Jak uspořádat společné narozeniny pro dva sourozence?
Ahoj maminky,
Mám dvě malé děti, které mají narozeniny v jeden měsíc. Rozdíl mezi nimi je 20 dní. Minulý rok jsme slavily narozeniny dvoje, s tím že to byl slušný chaos (vše připravit, udělat dva dorty.... Naplánovat to tak aby se to všem hodilo). Řekla jsem si, že jim letos udělám narozeniny společně. Jenže.... Říkám si jak to může fungovat? O všechno se hádají, perou ..😂 prostě blázinec. Zajímalo by mě jak to děláte vy? Myslím ty co dělají společné narozeniny.... Je lepší mít jeden velký dort s oběma svíčkami nebo mám raději udělat třeba dva male dorty aby se pečlivě neporvali? Další věc je, kdy to slavíte? Moje máma je šíleně pověrčivá a stále slyším že to nemám slavit dřív. Myslela jsem, že bych to udělala nějak mezi nimi... Tak aby to starší dítko nemuselo pak tak dlouho čekat 😶.... Děkuji za zkušenosti
Manželův první syn je 17 dní od našeho společného syna. Dělí je ovšem 12 let. Dříve jsme slavili zvlášť, protože se většinou všichni točili kolem toho ňuňu miminka, nedivím se, že by ho mrzelo přicházet o tu pozornost. Teď budou slavit 7 a 19 a slavíme to už dohromady, stejně někteří příbuzní donesli dárky oběma, že za dva týdny znova jezdit nebudou a ta druhá oslava byla taková "chudší" na hosty i na dárky. Kluci jsou už velcí a už si nezávidí.
Ale dorty budu dělat dva (manžel miluje mecháč, naopak tchán nic zeleného nepozře). Slavit budeme na půl cesty, tedy jeden týden po narozeninách a druhý týden před.
Holky jsou měsíc od sebe a vždy jsme slavili zvlášť. Ale najít dva vhodné termíny takhle blízko od sebe je docela oříšek. Tak jste mi vnukly myšlenku, že bychom to mohly dělat jednou společně 🙂 Zkusím to navrhnout, holky jsou už velký, tak snad by jim to ani nevadilo.
Ked boli děti menší, dělali jsme spolecní oslavu s kamarádmi. Aj ked mají rozdil 2 měsíce. Doma mal každý svou, a potom společně s kamarádmi. Vtedy mneli spolecni partu děti. Ked uz šel do školy, tak od 2.tridy děláme každému zvlášť s kamarádmi.
Mame oslavy spojene,ti co maji blizko datum narozenin,slavi spolu,kazdy ma svuj dort....kazdy sve darky....kdybych slavila s kazdym zvlast,tak slavime cely rok😁
hodně záleží na dětech. Syn si třeba s oslavou svátku raději měsíc počká, aby mohl slavit se ségrou, protože závidí ségrám, že mají společnou oslavu. Takže dokud to tak děti chtěly, měly společnou oslavu s jedním dortem dohromady. Dcera dokonce dvakrát měla společnou oslavu s kamarádem - dort byl způlky jednorožčí, způlky fotbalový. Teď už pomalu začínají chtít oslavy vlastní. Kvůli své psychické pohodě slavíme zvlášť sami doma, zvlášť s jednou i s drouhou dvojicí prarodičů, co pět let velký oslava s kamarády a u dcery ještě narozeninové přespávačky s kamarádkami. Jedna babička se ráda sama postará o dort, na oslavu s kamarádkami klidně koupím medovník, na rodinné oslavě klidně okrojím a dozdobím zbytek dortu z velké oslavy s kamarády a podobně. Podle mě je nejdůležitější, aby to proběhlo pohodově a radostně.
Co jsem nikdy neuznávala, tak je dávání dárků ostatním sourozencům, aby jim to nebylo líto. Je v pořádku, že je jim to líto. Ale rychle se naučili, že dávat dárky a čekat na reakci jim dělá taky radost. Pořád se dojímám, když si společně prohlížejí vyrobená přáníčkqa.
