Znovuotevření škol v květnu. Jaký máte na to názor?
Ahoj,
na internetu běží petice proti otevření škol v druhé polovině května, jaký na to máte názor vy?
Z důvodu zachování příčetnosti a zbytku duševního klidu bych byla pro aby se otevřeli školy zítra, ale když jsem nad tím přemýšlela, tak mám dojem že je to kardinální blbost.
Za jedno s ohledem na zajištění "orouškování" dětí v rámci školy (já v té roušce nemůžu dýchat už po pár minutách a to není ještě takové vedro, ale představa že jsem v tom půl dne v době kdy ve třídách bývá vedro k padnutí...) které bude asi stejně zvládnuté jako zásobení zdravotníků...
Za druhé si nemyslím že to na vzdělání bude mít ještě nějaký vliv, než zase děti zapadnou do povinností bude půlka června, začnou se odevzdávat učebnice a bude to k...
No a asi to nejšílenější co mě v tomto spojení napadlo, spoustu dětí po škole hlídají prarodiče, tedy ohrožená skupina, protože rodiče nemají možnost se většinou z práce sebrat ve dvě... A s ohledem na diagnózu prarodičů si tedy na triko nevezmu, že na ně něco prsknou, zvláště když toto bude asi nejrychlejší "promoření" a mám obavu že to co se povedlo zpomalit, se v tu chvíli asi pošle do kytek...
Nechci paniku, celou dobu mě to úspěšně míjelo, ale spíše širší názor, případně jak na to prakticky, mám dětem zamezit v kontaktu s prarodiči abychom je nezabili a na jak dlouho, než bude většina národa nakažená, vyléčená a snad i relativně imunní a budou místa na JIPkách, nebo se pomodlit a doufat...?
@ilonne však o ekonomice píšu v dalších x komentářích, přečti si celou diskuzi a pak mě můžeš posuzovat. Pokud nepůjdou děti do škol, bude pokračovat očr... Už teď nás ta sranda stojí mld a přečti si dnešní tisk, píšou o ztrátě v bilionech, o čemž jsem psala já zde už včera a na svém FB už tak před 14 dny. Na rozdíl od těch "hloupých" , já mám za sebou roky studie ekonomie i statistiky, takže mě Babiš rohlíkem neopije, já vím, jak trh funguje a co říkají nebo neříkají grafy. Třeba chtěli číslo R max 1,2 a ono už je několik dní 1 a pořád se nerozvolňuje. V Itálii už se týden krade, rabuje a demostruje a lidi nemají co do huby. Takhle to tady chceš? Já ne.
@ilonne tábory asi opravdu nebudou, i když kdo ví, jestli se otevřou třídy s 30 dětmi nebo školky v takovém počtu, tak pak už těm táborům zase nic nebrání...každopádně jestli se otevřou školy, ti studenti pedagogických škol budou dokončovat semestr, budou mít zkoušky a zápočty, ti nikoho nikomu hlídat nebudou, budou mít co dělat sami se sebou....cesta by byla, že by učitelé učili s respirátory, tedy hlavně co se týče ohrožených skupin, otázkou je, zda je ministerství školství zvládne vybavit.
@ilonne a jak to vidí tvoje pra/babička? Možná by ses jí po Skype mohla zeptat, jestli tady chce být o 14 dní dýl za cenu hluboké hospodářské krize a nezaměstnanosti pro svoje vnoučata 😉Jako ležet někde v duchodaku (což znamená nesamostatnost) to bych radši nebyla, to pro mě není plnohodnotný život.
@marcicek84 Tak by se jim omezila výuka a zkoušky by dodělali dálkove. Stejně výuka na VŠ konci koncem května a pak už je jen zkouškové.
A v respiratoru ani v rousce 6 hodin učit nechci, to neudycha nikdo, ani ty děti. Zpátky do školy chci, co nejdříve, ale také bych ráda, aby někdo zajistil moji bezpecnost. Také mám 3 malé děti a nikdo se o ně starat nebude, když onemocním. Manžel je policista a nesmi si ani vzít dovolenou.
