icon

Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?

leni78
4. zář 2014

Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?

krystalka
8. bře 2016

@gryfis - já myslím, že ani na té škole v přírodě určitě potřeba není, aspoň u těch menších dětí....syn byl letos ve druhé třídě poprvé na škole v přírodě, byl to jeho úplně první výjezd na víc dní mimo domov a nejen že neměl ten telefon (který ani nevlastní), ale ani jsem za celou dobu nepsala nebo nevolala paní učitelce....napsali nám na stránky školy, když dojeli, že jsou v pořádku a pak jsem psala až ráno před jejich odjezdem domů, že jim přejeme dobrou cestu domů a že se na ně těšíme.....k čemu by tam potřeboval mobil, to netuším, fotek dělali učitelé spoustu, udělali z toho pak i prezentaci, kterou pouštěli na třídních schůzkách......syn přijel nadšený, co se tam dělo úplně do detailu netuším a ani mi to nechybělo, syn pak vypravoval, co považoval za podstatné 🙂

kika_21
8. bře 2016

Mít ve škole vypnutý mobil je výborný nápad. Stane-li se něco závažného, řeší to učitel. Ve škole se děti učí, na škole v přírodě se rekreují, baví a vlastně i učí.Někdy děti volají domů s pláčem a potom se ukáže, že se nic tak hrozného nestalo. Jestliže učitel něco vykládá a většina třídy je na mobilu, je to hloupé. O přestávkách si děti mohou spíše mezi sebou povídat, ne být na facebooku nebo hrát střílečky. Je -li nezbytné volat domů, každý učitel to akceptuje. 🙂

lajla
8. bře 2016

Holky jasné že není potřeba...ale otázka je Úplný zákaz...., ale tady se už resi a omila úplně něco jiné🙂

modernitata
8. bře 2016

Kdyz jsem si to procital,tak vetsina,krom vyjimek,by zakazu mobilu nic nenamitala...

klaraslavickova
8. bře 2016

Tak o tohle. Bych se ale strašně hadala nikdo nemá právo mému dítě zakazovat telefon samozrejmne nemám nic proti odevzdání telefonu na začátku hodiny a na konci rozdat ale o přestávce nevidím proč ne dokážu si představit situace kdy je důležité se s dítětem spojit

lajla
8. bře 2016

@modernitata určité ale toto je malý vzorek na závěry..
Dle mého úplne zákazy nevedou nikam, pouze k porušování, ve všem jde udělat udělat kompromis... Námitka že my jsme ho před 20-30 lety nemeli, mi nepřijde jako argument...jsem rada že ho dcerka má, nikde s ní problémy nejsou, ve škole nepoužívá a já když potřebují, mám přehled...samozřejmě nikomu neberu jeho názor, že mobil je věc naprosto zbytečná

kolibricek36
8. bře 2016

@lajla nj,neříkán že je mobil zbytečná věc, ale do vyučování mi příjde nepodstaný ho mít,kolikrát jsou mobily v rukách dětí nástrojem k šikaně .... to si nikdo neuvědomí, nebo co??? za nás nebyly- a jezdili jsme do škol i hodinu a přestupovali jsme ... za sebe můžu říct, že se nikdy nic nestalo a to jsem to měla o hodně těžší než ostatní děti ....

somalicats
8. bře 2016

@lajla Tak na rovinu - když je dcera ve škole, tak očekávám, že když se něco bude dít, bude mi volat třídní. Stejně tak když někam jedou - škola v přírodě apod., tak je za ni zodpovědná škola a zase čekám, že případný problém budu řešit s třídní. Mimo školu ať si dělá s mobilem, co uzná za vhodné. Mít přehled o tom, co kde dcera dělá - to můžu mít v době, kdy není ve škole.
Ve škole, kam chodí dcera, platí to, že během výuky pochopitelně mobily neexistují, o přestávkách jim je sice nezakazují, ale mají zákaz natáčet videa apod. A to je v pořádku. Zatím taky nevím o případu, kdyby to někdo zneužil (hlavně v rámci šikany), ale pokud by k tomu došlo, tak mobily plošně zakážou a hotovo.

