icon

Jaký je váš názor na život v nájmu místo hypotéky?

15. kvě 2023

Ahoj holky, zajímá mě jak vnímáte žít v nájmu nebo splácet svůj dům na hypotéku. Často slýchám názory od kamarádek " nechci žít napořád v nájmu" apod. Před 4 lety jsme s manželem uvažovali o koupi domu cca 5-6 milionu. Hypoteka by nas vychazela cca na 20-22 tisic a nejak by jsme to utahli. Ale nebyla v nasem okoli zadna takova nabídka. A kdyz uz jo, tak to koupil nekdo jiný za hotový penize. Pak jsem plánovaně otehotnela prisel covid ceny sly nahoru a soustredili jsme se hlavne na mimi a dum vypustili jelikoz to až tak nehořelo. Teď už to ale hoří synovi budou skoro 2 roky zijeme opravdu v malem byte kde syn nema ani svuj pokojicek a budeme se stěhovat do krasnyho bytu se zahradou v prirode. Moc se tesime. Jen to bude v nájmu to nás ale až tak netízí. Po čas mateřský a celkove jsem zmenila názor a přestala se hnát za hypotékou a vlastním domem a řekla si že radeji budeme v nájmu než sotva splácet hypoteku a sotva si dovolit nejaký výlet. Radeji si dopřejeme cestování s dítetem do budoucna snad dvěma než žít z vyplaty do vyplaty a být radi ze splacime hypo. Navíc je nám kolem 30 let a kdybychom si vzali hypo na 30 let splaceli by jsme pomalu do duchodu, hrozna predstava. No byla pro nas dulezita zahrada a tu budeme mít, byt veliký a tím, ze je to na takove vetsi vesnici najem opravdu pěkný. Ale obcas ze zvedavosti koukam na domy k prodeji a zrovna v okoli prodavaji krasne nove bungalovy za 5 milionu. Rikala sem si, ze je to fajn cena ale hypoteka vychazi na 40 tisic mesicne...pred 4 lety by to bylo za 20 tisic .To je proste sileny .A pak kdyz slysim od znamych " platit najem je vyhazovani penez z okna apod. Ano svym zpusobem to tak je, ale kdo si v dnesni dobe muze dovolit platit 40 tisic jen hypoteku? A když na to treba clovek má, tak ale pak zbytek mesice je rad ze ma na jidlo. A v tomto pripade ja si porad rikam, opravdu si radeji zaplatime najem ktery je v nasem pripade o 26 tisic méne nez splaceni mesicne hypoteky a zbytek penez procestujeme a uzijeme si. Pak vidím rodiny, ktere jsou v dluzích a prodavaji domy protoze nejsou schopni hypoteku splácet.. ( Nerikam se všechny) A to je můj strašak a porad si rikam ze radsi spokojene v nájmu z ktereho muzu kdykoliv odejit nez se zadluzit do duchodu bance a kdyz jsme prumerna rodina s platem, tak být rádi ze mesicne vyjdeme.
Ale porad mi nedají ty "narazky ostatnich" ze musejí vlastnit neco sveho a ze zit v najmu je hrozny kdyz to nikdy nebude naše apod. Nemyslim si, ze je doba kdy si kazdy muze dovolit neco vlastnit a do budoucna po sobe zanechávat dětem byt apod jak to bývávalo.
Zajímá mě váš názor. Jak vnímáte to žít v nájmu a "vyhazovat peníze oknem" a zda máte potřebu mít vlastní dům i přesto, že je to náročné finančně.
Někde sem četla že vlastnit dům a hypotéky apod je pouze rozmar čechů a že v jiných zemích napriklad Nemceko jsou hypoteky minimlani a lidi tam ziji prevazne v nájmech a spokojeně. Opravdu mě zajímá jak to vnímáte vy ostatní.
Děkuji za názory a že jste to dočetli až do konce😊

Strana
z7
sfet
8. srp 2024

@kuber co máš pořád s tou Karvinou? To se má teď čeká republika, celý svět zvednout a jít bydlet do Karviné?

michaela666
8. srp 2024

@kuber Protože dobře placené kvalifikované práce v Karviné zas tolik není? Manžel pochází z Ostravy a je rád, že z ní utekl. Bydlení je sice levnější, ale tomu je úměrné i všechno ostatní.

lallaa
8. srp 2024

@kuber A proc v Karvine, kdyz tam zit nebudou? To je nesmysl.

kuber
Odpověď byla odstraněná
hojda
8. srp 2024

@kuber zrovna Orlova je v kvalite zivota na poslednim miste v CR. Neni jen o cene bytu, ale i tech vecech okolo jako je prace, sluzby priroda, kvalita ovzdusi aj.

kuber
Odpověď byla odstraněná
somalicats
8. srp 2024

@kuber myslim, ze se svym slovnikem do Karvine a spol opravdu zapadnes a Horovicim se ulevi.

kuber
Odpověď byla odstraněná
kuber
Odpověď byla odstraněná
michaela666
8. srp 2024

🤣🤣🤣 Jen aby tě i v té Karviné brzo neprokoukli. Ale co, budeš mít vlastní nemovitost. 👍
Někomu stačí žít v Orlové, pracovat na vrátnici a chodit z práce rovnou domů ( dvakrát týdně přes místní hospodu) a někdo je prostě náročnější a chce i nějaké vyžití a zázemí pro rodinu.

hojda
8. srp 2024

Kuber odesel nejen z Horovic ale i z diskuse?😂

pilzzee
9. srp 2024

@hojda Diky bohu ^^

minerva
9. srp 2024

@hojda Ja jsem ho naprasila. Vydrzim hodne, ale ten se rozjizdel vic a vic.

veroniquecz
9. srp 2024

@minerva já taky, to už bylo moc….

Strana
z7