@klea81 to musím naprosto souhlasit, musí se rozvolňovat a v půlce května rozjet i školy, skončit nouzový stav, max. omezit velké akce nad určitý počet osob, nechat roušky jen v MHD, v nákupních centrech, omezit cestování ne zavřením hranic ale karanténou po návratu apod...Jsou prostě omezení se kterými se ekonomika vyrovná a omezení se kterými se prostě nevyrovná....teď jsme ve stavu nevyrovnanosti, předpokládám, že budou 3-4 hlavní vlny rozvolnění po cca 14 dnech
no to ptaní se starých to není úplně ideální, nikdo je cíleně likvidovat nechce, prostě tyto skupiny budou muset být nadále izolované, např. potrvá omezení návštěv, zkrátka se ty přísnější nařízení přesunou právě jen na ty nejohroženější skupiny @ilonne to by byl takový kompromis
@ilonne já vůbec neřeším pohodlí, řeším peníze, státní dluh a nezaměstnanost, být zdravý je super, ale když nebude v obchodech jídlo nebo bude stát 50x víc než teď, tak k čemu ti bude zdraví, když umres hladem a pod mostem? 🙄Tak hlavně, že tě přežije tvoje babi 92+, to je výhra, gratuluji ziskavas Bludný balvan 🙈
@ilonne to není o tom, co chceš, nebo nechceš, to je o tom, co je teď potřeba, pokud budou potřeba roušky nebo respirátory, tak to budeš muset ztrpět, stejně jako někteří lidé jsou v tom i 12 h denní už měsíc...nabývám dojmu, že nejde u tu tvou odloženou babičku v duchoďáku, ale o to, že by ses musela třeba taky jako ostatní měsíc a půl obětovat s tím respirátorem na puse. JInak já si myslím, že je to zbytečné tohle vyžadovat jak pro žáky, tak pro učitele, ale pokud se učitelé budou cítit bezpečněji, ať jim respirátory stát zajistí a je na nich, jestli je budou chtít nosit či nikoli. Ale nutit dětem roušky, to ne...Proč se tedy ty nejsi schopna obětovat pro většinové blaho a ten respirátor ti tak vadí? Staří budou nadále izolovaní, tvoje babička nemá problém, problém je ten, že nebudete smět nějaký čas ještě na návštěvy...
@marcicek84 tábory Prymula viděl pozitivně, ale za stavu, že se bude dát pustit děti do školy v květnu. Takže se obávám, že posunutí v čase by ohrozilo i tábory. Sami psychologové říkají, že sociální izolaci nesou děti velmi těžce. Takže nevím, co je nepochopitelneho na tom, že chci dítě poslat na zaplaceny tábor, na který se těší celý rok. 😇
@marcicek84 Jak jsem psala, pokud stát moje bezpečí zajistí, já s tím problém nemám.
@klea81 Hele to nemá smysl, my jsme babičku nikam neodlozili, ono stojí dost peněz, aby měla odpovídající péči... Pokrytec jsi akorát ty, nejdřív napíšeš, že budeš mít zkažené léto, když dcera nepojede na tábor a pak se ohanis tím, že ekonomika musí fungovat. Já souhlasím, že musí, ale ne za cenu, že někoho jen tak obětujeme.
@alcar
@marcicek84 Btw, holky mne odchází 5taci na jinou školu, už přišli o zdobení majky a nevím, co bude se zahradní slavnosti. Mně je těch dětí líto a rada bych, kdyby si to mohly užít.
@ilonne no a pokud nezajistí, tak se budete muset zajistit sami, je to tak, že stát zajišťuje relativně bezpečí pro klíčové skupiny obyvatel, tedy zdravotníci, soc. pracovníci, zdrav. personál, možná i ohrožené skupiny obyvatel, tedy jen některé učitele, ne nutně všechny...ale není to na petice, věřme tomu, že k rozvolňování bude docházet ve vlnách, ale otevření škol je jedna z těch vln, tomu nejde zabránit, stejně by se to jednou stalo...prostě je třeba se s tím vyrovnat a připravit se na to a chovat se tak, ať neohrozíš svou babi...já věřím, že když to na otevření škol nebude, tak to neudělají...
@marcicek84 Btw, já tu petici nepodepsala a přijde mi zbytečná a k ničemu.
@ilonne snad ano. Mne je jasne, ze to nebudou mit ucitele lehke a decka za ten mesic a pul nejak extra ucivo nedozenou. Tohle je ale nutne pro pracujici rodice. Uz tak budou pak resit zase prazdniny a opravdu pul roku (kdyz do toho zahrnu i ty prazdniny) mit decka na krku a zivit rodinu z 60% platu, to je proste nemyslitelne. U
Pani ucitelka mi ucty nazaplati, ze jo. Ted se obetovali rodice (dobre, nekterym to samozrejme vyhovuje), tak totez cekam od tech ucitelu v pulce kvetna.
@alcar ano, ten kompromis by měl nastat, jedna skupina se obětuje pro druhou. Navíc učitele čeká celé léto volno, pracující rodiče ne a zase budou řešit kam na léto s dětmi, takže zase budou řešit kompromis a je možné, že budou ve hře i neplacená volna

@ilonne jako jestli bylo myšleno pár úmrtí v příměru k celku, tak opravdu nevycházet do září, nerozjet ekonomiku, když většina těch lidí třeba neumře na covid, ale na něco jiného s pozitivním testem na covid, to je prostě taky utopie...