Výměna nemovitostí. Jak byste postupovali vy?

15. led 2024

Zdravím všechny 🙂

Potřebovala bych nestranny pohled na věc.

Máme vlastní byt kde stačí doplatit 427.000kc
Je po rekonstrukci, odhad byl 3.5mil je v hezké lokalitě ve městě.

Mamka s manželem mají dům je po částečné rekonstrukci (opravdu docela dost práce když počítám i podkroví) je to na vesnici kde fakt nic není.
Odhad byl 5.8mil ale taky ještě nebyl teď aktuální odhad.A chybí tam doplatit 280.000kc

Otcin přišel s tím že se chce rozvést,a ví že jsme chtěli dům. Tak přišel s nabídkou že by jsme na něj prepsali byt a on na nás jen půlku domu a že by jsme doplatili na baráku těch 280tis a ještě naší hypotéku těch 427tis a ještě si vzali hypotéku na rekonstrukci .

Mamka pořád bude vlastník tě půlky a kdyby nedej bože se něco stalo připadla by nám i ta půlka.

Otcin se domluv s manželem že si každý doplatí svoji hypotéku, tak jsme objednaný k pravnikovi jen aby vyhotovil darovací smlouvy a teď z něj vypadlo že už hypotéku platit nechce (psalo se to tenkrát jen na mamku) a že si vše máme zaplatit sami .

Mamka samotná na to nemá dostává pár šupů na brigádě (je před důchodem) fyzicky už normální práci nezvládla je nemocná hodně. A my s výplatou a rodicakem to nedáme 3hypoteky najednou.
V bance by nám to schválili už jsme tam byli ale teď ještě s další splátkou, to by jsme to už asi nedali ( a asi uz ani neschvalili tu pujcku na rekonstrukci co jsme chteli ) . A s mimcem tam vážně bez předělání toho nejnutnější bydlet takhle nejde.

Jak by jste postupovalo nebo řešily vy situaci ? Nebo se vám to zdá takhle fér?

Předem děkuji za odpověď 🙂

cuuza
15. led 2024

On bude mít zrekonstruovaný být bez dluhů a vy půlku domu s dluhy a rekonstrukcí před sebou. Zní to fér?

glitterglue
15. led 2024

Byla bych rada za temer splaceny byt na peknem miste a poslala otcima ve vsi slusnosti k sipku. Fer to neni ani nahodou.

autor
15. led 2024

@glitterglue tak jsem ráda že to vidíte stejně, jenže co mamka to je to nejhorší. Řekli jsme ji že ji pomůžeme s rozvodem jak to půjde. Ale je z toho špatná 😢

autor
15. led 2024

@cuuza mate pravdu ,jsem ráda že to vidíme stejně, otcin nás přesvědčuje že je to tak v pořádku a že budeme zbytečně utrácet za odhadce a jiné věci 😢 a hlavně ta mamka byl to její sen ten baracek a teď takovéhle hnusy 🤦🏼‍♀️

janule0123
15. led 2024

Za me na tom vydela on…

autor
15. led 2024

@janule0123 děkuji moc za odpověď 🩷

janule0123
15. led 2024

Jinak jestli dám par tisíc za odhadce, nebo mu doplatim půl milionu do hotovyho bytu aby byl bez závazku … risknu těch par tisíc za odhadce …

evaviki
15. led 2024

pokud je hypoteka pouze na maminku, jak maji dum? V SJM? Nebo kazdy vlastni polovinu?

autor
15. led 2024

@janule0123 my jsme chtěli odhadce ,a že by bylo nejlepší kdyby se tedy rozdělil majetek soudně a my ho vyplatili a stále nás od toho odrazuje že jsme snad rodina a že takové věci nejsou potřeba....že jsem jeho dcera přece a že na to máme protože jsme mladý

Ale jinak ano ráno chci volat odhadce.Hlavne to nějak vyřešit, ještě za nim pojede manžel protože ani mamku v tom takhle nelze nechat a že si ještě odveze vybavení nové co koupil 🤦🏼‍♀️ jen ať si to nechá ale ta nemovitost se musí vyřešit 🫠

autor
15. led 2024

@evaviki jsou tam napsaný oba dva ,hypoteka se brala když už byli manzele ale v papírech je jen ona . A teď mi pláče že to nedá vše proplatit sama z brigády 🤦🏼‍♀️ mě jebne to jsem si myslela že jsme normální rodina 😅😢

kolunka
15. led 2024

Rodina nerodina.....černé na bílém bych to chtěla mít.

autor
15. led 2024

@kolunka s tím problém nemá, když zaplatíme právníka ať prý udělá ty darovací smlouvy ale že to musíme doplatit i za ně tu hypotéku právě.

