Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?
Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?
taky myslim ze i rada dnesnich deti a mladeze neni z domova zvykla ze se jim neco na tvrdo zakaze a hnedka se osivaji pravem apod. jak to casto vidi a slysi,,, to se pak nesime divit ze uz tu nikdo nema respekt ze zakonu, predpisu, ucitelu, policie atd kdyz rodice sami bojuji za to aby si dite zavolalo o prestavce misto aby rekli ve skole je to tak a tak a ty to budes dodrzovat...
@leni78 Musis to brat tak, ze je fakt potreba 11ti lete dite odsrihnout od pupecni snury... Mne rodice na vyletech chybeli, byla jsem fakt uzkostlive ubrecene dite, ale bylo pro me prave tim padem strasne dobry, ze jsem s nimi na vylete nemohla byt v kontaktu a uvedomela jsem si, ze jsem schopna fungovat i bez maminky. Kazde dite urcitou miru samostatnosti potrebuje, aby byl pak schopny v dospelosti normalne fungovat. Az si najde pritelkyni a bude kazdou pul hodinku posilat smsku mamince, tak se to te holce moc libit nebude.. 🙂 prece nechces byt jednou takovahle tchyne. Ber to tak, ze v pripade nouze tomu diteti zavolat muzes - pres tridni ucitelku do kabinetu nebo pres reditelku skoly.. dite neni ''odstrihnuto od vsech moznosti komunikace''. Pokud budes potrebovat, tak se mu nejak ozves.. tak bud' v klidu 🙂
@leni78 Já jsem také pro zákaz používání mobilu během pobytu ve škole.Škola po celou dobu pobytu tvého nezletitého syna za něj nese odpovědnost a určitě má nárok na stanovení pravidel podle kterých se bude chovat a která vznikla ze zkušeností z minulých let.
Pokud máš pocit,že jsou tím dotčena jeho práva,můžeš se pokusit to změnit ( poptáš se dalších rodičů,sepíšeš petici,zajdeš za ředitelem,zřizovatelem,můžeš se obrátit na ombucmana ).
@leni78 co skola v prirode a vylet??? Ze SvP vam posle pohledy a az dorazi z vyletu bude nadsene vypravet vse co zazil....strasne to hrotis a docela lituju syna pokud ho budes takto stihat i v puberte....prijde mi to trochu detinsky umanute dupat si ze ja chci svobodu pro syna a ja chci aby mel telefon a ja chci abych s nim byla v kontaktu....co ho nechat uzit si den ve skole a s kamaradama a pak si nechat vse vypravet???
Mobil do školy prostě nepatří.Ani o přestávce.Já ho měla taky až na SŠ a přežila jsme.Školní řád se má dodržovat a ne ho nějak obcházet.
Bydlím u Základní školy a stačí když jdu okolo kolem obědové přestávky.Děcka sedí jak pecky na betoně a v rukách mobil,hrajou nějaky hry,pouští písničky a vůbec spolu nemluví.
Jak já bych ráda někdy ten mobil vůbec neměla.Ta svoboda když ho o dovolené třeba na týden vypnu je nepopsatelná.
@leni78 Je-li něco uvedeno ve školním řádu, je to závazné pro všechny žáky a studenty školy a to bez výjimek a je to naprosto neprůstřelné.
ja se domnivam ze i kdyz ve skole je zaveden zakaz mobilu (beru to ze je vypnuty a zamceny treba v v satne ve skrince) tak kdyz bude mit dite fakt zavazny problem (a nebude ta frekvence ob den) a zajde za kantorem tak nepochybuji o tom ze mu to kantor vyjimecne dovoli. vzdyt je to opravdu jen o zdravem rozumu, domluve a slusnosti.
myslim ze delat si nepratele rovnou na nove skole (sobe i diteti) jen tim ze budu hnedka nesmyslne prudit a bourit se proti pravidlum, se kterymi jsem tim ze jsem tam dite prvniho zari odvedla souhlasila, je opravdu blbost. navic tak clovek jenom upozorni na to ze sam nevi co chce ale dusledne to vyzaduje. u ditete je to omluvitelne u dospeleho to nechapu.
