Batole a 2 puberťáci. Jak to děláte vy?

blumchenkin
2. led 2024

Nemáte někdo podobné staré děti?
Nečekala jsem že to bude tak psychicky náročné.
Máme 12ti letou,14ti letou a teď 15mes kluka.
Abych řekla pravdu,tak mě poslední dobou vše rozčiluje.
To,že holky nesnidaj (prostě tu jednu ne a ne donutit),to že jsou denně na mobilu nebo hrajou Playstation. To mohu ovlivnit,ale hrozně mě vysiluje jim pořád něco zakazovat...přijdou že školy,zavřou se do pokoje a já jsem vlastně sama s malým.
Nejhorší jsou víkendy,kdy se snažíme zkombinovat společný čas....procházky ok, jump aréna (ok,když je tam dětský koutek), bruslení,když se s manželem střídání u malého. Furt musíme starší někam tahat,abychom něco společně dělaly,nebo aby ony něco dělaly. Dřív tahaly ony nás,bylo to fajn,lehké a spontánní....buď jsme něco naplánovat kvalitní my a nebo holky někam chtěly,tak jsme šli. Ale teď jsou v období že jsou už rodiče trapný, a je baví jen telefon. Kde najít sílu jim ho brát nebo furt něco vymyslet a přitom se starat o malého kriklouna, kterymu asi rostou zuby,protože furt jen řve a řve. Ale už od narození je to docela krikloun. Nemám sílu na nic...

andelka
2. led 2024

Eee. .nechat je na pokoji? Proč děláš něco, co tě tak vysiluje. Jsou ve věku,kdy už prostě tolik o společné aktivity zájem nemají. Natož s miminem.
Mám to podobně, starší kluci budou mít na jaře 12 a 14 a nejmladší za chvilku 5 let. Něco podnikáme společně, něco jen se staršími, něco jen s malým. Chodí do školy, učí se dobře, svoje záliby mají ( no a ohledně úklidu apod je buzeruju pořád holt), s prckem si občas hrají ( hlídat nemohou ani omylem), mají se rádi,ale taky je prudi a otravuje, jsou každý jinde, logicky. Taky je fajn být občas sami s partnerem. My jsme se dočkali, když od 4 let mohl chodit do dětského koutku/ herny a my tak můžeme být 2h sami a vydechnout. Pár hodin nebo večer ho hlídá pouze jedna osoba, takže to je tak jednou dvakrát za měsíc. Ale i to je potřeba. Batole a pubertaci jsou mazec. My k tomu máme ještě dnes 18 letou slečnu ( externě, od 17 je to spíš dítě na telefonu, do 15-16 jezdila pravidelně na víkendy)

zuzkasim
2. led 2024

Máte mezi dětma nešikovný rozdíl. Prcek je moc nebere, naopak, dost výrazně je omezuje. S holkama byste toho mohli podnikat spoustu, ale máte batole... Při tom holky vás taky potřebují, i když to tak nevypadá. Co si zkusit víkendy rozdělit? Jeden den věnovat víc jim, druhý je nechat "žít" a věnovat se víc prckovi. Nevím, jestli máte pro malého i nějaké hlídání, pokud ano, využila bych toho. Telefon je spíš jen taková náhražka, jako jo, sociální sítě jedou, ale není to ten opravdový svět. Určitě je fajn jim ho lehce omezit. A dát jim jejich povinnosti, které ulehčí tobě, je naučí zodpovědnosti, dají jim možná i pocit důležitosti, pokud za jejich plnění budou náležitě oceněny. Nevím, jestli máte pro holky nějaké omezení na telefon, my dávat určitě budeme, až bude mít dcera přístup na wi-fi (zatím je jí 10,5 a přístup nemá). Předpokládám, že holky mají i svoje zájmy, nějaké koníčky, je potřeba se o ně zajímat, ten čas si jako rodiče i víc rozdělit, na plavání s nimi jde tatínek, na nákupy maminka, druhý je pak s prckem. Odvést je do kina, po dobu kina se věnovat malému a na zákusek pak jít všichni společně, aspoň na chvilku...

marselina
2. led 2024

@blumchenkin synove 18,15 a 23mesicu. jsem uprimne rada za takovy vekovy rozdil, starsi maji svoje zajmy, kamarady, vecne nejsou doma.

prejeta_zaba
2. led 2024

Měla jsem takhle rozdíl se sourozencem a úplně živě si pamatuji, jak moc jsem potřebovala to fungování rodiny, ale vše se točilo jen kolem toho batolete...že bysme někam jeli, si pamatuji jednou. Vím, že je to narocne, ale fakt si nenech utéct vztah s dcerami. Je samozřejmě důležité, aby i pomáhaly, aby jen neležely u telefonů, ale fakt moc potřebují ty společné chvíle, uzpůsobené pro ně, ne jen pro batole. A nemusí to být žádný krkolomný program - zajet společně nakoupit, stavit se na jídlo nebo někdy zas podle malého, jít společně na hřiště, na brusle třeba...Proč se vlastně pořád dohadujete? Máš pocit, že dělají málo nebo tě něčím štvou? Není lepší být parťačka než trapná matka? Vzpomeň si na svoji pubertu, jak ti bylo.

