Chodíte za učitelkou, když si myslíte, že by měla jinak přistupovat k vašim dětem?
Syn aktuálně spadl ze samých jedniček na 2 dvojky a jednou 2-3. Upozorňuji, že mi nejde o známky, ale syna to začíná demotivovat, protože vidí, že se doma učí a k ničemu to není. Učitelka hodně dělá diktáty, kdy diktuje příklady a děti mají psát výsledky. V angličtině diktuje slovíčka česky a děti píšou anglicky.
Diktáty v češtině jsou naprosto děsivé. On u toho neudrží pozornost.
Hodně se taky zhoršil, když ho posadila se spolužákem. Seděl sám, ale přišlo nové dítě, tak musela někoho posadit do dvojice a vyšlo to na syna. On se nechá snadno rozptýlit. Dneska přišly nové známky a je to děs. Psali diktát, doma bez chyby, psali jsme ho asi 4x a ve škole z něj má čtyřku. Chyb tam má asi 10, většinou háčky a čárky.
Šly byste se ptát? Nechci být zase za helikopterovou matku, co řeší každou drobnost. Přeci jen ona je odborník, tak to asi nepovažuje za nic hrozného.
V PPP jsme byli loni a závěr byl dost nejednoznačný, máme jít zase za rok.
@enoli napíšu to jinak. Třeba v CJ měl v prvním pololetí jen 1 a 2, ve druhém pololetí jede celou škálu. A učitelka nepritvrdila, od první třídy hodnotí stejně.
Už jsem k ní nahlášená, tak uvidím, co mi řekne.
Bylo by fajn, kdybys napsala, jak jste dopadli, přeju ať se dopracujete k nějakému "řešení" 🍀
@enoli nemá nárok na jiný přístup, ale snad je možné ho přesadit zase samotného, občas se ho zeptat, jestli to chápe a podobné drobnosti.
Tak to je standart, to se ptám vsech....já bych jen nedělala tragédii z dvojek na vysvědčení a už vůbec ne ve třetí třídě. A třeba opravdu sám sedět z organizacnich duvodu nemůže. Muzou tam byt deti, ktere to potrebuji vic..
Za ucitelkou bych zasla, ale nakonec si to musite vyresit se synem, co je spatne a jak k tomu pristupovat a ucitelku pak treba jen pozadat, at lehce pomaha s dodrzovanim.
Pises, ze syn se uci, ale to ze nema sama 1 ho zacina demotivovat. Zaroven ale, ze je to on kdo spoluzaka rusi. Asi by to chtelo zapracovat vyrazne na domluve se synem, ze to ze nesedi sam nic nemeni na tom, cemu ma venovat pozornost. U nekterych deti je to tezsi, ale zas ve treti uz to nejsou prckove, aby nedokazali pochopit, ze nemuzou celou hodinu misto sledovani ucitelky venovat pozornost tomu, co dela spoluzak. Objednej se do PP, at te navedou jak to nejlepe resit.
Bojuji s dcerou trochu podobne, ma problem s pozornosti a je to fakt o tom si vecer i rano pripominat co musi dodrzet, mame to jako takovou 5 bodovou mantru - ruce na stul, precist zadani, nehledat problemy, nevsimat si spoluzaku, kontrolovat! - to je nase. Kdyz to opakujeme, dcera nosi jedniccky. Kdyz necekame test, zapomeneme se, prinese kouli ptz. misto psani cuci z okna. Pritom takova blbost. (ted uz ne, ptz. jsem si u ucitelky vydupala, ze se na ni alespon podiva a pripomene ji, ze ma neco delat, proste porucha pozornosti je potvora, ona fakt nekdy totalne vypne. Ale staci malo, casem to snad zvladne odbourat)
Dcera také ve třetí a také ze samých jedniček občas najednou přiletí čtyřka nebo pětka, pak si to opraví, známek mají spoustu, tak jen pořešíme doma a mrkneme na důvod, proč se tak stalo. Taky má diktáty horší, než zbytek, taky neudrží pozornost, ale to je její boj, ne problém učitele. Mě přijde až absurdní, jak "za 1" je norma, řekněme si to otevřeně, není. Viz Gaussova křivka... A za mě jsou teda učitelé první a druhou třídu neskutečně mírní, pak najednou začnou slovní druhy, pády, násobení a rodiče se diví, že ta norma v samých jedničkách nezůstane 🤦♀️ možná bych si v hlavě porovnala vlastní vysvědčení, vzpomněla si na to, jaká příprava k tomu vedla a přestala mít přehnaná očekávání. Za mě pokud dítě ve třetí třídě potřebuje doučování a nestačí mu běžná výuka ve školy + DÚ tak se nedá očekávat, že bude jedničkář a pokud ano, tak přehnaný tlak rodičů odnese jeho psychika.
