Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?
Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?
@somalicats děkuji, konečně mě někdo pochopil..
Dřív mobily ve škole taky nebyly, tak proč by teď měly být? Když už tak vypnutý po celou dobu vyučování, zapnout až po cestě domů, aby mohly děti volat rodičům.
@lajla ja se povazuji za slusneho dospeleho,,kolikrat i vice,nez je zdravo bych si troufl rict..pokud se shodneme na tom,ze co si urci skola a je to skutecne smysluplne,tak neni problem to dodrzovat,ze?Nicmene preji, at dcerka vzdy dojde domu v poradku....bohuzel znam par prikladu,kdy prehnana pece o dite byla tak nadmerna,ze se dite o sebe neumi absolutne postarat..tak jenom proto
@modernitata ...Vase slova..."mobil do skoly dite samozrejme nosit muze,pokud rodice chteji,proc ne.Ale rozhodne by mel mobil po CELOU dobu zustat v aktovce a nebo ve skrince!" souhlasim... Jen bych to klidně doplnila o tu větší volnost o přestávce, osobně s tím nemám špatnou ZK...
...pak už jste se ' chlapsky' rozjel...
Jeste dodam... Ano,vetsina z tech deti,co nataci,je a bude naprosto normalnich 🙂 nemuseji tocit ani nic spatneho,ale nataceji spoluzaky a to je nepripustne,protoze k tomu opravneni nemaji.A rodic nataceneho ditete si muze naprosto opravnene stezovat. A vetsi volnost o prestavkach? Kdy myslite,ze dochazi k tem problemovym situacim? O hodine vazne ne 🙂
@lajla jinak ja jsem take zastance vzajemne duvery deti-ucitel,samozrejme,ze by bylo idealni fungovat v ramci zdraveho rozumu a preji Vam,at to ve vasi skole dlouho vydrzi. Bohuzel nerespekt a beucta k pravidlum a autoritam usti k jedinemu-skola se muze kryt pouze a jedine jasnymi pisemnymi pravidly,specifikuje tedy prava a povinnosti zaku. Protoze inspekce ci jiny organ se nepta na nas usudek.
Žádný extrém není dobrý, je vždy potřeba najít správny zlatý střed, tímto bych to za sebe ukončila.
@lajla samozřejmě, že neptám. Také ale takové fotky nikam nezveřejňuji a nešířím. A pokud bych tak učinila a osoba na fotce s tím měla problém, pak se asi nebudeme hádat o tom, kdo by ten spor vyhrál, že? 🙂 A to se bavíme v rovině dospělých osob, v případě nezletilých je to mnohem choulostivější situace. Ve škole fotím a natáčím pouze se souhlasem rodičů (ano, mám papír od všech).
Jinak ve dvou lidech o přestávce zodpovídáte za cca 150 dětí a není v ničích silách usledovat, kdo koho fotí, natáčí, kdo chodí na mobilu na nevhodné stránky, apod. A to nemluvě o tom, jak by se rodiče tvářili na školu, kde by o přestávce viděli děti, pouštějící si písničky (zapomeňte na Biebra, děcka pustí na plné koule rap, metal nebo něco podobně dekadentního, aby jó ukázali, jak jsou v pohodě). A fakt se nebavíme o extrému 🙂
Nečetla jsem to výše, ale já taky souhlasím. Nechápu, proč by měly být děti neustále pod kontrolou rodičů. Jako v případě nutnosti, když třeba napíšou domů sms že jim odpadla hodina nebo tak něco, to jo. Ale jinak si myslím, že je zapnutý mobil spíš na závadu. Spíš mě děsí rychlost s jakou se lidi stali závislými na telefonech, je mi 32, mám mobil od 15 let a ano, taky už si život bez něj neumím představit, ale je to trochu děsivé. Pojďme dětem trochu prodloužit tu dobu bez závislosti na telefonu...
Absolutně s třídní učitelkou souhlasím! Proč by měl mít mobil ve škole zapnutý, na co? Ano, ať si ho tedy zapne až jde domů a může Vám zavolat. A kdyby něco nutně potřeboval ve škole, může se zeptat a zaslat Vám sms. Jinak mě to přijde absolutně zbytečné. Dítě pak čučí do telefonu míst toho, aby se věnovalo vyučování a sakryš taky bez něj přece může vydržet, né?