martinka_33
2. led 2024

Já jsem od 14ti trávila doma nejméne možného casu co jsem mohla 🤣 Myslim ze je to normalni fáze vývoje 😀

sorboni30
2. led 2024

@blumchenkin řeknu ti, že máš daleko lepší věkový rozdíl než já. Mám 9 lety kluky dvojčata a holčičku 2 letou. Kluci se rvou, řvou a ona začíná kopírovat.. když je pošlu do pokoje ať se chvilku sami zahrají, se tam začnou mlátit a nakonec dojdou užalovaní.. Tvoje holky mají svoje zájmy. Vzpomeň si na sebe ve 14-15 letech. Mají svůj svět.. Malý prcek je zajímat nebude stále, spíš řeší s kamarádkama co ve škole, kluci..pak hry.. taky jsem hrávala hry na starém PC. Byl to útěk od reality, učení, odpočinek.. Já bych je nechala co samy chtějí dělat a vždy jen navrhla zda se chtějí přidat. Občas si s nima sama popovídat, že jsi tu pro ně kdyby cokoli potřebovaly, hlavně nic nezakazovat, neprikazovat.. spíše podávat formou, že bys ráda aby ti pomohly a trávili jste spolu čas, protože se máte rádi.. ne že musíte.. V tomto jejich období je spíše lepší a účinnější psychologická komunikace než taková ta výchovná "musíš, řekla jsem". Na mě platilo když se mnou maminka mluvila ještě než nastala puberta a říkávala mi. "No až ti začne puberta, to budu nejhorší na světě, taky jsem si myslela když babička cokoli řekla, že je nejhorší na světě a budeš si myslet i ty jak jsem blbá.." A když jsem došla do té fáze, že mě mamka štvala tak jsem si na to.vzpomela jak mi o tom říkala a tak nějak jsem se uklidnila uvnitř a říkala si..nojo měla pravdu, ale já ji dokážu, že to dělat nebudu 🤭🤣 Komunikace dělá hodně..

kosi_cek
3. led 2024

To je jasné, nevyčerpávat se, starší nechat být a věnovat se mladšímu a sobě, všem se uleví. Samozřejmě, starším dál nabízet, sice většinou odmítnou, ale ne vždy, občas se někdo z nich přidá, ale pokud s někým budou chtít trávit čas, tak to bude spíš s vrstevníky, rozhodně ne s rodiči a s batoletem, i když ne, že by se třeba někdy alespoň jeden starší nepřidal, je možné nabízet trávení času i se samotným rodičem, i když ani to nemusí mít úspěch, záleží na společných zájmech.

konidana
3. led 2024

@martinka_33 dcera taky. Od tech 14 let vymazne rano do skoly a prijde domu vecer kolem 21.h nez ja jdu spat. Od 15 uz nekdy doma obcas ani nespi. Ale na druhou stranu, kdyz uz je doma tak s nama komunikuje o neco vic a i rada. Jinak byla doba, kdy jsem od ni za tyden slysela treba jen tak 3x hmmm 😅

@blumchenkin urcite to chce deti delit a delat program na miru. Po tom 12.roce to je nutnost i u podobne starych deti, ktete maji jine zajmy nebo to jsou holka a kluk (mam holku a kluka o 2 roky) .

martinka_33
3. led 2024

@konidana to tak je, pubertaci chteji mit vlastni zivot, maji sve kamarady, svuj svet, kdyz si vzpomenu na sebe, a predstavim si ze nejstarsi je moje verna kopie, mam se na co tesit 😂

krisstina93
3. led 2024

Starší děti bych nechala vlastní zábavě. To fakt 14 letou baví porad někam chodit s rodici? V tomhle věku sme behaly venku s kamarádkami a nějaké arény a rodinné výlety nás netankovaly. Smířit se s tím, ze mas děti velké a zamer se na to nejmladší. Holt mas třetí dítě zas jedináčka no.

blumchenkin
autor
4. led 2024

@krisstina93 to asi jo,jen je nechci zanedbavat kvůli prckovi,což mi kupodivu ta nejstarší vycita,ta 12ti léta ani ne...a zase ta nejstarší má kámošem dost,takže si chodí kam chce,ale zase ta 12ti léta jich moc nemá a tak trčí doma na telefonu,proto to řeším....

krisstina93
4. led 2024

@blumchenkin tak holt přizpůsobit program starším no, mám teda menší věkový rozdíl ale nejmladší a nejradši mezi sebou mají 7 let a program prizpusobujeme starším a batole se přidá, nebo ho neseme/ vezmeme v kočárku, stejně z těch výletu moc nemá. Přijde mi smysluplnějšího dělat něco, co chteji dělat velké děti, třeba nějaký vyslap, než tahat pubertaky do hernicek.

izz76
4. led 2024

@blumchenkin Tak se občas rozdělte, manžel muže zůstat doma s miminem a ty můžeš vyrazit s holkama. Já mám mezi dcerami 16let, ta straší už měla svůj život, zájmy,kamarádky,kluky,ale i tak jsem se snažila delat si čas jen pro nás dvě.

sorboni30
5. led 2024

@krisstina93 přesně.. přizpůsobuju program starším (9) synům a s dcerou (2) se přidávám..

andelka
6. led 2024

Já třeba jezdím se staršími na celodenní výlety, letos na několikadenní, dřív aspoň do kina. Do akvaparku, na kuželky, bowling nebo minigolf jsme chodili všichni. Jindy zas jdeme bez starších jen s malým někam.

berynka
6. led 2024

@blumchenkin ty telefony a PC mne taky štvou.Na druhou stranu kdyz si i čtou,dělají věci do skoly a aspoň nekdy chodi ven,tak moc neremcam,ze jsou na netu 😉.
Ale spolecny program nechavam na nich.Sama jsem od druhého stupně prespavala u kamarádek a cas trávila podle sebe. Holky se i domlouvaji s babičkou,vezme je na nákupy,na výstavu.Jezdíme i do divadla.A manžel zas tráví dost času s našim petiletym synem.Bere ho i do fitka 😅 a dělají “chlapske veci” 😁.