icon

Jak uspořádat společné narozeniny pro dva sourozence?

4. zář 2025

Ahoj maminky,
Mám dvě malé děti, které mají narozeniny v jeden měsíc. Rozdíl mezi nimi je 20 dní. Minulý rok jsme slavily narozeniny dvoje, s tím že to byl slušný chaos (vše připravit, udělat dva dorty.... Naplánovat to tak aby se to všem hodilo). Řekla jsem si, že jim letos udělám narozeniny společně. Jenže.... Říkám si jak to může fungovat? O všechno se hádají, perou ..😂 prostě blázinec. Zajímalo by mě jak to děláte vy? Myslím ty co dělají společné narozeniny.... Je lepší mít jeden velký dort s oběma svíčkami nebo mám raději udělat třeba dva male dorty aby se pečlivě neporvali? Další věc je, kdy to slavíte? Moje máma je šíleně pověrčivá a stále slyším že to nemám slavit dřív. Myslela jsem, že bych to udělala nějak mezi nimi... Tak aby to starší dítko nemuselo pak tak dlouho čekat 😶.... Děkuji za zkušenosti

Strana
z2
kakba
4. zář 2025

Nikdy jsem nepochopila, proc deti slavi narozeniny dohromady. Chapu, jedny starosti, ale treba moje holky chcou mit ten den proste pro sebe. Kazdy svuj dort, proste to svoje. Je to jeste umocneno tim, ze u nas v rodine se slavi pouze deti a nic vic. I kdyz je to pro me fakt velkej vopruz tak se hecnu a jedu 2x. Nejsem poverciva, ale narozeniny nikdy neslavime driv.

pipi_puncocha
4. zář 2025

Děláme to taky tak. Dva menší dorty (i s tím, že každý má jiné chutě - takže třeba jeden ovocný, jeden čokoládový), ale určitě dva, ať si každý může vybrat a sfouknout svůj. A časově to máme vždy nějaký víkend cca mezi - pověrčiví nejsme. Naopak zase odpadne to, že druhý sourozenec žárlí, že on nic nedostal, že se to točí kolem jednoho…

dashyyy
4. zář 2025

Moje děti mají narozky přesně 14dnů od sebe, děláme rodinnou velkou oslavu, slaví s nima ještě babička, děláváme celé roky dva menší dorty, aby měl každý svůj. Letos jsem poprvé dělala oslavu holčičí k 10. narozkám dcery, přála si oslavu s kámoškama jako dárek. Ještě dodám, že jsou oba narozeni v období, kdy je nejvíc práce na poli (půl rodiny hospodaří), takže i časově je nereálné udělat dvě rodinné oslavy.. ani jeden s tím nemá problém, v září máme dokonce 4 oslavence, taky slavíme všichni společně .. naopak musím říct, že každoroční fotky ze společného sfoukávání dortů jsou super, už jsou to skoro puberťáci, takže to je taková ta chvilka, kdy je donutím ke společné fotce 😀

miryp
4. zář 2025

Děti slaví narozeniny 15 dní po sobě a dělám oslavy 3. V den narozenin má každé dítě svou oslavu s námi rodiči a sourozencem, s vlastním dortem, výzdobou a dárky. Prostě chci, aby ten den byl o daném dítěti a jen pro nás. Třetí oslavu pro kamarády dělám až po těchto oslavách a opět mají každý svůj dort a výzdobu. S širší rodinou oslavy takto neřešíme, tam máme úmluvu ohledně oslav jinou.

bunicka
4. zář 2025

Děti u sebe narozené nemám, ale já mám narozky o 14 dní dřív jak dcera a od určitého jejího věku je slavíme společně s tím, že pozveme tchánovce blíže k jejím narozeninám. Pro mě tím odpadá zbytečný dvojitý stres 😝
A dort máme jen jeden velký. Dětem bych asi dělala dva menší a slavila dohromady, a nebo kdyby jim nevadilo (což mým dětem určitě ne), půlku dortu velkého klučičí a druhou holčičí. Syn je narozen 14 dní před Vánoci, takže tam je to vždy pro mě hektické období a rok od roku si to míň a míň užívám. Jde především o pohodu všech, takže já se s dětmi na všem domlouvám 🙂

levandule_k
4. zář 2025

Švagrová má děti v jednom měsíci. Oslavu s rodinou pro ně dělá společně. Jsou dva dorty. Já bych také volila dva dorty, ať má každý svůj, aby měl pocit důležitosti a jedinečnosti, že slavíme jeho. Kdyby se to nesnědlo, raději dám kousek dortu do mrazáku, nebo rozdám. Taková výslužka ke kafi pro babi na druhý den.

