Co je potřeba k oznámení stavby?

kikus16
26. zář 2023

Dobry den, obracim se na vas s prosbou o rady ohledne oznameni stavby, pripadne i stavebniho povoleni. Neco uz mam nacteno, ale osobni zkusenosti jsou lepsi.
Chceme s manzelem koupit starsi dum, s tim, ze ho budeme rekonstruovat. Zatim chodime na prohlidky, takze nemame zadny konkretni. Ale chceme jednopodlazni dum do 70 m2. V budoucnu bychom dodelali druhe patro. Takze pokud to chapu spravne, tak ted, kdyz bychom rekonstruovali jednopodlazni dum (nova okna, topeni, odpady, elektrina, omitky) stacilo by stavebni oznameni? Co vse se musi ke stavebnimu oznameni dokladat? Kolik stoji orientacne stavebni povoleni? Kdyz budu muset dolozit souhlas od dodavatele elektriny, taky mu budu platit za souhlas? Kolik vyjde projektova dokumentace? Jak dlouho vam trvalo obehat tyto urady a za jak dlouho jste meli oznameni stavby vyrizeno? Pripadne jakekoliv rady k rekonstrukci domu. Budu rada za vse. Dekuji a hezky den

sigyn
26. zář 2023

Zkuste forum modrastrecha. Je pro tenhle typ dotazu vhodnejsi

dandaa
26. zář 2023

Vnitřní úpravy nepotřebují nic . Ale okna ,střecha se mají správně řešit přes SU . Tam už ti příslušný úřad řekne vše co je potřeba. Na nový otvor pro okna a nové obytné patro potřebuješ stavební povolení .

kikus16
autor
26. zář 2023

@sigyn dekuji, dotaz jsem vlozila, tak treba nekdo napise vlastni zkusenost.

uzivatelkapetra
26. zář 2023

Máme starší dům a krom zateplení a nové střechy jsme dělali vše cos psala a ani mě nenapadlo to někam hlásit. Jsi si jistá, že je to potřeba? Výstavba patra je samozřejmě něco jiného, ale chápu to tak, že to bude aktuální za dlouho a stavební zákon se má prý měnit.

dandaa
26. zář 2023

@uzivatelkapetra jestli má nová střecha stejný tvar a barvu krytiny jako původní tak to je ok ,ale pokud byla změna, tak ta se hlásí.

sigyn
26. zář 2023

Jinak nejlepší bude dojít na stavební úřad, pod který nemovitost spadá a zeptat se tam. Ona zvůle úředníka může být lecjaká. Všechno ostatní bude dost záležet na stavu a velikosti nemovitosti. Také je možné zaplatit projektantovi, aby úřady oběhal za Vás, což sice bude stát nějakou tu tisícovku navíc, ale projektanti většinou vědí, jak s úřady komunikovat.

kikus16
autor
26. zář 2023

@uzivatelkapetra Vubec netusim jestli je to potreba. Asi zkusime radeji toho projektanta, nez neco zanedbat.
@sigyn a kdyz nam vse obeha projektant, muzeme pak rekonstruovat svepomoci? Nemusi to byt pak vse oficialne pres firmy?

sigyn
26. zář 2023

@kikus16 Projektant bude třeba až budete dělat větší zásahy do domu (např. přístavba místností, patra, významnější změna dispozice). Kdo to podle toho projektu provede je už na Vás. Je třeba myslet, že na některé věci, ale musí být odborník (statika) a někdy je třeba revize (např. elektrické rozvody, plyn..apod.)

arcabela
26. zář 2023

@kikus16 Pokud zůstane zachovaný tvar objektu, umístění oken, a tvar střechy. Jedná se o údržbové práce. Pokud stavební činností nevznikne zábor obecního pozemku, nikam to hlásit nemusíte. Pokud začnete zateplovat, tak rozšiřujete tvar objektu, prodáváte nové otvory atd, tam pak je nutné stavební ohlášení případně povolení jednak z hlediska požární bezpečnosti, odstupová vzdalenost dalších staveb atd

arcabela
26. zář 2023

@kikus16 Jinak společné oznámení záměru (územní souhlas a ohlášení stavby) je většinou kratší než stavební povolení. Musíte mít stanoviska všech dotčených orgánů (koordinované stanovisko ŽP- hlavně kvůli odpadům ze stavby, vodovody kanalizace, distribuce plynu elektřiny...) Pokud váš pozemek např. sousedí s obecním pozemkem obce, potřebujete pak i vyjádření k projektové dokumentaci od příslušné obce. U ohlášení stavby pal potřebujete podepsaný souhlas vlastníků sousedních parcel, většinou se to dává na celkovou koordinační situaci ( u povolení to odpadá, tam si to řeší příslušný stavební úřad). Jinak časově záleží hodně na dotyčném stavebním úřadu, a taky jak rychle dokážete sehnat všechny stanoviska a jak rychle to úřad vyřídí, ale mají na to ze zákona 1 měsíc od podání. 🙂