V první třídě do 12:30. Není to dlouho?
Můj syn nastoupil do první třídy. Dostal rozvrh a popravdě mě šokovalo, že jeden den v týdnu mají do půl jedné. Máte to tak všichni? Přijde mi to zbytečně dlouho pro prvňáčka...
@klea81
protoze je treba je hned na zacatku procesu zpracovat a vychovat z nich poslusne ovecky 🙂
Tak to je fakt skandál, 1x týdně 5 hodin 😀😀😀
Syn měl v první třídě vyučování do půl jedné 3x týdně, ale fakticky měl jen 20 povinných hodin. Jednou týdně měl po vyučování náboženství (nepovinný předmět) a 2x měli půlené hodiny - učitelka se věnovala jen polovině třídy a druhá půlka byl v družině.
Momentálně jen syn ve 3. třídě, má 4x týdně 5 hodin a v pátek 4 hodiny, v pondělí k tomu navíc opět náboženství, tj. šestou hodinu.
@dominikaromanova ok, priste vymyslím lepší příklad 😁jen by mě tak zajímalo kolik osmiletych je schopné se tu posloupnost naučit 😇
@zelenaesmolda no právě, to jsem taky chtěla napsat, ovčany ✔️
@hojda
tak 6h jsme meli i na druhem stupni na zakladce,na obed jsme chodili tusim o pul 2.
Na druhem stupni uz mi to neprijde jako prehnane ale aby stejne mnozstvi hodin meli prvnaci nebo druhaci tak to je docela sila.
@klea81 @zelenaesmolda - takže dítě, které skončí v 11:30 a jde na oběd, tak od toho oběda do večera, resp. do doby, než se rodiče vrátí z práce, má dělat co? Chodit do družiny? No nevím, že by zrovna družina byla nějaký osvěžovač mozku a smysluplně prožitý čas. Je tam chaos, hluk... pro některé typy dětí skoro utrpení. Kdybych dala svým dvěma starším dětem (3. a 4. třída) na výběr, jestli po obědě družina nebo kroužek nebo oddechový předmět, tak si rozhodně nezvolí družinu. A přesně tak to máme: dcera chodila do družiny jen loni - 2x2 hodiny týdně, kvůli kamarádce. A letos už do družiny nechce. Vybrala si tolik kroužků, že ji musím krotit. Takže skoro každý den odpoledne má nějaký program. Syn je na tom stejně, raději něco zajímavého, řízeného, než chaos. V družině byl přesně jeden den v první třídě (chtěl tam sám, myslel si, že o něco přijde 🙂 ) a od té doby ani ň. Já prostě nechápu váš argument, že řízená činnost musí být náročná a zatěžující. Každé dítě je jiné.
@zelenaesmolda, ano, jen inteligentní člověk s těmi informacemi umí pracovat, ale to je již na každém jedinci a na jeho osobním vzdělávání. Sloka lidi jen směřuje a každý si z toho veme co chce a co ho zajímá.
Co se týká vysokoškoláků, dnes se na VŠ dostane každý blb, stejně tak jako na SŠ, to je ten problém, ale to my dvě nevyřešíme. Mám na to jiný názor než Ty, proto asi nemá moc smysl o tom zde diskutovat.
Ať sem dá autorka přesný rozvrh, pak ji zde muže objektivně někdo napsat, zda to normální je, či nikoli. Ono také dosti záleží na jakou ZŠ dite chodí. Protože pokud jsou na dané ZŠ napr. rozšířené hodiny o jazyky nebo matematiku navíc, pak je celkem mimo si stěžovat(řidič si skolu vybírá sám). Také se muže stát, ze je naplánován špatně rozvrh hodin, který se během měsíce září na spoustě velkých ZŠ upravuje.
@hojda já teda měla radši 6 h vkuse a po obědě domů, než tam trčet volnou hodinu a mít pak do půl 3. A u nás končí 6. hodinu a o půl 2, ne ve 2. A 6 h vkuse jsme měli běžně na druhém stupni, na tom mi nepříjde nic zvláštního.
