icon

Jak postupovat při nečekaném poplatku České televize?

27. bře 2025

Dobrý den chtěl bych se zeptat bydlím sama už 8 let a po osmi letech mi přišel dopis o České televize že mám zaplatit poplatek za celou dobu mi nic nepřišlo bojím se aby tam nebyl dluh nikdo z rodiny mi neřekl že se to platí a teď mám velký strach děkuju

Strana
z2
lv
27. bře 2025

Tak se informuj u nich, jestli to nevznikl dluh, o případné úhradě, splátkách atp

autor
27. bře 2025

@lv zítra tam budu volat bohužel už tam nejsou

michaela666
27. bře 2025

Loni řešila to stejné kolegyně a musela zpětně doplatit. Tuším, že to byla vyšší částka, rozdělili jí to na víc plateb.

autor
27. bře 2025

@michaela666 děkuju zítra budu volat tak uvidím co mi řeknou

moudivlacek
27. bře 2025

Určitě se zajímat a řešit, to, že se platí poplatek je prostě fakt, na to tě nemá povinnost nikdo informovat, osvobozeni jsou např. nevidomí, nebo alespoň byli. Určitě to nebude tak horké, tak se zatím nestresuj ;)

betelgeuzz
27. bře 2025

Platit poplatek za TV i rozhlas má každá domácnost, která vlastní televizní přijímač. Takže záleží na tom, jestli vlastníš televizi. Dnes spousta mladých TV ani nepořizuje, pouští si filmy přes net, za to se zatím neplatí, ale dle navrhovaných změn by se nejspíš bude platit i za PC, nebo mobil.

betelgeuzz
27. bře 2025
miryp
27. bře 2025

Nechce se mi věřit, že dospělý člověk za 8 let neslyšel nic o poplatku za ČT a rozhlas, ale budiž. Každopádně neznalost zákona tě neomlouvá. Pokud ses stala z pohledu platné právní úpravy poplatníkem, měla jsi povinnost se provozovateli do 15 dnů ohlásit a hradit každý měsíc dané poplatky. Určitě to nenech vyhnít a spoj se s nimi a pokud jsi měla povinnost hradit, tak po tobě mohou chtít zpětně jen tři roky, zbytek je promlčený.

autor
Autor odpověď smazal
autor
27. bře 2025

@miryp děkuju moc prosím o vysvětlení proč ty zbylých pět let je promlčený děkuji

miryp
27. bře 2025

Protože se na koncesionářské poplatky vztahuje obecná promlčecí lhůta a ta je občanským zákoníkem stanovena na tři roky, tj. u těch starších závazků už prošvihli lhůtu, kdy je po tobě mohli vymáhat. Samozřejmě pokud chceš, můžeš jim uhradit vše, to ti nikdo nezakazuje, pokud nechceš, uplatni námitku promlčení starších závazků...

sciam
27. bře 2025

Já bych se prostě přihlásila od toho měsíce, co ti přišel dopis. Zřejmě je na tebe psaná elektřina, z toho důvodu na tebe přišlo. Nikdo zpětné nic zkoumat nebude.

miryp
27. bře 2025

@sciam pokud už jí poslali výzvu k úhradě, tak rozhodně nedoporučuji dělat mrtvého brouka a jen se přihlásit. V takovém případě je třeba buď vyvrátit vznik povinnosti, nebo uplatnit námitku promlčení starých závazků a domluvit se na úhradě nepromlčené části.

autor
27. bře 2025

@miryp přišla mi úhrada částky 135 Kč které sem hned zaplatila

miryp
27. bře 2025

Já jsem dnes fakt marná, já si to "přeložila" tak, že po tobě chtějí rovnou zaplatit těch 8 let 🙈 Pokud tě vyzvali jen k 135 Kč a ty jsi je už uhradila, pak jsi tím uznala, že poplatníkem jsi, takže bych dotáhla registraci nového poplatníka a nejspíš to zpětně fakt nikdo řešit nebude, jak psala @sciam. Kdyby ano, pamatuj si, že vymáhat mohou pouze 3 roky zpětně. A pozor na to, že pokud máš doma radiopřijímač, pak jsi povinna se přihlásit i k poplatku za rozhlas.

autor
27. bře 2025

@miryp moc krát děkuju
Žádný jiný dopis mi od nich nepřišel až teď že mám uhradit 135 Kč měsíčně které sem hned uhradila

tulipdona
27. bře 2025

Udelej si účet na její webu a podívej se, uvidíš hned kolik jim visíš

autor
27. bře 2025

@tulipdona tam se mi nic neukázalo

autor
27. bře 2025

@tulipdona na jakém webu ? Nebo aplikaci ?
Přihlásila sem se web který byl napsaný na papíře

hojda
27. bře 2025
j.a.n.i
28. bře 2025

Jo a bacha na to, ze za rozhlas musis platit i když mas v aute radio, coz uz maji dnes snad vsechny auta...

autor
28. bře 2025

@hojda děkuju

autor
28. bře 2025

@j.a.n.i auto nemám

autor
28. bře 2025

@tulipdona prosím vás přihlásila sem se do té aplikace a je tam jen rok 2025 a platba kterou sem zaplatila včera
Ale nepíše se tam žádný dluh

dominika963852
28. bře 2025

Žádný dluh nebude. Prostě od teď začínáš platit pravidelně .

moudivlacek
28. bře 2025

@j.a.n.i na rozhlas stačí vlastnit mobil

j.a.n.i
28. bře 2025

@moudivlacek Ne, mobil tam (minimálně podle zatím platné upravy) nespadá.

moudivlacek
28. bře 2025

@j.a.n.i tak to je "novinka", dříve tam právě byl, neb rozhlas lze poslouchat i z mobilu

autor
28. bře 2025

@dominika963852
@j.a.n.i
@moudivlacek
Prosím vás a jak to je vše se platí na stejný účet jak za českou televizi tak i za auto rádio i mobil ? Děkuju

martivit92
28. bře 2025

My to neplatili 5 let co jsme se nastěhovali, potom nám přišel dopis... Žádný doplatek jsme neplatili, jen už máme trvalý příkaz 🤭 a v pohodě.

Strana
z2