Syn nechce chodit na "velkou stranu" a zadržuje to

efii111
26. led 2016

Ahoj převážne Holky, už nevím, co dělat, tak bych se chtěla poradit na Koníku ohledně mého 6ti letého syna. Nikdy problémy s chozením na stolici neměl, vždycky chodil převážně každý den, někdy i několikrát denně, poslední cca rok, nechtěl chodit na WC ve školce, takže co bylo první, když jsme přišli ze školky, že hned běžel na toaletu, aby se vykakal.
Poslední cca 3 měsíce to začal zadržovat úplně, že ho bolel konečník, protože stolice byla tvrdá a způsobila mu i trhlinky v okolí konečníku a při utírání měl na papírku i čerstvou krev. Samozřejmě jsem se snažila, aby hodně pil, jedl ovoce a zeleninu, i kefir a jogurty do něj ládovala 😉. Byli jsme i u Dr., ta mu dala mastičku na okolí konečníku a Lactulosu na změkčení stolice, teď už ho to bolí jen trošku, zadeček mu mažu pořád, Lactulosu taky, ale chodit pravidelně stejně nechce a tvrdí mně, že nepotrěbuje, ale přijde mi divný, aby 3 dny nešel, když pak v ten 3.den jde i 3x.
Prosím poraďte, zda máte třeba některá zkušenosti a popř.: nějaký " fígl ". MOC DÍKY!!!! 🙂

konidana
26. led 2016

chtělo by to řešit psychologickou příčinu (něco se stalo ve školce? )nejen následky. Popovíejte si se synem, případně vyhledejte dětského psychologa.

hanica83
26. led 2016

Ještě nemám děti, tak nemůžu poradit z této strany, ale můžu říct, že já sama jsem měla podobný "problém" Už si přesně nepamatuju, kdy to začalo, ani nevím proč, ale na velkou jsem šla jedině doma. Takže pokud jsme někde trávili celý týden, nešla jsem klidně týden. Naši ze mě byli na nervy, ale po vyzkoušení všeho možného to vzdali. Mě to žádné problémy nečinilo a můžu říct, že mi to vydrželo až do dospělosti. Asi je to zvláštní, ale zdravotní potíže žádné nemám a doma už to nikoho nepřekvapuje 🙂

elen222
26. led 2016

je to běh na dlouho trať. Já jsem s tím bojovala u syna už dvakrát. Jednou nám k tomu "pomohly" rotaviry, kdy měl poprvé v životě průjmy a byly dost hrozné. Po tom, co přestaly, začal zadržovat stolici a trvalo minimálně 3 měsíce než se dostalo vše zase do normálu. My jsme s tím ale bojovali, když byly synovi 4 roky. Chce to samozřejmě podpořit stravou, hodně ovoce a zeleniny, hodně pít a snažit se vysvětlit synovi, že pokud to bude zadržovat, bude to potom horší. Ale děti někdy vůbec nechtějí poslouchat 😀 , aspoň můj syn na to měl svou hlavu 😉 . Pak nám taky pomohlo, když jsme hodně pobíhali, honili se, atd, to se mu taky "setřepalo" a pak běžel na záchod. Souhlasím, že hlavní příčina je asi v hlavě, něco se stalo ve školce.......děti se mu smály, že třeba po vykakání to tam po něm smrdělo, apod. takže to asi začal zadržovat. No a někdy jsem to zkusila i tak, že jsem ho lechtala až se řehtal na celý kolo a přitom mu masírovala bříško a to někdy taky zabralo 😀 😀 😀 , volal "mamí nech mě, mě se chce kakat a už valil" 😀 . Tak přeju, ať se brzy vše vrátí zase do starých kolejí 😉

rauy
30. led 2016

Ahoj! Mela jsem podobny problem s dcerkou. Zadrzovala to tak dlouho,az uz to pak ven muselo. Vyzkouseli jsme vsechno mozne (projimadla,zmena jidelnicku),aby nemela stolici prilis tuhou a nic nepomahalo. Az nam jedna znama poradila,aby jsme koupili "Nopalovy chleb". Ma trochu jine slozeni nez chleb obycejny a vysoky obsah vlakniny. U nas to opravdu zafungovalo.

zouzelka
13. únor 2016

Kamarádka řeší podobný problém (ne zadržování, ale kadění u 4 letého do gatí) - udělala kalendář a za každou kakací akci na záchodě si malý nalepí samolepku do kalendáře a za 5 nalepených samolepek má odměnu. Třeba by to mohlo zabrat.