@klea81, řekla bych, ze dost. 😉
@betelgeuzz Začínáme školu v 8:30 takže šestá hodina končí ve 14:10 to je oběd hrozně pozdě a většina dětí stejně zůstává ve škole, družina a kroužky, takže se domů stejně dřív nedostanou. Já na základce zažila max 5 hodin vcelku, asi jsme měli hodného ředitele a učitele a to i na druhém stupni.
@jajulin
jenze je rozdil rizena cinnost,kterou si dite samo zvoli a ona ho bavi,tim padem se u ni zabavi a mozek si i odpocine protoze je to pro nej zabava.
my se tady celou dobu bavime o tom,ze dite ve skole musi delat co se mu rekne a to nekolik hodin denne a ze tech 7 vyucovacich hodin je pro tak male dite strasne moc.
@zelenaesmolda OK, ale těch 7 hodin se týká výběrové třídy! To je obrovský rozdíl. Tam se předpokládá, že jsou děti, pro které je celkově vzdělávání zábava.
@zelenaesmolda 5. třída je ještě první stupeň. Hodina končí ve 14:10 a na oběd se dostanou skoro v půl třetí....☹
@zelenaesmolda Promiň, ale co by jsi si představovala? 3 hodiny ve škole? A že 7 hodin na střední je moc? No, upřímně se potom nedivím, že úroveň znalosti žáků spíše klesá.
Mě nejvíc baví, kdyz někdo kritizuje počet hodin ve škole a to jak jsou děti přetěžovány domácími úkoly a požadavky na opakování učiva ( co si to ti učitele dovoluji, že...) a pak člověk zjistí, že každý den má dite kroužek, ne-li rovnou dva....
@zelenaesmolda já teda vidím výběrovou a soukromou školu jako dvě úplně na sobě nezávislé kategorie. U výběrové předpokládám nějaké kriterium pro přijetí, třeba přijímací zkoušky, test atd. Jestli se pak platí, nebo neplatí, je úplně irelevantní.
@ilonne
1) doporucuju si jeste jednou precist prispevky protoze mas ocividne problem s pochopenim psaneho textu 🙂
2) uroven znalosti zaku neni umerna poctu hodin stravenych ve skole,pokud jsi v necem dobra tak nad tim nemusis stravit x hodin tydne ve skolni lavici
3) domaci ukoly nemaji v zakone oporu protoze skola nesmi detem narizovat co maji delat ve svem volnem case,nespada to do jeji pravomoci
4) kritizujeme tady pocet hodin ve skole u prvnaku ci druhaku,pokud bys cetla pozorne tak kritika toho,ze na stredni je to moc tady nepadla.padlo tady akorat to,ze jsme toho meli uz pak na konci dne dost.
@jajulin
prijmacky se delaji vsude,i na ucnaky a rozhodne ucnak neni vyberova skola 🙂
ono castokrat ta soukroma skola se tvari jako vyberova ale vyssi kvalitu ti to nezaruci.
bohuzel castokrat v tom penize opravdu hraji zasadni roli protoze muzes mit sice dobry prospech ale kdyz nemas penize tak mas se soukromou skolou utrum.u nas to jeste tak neni videt ale v zapadnich statech jsou ty rozdily cim dal vetsi.Mas bohate rodice-bydlis v lepsi ctvrti-chodis do lepsi skoly-dostanes se na lepsi univerzitu-ziskas lepsi praci-mas vic penez.A porad dokola...
@zelenaesmolda jejda, ty jsi nějak vedle. Bavíme se přece o základním vzdělávání!!! To je povinné, takže na běžnou ZŠ přijímačky neděláš, max. zápis do první třídy - a to nejsou přijímačky. U výběrové třídy předpokládám, že se musí podle něčeho rozhodout - takže u zápisu jsou třeba otázky na dítě, které se hodnotí, popř. jsou tam nějaké složitější úkoly atd. Prostě aby si vybraly ty dětí, které se jim jeví jako ty, pro které to náročnější vzdělávání nebude problém. Nevím, co sem pleteš učňáky, peníze atd.
