icon

Zvažujeme zápis do anglické základní školy. Jaké máte zkušenosti?

billiejean88
18. kvě 2025

Dobrý den, dali jste někdo své dítě do anglické základní školy? My to zvažujeme, velmi se nám líbí západní styl výuky - žádné biflování nesmyslných informací, ale rozvoj dovednosti a samozřejmě ta angličtina. Ale zároveň se trochu bojíme toho neznáma a co bude pak po základce. Neplánujeme se stehovat do zahraničí, tak aby pak dítě mělo jak navázat na střední školu. Pokud by tu měl někdo zkušenosti přímo s International school Olomouc, budu ráda, když se ozvete!

ruzova_pastelka
18. kvě 2025

Jestli chceš, můžeš mi napsat zprávu (klidně rozepiš, co tě víc zajímá). Máme dítě na bilingvní soukromé škole v Praze. Zatím má za sebou první rok, ale náhled už, myslím, máme 🙂

Jinak k základní otázce - u nás na školu navazuje gymnázium, kam budou děti téměř jistě pokračovat, beru jako jednu z naprosto zásadních výhod, že se vyhneme té Cermatovské pakárně. Ale jaké možnosti jsou v Olomouci, to netuším.

somalicats
18. kvě 2025
@ruzova_pastelka

Jestli chceš, můžeš mi napsat zprávu (klidně rozepiš, co tě víc zajímá). Máme dítě na bilingvní soukromé škole v Praze. Zatím má za sebou první rok, ale náhled už, myslím, máme 🙂

Jinak k základní otázce - u nás na školu navazuje gymnázium, kam budou děti téměř jistě pokračovat, beru jako jednu z naprosto zásadních výhod, že se vyhneme té Cermatovské pakárně. Ale jaké možnosti jsou v Olomouci, to netuším.

@ruzova_pastelka Ahoj, muzes mi prosim napsat, jakou skolu mate? Pomalu zacinam koukat po moznostech pro moji cerstve petiletou, ktera ma diagnostikovane mimoradne nadani a jazykova skola je jedna z variant, kterou zvazuju. Dekuji.

ruzova_pastelka
18. kvě 2025
@somalicats

@ruzova_pastelka Ahoj, muzes mi prosim napsat, jakou skolu mate? Pomalu zacinam koukat po moznostech pro moji cerstve petiletou, ktera ma diagnostikovane mimoradne nadani a jazykova skola je jedna z variant, kterou zvazuju. Dekuji.

@somalicats Název ti napíšu do zprávy 🙂 Jen bych chtěla uvést na míru jednu věc - v bilingvních školách podle britského systému se začíná nultou třídou, v 5 letech.

V 6 letech to jde samozřejmě taky, děti to zvládnou, ale bývá to pro ně velmi náročné, protože velká část jejich spolužáků už má ten rok za sebou a v oficiálně první třídě se bere to, co v běžné ZŠ ve druhé třídě + mezinárodní kurikulum + velká část výuky je v aj. Oni umí skvěle pracovat i s dětmi, co v první třídě začínají od nuly (dělí si je do skupin podle pokročilosti apod.), ale je potřeba počítat s tím, že nejspíš i jako nadaná bude mít ze začátku hodně co dělat a dost možná zažívat i neúspěch při porovnání se spolužáky. I když se to časem možná srovná.

ruzova_pastelka
18. kvě 2025
@somalicats

@somalicats Jo a ještě chci dodat, že tím tě nechci odradit, možná naopak. Pro nadané děti je to opravdu skvělá volba a moje dítě tam, právě i díky kolektivu dalších nadaných dětí, ohromně rozkvetlo. Jen je to tam v ledasčem dost jinak, než v klasické ZŠ a může to překvapit (pozitivně i negativně).

somalicats
18. kvě 2025
@ruzova_pastelka

@somalicats Název ti napíšu do zprávy 🙂 Jen bych chtěla uvést na míru jednu věc - v bilingvních školách podle britského systému se začíná nultou třídou, v 5 letech.

V 6 letech to jde samozřejmě taky, děti to zvládnou, ale bývá to pro ně velmi náročné, protože velká část jejich spolužáků už má ten rok za sebou a v oficiálně první třídě se bere to, co v běžné ZŠ ve druhé třídě + mezinárodní kurikulum + velká část výuky je v aj. Oni umí skvěle pracovat i s dětmi, co v první třídě začínají od nuly (dělí si je do skupin podle pokročilosti apod.), ale je potřeba počítat s tím, že nejspíš i jako nadaná bude mít ze začátku hodně co dělat a dost možná zažívat i neúspěch při porovnání se spolužáky. I když se to časem možná srovná.

@ruzova_pastelka Ahoj, dekuju za info. Kdyby zacala v 5, tak by to asi nebyl problem, ona uz ted ve skolce jede prakticky vse s predskolaky, a do skoly chce uz ted 😁. 5 let ji bude pristi tyden, takze predcasne zaskoleni do klasickeho systemu jsem ani neplanovala a nase ZS, kam chodi ostatni me deti, s nadanymi moc pracovat neumi. Proto hledam i jine varianty, domskolactvi v mem pripade neprichazi v uvahu. Za zpravu dekuji, na skolu se podivam.