lajla
8. bře 2016

@kolibricek36
@somalicats
Holky ale Vy vůbec nectete co píšu, to je potom těžké☹
Každopádně každá jak si to udělá takové to má, jasně, do vyučování mobil nepatří, ale aby ho dcerka mohla po škole použít, do školy si ho vzít musí..
Celou dobu mluvím o svých dětech, dítěti a škole kterou navštěvuje, že si v jiných rodinách neumí sjednat pořádek a domluvit dětem že toto ne a tamto.ano...toto není můj problém a nepřísluší mi o tom diskutovat

lajla
8. bře 2016

@kolibricek36 když jsem byla malá tak si pamatují kočárky s miminky před obchodem, maminky si veselé nakupovaly a nikdo se nebál, že až přijde tak tam dítě s kočárkem nebude...a teď? Doba je jiná...
Pokud Vy se nebojite...vše je na Vaše riziko

nelam
8. bře 2016

Nazor nikdo nema pravo memu diteti nic zakazovat me tedy docela desi... Zijeme snad v pravnim state, cely jeho zivot se bude tocit okolo respektovani pravidel.

modernitata
8. bře 2016

@klaraslavickova tak se pod hadat..kdy je pro tebe tak nezbytne nutne volat diteti do skoly?Kdyz doma dojde mliko?Zustanes dyl v praci?Umrel krecek?To to nepocka do 13h?A ma pravo jedno dite narusovat treba skolni rad,pokud by to tam bylo psano?

modernitata
8. bře 2016

@lajla a to si ten mobil nemuze nechat ve skrince zamceny?To by pak nebyl problem,ne?

kolibricek36
8. bře 2016

@nelam
@lajla
😀 😀 😀

somalicats
8. bře 2016

@lajla Tak ono nejde primárně o to, že by dítě nesmělo vzít mobil do školy, ale že má být vypnutý a dítko ho má zapnout ve chvíli, kdy tu školu opouští. Navíc píšeš, že chceš mít o dětech přehled - ve škole mi to přijde trochu nonsens, protože tam za ně mají zodpovědnost jiní. Mimo školu to chápu, zvlášť pokud děti dojíždí. NA tohle jsem reagovala.

kolibricek36
8. bře 2016

@modernitata přesně

kolibricek36
8. bře 2016

@somalicats máš naprostou pravdu - pokud je dítě ve škole, mobil není třeba, když už jde domů, tak at si ho má ..

lajla
8. bře 2016

@modernitata s tím já nemám problém ale jak píšu moje dítě ho nosí pouze tehdy když jde ze školy sama, o přestávkách a ve vyučování si ho sama vypne, nemusím ji to říkat , nepoužívá ho

@somalicats přehled kde je když jde že školy sama

lajla
8. bře 2016

Já si jen myslím že jste dost predpojate, trochu se uvolnit a bude lip..

lajla
8. bře 2016

Jinak upřímně... Vy si myslíte, že ti žáci, co tajné nahrávají atd. Jsou normální? Nejsou...takže tam ani žádné zákazy, příkazy nepomůžou... Normální, běžně chytré děti to pochopí...

somalicats
8. bře 2016

@lajla Bohužel ne každé dítě je vychované k tomu, aby si ten telefon během výuky vyplo a zaplo ho až tehdy, když jde domů. Kdyby to tak dělaly všechny děti, tak se nemusí na školách řešit používání/nepoužívání mobilů.