hojda
13. únor 2016

Můžou pomoci homeo nebo bachovky, je to v hlavě, co zkusit navodit režim, že bude kakat ráno před odchodem do školy? U našeho malého to funguje, ale u holky zase ne☹.

denousek
13. únor 2016

Přesně to jsem řešila asi 2roky!a konečně je trošku lip!malej se bál že je novinkou tvrdé a že to bolí.... Ať ji hodně ovoce přednídavek a hlavně hodně pít jak málo pije tak to je spatne

magdalenax
13. únor 2016

Za sebe, pokud je ve školce uklízení ve velkém stylu, jako bývalo, tak bych se nedivila. Já jsem ve školce chodila i na malou v akutním případě

merope
13. únor 2016

Podobný problém s dítětem neřeším, ale mám občas podobné problémy sama, takže pár inspirací:
- netrpí na zácpu? stačí občas, pak je to fakt boj a občas se ani na velkou nechce resp. to nejde (a to je ještě horší)
- mazat mastičkou ne jenom okolí, ale zatlačit mast i dovnitř (pokud to jde, i zajet prstem), aby se tam kůže opravdu promazala
- mám problém, že mám sklony málo pít a většinou tohle je pak průvodní jev, pije dostatečně?
- jinak u mě pak spolehlivě zabírají projímavé potraviny (jablka, luštěniny)

A dobré je mít v tom fakt nějaký systém, já už jsem tak naučená, že vstanu a utíkám na malou, jak se trošku popoběhnu po bytě, tak tak do 15 minut musím na velkou a problémy se fakt minimalizovaly (pokud jen trošku vzniknou, hned promazávám, piju a tak).

Opravdu je problém, že to může být zácpa a ta se prostě ne a ne a ne uvolnit a prostě to nejde. Samozřejmě to, že nechce jít ve školce to všechno jen a pouze komplikuje. Nicméně 1x denně by mohlo stačit - tzn. ráno nebo večer by mělo být v pohodě, ve školce nemusí (a lepší ráno, aby se mu fakt nechtělo a nezadržoval to).

berusak33
13. únor 2016

Má dcera ve 2,5letech začala zadržovat stolici. Po prvním týdnu bez kakáni jsme skončili na pohotovosti na klystýru (není to řešení). Bylo nám řečeno, že v tomto věku si dítě uvědomí, že zadeček má svěrače a některé děti to prostě dělají ... a tak začal náš běh na 10 měsíců "nekakání". Dcera kakala stylem, že pokud to na ní přišlo překřížila nohy, prohnula se do luku, něčeho se chytla a druhou ruku napnula a řvala au to bolí, au to bolí né né né (úžasné pro sousedy, šílené na ulici v obchodě, pro babičky a dědečky nepochopitelné - prý ji tím týráme a nepomůže jí). Tohle bylo i 20x za den. 12 kalhotek špinavých (někdy méně, někdy trošku více) , protože (jak to nazvala doktorka) přetýkala (držela hovišáka a šťávy ho přetekly). Vyzkoušeli jsme kde co. Od čípků, přes sirupy, sušené švestky zalité horkou vodou, švestkový kompot, olivový olej v džusu, rozpuštěné máslo a povidla, čaje, více vlákniny, teplou vodu po ránu a na zbytek si už ani nevzpomenu. Vše mělo krátkodobý účinek. Co nám opravdu pomohlo byla školka. Za prvé: řád, pak kolektiv a pak asi i ty společné záchodky. Vše tam okoukala a byl klid. PS: Sestřenka měla podobný problém s dcerou a její rada byla: jak to přišlo tak to odejde. PSS: Chce to jen čas a trpělivost. Bude lip.

hojda
13. únor 2016

Jen pro zajímavost, vtipně napsané, ale jinak je to docela psycho☹.

http://maminator.cz/2013/10/02/chronicka-zacpa-...

berusak33
13. únor 2016

Nechci soudit maminku z maminátoru ( každy chceme pro své dítě jen to nej), ale tu finanční částku co uvádí a ten počet kolikrát dala male něco tam, je pro me zarážející, do nebes volající. Vždyť ta mala nemůže mít vubec klid ..... Smutné.

kika_21
14. únor 2016

Já bych ho nechala být. Ať jde, kdy chce. Pokud normálně prospívá, nehubne, jí pestru stravu. Dala bych mu od kakání a jeho řešení na chvíli pauzu. Spíš bych to brala jako individuální věc. Kdo se vykaká na povel, to je borec. Já tedy ne. 🙂

merope
14. únor 2016

@berusak33 No, 40.000 za 2 roky pokud v tom jsou i 100% džusy, to zase není tolik - stačí jen 10 sezení u soukroméno psychologa = 5000 (spíše v "nižší sazbě"). Jeden džus = tak 30-40 korun. A tuším zmiňovala i plínky. A 200x za 2 roky = každý třetí den, pokud v tom jsou i klystýry a jinak se nevykadila, tak opět to není až tolik.