Já nad tím přemýšlím už pár dní, jsem doma sama bez manžela a mě to šrotuje šíleně v hlavě co teda dělat.

evaviki
15. led 2024

To mi neco nesedi. Pokud se opravdu jedna o hypo a byli manzele, mela byt hypo na oba. Nevidim smlouvu a list vlastnoctvi, takze nedokazu rict, co v tom je.
Kazdopadne bud prodat dum, zaplatit dluh a rozdelit dvema. Nebo prodat vas byt, vyplatit mu cenu za pulku domu, kdy z toho ale odectes pulku uveru. A co zbyde, pouzit na rekonstrukci. Nebo ho vyplatit z pulky domu (opet ale po odecteni poloviny dluhu) Takze ne, nepristupovat na jeho reseni, zajdete k pravnikovi, at vam tohle vyresi, protoze on si je moc dobre vedomej, ze by na tomhle ziskal. Rekla bych mu, ze financne jeho reseni nezvladnete a tecka. Trvat na tom, aby to bylo ofiko (vas pravnik, soud)

autor
15. led 2024

@evaviki tohle jsme vše říkali co říkáte vy ,a on si jede svoje že jsme rodina a já jeho dcera a že přece tohle vše není potřeba.
Děkuji vám za odpovědi že aspoň to tak nevidíme sami 🩷

evaviki
15. led 2024

to je hezke, ze jste rodina, ale nemuzes na to doplatit a dostat se do situace, kdy nebudes moct splacet a prijdes o vsechno. A to bych mu rekla, ze pokud je otec, tak to prece pochopi a neohrozi dceru.

merope
16. led 2024

Mě jen tak napadá, že pokud byla hypotéka jenom na mámu a nebyla v SJM a platila ji máma, tak pak by ale i ten dům minimálně v té části placené hypotékou měl být mámy. Ale to by se mu asi nelíbilo.

Jinak co já tam vidím - vy máte byt v ceně 3,5 milionu.
On vám nabízí polovinu domu v ceně 5,8 milionu/2 = 2,9 milionu.
Takže jako jo, pokud si vezme ten byt i se zbývající hypotékou, dostane něco v ceně cca 3 miliony (a bude tam sám) a vám za to může dát polovinu domu se splacenou hypotékou (tzn. cca 2,9 milionu). Jako jo, budete na tom trošku tratit, ale je to nějakých 150 tisíc, tak to už by se asi dalo, že tím pomůžete i mamce.

A mimochodem - kdyby to protáhli přes soud, tak prostě mají dům v ceně 5,8 milionu a na tom je hypotéka, pokud byla brána za dobu trvání manželství, tak ji soud narve do SJM stejně jako tam běžně cpou i půjčky, i pokud je vzal jen jeden. Takže to je majetek cca 5,52 tisíc. Čili 2,76 milionu každému. Kdyby ho máma vyplatila a dala mu 2,76 milionu, tak by si dům mohla nechat. Kdybyste měli 2,76 milionu, tak ho můžete vyplatit vy a mít dům (s hypotékou 280tis). Kdybyste prodali někomu cizímu dům, tak získáte 3,08 milionu (a 130tisíc tam bude daň z převodu nemovitosti - typicky platí kupující). Nevím, jak by to bylo s daněmi z převodu domu (v nějakých rodinných vazbách se neplatí, kdyby to šlo ven, zaplatíte daň z převodu), kdybyste prodávali, zaplatíte možná realitce. Takže něco na tom budete tratit. Ale beru to, že kdybyste prodali i zaplatili daň, tak pořád z domu máte tedy 2,950 tisíc, můžete vyplatit 2,760 polovinu domu = zbyde 190tisíc, tím můžete ještě ponížit hypotéku na 90 tisíc. Takže nebudete mít byt, budete mít polovinu domu a hypotéku 90 tisíc. A nedali jste do toho zatím ani korunu a ještě jste platili daň z převodu bytu (někomu cizímu - jako že o to se ponížila cena bytu).

To že by na vás zůstaly úvěry ve výši 700.000 určitě není fér, když varianta "byt prodám, otčíma vyplatím" je, že vám zbyde 90.000. Ano, kvůli mamce se dají dělat ústupky, ale určitě ne ve smyslu "zaplatíme 600.000 navíc".

autor
16. led 2024

@merope ty jo....Moc děkuji za takové vysvětlení jste skvělá a moc vám děkuji za váš čas 🩵 já to ukážu manželovi děkuji🙂

autor
16. led 2024

@evaviki to máte naprostou pravdu ,děkuji🙂

linusha
16. led 2024

Ani náhodou do toho nejít. Otcin je vykuk, varianta kterou navrhuje by byla výhodná jen pro něj, pro vás a maminku rozhodně ne. A mimochodem pokud nemá smluvně ošetřeno pořízení vybavení které bylo pořízeno za manželství že jej kupoval on nemá ani na ně právo.

