Jak postupovat při nečekaném poplatku České televize?
Dobrý den chtěl bych se zeptat bydlím sama už 8 let a po osmi letech mi přišel dopis o České televize že mám zaplatit poplatek za celou dobu mi nic nepřišlo bojím se aby tam nebyl dluh nikdo z rodiny mi neřekl že se to platí a teď mám velký strach děkuju
@lv zítra tam budu volat bohužel už tam nejsou
Loni řešila to stejné kolegyně a musela zpětně doplatit. Tuším, že to byla vyšší částka, rozdělili jí to na víc plateb.
@michaela666 děkuju zítra budu volat tak uvidím co mi řeknou
Určitě se zajímat a řešit, to, že se platí poplatek je prostě fakt, na to tě nemá povinnost nikdo informovat, osvobozeni jsou např. nevidomí, nebo alespoň byli. Určitě to nebude tak horké, tak se zatím nestresuj ;)
Platit poplatek za TV i rozhlas má každá domácnost, která vlastní televizní přijímač. Takže záleží na tom, jestli vlastníš televizi. Dnes spousta mladých TV ani nepořizuje, pouští si filmy přes net, za to se zatím neplatí, ale dle navrhovaných změn by se nejspíš bude platit i za PC, nebo mobil.
Tady jsou k tomu informace https://poplatky.ceskatelevize.cz/domacnost
Nechce se mi věřit, že dospělý člověk za 8 let neslyšel nic o poplatku za ČT a rozhlas, ale budiž. Každopádně neznalost zákona tě neomlouvá. Pokud ses stala z pohledu platné právní úpravy poplatníkem, měla jsi povinnost se provozovateli do 15 dnů ohlásit a hradit každý měsíc dané poplatky. Určitě to nenech vyhnít a spoj se s nimi a pokud jsi měla povinnost hradit, tak po tobě mohou chtít zpětně jen tři roky, zbytek je promlčený.
@miryp děkuju moc prosím o vysvětlení proč ty zbylých pět let je promlčený děkuji
Protože se na koncesionářské poplatky vztahuje obecná promlčecí lhůta a ta je občanským zákoníkem stanovena na tři roky, tj. u těch starších závazků už prošvihli lhůtu, kdy je po tobě mohli vymáhat. Samozřejmě pokud chceš, můžeš jim uhradit vše, to ti nikdo nezakazuje, pokud nechceš, uplatni námitku promlčení starších závazků...
Já bych se prostě přihlásila od toho měsíce, co ti přišel dopis. Zřejmě je na tebe psaná elektřina, z toho důvodu na tebe přišlo. Nikdo zpětné nic zkoumat nebude.
@miryp přišla mi úhrada částky 135 Kč které sem hned zaplatila
Já jsem dnes fakt marná, já si to "přeložila" tak, že po tobě chtějí rovnou zaplatit těch 8 let 🙈 Pokud tě vyzvali jen k 135 Kč a ty jsi je už uhradila, pak jsi tím uznala, že poplatníkem jsi, takže bych dotáhla registraci nového poplatníka a nejspíš to zpětně fakt nikdo řešit nebude, jak psala @sciam. Kdyby ano, pamatuj si, že vymáhat mohou pouze 3 roky zpětně. A pozor na to, že pokud máš doma radiopřijímač, pak jsi povinna se přihlásit i k poplatku za rozhlas.
@miryp moc krát děkuju
Žádný jiný dopis mi od nich nepřišel až teď že mám uhradit 135 Kč měsíčně které sem hned uhradila
Udelej si účet na její webu a podívej se, uvidíš hned kolik jim visíš
@tulipdona tam se mi nic neukázalo
@tulipdona na jakém webu ? Nebo aplikaci ?
Přihlásila sem se web který byl napsaný na papíře
ještě se platí za rozhlas: https://dostupnyadvokat.cz/blog/rozhlasovy-tv-p...
Jo a bacha na to, ze za rozhlas musis platit i když mas v aute radio, coz uz maji dnes snad vsechny auta...
@hojda děkuju
@j.a.n.i auto nemám
@tulipdona prosím vás přihlásila sem se do té aplikace a je tam jen rok 2025 a platba kterou sem zaplatila včera
Ale nepíše se tam žádný dluh
Žádný dluh nebude. Prostě od teď začínáš platit pravidelně .
@j.a.n.i na rozhlas stačí vlastnit mobil
@moudivlacek Ne, mobil tam (minimálně podle zatím platné upravy) nespadá.
@j.a.n.i tak to je "novinka", dříve tam právě byl, neb rozhlas lze poslouchat i z mobilu
@dominika963852
@j.a.n.i
@moudivlacek
Prosím vás a jak to je vše se platí na stejný účet jak za českou televizi tak i za auto rádio i mobil ? Děkuju
My to neplatili 5 let co jsme se nastěhovali, potom nám přišel dopis... Žádný doplatek jsme neplatili, jen už máme trvalý příkaz 🤭 a v pohodě.

Tak se informuj u nich, jestli to nevznikl dluh, o případné úhradě, splátkách atp