Asi jsem ze stare skoly. Ale mobil do skoly nepatri. My jsme ho taky nemeli a prezili jsme. A jestli skola si urci podminky, mely by se dodrzovat.
Za mě nevidím důvod, proč by dítě mělo hned vše rodiči sdělovat, posílat o přestávkách sms??? Proč? To to nepočká až přijde domů? Psát, že v pořádku dorazilo do školy, no budiž, ale to může napsat v šatně, pak mobil vypne a zapne až škola skončí. Ve škole se má učit, bavit s kamarády a ne smskovat s rodiči či nevím kým. Když to má škola ve školním řádu, je třeba to akceptovat, když se to někomu nelíbí, tak co zvolit jinou školu...
Přesně o tom jsme na rodičáku hlasovali - zákaz mobilu během celého vyučování, v družině povolen. Když se děje něco, co je potřeba vyřešit, tak buď zavolá učitelka nebo dovolí dítěti, aby zavolalo samo. Bylo to jednohlasně schváleno a nevím, proč by to mělo být jinak... O přestávce si děti akorát pouštějí hovadiny a přiblblé youtubery...
@klaraslavickova zkuste svému dítěti dopřát trochu svobody, vyplatí se to...
@kamila297 jo a pak budu ve zpravach bečet že se mi ztratilo díte tak určite..
@klaraslavickova ve škole se vám určitě neztratí
Dřív mobily neexistovaly, a přežili jsme to... Představme si na chvíli přestávku ve třídě, kde jsou mobily povoleny. 28 dětí sedí vedle sebe, všichni v ruce telefon, polovina hraje hry, polovina je na sociální síti. Místo toho, aby si povídali mezi sebou, tak si posílají zprávy, navzájem porovnávají kdo má dražší lepší mobil, fotí se a rovnou ukládají fotky na fb. Možná jeden si vzpomene, že má v tašce svačinu, jeden jde na záchod. A pak zazvoní, nikdo není připraven na hodinu, všichni musí po příchodu učitelky nebo během hodiny na záchod, napít se, protože to o přestávce nestihli...
Když se stane něco, o čem je třeba rodiče informovat, udělá to učitelka, nebo si dítě s jejím povolením zapne telefon...
Jasně, že zakázat. Učitelé to teď opravdu ve školách nemají nejjednodušší a věřím, že úplný zákaz mobilů jim jejich práci ulehčí. Navíc děti o přestávkách koukají na pitomá videa na Youtube nebo hrají hry. Myslím, že by v dospělosti raději vzpomínali na to, jak skákali o přestávce gumu nebo si něco vykládali. Když se cokoli děje, tak se prostě mobil zapne a záležitost vyřeší.
Byt tohle na škole mých dětí, řeknu hurá 🙂 aspoň o přestávkách mluvi spolu a ne s telefonem atd.... a škola v přírodě? bud je dítě schopno vydržet bez rodičů a kontaktu s nimi a pokud ne at nejezdí
@kamila297 mě váš názor ani trochu nezajímá přiznám se.. Já nejsem zakladatel téhle debaty takže si mě nevšimejte
Pamatujete si některé, jak to bylo, když jste chodily na základku Vy? Já jo... mobil jsem neměla žádný, byla jen pevná linka doma, telefonní budky po cestě ze školy domů. Chodila jsem pěšky přes celé město a hlásila mamce do práce až z pevné doma. Zahlásila že jdu ven, nebo nejdu ven a bylo. A víte co? Neumřela jsem, neubylo mě, že jsem nepsala zprávy mamince, dokonce z toho nemám ani žádné následky.... 😉
blbost! neříkám, že ho musí mět v rukách, ale u sebe jo......doba jde holt dál a nemůžeme se ohlížet, že naši rodiče to neměli. Hlavně, když dítě dojíždí, nikdy nevíte, co se stane. Jak jsem začala dojíždět, tak mě mamka dala mobil po ní, abych jí mohla dát vědět, když něco aby neměla strach, co mi je.....navazuji na nový zákon.....jinak si myslím, že by stačily vyplé zvuky(když budou moct trvat tak vyplý v hodinách), tak aby dítě nerušil a daný v aktovce, výlety bych nechala na uvážení rodiče. Ač je malá opravdu malá, tak ségry to řešili nedávno (naštěstí to ve kole u nich zatím jde, jak to bude dál neví, ale taky se jim to nelíbí)
