Mohu přijít o kauci kvůli poškozenému linu?
Ahoj, chceme si v baráku vyměnit byt za větší. Je to barák kde je plno bytů. Jeden majitel který se o barák a nic nestará, jenom prostě pronajímá..
Chci se ale zeptat na jednu věc. Nemáte někdo zkušenost?
Štěně mi tu rozkousalo kousek lina, tak jsem to uřízla a nahradila jiným (1x1m)
Mám tu kauci, když doplatím něco málo tak můžeme mít ten větší byt. Ale zajímá mě jestli když jsme rozbili to lino jestli mi můžou strhnout peníze za lino do celého toho pokoje. Nebo myslíte že to nebude tak vadit když jsem tam lino dala, akorát má jiný odstín. Nesetkal jste se s tím někdo? Děkuji 😊
@michajla1 Těžko říct, to záleží na majiteli, jak se k tomu postaví. Já bych to z pozice majitele brala bych tak, že musím vyměnit lino v celém pokoji, aby to nějak vypadalo, když budu chtít byt znovu pronajmout. Na druhou stranu, pokud jste tam bydleli delší dobu, byli bezproblémoví a tohle je jediná rozbitá věc, asi bych nad tím mávla rukou.
Pronajímám byty a ano, to by mi vadilo. Předně bych nesehnala lino ve stejné barvě natož materiál. Na druhou stranu, já nepronajímám holobity, nedokážu odhadnout v čem bydlíš, když píšeš, že se majitel o barák nestará. 1x1m mi teda nepřijde jako kousek, je to sakra velká ďoura a už vůbec nedokážu pochopit, jak se tohle může stát.
@jaja01k jak mávla rukou? To je fór, ne?
Za mne problem, pokud to neni nejaky low cost byt, kde se takove "detaily" ztrati. Ja jako majitel bych to videla na vymenu lina v celem pokoji a to neni malickost.
Pronajímám byty a ano, to by mi vadilo. Předně bych nesehnala lino ve stejné barvě natož materiál. Na druhou stranu, já nepronajímám holobity, nedokážu odhadnout v čem bydlíš, když píšeš, že se majitel o barák nestará. 1x1m mi teda nepřijde jako kousek, je to sakra velká ďoura a už vůbec nedokážu pochopit, jak se tohle může stát.
@jaja01k jak mávla rukou? To je fór, ne?
@kakba píšu jak se to stalo, štěně rozkousalo to lino.
noví nájemci určitě nebudou chtít lino s výkusem 1*1m, předpokládám, že pokud tam majitel na předání dorazí, tohle uvidí, vadit mu to bude a strhne si z kauce, od toho ta kauce je
majitele ale vůbec nemusí zajímat, že máte štěně, to je třeba ten důvod, proč mnohé byty si nelze pronajmout s domácími mazlíčky
prostě máte byt předat ve "stejném" stavu
@michajla1 Těžko říct, to záleží na majiteli, jak se k tomu postaví. Já bych to z pozice majitele brala bych tak, že musím vyměnit lino v celém pokoji, aby to nějak vypadalo, když budu chtít byt znovu pronajmout. Na druhou stranu, pokud jste tam bydleli delší dobu, byli bezproblémoví a tohle je jediná rozbitá věc, asi bych nad tím mávla rukou.
@jaja01k i kdyby to byla pár metrů čtverečních velká místnost, půjde o tisíce (práce, materiál, odvoz), podlahové krytiny jsou celkem drahé, i ty obyč, holt stane se, pak je třeba to vyřešit, nejde o život a v dalším bytě holt podlahy dočasně než štěně vyroste zakrýt
noví nájemci určitě nebudou chtít lino s výkusem 1*1m, předpokládám, že pokud tam majitel na předání dorazí, tohle uvidí, vadit mu to bude a strhne si z kauce, od toho ta kauce je
majitele ale vůbec nemusí zajímat, že máte štěně, to je třeba ten důvod, proč mnohé byty si nelze pronajmout s domácími mazlíčky
prostě máte byt předat ve "stejném" stavu
@michajla1 řekni mi, jak se to jako stalo? Ty nemáš lino zapravené u zdi a překryté lištama? Jako majitelka bych ti to strhla z kauce a je mi fuk, jak se to stalo. Nezájem, jestli to bylo štěně. To si máš hlídat a počítat s tím, že to je mimino, co do všeho kouše.
