Výslovnost - hláska R. Jak to dítě naučit?
Ahoj, prosim o rady, jake jsou dalsi metody, jak naucit dite hlasku R? Dceri bude v cervenci 7 let a stale nezvládá vyslovit R a Ř, na logopedii dochazime cca od 4,5 roku, vsechny ostatni pismenka se doucila uz pred rokem a hlaska R, ne a ne naskocit. Klinicka logopedka se od lonskeho zari zamerovala spis na sluchovou syntezu a analyzu, protoze dcera nastupovala do skoly, pismenko R jsme zacali resit asi az od ledna, nahrazujeme hlasku R, hlaskou D, denne opakujeme basnicky a drnkame pod jazyk, aby si zvedomil pohyb, ktery se dela pri hlasce R, ale absolutne bez efektu. Dle logopedky, je jazyk dobre pohyblivy, ma hezke hlasky D i L, ze kterých hlaska R vychazi a pry ji to naskoci samo, ale proste zatim nenaskakuje vubec nic. Dle logopedky je to tim, ze uz chodi do skoly a mozek ma dost prace se skolnimi povinnostmi a na vyslovnost ted nema kapacitu. Problem ale je, ze ji to dela problem pri psani, misto R pise L a pak ma zbytecne chyby. Nemate nejaky tip, co a jak bychom mohli jeste zkusit? Nevim, zda to muze mit s tim souvislost, ale nedavno jsme se po delsi dobe vratili ke skladani puzzli, nikdy ji to moc nebavilo a i ted kdyz sklada puzzle, tak byva casto ztracena a to jsou puzzle jednoduche určené pro mladsi deti (30-50 dilku) a presto s tim ma problem. Muze mit i toto nejakou souvislost? Pripadne jak s malou pracovat, aby se to v mozku propojilo tak jak ma a zacalo to fungovat?
@mirin89 Může se taky stát že jí to nenaskočí nikdy...
U nás pomohl až logo vibrátor. Jazyk byl posílený, Tdnkal jak o život, ale prostě R nikde. Pak jsme měli na víkend půjčený (od logopedky) vibrátor a hned to šlo.
U nás taky logovibrator. Zvládl to až v 8,5letech...on to slyšel, nedělalo mu to problem při psani, ale měl prostě dřevěný jazyk :( Jo, a nejlépe se mu to trenovalo na slově Prdel 🤣
Logopedka nám zapůjčila logo vibrátor domů, tak jsme rozkmitali jazyk a r naskočilo...
A má problém ještě s něčím dalším (třeba vývojovou dysfázii) nebo jen s tou výslovností RŘ? Zkoušeli jste rotavibrátor na jazyk, aby si uvědomila, jak to tam má drčet? Většina dětí se to učí přes TD, ale jsou některé, kterým to jde kupodivu lépe přes samohlásky (rovnou říkat RÁNO, DÁREK...), to byl případ mé dcery. Tak se to naučila sama (TD, které by chtěla zkoušet logopedka, by ji naopak mátlo). Nejlepší je taky vychytat slovo, ve kterém jí to nejlépe zní, a to pořád dokola opakovat každý den a pak se to R přesune i na další slova k zafixování. Ř pak často následuje brzy, jen se musí dávat pozor, aby byly zuby sice u sebe, ale uvolněné (ne vzteklý pes). Mojí dceři (ta má VD) naopak škola pomohla k přesnější výslovnosti, tím, jak se čte a kouká se rovnou na ta písmena.
@daasqua s nicim jinym problem nema, vyvoj a vsechno jinak probihalo standardne... zpocatku po nas vlastne jeste logopedka chtela, at nejprve trenujeme R ve slovech uprostřed nahrazovat D, od toho pak upustila a presli jsme k basnickam, kde je vetsinou td
@mirin89 Může se taky stát že jí to nenaskočí nikdy...
@klokanka31 to jsem zrovna slyset uplne nechtela 🙈 ale kdyz uz jsme u teto varianty, nevis, jake byvaji priciny, kdyz nenaskoci nikdy? Je to treba neurologicka pricina nebo jaka?