@leni78 Můj bývalí přítel byl taky postižem neustálou péčí a starostlivostí maminky.Ve 33 letech jí volal co má dělat že ho bolí zub.To chceš aby takhle dopadlo i tvoje dítě.Nauč ho samostatnosti a ne že každý prd ti bude volat nebo smskovat.Na výletě nebo jakékoliv školní akci jsou učitelé a kdyby se něco dělo dají ti vědět.A když bude dítko moooc plačtivé,neboj se že by ti učitelky nezavolaly a nenechaly ho stebou mluvit.Ale mobil bych tam opravdu nedovolila.
@leni78 Me trosku prijde, ze ti nejde o svobodu pro syna ale o tvuj strach o syna 🙂 A to je neco, co bys mela resit sama v sobe.. zeptej se sama sebe, ceho se bojis, kdyz syn bude mit ve skole vyply mobil? V pripade nejvetsi nouze mi ver, ze ten mobil zapne a zavola ti.. a v jinych kazdodennich situacich ti proste volat nepotrebuje. Kdyby se na vylete cokoli stalo, ucitelka ti zavola.. to by zavolala at uz by tvuj syn mel mobil, nebo nemel. Pro tvyho syna bude nejlepsi, kdyz mu prave doprejes tu svobodu, aby nemel povinnost ti psat smsky a mohl zacit v 11ti letech trochu zit svuj zivot...
jeste by me zajimalo jaky nazor na to ma syn, jestli by se bez mobilovani mamince obesel.
Jinak syn je ve stejne skole, jdn v jine budove pro starsi deti a maji novou ucitelku. Doted jsem o zakazu nevedela, na prvnim stupni se to neresilo, tedy u minule ucitelky a ve stare budově.
@leni78 On potřebuje "podržet"? A nebylo by lepší naučit ho samostatnosti? A všechno ostatní prostě vyřešit doma? Nemůže mít vždycky maminku na telefonu aby mu utřela nudli a uchlácholila ho. Tak to v reálném životě nechodí.
@leni78 Já si myslím, že dítě by se mělo už v jedenácti učit být samostatné a takové trošku odstřižení od rodičů mu prospěje. Já v jedenácti začala chodit na gympl do jiného města. Jezdila jsem vlakem, s přestupem, mobil jsem neměla. Všechno jsem si musela vykomunikovat, zařídit, od rodičů jsem jen dostávala peníze na obědy, jízdenky atd. Kdybych měla neustále mamku na telefonu, která by mi všechno poradila nebo vyřídila, asi jsem doteď nesamostatné dítě.
@zuzana_ka Tak to jsem teda taky nepochopila, ten tvůj komentář pro @pupickova, takže podle tebe když dítě nemá svoje rodiče neustále za zadkem (=na mobilu) a jsou samostatné a obejdou i v klidu se bez nich, tak to znamená, že rodiče na ně kašlou a děcka se jim nemůžou s ničím svěřit, když bude problém??? To jsi měla tím na mysli? Promiň, ale to je fakt argument dost mimo mísu a být adresátem této poznámky, tak se jako rodič hluboce urazím! 😠 Ale možná jsi to jenom fakt blbě napsala a nemyslela to tak, nicméně z psaného slova to vyznělo tak, že kdo nemá rodiče neustále za zadkem, tak má nezodpovědné a nezajímající se rodiče, kterým je život dětí asi úplně fuk...
Holky vy jste takove pipiny tady...🙂) ...no pokud nekdo bude vědět vic k tematu, ja si to tu profiltruju, pište. A diky.
@chatwenna ne, nedalo by se o tom diskutovat. Jednak morálka německých řidičů je jiná (jak už tu někdo psal), jednak bych doporučovala podívat se na dálnice u nás a v Německu (můžeš si zahrát hru najdi libovolné množství rozdílů). Ale jsou tací, kteří přesně tímhle stylem uvažují - když můžou v Německu, můžu i já tady. A co se dodržování pravidel týče - je sice několik málo řidičů, kteří by zřejmě byli schopni auto ukočírovat i v neomezené rychlosti, jenže těch, co si to o sobě myslí, je většina. Proto jsou předpisy pro všechny bez výjimek. Totéž platí pro užívání mobilů - ty si myslíš, že tvoje dítě by správně vyhodnotilo, kdy ho použít může a kdy ne, jenže to si myslí snad všichni rodiče. Kdyby to byla pravda, tak jejich používání nebudou školy omezovat...