hz
14. únor 2016

@efii111 Napisi pohled tak nejak z druhe strany-ucitelky MS.
Mam zkusenost ve skolce s detmi, co se proste v cizim prostredi jako je skolka nevykadi. Zadrzuji to, at treba nastane problem. Je i hodne deti, co na kadani potrebuji svuj klid a tak se proste zavrou na wc a jsou tam sami v klidu, dokud se jim brisko neuvolni.
Rekla bych, ze je problem urcite v hlave, ale neco tomu jiste predchazelo. Treba takove nevinne sdeleni ucitelkou sestiletemu klucikovi, ze uz je na utirani zadku od dospelych velky a ma to delat sam. A pricina je na svete... Opravdu to chce si s ditkem popovdat a najit pricinu... hodne stesti 😉

svija
14. únor 2016

@efii111 - já mám taky 6ti letého syna, co byl od školky zadržovač. U nás byl problém, že pak kvůli tomu pak už nepoznal, když se mu vlastně chce. Tak si pak někdy ukákl, a ani o tom nevěděl, já jsem pak chodila, kde co doma smrdí, až jsem zjistila, že je to náš Martínek. Nebo si kontroloval prstem, jestli už kaká, což je taky super 😝. Postupně se to zlepšuje, ale občas, když je stres, nebo něco napínavého a nemá čas, tak prostě nejde a pak to takhle dopadne. Naštěstí je to pořád míň a míň. Teď už chodí do školy, tak doufám, že tam žádnou takovou příhodu nebude mít, to by se mu děti smály. Zatím nic nebylo 🙂 .

monalis
14. únor 2016

Mám naprosto stejné zkušenosti s dcerou. Když ji mám doma, chodí kakat naprosto v pohodě a pravidelně. Když chodí do školky je to horor. Jednak ji nikdo v klidu nenechá ve školce vykakat (děti lítají všude), když potřebuje tak kolikrát není zrovna čas jít na záchod (hrajou si, jsou na vycházce nebo venku na zahradě) a pak dojde k tomu, že několik dnů nejde. No a pak následuje horor na záchodě. Bolí ji konečník, má obrovské hovínko a trhlinku na konečníku. Je stále dokola. Dokud bude chodit do školky tak to asi takto bude pokračovat. Ona hodně pije, jí ovoce atd. Dobrou stravu ji narušuje akorát školková jídla (př. hrachová kaše s chlebem, kombinace pohankové polévky a čočky jako hlavní jídlo, no a nakonec to zazdí pečivem s nutelou). A člověk s tím nemůže nic dělat.

blato3
14. únor 2016

u nás to bylo podobné. Podle vzoru "správný hospodář nosí domů" 🙂 Prostě je mu nepříjemné kakat v cizím prostředí. Kakal třeba co tři dny. Takže jsme zavedli rituál večer před spaním vykakat. A trvala jsem na tom, aby se vykakal. A po nějaké době si na to začal zvykat a ono to jde, takže už je vykakaný každý den. I když jsme na dovolené. A taky dáváme probiotika a prebiotika. A teď je to OK. Taky jsem to neřešila, ale samo by se to neupravilo, takže si myslím, že bys mu měla v klidu vysvětlit, že je důležité se denně vyprázdnit🙂

svija
14. únor 2016

@monalis - musím říct, že u nás to škola rozhodně zlepšila, jednak tam má při kakání soukromí a je i vidět, že tou školou trochu dospěl a je rozumnější. Ale ani tak moc často ve škole nechodí, neřekla bych však už že zadržuje záměrně.

monalis
14. únor 2016

@svija Tak to už aby chodila dcera do školy. Jsem za ni nešťastná jak potom na záchodě trpí. Doufám, že druhá dcera to nebude mít jednou stejné.

koordinatorka_odboje
14. únor 2016

Analni obdobi, ne? Freud o tom mel celou teorii, dite uspokojuje zadrzovani stolice

monalis
14. únor 2016

@koordinatorka_odboje Tak to jste vývojovou psychologii od Freuda pochopila špatně.

berusak33
14. únor 2016

@merope, dle mého (prošli jsme tím) dítě plenky nepotřebuje a v teto situaci je to spíše horší než lepší řešení. Vy byste opravdu dala 200x něco dceři do zadečku? My dali kvůli tomuto problému max. 10 čípků a víc byl nedala, není to řešení. Nějak mi unikla vaše rada dotazovatelce.