@daasqua s nicim jinym problem nema, vyvoj a vsechno jinak probihalo standardne... zpocatku po nas vlastne jeste logopedka chtela, at nejprve trenujeme R ve slovech uprostřed nahrazovat D, od toho pak upustila a presli jsme k basnickam, kde je vetsinou td
@mirin89 Básničky mi přijdou ještě brzy, když hláska vyvozená není. Zbytečně bude přemýšlet nad básničkou a ostatními slovy a nebude se tolik soustředit na samotnou výslovnost. Napřed musí ta hláska naskočit a potom trénovat v různých slovech, podle umístění hlásky (něco jde líp než něco jiného). Jedině zkusit to vibrovátko a hodně trénovat tdtdtdtd rychle za sebou, mít jazyk na správném místě. Je klidně možné, že jí to prostě naskočí později, to se zas nemusíte stresovat. Nám ještě fungovalo, že to R víc šeptala, že to nebylo tak nucené hlasité. A pořád jsme opakovaly to slovo, ve kterém to znělo nejlépe (u nás DÁREK). Až pak za 2 měsíce uměla udělat dlouhé RRRRRR (poté, co zkusila u logopedky to vibrovátko), přičemž ty dva měsíce předtím v některých slovech to i bez dlouhého RRRR znělo celkem dobře.
@klokanka31 to jsem zrovna slyset uplne nechtela 🙈 ale kdyz uz jsme u teto varianty, nevis, jake byvaji priciny, kdyz nenaskoci nikdy? Je to treba neurologicka pricina nebo jaka?
@mirin89 Já nevím, ale já sama R a Ř pořádně neumím, můj brácha taky ne, můj táta taky ne, a znám i pár cizích co jim to nenaskočilo nikdy. Chodili jsme pár let na logopedii ale prdlajs platný. Prý že to může být i prostě dědičný. Já sama se za to stydím, před známými jsem si už teda docela zvykla, ale jinak jsem se dost naučila nahrazovat slova s R a Ř jinými slovy 😁
@mirin89 Básničky mi přijdou ještě brzy, když hláska vyvozená není. Zbytečně bude přemýšlet nad básničkou a ostatními slovy a nebude se tolik soustředit na samotnou výslovnost. Napřed musí ta hláska naskočit a potom trénovat v různých slovech, podle umístění hlásky (něco jde líp než něco jiného). Jedině zkusit to vibrovátko a hodně trénovat tdtdtdtd rychle za sebou, mít jazyk na správném místě. Je klidně možné, že jí to prostě naskočí později, to se zas nemusíte stresovat. Nám ještě fungovalo, že to R víc šeptala, že to nebylo tak nucené hlasité. A pořád jsme opakovaly to slovo, ve kterém to znělo nejlépe (u nás DÁREK). Až pak za 2 měsíce uměla udělat dlouhé RRRRRR (poté, co zkusila u logopedky to vibrovátko), přičemž ty dva měsíce předtím v některých slovech to i bez dlouhého RRRR znělo celkem dobře.
@daasqua No, ty basnicky delame na doporuceni logopedky, s tim, ze v basnickach misto R rika prave to D, opakuje porad dokola takhle 3 basnicky, zapamatovat si to ji problem nedela. Logopedka tvrdi, ze mezi R, D a L je v podstate rozdil jen v rychlosti kmitu jazykem, takze mi oddrmoli 2x denne basnicky, rozkmitame jazyk, ale posun neslysim. Logopedka take rikala odchytit slovo, kde se nam zda, ze to R rika, ale me neprijde, ze by ho nekde rekla hezky čistě. Jednou nam rekla logopedka i ze tam slysi nejake jednokmitne R, ale ze je potreba to rozkmitat vic, ale ten cvik na to rozkmitavani jsem si musela vylozene vynutit. Logopedka si trva na tom, ze ji to naskoci a ze by ji to naskocilo i bez nejakeho treninku, ze to uz za ta leta praxe pozna, ale tvrdi mi to uz pul roku a zadny posun, co se teto hlasky týče. 🙈
@mirin89 Já nevím, ale já sama R a Ř pořádně neumím, můj brácha taky ne, můj táta taky ne, a znám i pár cizích co jim to nenaskočilo nikdy. Chodili jsme pár let na logopedii ale prdlajs platný. Prý že to může být i prostě dědičný. Já sama se za to stydím, před známými jsem si už teda docela zvykla, ale jinak jsem se dost naučila nahrazovat slova s R a Ř jinými slovy 😁
@klokanka31 jo, tak tomu rozumim, ze treba geneticky to muze byt take dano, ale u nas v rodine tato zatez neni, leda ze by byla prvni v rade...
Moc neporadim. Syn se kupodivu naucil R a Ř velmi rychle (ale po 7. roce) na to,ze ma vyvojovou dysfazii a treba L se učil snad rok a zmekcovani Ď,Ť,Ň jsme trenovali snad 3 roky 🙈 a v reci zmekcuje az ted v 8 letech. Takze umim pochopit ze se to zda dlouhe. Nam logopedka doporucovala trenovat R vleze,to se synovi libilo. Pak jsme jeli pres TD a nejak to naskocilo. Pro inspiraci a radu muzu doporucit fb stranky vyvoj reci v souvislostech.