autor
16. led 2024

@linusha on se hlavně snaží vystrasit mámu že prý už neexistuje že půjde při rozvodu na půl že prý je tohle zrušené a musí se "domluvit" před rozvodem .Máma mu věří, neumí hledat na internetu a já ji říkám že ne že vše půjde napůl a ta brečí že o to přijde. (Je to pro ni šok nečekala rozvod ,takže než to vstřebá tak je teď trošku nepoužitelná) a ten toho využívá 🥴 moc děkuji za odpověď🙂

linusha
16. led 2024

Omlouvám se ale otcin mi přijde jako manipulátor a zbabělec (maminka má zdravotní potíže a tak zdrha) a směřuje si maminku kam potřebuje. Pokud se domluví před rozvodem na rozdělení majetku písemně a doporučuji s ověřenými podpisy a svědky ať je to černé na bílém a on nemůže tvrdit že tak se nedomluvili, tak je rozvod trochu jednodušší. Ale když se nedomluví tak se to dělí na půl. Pokud jsou oba zapsání na LV na katastru.
Upřímně vůbec bych nebrala v potaz jsi moje ,,dcera,, nějak se domluvíme. Jakmile jde o majetky šla bych úřední a legální cestou rodina, nerodina. Za těch pár stovek/tisíc za právníka, odhad, razítka to stojí ať si pak nervete vlasy. Vychází to z osobní zkušenosti.

autor
16. led 2024

@linusha Já tomu věřím,my to říkáme taky . Dneska budu volat odhadci, tak snad čas bude mít brzy .
Já vám opravdu všem děkuji za odpovědi.
My jsme pořád tak nějak vahali ikdyz jsme říkali to samé co vy ,tak člověk byl na vazkach kvůli tomu že je to přeci dům rodičů ty jo a pak tohle 🫠 děkuji moc všem ještě jednou 🫂🩷

candat
16. led 2024

Otčím je dobrý citový vyděrač vůči vám (jsme rodina -cha,cha). Ono by mu chtělo dát ty čísla na papír, ať to vidí černé na bílém. Je to dobrý vychcánek, vám tvrdit, že tak je to ok. A ještě okrást, jak tvrdí, dceru.

autor
16. led 2024

@candat děkuji moc ,že to takhle nevidíme jen my.
Akorát jsem nás objednala na odhad domu čekám až se nám ozvou domu i bytu .

janule0123
16. led 2024

Když to tak posloucham … ozvala bych se i právníkovi ohledně rozvodu .. konkrétní situace a možnostech … protože ten z toho chce vytriskst co nejvíc .. ano můžou se dohodnout sami .. ušetří za odhadce, právníka, soud bude rychlejší - ale otázka kdo na tom vyděla.. zatím to vypadá, ze on… a mamince určitě pomůže si poslechnout právníka jak to je a co je za možnosti … než právníka amatéra co bude mluvit ve svůj prospěch … no když argumentuje rodinou… měl by podpořit dceru a doplatit obě hypotéky 🤩přece jen na rodičovské, mlada rodina, rekonstrukce před vama … 😎

autor
16. led 2024

@janule0123 no to máte pravdu, a on jako podnikatel je na tom finančně lépe:D
Moc děkuji, máte pravdu 🙂

hezz17
16. led 2024

Ten odhad domu mate aktualni? Nebo si jen tak myslis, ze by to mohlo odpovidat? Pises pred rekonstrukci, ves kde nic neni… My nechavali kvuli dedictvi delat odhad domu a prejvapila me docela nizka cena. Dum 5kk, 200m, zahrada 600m. A odhad ani ne polovicni.

ilone
16. led 2024

Tohle bych řešila s právníkem, nejdřív udělat odhad všech nemovitosti a potom to předložit právnikovi. Sama bych se do toho nepoustela.
Nehledě na to, že se může stát, že pokud má otec výrazně vyšší příjmy než matka, může mít k ní vyživovací povinnost. Opravdu bych se obrátila na právníka, abyste pak "nezaplakali". Ano, když na soud přijdou s dohodou, soud nic zkoumat nebude a dohodu "posveti". Ale v tomto případě bych to nedělala.

autor
16. led 2024

@hezz17 psala jsem že ani u jednoho aktuální odhad není. Ráno jsem posílala odhadci ten formulář.
Tam je užitná plocha 187m2 ,zahrada nějakých 600 to bych kecala, je tam udělaná kuchyň a koupelna a okna ,zateplené pouze že zahrady a to je vše a tedy tepelné čerpadlo a čistička vody .
Dole je obytné pouze 2+1

A kdy jste nechávali dělat odhad ?

autor
16. led 2024

@ilone jsme objednaný k pravnikovi na čtvrtek, ale nechci se dohadovat před právníkem byli jsme na něčem domluveni a akorát to teď mění .
Vůbec netuším, a pravnik nám pořadí co dělat?
My a takovým nemáme vůbec žádné zkušenosti.