kittykat22
14. únor 2016

@monalis syn tak isto v skolke vobec nechce na zachod. Zadrzoval a potom mal problemy. Pomohlo nam doniest do skolky sedatko ake mame doma a v pohode sa vykaka aj tam 🙂

merope
15. únor 2016

@berusak33 Tohle byla moje reakce na vaši reakci na zmíněný článek. Radu dotazovatelce píši o dost dříve a zajímavé, že unikla, když je vše stále na jedné stránce 🙂. A pokud se dcera z článku nevyprázdňuje jinak než klystýry, tak se to prostě za 2 roky nasčítá. Co se týče plínek - to bylo opět na v článku zmíněné peníze, kde jste se podivovala nad jejich množstvím. Ano, pokud se vše "překlopilo" do toho, že místo "vůbec" dělá potřebu vždy jen do kalhotek, tak jsou plínky řešením zcela legitimním. Mimochodem je dost dětí, co se umí vyčůrat do nočníčku/záchodu, ale "na velkou" chodí do plínek ještě ve věku té holčičky. Protože se tak prostě naučily a nemůžou si zvyknout, že to má být jinak. A zatímco nechodit na záchod vůbec je zdravotní problém, tak do plínek spíše "estetický".

efii111
autor
15. únor 2016

Ahoj Holky, moc všem děkuji za užitečné rady, vidím, že dětí trpících takovýma obtížema je opravdu hodně, taky mě to rve srdce, když synkovi říám,pojď to aspoň zkusit a on nechce, pak sedí na zachodě, tlačí a nic. Hodně pije, dávám mu džusy naředěné s vodou, ovoci teda moc nedá, ale jablka má rád, takže ty jí docela ve velkém, naštěstí kefíry a podmásli miluje, takže večer vypije hrnek, to vše máme zmáklý, i jsem mu všechno vysvětlovala, že musí chodit, že když to bude zadržovat, že bude mít tvrdý bobek a bude ho to bolet. Teď se to docela zlepšilo, včera měl chuděra průjem a bolesti břicha, tak snad to bylo jen jídlem nebo se tělo chtělo vyprázdnit 😲 . I ve školce chodil,mně to vždycky hlásil, i paní učitelka mi to dosvědčila ( jsem jim vše říkala, aby se nedivily, že má někdy trochu krvavý papírek po utření a že má problém, aby mi ho pohlídaly ). Sice teda chodil v době oběda, tak mi učitelka říkala, jestli se nevyhýbá i jídlu, protože teď přestal i míň jist, ale vždycky se vykakal, takže to mělo opodstatnění. Hlavně, že chodí na velkou "jakštakš". Přesne, nechci ho zase moc nutit, aby jsem mu to nezprotivila ještě vic.
Takže Vám všem moc děkuji, dávám i lactulosu 2x denně, dneska teda po včerejším "průjmiku" ne!!!!

merope
15. únor 2016

@efii111 Ještě jedna rada - pokud píšeš průjem - pokud to klukovi nevadí nebo ho to i baví, tak se hodí "promazávat" (tou mastičkou) konečník i pokud jde několikrát za den případně kdyby ho svěděl, pálel nebo něco podobného.

berusak33
15. únor 2016

@merope myslim si, ze jste uplne mimo, s estetickým problémem jste me dneska pobavila. Vidím, ze nemáte žádnou zkušenost plinama a kakanim. NENÍ to řešení nechavat pliny!

berusak33
15. únor 2016

@merope rozebírání článku s Vámi je pro mě ztrátou času, takže na Vaše odpovědi nebudu odpovídat. Mějte se.

chloe86
4. bře 2016

Nám přesně tohle začal dělat syn s nástupem do školky.... byl z domu zvyklý, že jsem ho chodila utírat, neudělal to pořádně a pak měl špinavé prádlo. První den ve školce šel na toaletu a volal paní učitelku a ta nepřišla... Půl hodiny trvalo, než si všimla že tam Mikulášek není... od té doby zadržoval kakání ve školce a jako první utíkal doma na záchod. Několikrát to nevydržel a pokakal se ve školce, páč svěrač už to neudržel... Rok a půl jsem pak válčila se systémem v MŠ... Druhého syna jsem se tam pak bála poslat! Všechno se upravilo k normálu až ve chvíli, kdy se naučil sám pořádně utřít a začal být soběstačný. Dlouho nám trvalo, než jsme na příčinu přišli, chce to s ním opatrně a citlivě rozebrat... Hodně úspěchu, a brzké vyřešení 😉