@moudivlacek jenže to je protiprávní a s tím nic neuděláš. Já nechci do bytu žádné mimina a žádné mazlíčky. Majitel si pořídil nějaké větší plemeno psa a ani mi to neoznámil. Dozvěděla jsem se to tak, že mi volá sousedka, že jsou tu policajti a řeší se noční klid. Pes vyrostl a je klid, ale prostě, když si pořídím štěně, musím s ním být nějakou dobu 24 hodin denně než z toho vyroste.
Počítej s tím, že si majitel strhne za nové lino. Že v bytě nic nerenovuje, se nedivím, byly by to vyhozené peníze. Byt zrekonstruuje, až ho bude potřebovat pro sebe, nebude platit za rekonstrukci 2x.
Počítej s tím, že si majitel strhne za nové lino. Že v bytě nic nerenovuje, se nedivím, byly by to vyhozené peníze. Byt zrekonstruuje, až ho bude potřebovat pro sebe, nebude platit za rekonstrukci 2x.
@1pomnenka v tom baráku je něco přes 100 bytů, má to jeden majitel který je prostě jen vlastník
@michajla1 řekni mi, jak se to jako stalo? Ty nemáš lino zapravené u zdi a překryté lištama? Jako majitelka bych ti to strhla z kauce a je mi fuk, jak se to stalo. Nezájem, jestli to bylo štěně. To si máš hlídat a počítat s tím, že to je mimino, co do všeho kouše.
@moudivlacek jenže to je protiprávní a s tím nic neuděláš. Já nechci do bytu žádné mimina a žádné mazlíčky. Majitel si pořídil nějaké větší plemeno psa a ani mi to neoznámil. Dozvěděla jsem se to tak, že mi volá sousedka, že jsou tu policajti a řeší se noční klid. Pes vyrostl a je klid, ale prostě, když si pořídím štěně, musím s ním být nějakou dobu 24 hodin denně než z toho vyroste.
@kakba to ale není předmětem diskuze, to jsem jen poukázala, že pak ty majitele chápu (a těžko někdo dokáže, že si ho majitel nevybral právě proto, že má psa či děti, bohužel), je jasné, že malé dětí a zvířátka bordel, příp. škody udělají, ale pak je se třeba k tomu postavit čelem, mít za ně zodpovědnost a škodu uhradit
to je úplně jedno, kolik kdo má bytů, ty jsi nějak ten byt převzala a musíš ho tak předat, moc bych neremcala, pokud se chcete stěhovat v rámci toho domu, který má jednoho majitele
Jako první máš informovat majitele o tom co se stalo a řešit to s ním. Nedovedu si představit kdyby mi nájemce zničil lino a neřekl o tom . My máme ve smlouvách o uvedení bytu do původního stavu ,pokud tomu není a budeme muset platit úpravy tak částku stáhneme z kauce .
To je zase nějaký joke, že jo? Přece si opravdu nemůžeš myslet, že záplatou na linu jsi vyřešila problém a víc tě to stát nebude. Samozřejmě, že je majitel oprávněn strhnout si z kauce peníze na pořízení nového lina do celého pokoje. A mimochodem, takováto škoda se má hlásit majiteli neprodleně, ne čekat, až na ni přijde sám při předávání bytu...
Ano, přesně tohle se mi stalo z pozice pronajímatele. Pes vytrhal kus lina. Na základě toho jsem jim nevrátila kauci, když šli nájemníci pryč. A bohužel mi to taky neřekli....
Pokud nechceš, aby si to strhl z kauce, jednoduše vyměň lino v celé místnosti. Ve stavu, který popisuješ, byt k pronájmu nechat nemůže, takže pokud byt nepředáš v původním stavu, tedy s celistvou podlahou, samozřejmě si to z kauce strhne, od toho ta kauce je. To, kolik bytů mu patří, je irelevantní.