modernitata
8. bře 2016

@lajla co to meles?Jaka predpojatost?Kdyz jde dite do skoly,tak se ti hlasi co 100m?Fajn,pokud to mate takhle nastavene,tak ok..ale skola ma svoje pravidla a ty se musi dodrzovat!Uz tam se decka uci dodrzovani pravidel a prizpusobeni..jakmile vyleze ze dveri skoly,muzete si zase volat..premyslelas,co z toho ditete vyroste?Jaky mamanek to bude?Pokud je dcera bezproblemova,tak proc to sledovani?Co by se ji ve skole stalo?Nechces ji dat rovnou chip a sledovat ji na kazdem kroku?Nech ji aspon ve skole volnost..kdyz je venku,tak si taky porad volate?Ty si taky volas s mamou kdyz jsi v praci?Co kdyz zamestnavatel zakaze mobil v praci?Najdes si jinou kvuli tomu?

lajla
8. bře 2016

@modernitata to ale nemyslitelné vážně? Co si to dovolujete? Umite vůbec číst? Asi ne...jinak byste nepsal takové blaboly, mirnete se, tady nejste mezi svymi

lajla
8. bře 2016

@somalicats ano to já chápu a rozumím tomu, právě jsem i psala. Že nemám problém zamýkat mobil do skříňky... Ale že moje dítě ho zamykat nemusí, protože ví co a jak

somalicats
8. bře 2016

@lajla Jo, nicméně pokud většina dětí nerespektuje to, že se mobil během vyučování nepoužívá a škola nařídí, že si tedy budou mobily zamykat do skříňky všichni, tak s tím já osobně nemám problém, i když vím, že moje dcera mobil během vyučování vypíná. Tak si ho do té skříňky prostě zamkne taky a hotovo.

modernitata
8. bře 2016

A tak co tedy pises?Kdy ma pouzivat mobil?Pokud MIMO skolu,tak proc to tu resis?Ted jsi psala na moji reakci,ze ma pouzit mobil az vyjde ze skoly..tim padem tahle diskuze je bezpredmetna..nebo se ti to plete?Ted se v tom nevyznam..a bacha na automaticke opravy,obcas to nedava smysl..

lajla
8. bře 2016

@somalicats nemůžu říct nemám Zk, nechodili jsme do školy s takovým pravidlem, ale věřím že bych s tím problém neměla..dcerka ho má pouze když jde domů sama to je cca jednou týdne, a prostě se o ní v 8 letech bojím, věřím, že jak píše nás moderní tatínek...opravdu ji nesmiruji na každém kroku a mamanek z ní rozhodne není, jen to pán docela trapné popletl

modernitata
8. bře 2016

@lajla chapu,ze ma rodic o sve dite strach a taky chapu,ze chce mit o nem přehled..ale pokud neco skola naridi,tak proste neexistuji vyjimky..bez diskuze,reci a vymluv..proste ne..jakmile jde ze skoly,napise,zavola a je po problemu,ne? A s tim mamankem..at se ti to libi nebo ne,prehnana rodicovska pece je spatna vec..zvlast v tehle dobe, kdy je kazdy dite namachrovane a pri problemu se schovava za rodice..to nerikam,ze je tvuj pripad

somalicats
8. bře 2016

@lajla Hele, já byla taky klidnější, když jsme se přestěhovaly s dcerou do Prahy a musela začít chodit do školy sama - 4 zastávky busem, v sedmi letech. Nebylo zbytí. Takže v tu dobu dostala mobil, aby se mi mohla nahlásit, kdyby měla nějaké zpoždění, abych netrnula. Teď jsem ráda za to, že má mobil, kvůli tomu, že ji můžu zaúkolovat, aby se cestou ze školy pro něco zastavila a podobně, už je velká, takže cestování po Praze zvládá sama v pohodě.

lajla
8. bře 2016

@modernitata já tu neresim nic, psala jsem to hned na začátku, leč někteří nectou, nepamatují si...a podstrkuji něco co jsem nenapsala, třeba Vy
Já na Vás pouze reagovala poznámkou že toto je malý vzorek skupiny, že se nedá říct jak to s tím mobilem vlastně asi je
Vy jste si to celé prekroutil dle svého, a trapné mě napadl...takto se chova slušně vychovaný dospělý? To se pak opravdu nemůžeme divit dětem, které potom máme na školách...je mi lito

Strana