@leni78 No me prijde, ze kdyz vetsina lidi tady ma stejny nebo podobny nazor, tak by ses nad tim mela zamyslet 🙂.. nad tim, ceho se bojis, nad tim, co se stane, kdyz ti syn nebude o prestavkach psat smsky... jestli jsme kvuli tomuhle pipiny, tak uz na to snad ani neni co rict 🙂
@karlajasmine Amen sestro 😀
@chatwenna Omyl, zákon a školní řád NEJSOU tak úplně odlišné věci, mají jednu věc společnou - jsou to obojí právní předpisy, ten první je obecný právní předpis, který platí obecně a pro všechny, ten druhý je speciální právní předpis (tzv. vnitřní předpis), který ale platí pouze na území dané školy. Tím, že si zvolíš školu, kde je stanoven nějaký školní řád, tak tím (ať už vědomě nebo nevědomě, protože přece "neznalost neomlouvá") přistupuješ na daná "pravidla hry". Nelíbí se ti to? Jdi jinam, kde budou "pravidla hry" taková, jaká se ti budou líbit a budou se slučovat s tvým "vnitřním řádem". To stejné bude muset tvoje dítě řešit třeba v budoucnu při hledání zaměstnání - budou mu dána nějaká "pravidla hry", ať už upravená přímo v pracovní smlouvě anebo ve vnitrofiremní směrnici (a může to být právě i úplný zákaz používání soukr. mobilu v pracovní době) a bude na něm, jestli na ta pravidla hry přistoupí a tedy získá práci, anebo nepřistoupí a nezíská ji (resp. získá, ale následně ji třeba ztratí kvůli nedodržování daných pravidel). Že bude mít ostré lokty a nebude "přizdisráč", jak ty říkáš, se mu může, ale taky nemusí vyplatit. Málokterý šéf je zvědavý na potížistu, který za vším hledá problém a a řeší každou prkotinu a na všechno si stěžuje, protože se třeba daná věc neslučuje s jeho "vnitřním přesvědčením".
@pupickova No vidíš tak třeba když ti daj raport každou přestávku tak pak doma nebudou hučet. 🙂
Já se těším až moje malá jednou přijde ze školy a bude mi nadšeně zdělovat co celej den dělala.
Takže já jí ten mobil prostě taky nedám a psát jí taky nebudu.To jsem ale krkavčí matka,chudák moje dítě bez mobilu ve škole.Co tam jen bude dělat když nebude moct psát smsky.?? 😀
@terry1512 nerada bych tě zklamala, ale to hučení s vyprávěním nemá vůbec nic společnýho 😀 Na otázku, co bylo ve škole, se standardně odpovídá nic. Na otázku, a proč tam teda chodíš se odpovídá, protože mě nutíte! 😀 Na otázku, co kluci, se odpovídá si trapná, a na otázku, co úkoly, buď že nejsou, nebo že už je má dávno od někoho opsaný.
A takhle bych mohla pokračovat hooodně dlouho.
Hučí do mě, že kámoška má kulmu na vlasy, kterou taky potřebuje, že cestou ze školy viděla bezdomovce čůrat na památník, že jí ségra zase leze do pokoje, že šneci sežrali okurku, že se nudí, že chce jíst, .... 😀 😀 😀 😀

Já prostě vůbec nevím jak to vyresit. Vidim, ze většině rodičů, i když jen ze vzorku modreho konika, to nevadí, dokonce jsou spokojeni. Me to ale vadi, neumim poslat dite nekam, kde s nim nejsem v kontaktu. Proste to tak mame. Nevolam mu, komunikujeme pisemne smskama. A co ted ? Co ta skola v prirode, vylet...