Pokud nechceš, aby si to strhl z kauce, jednoduše vyměň lino v celé místnosti. Ve stavu, který popisuješ, byt k pronájmu nechat nemůže, takže pokud byt nepředáš v původním stavu, tedy s celistvou podlahou, samozřejmě si to z kauce strhne, od toho ta kauce je. To, kolik bytů mu patří, je irelevantní.
@rebe naprosto chápu
@rebe naprosto chápu
@michajla1 Jako pronajímatelé bychom to z kauce strhli. Byt jsme celý zrekonstruovali a s běžným opotřebením počítáme, ale tohle už je nad rámec běžného opotřebení a s nájemci jsme domluvení, že jakékoliv škody nám nahlásí, aby se to dalo řešit okamžitě přes pojišťovnu. Je to sice náš majetek, ale jejich domov, taky chtějí bydlet v hezkém prostředí, takže je to v zájmu nás obou. Zároveň jakékoliv stavební úpravy jen po domluvě, takže i kvůli výměně lina by nás měl nájemce kontaktovat, a ne že tam přijdeme a lino bude jiné. Osobně jsme i v pozici nájemce a prostě se stane, že se něco poškodí, zabránit se tomu úplně nedá, ale vše se vykomunikuje. Já si nedovedu představit mít kus lina z jiného materiálu nebo v jiné barvě v místnosti 😲.
Mně přijde hloupé, že jste to nenahlásila pronajímateli a nedomluvila jste se na řešení. Nám se stalo několik závad (baterie v koupelně, pant u balkonových dveří, zástrčka). Ve smlouvě máme, že drobné opravy do určité částky hradíme my, nad tu částku majitel. I když to byly takhle drobné opravy, tak jsem jim to volala, aby o tom věděli.
Přijde mi logické, že si výměnu lina majitel strhne.
No záleží na pronajímateli a na tom, v jakém stavu jste to přebírali vy. My třeba přebírali byt a ve smlouvě jsme měli dané, že byt bude předán v původním stavu, nebo nebude vrácena kauce a bude použita na úpravy našich škod, na konci smlouvy byly vytiskle fotky bytu. Když jsme byt přebírali, byl kus plovoucí podlahy asi 1x0.5m zvlněný, od předchozích majitelů, kdy jim vytekla voda z pračky až na tu plovoucí podlahu,majitel o tom věděl a 8 na těch fotkách to bylo vidět. Samozřejmě je to plovoucí podlaha a jak se vytíralo, zvlnilo se to ještě víc, ale náš pronajímatel nic z kauce neztrhl, neboť to je běžné opotřebení, tím že už ta podlaha byla poškozena a počítal s tím, že se zvlni ještě víc, když se vytírá. Naše chyba to nebyla
@michajla1 Já moc nechápu, že bydlíte v podnájmu a nemáte pojištění "na blbost". Vztahuje se právě na podobné případy, kdy způsobíte škodu někomu jinému včetně škod od domácích zvířat. Já byt pronajímala 2 roky a pak jsem ho radši prodala. Nájemci se k tomu chovají jako po mě potopa a ještě jsou ublížení, když jim škody někdo strhne z kauce.
@michajla1 Jejda, a to jste udělali řežbu a výměnu jako “bez dovolení” v nájemním bytě? To by můj muž asi řval a kauci by si samozřejmě nechal, protože mít 1x1m jiné lino, to fakt ne … takže celková výměna. Ale pronajímá krásné byty (i lidem se zvířaty), my nevíme, v čem žijete Vy. A už vůbec ne takovým lidem pronajímat ještě jiný byt. Existují i slušní lidé, kteří komunikují narovinu - vím, že štěňata věci ničí, ale nelze v takovém případě postupovat tak, že si jen tak uříznu 2m lina a dám tam jiný … Na tyhle případy ta kauce je. O nájmy (aspoň ty naše) je taková rvačka, že není potřeba tam mít demoliční četu. Docela mě překvapuje Váš laxní přístup a nerozumím, že se snad divíte tomu, že by si majitel bytu nechal (kdyby i část) kauci.