V naší rodině se na pověrčivost ohledně slavení narozenin před narozeninami nehraje. Každý člen už určitě slavil svoje narozeniny dříve než je měl. Žijeme kromě dědů všichni, ale u nich to byly jiné věci a určitě né brzké slavení narozenin.

Nebýt MK, tak ani nevím, že tato pověra je. Mámu bych s tou pověrou odkázala někam, a to říkám jako někdo, kdo nemá problém s minulými životy a jinou alternativou.

pavluska82
4. zář 2025
@kakba

Nikdy jsem nepochopila, proc deti slavi narozeniny dohromady. Chapu, jedny starosti, ale treba moje holky chcou mit ten den proste pro sebe. Kazdy svuj dort, proste to svoje. Je to jeste umocneno tim, ze u nas v rodine se slavi pouze deti a nic vic. I kdyz je to pro me fakt velkej vopruz tak se hecnu a jedu 2x. Nejsem poverciva, ale narozeniny nikdy neslavime driv.

@kakba Víš proč? Protože rodina nedojede jeden víkend slavit narozeniny jednoho dítěte a hned týden nebo 14 dní na to narozeniny druhého dítěte. Proto se to i u nás, kde jsou děti měsíc od sebe, spojuje. A asi mám nesobecké děti, ale nikdy v tom problém nebyl.

krisstina93
4. zář 2025

Neslavila bych dohromady, raději dvě skromnější oslavy. Dyt je to den toho jednoho dítěte, proc by se o něj mělo dělit se sourozencem a ještě to dřívější treba 3 týdny čekat ?

kakba
4. zář 2025
@pavluska82

@kakba Víš proč? Protože rodina nedojede jeden víkend slavit narozeniny jednoho dítěte a hned týden nebo 14 dní na to narozeniny druhého dítěte. Proto se to i u nás, kde jsou děti měsíc od sebe, spojuje. A asi mám nesobecké děti, ale nikdy v tom problém nebyl.

@pavluska82 Ok. Mozna pro nekoho důvod, ale u nas to neplati. At si to autorka udela jak ji to vyhovuje.

sarihy
4. zář 2025

Sestřenice s bratrancem mají narozeniny týden od sebe (možná míň) - vždy slavili dohromady...2 dorty...pohoda...Mít děti v rozmezí jednoho měsíce, slavíme to též s rodinou v jednom dni, někde na půl cesty.

kacka1994
4. zář 2025

Nejmladsi ma na zacatku prosince a slavi sama, starsi maji na zacatku ledna (den po sobe) a slavi spolu. Nejradsi bych slavila i nejmladsi zaroven se starsima, ale vsichni by ji poprali o Vanocich a to nechci, takze ma oslavu sama (nebo teda vlastne s bratrancema z kazde strany rodiny ma jednoho narozeneho podobne)
Dorty delame pro kazdeho oslavence 🙂 u nas se to sni a kazdy si muze vybrat, jakou prichut/motiv chce 🙂
My jako uzka rodina jeste slavime primo ten konkretni den, kdy se dite narodilo - takze je to jeho den 🙂 Treba muze vybrat deskovky, ktere hrajem, pohadku, dame si nejaky zakusek 🙂

ai30
4. zář 2025

Moje deti jsou 2 dny od sebe. V narozeninovy den je hlavni oslavenec, delame maly dort/moucnik jen kvuli svickam, v druhe narozky stejne tak. Darky dostavaji v oba dny oba, rozdelime jim je proste na dve casti a v prvni narozky dostanou jednu cast a v druhe druhou. Tak se potesi s darky a ty narozeniny jim trvaji dyl 🙂

patypresdevaty
4. zář 2025
@kakba

@kakba já můžu říct z osobní zkušenosti, že mi nikdy nevadilo slavit narozeniny s někým společně. Máme narozeniny během pár dní já, mamka, brácha - oslavu s rodinou jsme mívali vždy společnou a žádnou újmu jsme z toho nikdo nikdy nepociťovali. Snad i dort jsme měli jen jeden, symbolicky, ale to už si přesně nepamatuju...
Když jsem byla ve věku, kdy jsem to chtěla slavit i s kamarády, tak jsem si je kromě toho mohla někdy pozvat, ale tam už se nedělala žádná velká pohoštění, dort apod. Tam mi šlo spíš o ten čas strávený s kamarády u nás doma

somalicats
4. zář 2025

Mam posledni dve holky od sebe o 11,5 mesice, takze slavi narozeniny spolecne. Delam dva mensi dorty, kazdy jiny dle prani oslavenkyne, kazda ma svoji sadu balonku. Babicky nebydli zrovna blizko a starsi holky stridam.s byvalym, takze i z hlediska logistiky v ramci rodiny je to jednodussi. A zatim to nikomu nevadi.

