Krátké/dlouhé písmenko - hádá. I když vyslovuje dlouze, nebo i když já záměrně při diktátu, až abnormálně, protáhnu.
Když pak spolu nad přepis/diktát sedneme, a chci, ať se chyby dopátrá sám, nevidí ji. Třeba - má napsat slovo "koleno", napíše třeba jen - koleo. A tak to dělá velice často.
Při čtení taky problém... Pochytí začátek slova, zbytek "háda". Třeba má v textu slovo - "medvědi", on přečte - medvídek.
Pracuju s ním, denně. Čte přibližně 5-10 minut. Někdy venku formou hry, různé cedule, apod. To samé psaní. Dáváme denně 1-2 věty na přepis + 5-10 slovíček na diktát. Ale nevidím žádný posun.
Prosím, je toto už na PPP, nebo prostě to chce vidět drilu? Od učitelky zatím nic nepřichází.
Objednala bych, ono než se tam dostaneš to potrvá. Ja tam objednávala syna začátkem druhého pololetí ve třetí třídě a dostal se před vánoci ve čtvrté třídě. Přišlo se mu na poruchu soustředění, že je pomalý ve psaní, pak stresuje, dostal papír do školy aby mu učitelka na vše dávala víc času než ostatním, od té doby nemá tolik problémy. Plus tam dostal hodně tipů jak se doma cvičit, nejen diktáty apod, různá cvičení co by mě samotnou doma nenapadly, ze to může souviset a pomáhat.
@zuzkasim to ťukaní na ruku zní fajn. To ještě vyzkouším, zda bude mít nějaký efekt. Bzučák nevím, kde bych sháněla 😅 My právě v PPP byli, kvůli odkladu - dostal jej. Ne, že by měl vyloženě s něčím problém, vše chápal, zvládal - překreslení, sluchové pexeso, orientace v prostoru. Problém byla pozornost a sociální nevyzrálost. Tak nevím, zda to může mít nějaký dopad ještě. Každopádně školu jako takovou má rád, rád tam chodí, učení mu nevadí. Ale taky na něj nevyvíjí mě žádný velký tlak, ať mu to právě nezhnusime.
@krisstina93 nejspíše jej tam vážně objednám, minimálně pro svůj klid teda. Nerada bych, aby se to pak s ním táhlo, a on byl z toho nešťastný. Jsem zatím ráda, že jej to pořád baví, a nemá, minimálně k tomu psaní, vyloženě odpor. Musela jsi mít do té PPP žádanku?
Nemusela, domluvili sme se s třídní, vyplnila sem papíry a poslala tam žádost škola. Dětskou dr sme do toho vubec netahali.
Já jsem žádanku od dětské měla, poradna ji chtěla + posudek ze školy. Ale to vše se dozvíš v poradně při objednání, co budou chtít 😉
Určitě běžte ..... My šli do poradny kvůli psaní a nakonec má všechny možné dys... v psaní má v hodinách úlevy.
Doporučuju PPP ,syn měl problém ve druhé třídě,zapomínal háčky,čárky,špatně psal i,y...
nestíhal opisovat z tabule...doporučily nám psaný text bez háčku čarek vložit do průhledné folie a syn doplnoval fixou,pak smazat a další den zase jiný text...to samé text bez i,y vložit do folie a syn doplnoval...ve škole potřeboval více času na opisování...
Super, všem moc děkuji. Zavolám teda na PPP a uvidíme, jak případně dopadneme 🙂
Do poradny běžte. Pokud neporadí poradny, pak asi logoped nebo speciální pedagog. Z toho, co píšete, dřete docela dost. ... Zkuste ale opravdu najít někoho, kdo vám poradí, jak vyladit postupy, které k tomu psaní potřebuje, ne jen napíše "dys" a "dejte mu víc času". (Sama mám doma druháka se speciálními vzdělávacími potřebami... po pravdě mi asi nejvíc pomáhá facebooková skupina "Rodiče dětí s Vývojovou disfazií" , možná by stálo za to kouknout i tam, pokud máte facebook.)
@cilkat moc díky za tip. Podívám se do skupiny určitě 🙂 Oceníme každou radu/nápad, jak to správné pojmout 🙂
Moje dcera má lehkou dysfazii, dyslexii, dysgrafii a dysortografii.Děla podobné chyby jako popisuješ.Objednej ji do SPC a určitě bych to rešila i ve škole.
@zmrzlinka je nějaký rozdíl mezi tím SPC a PPP? My do teď žádnou diagnózu nemáme. Tak právě vůbec netuším, jaký je rozdíl.
Hele to taky nevím.SPC je vyšší level 🤣Zkus PPP a oni Ti když tak řeknou.
Nás klinicky logoped poslal rovnou do SPC.Ale dcera má ještě lehkou dysfazii.My to řešíme už od školky.
SPC je zaměřené na smyslové vady ( řeč, PAS..), PPP spíše na poruchy učení a chování, adhd.. S podezřením na dys bych šla do ppp
@andelka děkuji za vysvětlení 🙂 V pondělí zkusím napsat ještě učitelce a domluvit si s ní nějakou konzultaci. Poslechnu si ráda i její názor. A určitě se budu chtít obrátit tedy i na to PPP.

Do PPP bych se asi objednala, objednací lhůty jsou dlouhé. Psaní - důležité je, naučit ho práci po sobě kontrolovat. Pokud si slovo vyhláskovat umí, tak jedu písmenko po písmenku a kontroluju - k - o - l - e - n - o. Na sluchové rozlišování (krátké a dlouhé slabiky) se dá používat bzučák nebo ťukání na ruku - prstem na hřbet druhé ruky udělám buď tečku (krátká slabika) nebo čárku (dlouhá slabika). Slovo se při tom říká nahlas, klidně se délky přehání. Dá se trénovat kdykoliv a kdekoliv. V PPP by vás mohli poslat na kontrolu očních pohybů, pokud bude problém, dá se dotrénovat speciální cvičení, dělá se to u ortooptika.