My to máme na ZŠ ve školním řádu a na začátku každého školního roku to podepisujeme.. já jsem jednoznačně PRO zákaz a vůbec mi to nevadí.. obe moje děti mobil mají,ale když přijdou do školy,musí jo vypnout.. kdyby se něco stalo,na všechny rodiče mají učitelé kontakt.. stejně jako my rodiče máme kontakt na ně a není problém 😉
Stejně jako když jeli moje děti na tábor o prázdninách - zákaz mobilu a jak skvěle to bylo 😉
@misakri jojo 🙂 souhlas 🙂 sice svého prvního potomka teprv čekám, ale máme oba s manželem mladší sourozence, kteří vyrůstali už v mobilní době a nejednou přišly ze školy s telefonem rozbitým, nebo ukradeným. Je to úplně zbytečné, aby ho měly zaplý ve vyučování. A ještě zbytečnější jsou nějaké super moderní (malá švagrová měla svého času ještě dražší telefon než já.... vydržel asi dva týdny, pak byl odcizen) ..... prostě je to akorát na zlost 🙂
Učím na II. stupni ZŠ, letos jsme prvně zavedli i toto pravidlo my. Dohnala nás k tomu následující situace z loňského roku (hl. u žáků 6. ročníků) - děti nepřipravené na další vyučování, o hodinách soustavně chodily na záchod (nestihli to totiž o přestávce), o velké přestávce se nestihly nasvačit, o přestávkách ticho - děti hrály pouze a jenom hry a u toho měly agresivní a někteří dost drsné komentáře, pakliže měly možnost v posledních pěti minutách "své" činnosti - vytáhly telefon. Učím i VV, vždycky jsem dovolovala hudbu do uší z mobilu při práci, už nedělám ani to - děti bohužel toho zneužívaly tím, že byly na mobilu a hrály hry, nepracovaly... U nově příchozích dětí mě zajímají jejich záliby, náplň volného času - spoustu dětí tráví ten čas na mobilu. Tuhle jsem se tak trochu musela i zasmát - kluci se bavili, "že jdou dneska ven na hřiště" = v překladu to znamenalo, že šli skutečně na hřiště, ale tam se posadili na lavičku a hráli hry na mobilu... Celkově je to dle mého mobil nebezpečná závislost...
u nás v ZŠ je to také zakázané (moje dcera je ve 2.třídě a vlastní mobil také ještě nemá) ... a jsem tomu jen ráda ... protože když vidím jak pak vyjdou ven ze školy a 90% dětí vytáhne mobil a sednou si na lavičku a sedí vedle sebe a ani se spolu nebaví, to samé když přijdou na hřiště ... když jsem šla s dcerou na hřiště a skákala jsem s ní gumu, tak dcera byla pomalu za exotku, že "trapně" skáče s mamkou a nesedí u telefonu ... upřímně, doma nemáme ani tablet, notebook ani PC ... jen já a manžel telefon ... a to ještě kdejaké dítě má pomalu lepší telefon než my 🙂 🙂
naše děti (Anička 8let, Vítek 6let) mají povolený mobil (koukají na "jůtubko") denně na 30 minut ... když jsou nemocní tak více ... ale podle mě je telefon, sociální sítě, ... docela nebezpečná závislost ...
co se týče školních výletů, školy v přírodě, táborů a další ... tak si myslím, že tam telefon obecně nemá co dělat. ,
Pokud by se něco stalo tak učitelky (a dozor celkově) mají na rodiče telefony a kontaktovali by rodiče ...

@modernitata souhlasim, všeho moc škodí naštěstí to není nás případ
Jsou věci se kterými nesouhlasim. Ale cenu to psát a rozebírat nemá smysl...je to kolotoč