Já myslím,že je to akorát 😉
Já mám tedy už trošku větší děti,ale v 5.tride má 2x do 14,15 ( 6.hod volná ) a v 7.tride má 2x do 14,15 bez volných hodin 🙂
1.tridy bych se nebála.. když je rozumný pedagog,není ta výuka o tom,jen sedět v lavici a "učit se" - teď už si děti hrají,mají možnost si odpočinout,když jsou unaveni,zaspivaji si apod.. ta činnost je rozvržena tak,aby si děti zvykly 😉😉
@zelenaesmolda Tak to teda já když jsem byla na ZŠ, tak ve třetí třídě už jsme měli odpoledku - ale bylo to pracovní vyučování či jak se to jmenovalo - prostě na oběd a pak ještě 2 hodiny tuším do půl třetí. A měla jsem pocit, že 1x týdně odpoledka je ve 3. třídě už tak nějak standard. Jinak já měla ve třetí třídě ještě jednou týdně odpoledne němčinu a chodila jsem do klavíru.
@zelenaesmolda
@jajulin
muj posledni prispevek, protoze to nema vazne cenu.... za prve nikde nepisu ze maji 7 hodin v kuse, predpokladala sem, ze jsou tu lidi co nekdy do skoly chodily a tak ze vi, ze kdyz je 7 hodin tak to neni v kuse, ale ze je tam pauza na obed. tedy 6x45 takze ty 4,5 hodiny.
jde o vyberovou tridu, tady neni prijimano podle toho kdo co zaplati, ale podle nadani deti. ono 1600 mesicne neni zas tak moc, ale i tak mame ve tride deti, kterym je skolne ze socialnich duvodu odpusteno. Prijimacky jsou z celkove pripravenosti a pak test z matematickych znalosti a z logiky. Zakladatelem je clovek co byl dlouha leta predsedou Mensy a zakladatel logickych olympiad, taky clovek co vi jak testovat intelekt a potencial. Nevidim duvod proc deti, ktere uceni bavi a maji ho jako zabavu nerozvijet.
Nemuzeme srovnavat dnesni dobu a dobu za nas......kdyz to porovname-dnes je ve vetsine skol vyuka ciziho jazyku uz od prvni tridy (nektere maji od treti)-za nas byl cizi jazyk (krom jazykovych skol) az od tridy pate.........v pate tride uz se vyucuje informatika-takze dalsi hodina na vic....to jsou ty rozdily dnes a drive.......
Ano, 7 hodin vkuse byt nesmi,deti chodi mezi tim na obed-odpoledne se davaji uz predmety lehciho kalibru-vytvarka,telocvik, literarni vychova-myslim,ze ucitel to umi prizpusobit......
Na typ skoly Svet vzdelani se delaji testy, ktere shodnoti,zda na to dotycne dite ma.......
U syna minuly rok v prvni tride umela polovina deti cist, byly strasne sikovni, b druhem pololeti si daly vlastni cile, kolik knizek do konce sk roku prectou-syn si dal 12, jedna holcicka precetla 20 🙂))
Maji 3 hodky Aj to jednu s aj mluvicicm rodilym mluvcim-prinos vidim v tom, ze me to stoji oproti krouzkum o dost mene, a nemusim ho honit jeste po odpolednich nekam jinam za drahy peniz-a delam to proto, protoze si myslim,ze anglictina je pro zivot a pracovni pozice velmi dulezita .-))) a logicky myslet ci programovat se mu neztrati 🙂)))
@veronikajanova Náš syn má v první třídě dokonce do 13:30, po třetí hodině mají totiž pauzu na oběd a pak dvě hodiny výtvarné výchovy. Taky mě to překvapilo.
Syn teď též nastoupil do první třídy a do půl jedné mají 2x týdně a to z toho důvodu, že je jich hodně a jednu matematiku a jednu češtinu mají půlenou. Tak že se učí 20 hodin týdně, ale fyzicky tam jsou 22 hodin...

@hojda ale tak trinactilety může mít víc hodin, ale proč už osmilety?