icon

Dopsání manžela jako majitele bytu. Poradíte?

rikatoka
5. kvě 2021

Ahoj holky,

potřebovala bych poradit, jestli to některá budete vědět, jaký je postup, pokud chci do katastru nemovitostí připsat manžela jako spolumajitele mého bytu. Byt jsem dostala od rodičů už v době, když jsme byli manželé, ale je psán pouze na mě. Teď bych tam chtěla připsat i manžela, aby to bylo černé na bílém, že i on je spolumajitel bytu. Jakým způsobem se toto neřeší? Musíme zajít společně na katastr a tam nám třeba poradí? Předem děkuji za odpovědi.

Strana
z2
rikatoka
autor
5. kvě 2021

holky, je mi z toho smutno, jak jste všechny nedůvěřivé... Pak se nemá rozvádět každé druhé manželství, když si dva lidé, co se vzali, nevěří. A teda bylo by krásné, kdybych měla pořád růžové brýle a byla bláznivě zamilovaná, já už to ale z čiré zamilovanosti nedělám 🙂 Vyřešíme to ke spokojenosti nás obou. Díky za rady. Hezký večer.

sahrazad1
5. kvě 2021

@rikatoka já ti to psala ze zkušenosti . Neštěstí nechodí po horách , ale po lidech . Nevím , jestli sleduješ situaci v zemi , ale reality už levnější nebudou , a už my , ale ještě více naši potomci , budou mít velký problém na vlastní bydlení dosáhnout . Ty to mas vlivem osudu naservirovane na stříbrném podnose , a nevážís si toho. A text zkušenější ženské bagatelizujes . Opravdu si alespoň dojdi za právníkem . Obetuj tu tisícovku a jdi ! To je , aniž bych se chtěla jakkoli chvastat , velmi rozumná rada , které se ti tady dostalo . A to , co jsem psala prvně , to není smutné , ale v případě rozvodu tvoje realita .

hankaros
5. kvě 2021

Dohledej si rozdíly mezi podílovým spoluvlastnictvím a uvedením do SJM, jak se pak nakládá s nemovitosti při případném prodeji, resp. kdo co může a nemůže. První případ je co se týče zápisu spoluvlastníka jednodušší, při zápisu do SJM se platí procenta z aktuální tržní ceny nemovitosti, není to malá částka, plus nějaký poplatky za zápis do katastru.

editah222
6. kvě 2021

Já jsem dostala darem být a můj muž zdědil chalupu. Jsme spolu 21 let, z toho 13 let manžele, ale majetek si každý nechavame jen svůj. Oba jsme poučení ze vztahů našich přátel a známých 😭. Neplánujeme se rozvádět a navzájem si věříme, ale jeden nikdy neví.
Zpátky ke tvé otázce. Já bych to řešila darovací smlouvou. Přijde mi to jako nejrychlejší řešení.

adula000
6. kvě 2021

@rikatoka ale to nejde o důvěru, nebo ze bych nevěřila, ale když se koukneš i kolem, páry vypadají navenek šťastné a mysli si ze nic, s během měsíce muže být všechno úplně jinak a co pak, až mu přeskočí v hlavě, budeš muset narychlo řešit jak uzivis děti, apod. Takhle mas jistotu, ze ti to nikdo nevezme

lovemusicsun
6. kvě 2021

Jsme na tom podobně, také jsem dostala byt od rodičů a je psaný jen na mě. Má mamka si to i výslovně přála, aby kdyby se něco stalo, aby byt zůstal mě. S maželem jsme 10 let a byt je stále psaný na mě a měnit to nebudeme. Rozvod neplánujeme, ale život se někdy vyvíjí mimo plány. Pokud budeme kupovat další nemovitost, tak samozřejmě spolu. Stát se může i to, že tento byt prodáme a koupíme něco jiného, ale dokud ho máme, tak bude psaný na mě.
Každopádně v Tvém případě mi darování přijde jednodušší a volila bych tuhle možnost, jak píší holky výše.

zelenaesmolda
6. kvě 2021

@sahrazad1
naprosto s tebou souhlasim

kakba
6. kvě 2021

@sahrazad1 pridavam se k tobe. Mas pravdu, ve vsem. Blahova holka.
@rikatoka ja i manzel mame kazdy sve nemovitosti a rozhodne je nemame v planu prepisovat. To je nejvetsi blbost, co muzes udelat. Mame taky stabilni manzelstvi, dokonce dyl nez ty. 7.let opravdu nic neni. Za rok nebo klidne za 5let si nekoho najde a trada. Pruser je na svete. Holka nedelej to. Fakt ne.

zelenaesmolda
7. kvě 2021

@kakba
Jenze znas to.Mysli si,ze zrovna jim to vydrzi naveky.

surikata131
7. kvě 2021

@rikatoka já bych si ten byt nechala, nic tím nezískáte, zisky s pronájmu budete mít celá rodina, jednou ho nejspíš zdědí vaše děti, společnou nemovitost mít budete, není to, že by on bydlel v cizím, takže o co jde...rozvádět se neplánuje asi nikdo, většina lidí věří, že jim to vydrží, i ti co se pak rozvedou, nikdy nevíš...7 let není zas taková doba, Bill Gates se teď rozvádí po 27 letech. Někdy se prostě stane, co by člověk nečekal a žena je většinou ten slabší článek, tak proč si nenechat nějakou jistotu. Když už, tak bych ho převedla do sjm, to by se při event. rozvodu pak ještě řešilo, když mu přepíšeš půlku, tak už je jeho a hotovo.