U mě to také trvalo dlouho, měla jsem uzdičku, i některým mým dětem (s uzdičkou, ale i bez). Některému dítko to naskočilo.jen na základě.kratkodobějšího tréninku říkanek a tak, ale mě a nejstarším dětem naskočilo r až někdy na 2. stupni ZŠ, já si třeba pamatuju, jak jsem si dlouhé roky musela vyloženě davat pozor a to R nahrazovat písmenkem D (alespoň v kombinaci se všema souhláskama), jinak mi prostě nešlo vyslovit jinak, než "krkem".
@klokanka31 jo, tak tomu rozumim, ze treba geneticky to muze byt take dano, ale u nas v rodine tato zatez neni, leda ze by byla prvni v rade...
@mirin89 Jestli trénujete od ledna, tak to jsou 4 měsíce, to zase není tak dlouho.
Moc neporadim. Syn se kupodivu naucil R a Ř velmi rychle (ale po 7. roce) na to,ze ma vyvojovou dysfazii a treba L se učil snad rok a zmekcovani Ď,Ť,Ň jsme trenovali snad 3 roky 🙈 a v reci zmekcuje az ted v 8 letech. Takze umim pochopit ze se to zda dlouhe. Nam logopedka doporucovala trenovat R vleze,to se synovi libilo. Pak jsme jeli pres TD a nejak to naskocilo. Pro inspiraci a radu muzu doporucit fb stranky vyvoj reci v souvislostech.
@kristyn86 tak vleze jsme to jeste nezkouseli, tak to otestujeme a diky i za tip na fb
U mě to také trvalo dlouho, měla jsem uzdičku, i některým mým dětem (s uzdičkou, ale i bez). Některému dítko to naskočilo.jen na základě.kratkodobějšího tréninku říkanek a tak, ale mě a nejstarším dětem naskočilo r až někdy na 2. stupni ZŠ, já si třeba pamatuju, jak jsem si dlouhé roky musela vyloženě davat pozor a to R nahrazovat písmenkem D (alespoň v kombinaci se všema souhláskama), jinak mi prostě nešlo vyslovit jinak, než "krkem".
@kosi_cek ona ho nevyslovuje ani krkem, ale to rikala logopedka, ze je dobre, ze lip se R uci nez preucuje prave pokud ho deti rikaji krkem
@mirin89 Jestli trénujete od ledna, tak to jsou 4 měsíce, to zase není tak dlouho.
@merope na jednu stranu mas pravdu, ze 4 mesice nejsou tolik, ale kdyz si uvedomim, ze kdyz jsme k ni pred rokem prisly poprve a od te doby nam rikala logopedka "maminko, vydrzte ji to samo naskoci" a zamerovali jsme se na jine dovednosti, tak pak uz mi to prijde dlouhy, ale je pravda, ze ta intenzivnejsi prace na tom zas tak dlouha neni
@kosi_cek ona ho nevyslovuje ani krkem, ale to rikala logopedka, ze je dobre, ze lip se R uci nez preucuje prave pokud ho deti rikaji krkem
@mirin89 to určitě ano, na druhou stranu, spolu s tím zaměňováním.písmen při psaní to bude spíš o schpnosti, jak se jí to zpracuje přes ucho a s tím nemám zkušenosti, jen vím, že logopedka synovi dělala i test, jestli nemá problém i z této strany, ale u nás to prostě bylo jen o rozcvičení líného nebo špatně koordinovaného jauyka, sluchové vnímání v pohodě, tzn., i když tam nebyla správná výslovnost, tak se to v psaném projevu nijak neprojevovalo.

A má problém ještě s něčím dalším (třeba vývojovou dysfázii) nebo jen s tou výslovností RŘ? Zkoušeli jste rotavibrátor na jazyk, aby si uvědomila, jak to tam má drčet? Většina dětí se to učí přes TD, ale jsou některé, kterým to jde kupodivu lépe přes samohlásky (rovnou říkat RÁNO, DÁREK...), to byl případ mé dcery. Tak se to naučila sama (TD, které by chtěla zkoušet logopedka, by ji naopak mátlo). Nejlepší je taky vychytat slovo, ve kterém jí to nejlépe zní, a to pořád dokola opakovat každý den a pak se to R přesune i na další slova k zafixování. Ř pak často následuje brzy, jen se musí dávat pozor, aby byly zuby sice u sebe, ale uvolněné (ne vzteklý pes). Mojí dceři (ta má VD) naopak škola pomohla k přesnější výslovnosti, tím, jak se čte a kouká se rovnou na ta písmena.