corry21
4. zář 2025

Mám děti v jednom měsíci, s rodinou slavíme jednou, dvakrát bych to nezvládla psychicky a zvláště před vanocema 😂 takže to jsem jasně řekla že bude byvat dohromady. S kamarádama můžou mít každý svou zvlast, ale s tím nemám moc práce, někde v herně se dá všechno objednat

j.a.n.i
4. zář 2025

Mam deti mesic od sebe a slavime společně, dorty jak kdy, když byli mali, tak dorty dva, pak jeden a ted uz o dort nestoji vůbec.

krisstina93
4. zář 2025
@corry21

Mám děti v jednom měsíci, s rodinou slavíme jednou, dvakrát bych to nezvládla psychicky a zvláště před vanocema 😂 takže to jsem jasně řekla že bude byvat dohromady. S kamarádama můžou mít každý svou zvlast, ale s tím nemám moc práce, někde v herně se dá všechno objednat

@corry21 to my delame spis naopak teda :D nemam problem pitvat rodinu klidne kazdy tyden na mensi oslavu (dort, kafe, dve hodky posedět), ale resit oslavu v herně by se mi víckrát nechtělo, to bych pak udelala radsi všem dětem naraz :D krom teda ceny za pronájem atd se taky musi domlouvat rodice ostatních dětí a to je pro mě peklo 🤣

chumlee71
4. zář 2025

Mám kluky měsíc od sebe a slavíme každé narozeniny zvlášť. Každý chce jiný dort, výzdobu a taky si každý zve i svoje kámoše ze školy .

mabs
4. zář 2025

@anonym_autor za mě dvě oslavy. Každé dítě si zaslouží mít tu svou. Mít prostě svůj den.

mabs
4. zář 2025
@pavluska82

@pavluska82 u nás zase nebyl nikdy problém s rodinou, že by měli členové potíže dojet jeden týden na oslavu jednomu dítěti a ten další druhému.

terisek2222
4. zář 2025

Tak u nas je to podobne, dcera je na zacatku a syn na konci měsíce a od narození dcery to slavíme s rodinnou společně. Pak se ještě narodil synovec dva dny po synovi, takze taky stejný měsíc a první rok slavil zvlášt a letos druhé narozeniny slavil s našimi dětmi a s celou rodinnou. Ale dětem jsme udělali narozeninou oslavu s kamarady v jump aréně každému zvlášť a v jiný den. A budeme to takhle dělat, ono se sejít v jeden měsíc s rodinnou na 3x to je mazec a takhle je to super, do toho neter ma zacatkem dalsiho mesice svatek, takze i ta dostane darecek a je to. S kamarády to mají zvlášť, dřív jsme dělali rodinu a kamarady dohromady, ale jak je syn ve škole a dcera ve školce je to lepší zvlast.

somalicats
4. zář 2025
@mabs

@pavluska82 u nás zase nebyl nikdy problém s rodinou, že by měli členové potíže dojet jeden týden na oslavu jednomu dítěti a ten další druhému.

@mabs Jedné babičce je 78, druhé je 88 let. Ta mladší žije 250 km od nás, ta starší sice "jen" 70, ale je špatně pohyblivá. Takže to, že Tvoji členové rodiny dojedou, je super, ale jiní to tak mít nemusí. A není to o neochotě dojet. Je to už o fyzických možnostech.

lukaaaa
4. zář 2025

Oslava vzdy jedna a doetiky dva(vzdy trochu mensi),at se to sni. Myslim,ze ani rodine by se nechtelo trajdat 2x

pavluska82
4. zář 2025
@mabs

@mabs tak to máte super. My jsme rádi, že tu oslavu o prázdninách uděláme aspoň jednu, že najdeme termín, abysme se všichni sešli. Každá rodina to má holt jinak.

alubif
4. zář 2025

Kalouska děti 14 dní od sebe, dva dorty jedna oslava. Popravdě, můj sen...

j.a.n.i
4. zář 2025
@pavluska82

@mabs tak to máte super. My jsme rádi, že tu oslavu o prázdninách uděláme aspoň jednu, že najdeme termín, abysme se všichni sešli. Každá rodina to má holt jinak.