darinka84
7. kvě 2021

mě by tedy jen zajímalo, zda byste dámy měly stejný postoj kdyby to bylo naopak.. Zda byste byly taky tak nad věcí.. Diskuze typu,, manžel má byt, ale dělá si zadní vrátka pro případ rozvodu '' ale to se nedozvíme, teď už by to nebylo objektivní 😉

adula000
7. kvě 2021

@darinka84 ja ty zadní vrátka taky mam, rodiče mi taky něco darovali, bude to moje a přepisovat to nebudu, člověk nikdy nevi. Pritel taky dostane být od rodičů a taky nechci, aby mi půlku prepisoval.
A upřímně chlapi to mají v tomhle jednodušší, kolikrat odejdou, nechají ji samotnou s dětmi a ať se stará, chlap muže odejít a vyspat se kdekoliv, to matka s dítětem tak úplně ne a mít nějakou jistotu v dnešní době je už skoro nutnost

kakba
7. kvě 2021

@darinka84 ano, mam stejny postoj k tomu co jsem napsala i kdyby to bylo naopak. Ja mam zadni vratka i muj muz ma. Svet neni jenom ruzovej a kdyz se neco posere jde se pres mrtvole. Nezajem, ze bych milujici a harmonickej vztah.

zelenaesmolda
7. kvě 2021

@adula000
Presne tak.Chlap kdyz opusti rodinu tak si bydleni sezene protoze je vetsinou sam a muze pracovat kdykoliv a kdekoliv,zenska to ma s detma horsi.

knuffel
7. kvě 2021

Hele, mně se zdá, že bych se zachovala stejně jako zakladatelka. Muž prodal byt, aby měli na společný pozemek. Taky mi to přijde fér, já a můj muž jsme tým. Mám to stejně. Jestli to tak cítíš, určitě to udělej a neřeš tady ty komentáře, co kdyby...

surikata131
7. kvě 2021

@darinka84 nevidím problém v tom, aby měl jeden z manželů nebo oba něco jen svojeho...navíc ženská je prostě ve většině případů slabší strana, po rozvodu jí zůstanou na krku děti (většinou), někdy od chlapa nedostává alimenty žádné nebo směšnou částku (hlavně když je chlap už zamilovaný jinde a má novou rodinu), plat mají ženy převážně nižší, potom je velká úleva, když má vlastní nemovitost

orisek56
7. kvě 2021

@rikatoka klid. Já ti fandím. Když si věříte, vždyť je to přece super. Taky to tak máme a myslim si, že jestli vrazil peníze ze svého bytu do vašeho vybavení, tak je to správné a spravedlivé. Holt tohle je dnešní doba, že řada lidí žije ve svazku a vlastně neupřímně, ale zase chápu, že dneska se lidí dost hodně podraží, tak je to asi i možná kvůli tomu.

netopejr
7. kvě 2021

@darinka84 rozdil je v tom, ze chlap nikdy nezustane sam s batoletem a současně tehotny tak, ze ho nikdo nezaměstnanl. Zena je behem par let ekonom9cky neaktivni. Ale kdybych jako zena mela s muzem napul pozemek a dum,tak je mi uedno, jestli byt, ktery ma jen on, ma jen on, protoze porad mam pulku tohk baraku - na tom jsem se podílela, na jeho byte ne. Supery ze ho ma = prinos pro nas všechny, pokud to klape, nebo pokud by kdy i pak jednou dal jasim detem, no a kdyz by sel, ma kam jit, jebo se muzem ruzne domlouvat. Kdyzk odejde, s cim prisel. A resit budeme co je jase společné. Tohle je v pohodě.

netopejr
7. kvě 2021

Ja dam jeste jinej uhled pohledu @rikatoka: Kdyz bude vse ok, tak je prece jedno, jestli ten Tvuj byt mas jen Ty nebo ho mate napul. Zacházite s nim jako se společným majetkem, domlouvate se, co s nim treba ho pronajmes a tenhle prijem budes sypat do vaseho spolecnyho domku. Coz za naky roky muze byt taky to, co nasypal on z prodeje bytu. Kazdopadne je to jedno, kdyz jste spolu v pohodě, koho ten byt je, protoze hospodarite spolecne a rozhodnuti cinite společně. Je to jedno, na koho je tvuj byt napsany, kdyz je vse ok, dedinon anvase deti.
Ale když se neco vys.... nekomu hrabne (hrabbe nebo fakt jen onemocni), muze se stat, ze Tvoje vase společný deti se budou muset delit s jeho detma nebo taky, ze on tu svoji pulku proda, nebo zacne hrát nebo rozhazivat peníze jinak a pulku Tvyho bytu bude najednou vlastnit jeho druha zena nebo nekdo úplně cizi, kdo to koupi jako investici. A zacbe ti zpříjemnovat živottreba. Lidi nekdy psychicky onemocní a delaji desny veci a jsou po nich velke dluhy (miluji rodinu, nemuzou za to, ale jsou nemocní a dokud jsou svepravni.....) Budes mit dluhy na obojim a maly deti k tomu a ani s jednou nemovitostj nebudes moct hnout. Kdyz bude byt jen Tvuj l, tak mas nekolik možností, jak to řešit. Nejsou to nutne zadni vratka, ale bezpečnostní pojistka pro Tvoje vase společný deti.
Takze se to da otocit taky jinak: pokud on Ti veri, nepotřebuje, abys na nej prepisovala pulku bytu.😉

Strana
z2