@bledulka84 neučila jsem se a měla jsem samé jedničky celý první stupeň. Jeho otec též.
Nikdo po něm samé jedničky nechce. Ale sama vidím, že dřív nosil diktáty bez chyb, teď má v nejlepším případě 3, ale většinou 4-5. To hodnocení učitelky nezmění.
Synova učitelka je poměrně drsná. Od první třídy hodnotí stejně a už na první schůzce nás s tím seznámila.
Zrovna slovní druhy i pády pozná, jimi dohání ty známky z pravopisu.
@tereza0111 nedemotivujeho to, že nemá samé jedničky, ale to, že napíše 5x stejný diktát bez chyby a ve škole má z toho samého 5.
Vidí, že se učí a nic z toho. Přitom třeba vyjmenovaná slova má bez chyby, ale má chyby v interpunkci, zaměňuje a vynechává písmena.
Syn má poruchu pozornosti, to vím.
Domluva je super, ale nefunguje. Rozptýlí ho to, že kluk píše, čte, hlásí se. Byl rozptýlený i sám, ale to seděl vzadu a za ním asistentka, takže ho usměrňovala.
Samozřejmě s ním nikdo neřeší, že se zhoršil a je to špatné, naopak chválíme, že drží dvojky.
@bledulka84 Zase na druhou stranu mi přijdou hodně drsní učitelé, kteří v první třídě dávají hned od pololetí čtyřky. Ta první třída by měla být taková seznamovací a hodně motivační, když je dít hned zpočátku zasazeno do škatulky "čtyřkař", tak jak se k té škole asi bude stavět? Že u těch "samých jedniček" nelze zůstat napořád, je jasné a mírné zpřísnění od druhé, příp. třetí třídy je podle mě v pořádku.
Snad poradí v PPP. Já jsem měla celou ZŠ jedničky i bez učení (max. AJ). Stejně mi přijde, že je mi to v životě úplně k ničemu :D Můj chlap měl opravdu různé známky, hlavně z jazyků měl spíš horší známky, ale třeba v IQ testech má lepší výsledky než já :D u něho byla možná nějaká porucha učení, která se nediagnostikovala. A navíc je od přírody vůdčí typ, tak se ho v práci nikdo na známky ze ZŠ neptá a vede tým :D Takže tak k těm slavným známkám :D
No ještě by mě teda zajímalo, co mají z diktátu ostatní děcka. Pokud má pětky půlka třídy, tak je asi spíš chyba na straně učitele...
@adelisss nevidím chybu na straně učitelky. Třeba ten poslední byl 6 vět, žádné záludnosti a chytaky, měli ho domů na přípravu.
Těžko říct, kde je skutečně problém. Může mít třeba syn strach ze špatné známky? Není při psaní diktátu hodně ve stresu? Člověk může ve stresu začít třeba zmatkovat...
https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-trend...
@adelisss není stresar. Stejné chyby dělá i u cvičných cvičení.
Dcera má dg ADD, je ve druhé třídě a zatím se učí na jedničky - nicméně - v PPP nás upozornili, že u této poruchy může být zlomová právě třetí třída, kde se výrazně zvyšují nároky na pozornost, organizaci práce atd. Syna bych objednala na vyšetření ke klinickému psychologovi, ať máte jasno.
@urtica tam jsme byli už kdysi dávno a tam nepřišla na nic. I když v poradně naopak poruchu pozornosti shledali.