@pavluska82 Ti nevim, jestli je super, ze cela rodina sedi jak pecky na zadku a nemaji zadne zajmy.

zuzkasim
4. zář 2025

Bratranci byli od sebe 2 dny a vždy mívali oslavu společně, brali to jako samozřejmost a nikdy si nestěžovali🙂 Já a moje 2 děti máme narozeniny v jednom měsíci, třetí dítě za další 3 týdny po mě. Čtvery narozeniny tedy neslavíme dohromady, ale protože je to přes prázdniny a jsme různě pryč my, děti, babičky... tak se někdy stane, že některé narozeniny spojíme. Obvykle jen dvoje, když to jde. Není to pravidlo, děti chápou, že je to kvůli tomu, že je těžké se při cestovním provozu sejít, neberou to jako újmu a další rok se třeba snažím to zas udělat zvlášť, pokud to jde. Jezdí už víc jak 10 let na tábor ve stejném termínu, kdy má právě nejstarší narozeniny, takže jeho slavíme vždy jindy, často o týden dřív, dokud jsme ještě všichni doma, někdy později. Pověry, nepověry, zkrátka to tak je. Myslím, že důležitější je, že si ten den člověk užije a to konkrétní datum nehraje tu zásadní roli. Oslava narozenin je vlastně oslava toho, že tu toho člověka máme, protože ho máme rádi a jsme vděční za to, že se narodil právě do naší rodiny. Když to vezmu do důsledku, tohle můžu slavit v podstatě kdykoliv🙂
Dort opět jak to vyjde, bývají vedra, občas se nám péct nechce, koupíme mražený a není problém koupit dva, sní se to. Občas se babička hecne a upeče medovník na plech, takže je jeden dort pro všechny, protože je velký. Naposled jsme dort nedělali, nakoupili jsme sushi, hezky naskládali na tác se svíčkama a dcera byla velmi spokojená, že takový "dort" ještě neměla a moc jsme si to užili zase jinak.

zebra664
5. zář 2025

Já a bratr jsme byli 14 dnů od sebe a mamka nám dělala každému oslavu zvlášť. Ale k nám na to nejezdily návštěvy (takže oslava byla čistě v úzkém rodinném kruhu, to se dalo připravit dvakrát po sobě), chodila jen babička a ta bydlela nedaleko od nás a byla u nás stejně každou chvíli, takže mohla zajít na oslavu kdykoliv. Moje děti jsou dva dny po sobě a to už fakt nejde 🙂 Navíc k nám jezdí víc příbuzných a jsme rádi, že dáme dohromady jeden termín. Takže já dělám společnou oslavu a vždycky to máme o víkendu, který je nejblíž k datu těch narozek (je nám jedno, jestli to je dřív nebo později, hlavně víkend, aby mohli přijet ostatní, nemuselo se spěchat a ideálně v sobotu, aby se nemuselo druhý den brzy vstávat). Přijedou příbuzní, dorty dělám každému dítěti zvlášť podle jeho přání a s jeho svíčkama. Fotím je jak každého zvlášť, tak dohromady. A kromě rodinné oslavy pak má každý ještě zvlášť oslavu se svými kamarády - tam už se datum ladí podle možností pozvaných kamarádů, program se plánuje podle věku dětí, počasí a tak, prostě se to různí rok od roku.

martinka0209
5. zář 2025

@anonym_autor dcera má narozeniny o 2 týdny dýl než nejstarší dcera,slavíme to společně na narozeniny nejstarší dcery a jeden dort ,ta mladší dcera moc dort nemusí a stačí ji jeden kousek na dortu budou mít zapichy s perníku a každá dostane jeden zapich,jinak když vím ,že se o dárek pohádají ,tak každá dostane stejný dárek ,třeba letos dostanou obě tamagoči ( nevím jak se to píše ,to zvířátko jak se o něj starají) a náhodou žádná hádka se nekoná a lepší než vymýšlet 2 oslavy

martinka0209
5. zář 2025
@pipi_puncocha

Děláme to taky tak. Dva menší dorty (i s tím, že každý má jiné chutě - takže třeba jeden ovocný, jeden čokoládový), ale určitě dva, ať si každý může vybrat a sfouknout svůj. A časově to máme vždy nějaký víkend cca mezi - pověrčiví nejsme. Naopak zase odpadne to, že druhý sourozenec žárlí, že on nic nedostal, že se to točí kolem jednoho…

@pipi_puncocha jo teď jsem slavila narozeniny a ta prostřední byla smutná,že dárky nedostala taky ( má narozeniny 9.10.),narozeniny bude mít společně se sestrou,ať nejsou slzičky , že nic nedostala a oslava bude o 2 týdny dříve

Strana
z2