Hele tohle není chyba učitelky ,ale tvého dítka. Zajdi co nejdřív do PPP a s učitelkou bych si max promluvila o tom jak tvůj syn funguje a co by se dalo zlepšit. Učitelka nemůže za výsledky t ego Syna
@pampelina18 nikde nepíšu, že za to může učitelka.
@pampelina18 s učitelkou jsem mluvila včera a nic nejde. Sám sedět nemůže, k asistentce ho zpátky přesadit nemůže, ptát se ho na porozumění nebude, už je velký a musí sám.
Včera přinesl tři čtyřky.
To vypadá, že už si ho učitelka zaškatulkovala mezi lajdáky a nikdo s ní nehne. Objednej ho do té PPP, bez toho se dál nehnete. Ještě mě napadá, co konzultace se školním speciálním pedagogem?
@miryp do PPP jsem volala a termín dostaneme nejdřív na podzim.
Strašně mě to mrzí 😔 Do školy jde myslím většina dětí zvídavých, pořád se ptají co/proč/jak, nasávají jako houby svět kolem sebe. A pak přijde jeden učitel s motivujícím přístupem. Taky máme ve škole takovou, doufám, že se jí děti vyhnou - vím o prvňákách, co u ní brečí. Tady paní učitelka nedělá nejspíš teoreticky nic špatně, ale pracuje prostě do výše svého platu, jak se říká, a navíc neudělá nic. Včetně hledání řešení pro dítě, které není lajdák, jen umí být nepozorné (to je u dítěte ale překvapení). Ale jak říkám, teoreticky nedělá špatně nic, jen to je jedna z bolestí našeho školství - děti mají být jak roboti, nejlépe všichni stejní, stejně schopnosti, stejně potřeby a hlavně se nesnažit pracovat s nima jako s individuálními bytostmi.
Ber podzim a v průběhu můžeš zkoušet volat, zda se jim neuvolnilo místo z důvodu něčí nemoci. A zkusila bych fakt tu konzultaci se speciálním pedagogem školy, třeba tam nějakou cestu najde do doby, než bude nový závěr PPP.
@miryp s termínem mi zavolají na podzim. Ještě ho nemám. Jsou přetížení, musíme čekat.
Řešili jsme jiný problém a v 1. třídě, ale soucítím, ta bezmoc se strašná. Člověk by tak moc chtěl daný problém vyřešit, nebo alespoň zmírnit. My volali PPP říjen a na řadu šel v srpnu, 14 dní před nástupem do 2. třídy.
A s tím termínem to bývá tak, že se ozvou a termín je během např. 14 dní, alespoň co jsem tak vypozorovala. Nebývá to tak, že se ozvou na podzim s termínem na jaro, držím palce ;)
Tak se hold do učení musíš víc zapojit ty, aby vše chápal atd. Obvolej i jiné PPP. Je to těžký, ale on to zvládne. Tak přinesl 4 a co... Nikdo nekouká na známky a ještě se na školu nikam nehlásí. Brala bych to v klidu, počkala na PPp a pak bych to řešila dál. Znám dost děti co měli na ZŠ 4 a teď jsou právníci nebo doktoři. Hlavně musí vědět, že to že přinesl 4 nevadí a že si ji třeba příště opraví.
@mourovatakocka proto si třeba myslím, že ty odklady pro děti jsou super. Trochu víc vyzrají a pak to i lépe zvládají. Na ten odklad jsou super takové ty skolko školy. Ono přece jen , když dítě si pomalu 8 hodin jen hraje a pak najednou má v klidu sedět 5x 45 minut u stolu je dost náročný.
Ve 3.tride to žádný extrémní sesup není. Jak už je napsáno, extrémní sesup je najednou o 2 stupně dolů. Ta třetí třída je těžká a tam už prostě ukáže, jak na tom kdo opravdu je. Navíc bez jednoznacnych závěru a bez doporučení PPP nárok na jiný přístup nemá. Pokud se ti to nezdá, tak budeš muset hned zavolat do PPP a objednat syna. Ale já osobně na tom nic katastrofickeho nevidím.