Recept nemám, budete asi muset vyzkoušet, co se tak nejvíc osvědčí, mění se to i věkem dětí. My máme 6 dětí, jedna dvojice je jen 1den (a pár let) od sebe, za ani 2 týdny má narozky další dítko, ani ne za měsíc další, pak máme ještě další 2 děti narozené během jednoho (půl) měsíce..To aby se člověk fakt zbláznil, asi nejvíc se mi osvědčilo udělat mini rodinnou oslavičku (jen my a sourozenci) přímo v den narozenin oslavence, udělat nepečený rychlodortík (k svačince) a předat dáreček, prostě se sejdeme mezi prací, školou a kroužkama a k tomu děláme tak 2 rodinné sešlosti, kdy peču obr dortík, př. víc menších dortů (aby se dostalo na všechny), prostě jak se mi chce, ale je to myšleno tak, že slavíme ty děti pohromadě, to stejně bývá buď pátek odpoledne nebo víkend, takže vybraný nějaký den, který se často netrefí do narozeninového data.
Kdybych měla děti takhle u sebe, tak bych určitě dělala jednu oslavu. S tím, že by samozřejmě byly dva menší dorty, každý svůj. Balónky/výzdoba taky půl na půl. Rozhodně bych nedělala v rámci jednoho měsíce dvě velké rodinné oslavy.
Všichni rodinní příslušníci jsou o víkendech aktivní: trénují fotbal, děti mají kroužky, prarodiče pravidelně plánované návštěvy všude možně, takže najít termín je složité a dělá se to dlouho dopředu.
Tohle je možné u rodin, které o víkendech nedělají nic
Kdybych měla děti takhle u sebe, tak bych určitě dělala jednu oslavu. S tím, že by samozřejmě byly dva menší dorty, každý svůj. Balónky/výzdoba taky půl na půl. Rozhodně bych nedělala v rámci jednoho měsíce dvě velké rodinné oslavy.
Všichni rodinní příslušníci jsou o víkendech aktivní: trénují fotbal, děti mají kroužky, prarodiče pravidelně plánované návštěvy všude možně, takže najít termín je složité a dělá se to dlouho dopředu.
Tohle je možné u rodin, které o víkendech nedělají nic
@me_druhe_ja Tak zrovna narozeniny se dopredu naplanovat daji docela dobre 😉😄 Ale souhlasim, velkou rodinnou oslavu bych delala jen jednu.
Mam tri deti behem mesice a pul. Delame to od zacatku tak, ze v ten jejich den si to oslavime jako rodina (mama, tata, deti) - maji svuj dort, ktery si preji mit, darky od nas. Pak mame oslavu s babickami a dedou. Ted uz vetsinou na zacatku prazdnin (vsichni jsou na jare a neni cas) - sejdeme se my, babicky, deda a muj bracha s pritelkyni. Tam uz dort nedelam, proste nejaky zakusek, obcerstveni, darky davaji jen oni detem. Jinak maji deti treba oslavu s kamarady - tam uz taky dort nedelam. Syn uz nastesti oslavu s kamarady nechce, prostredni uz slavila den jen s nejkou, nejmensi jeste oslavu ma.
Kdysi meli dort, ktery jsem nechala udelat na tretitny, kazdy mel svou cast.
@me_druhe_ja Tak zrovna narozeniny se dopredu naplanovat daji docela dobre 😉😄 Ale souhlasim, velkou rodinnou oslavu bych delala jen jednu.
@ai30 No, dají se planovat dopředu, ale i tak to u aktivních rodin bývá náročné, takže souhlas s tim delat jen jednu.
Já, manžel, syn, moje mamka a sestry manžel máme narozeniny v rozmezí tří týdnů. Slavíme všichni nejednou i našich. Neumím si představit, že slavi každý sám, to bychom nic jiného nedělali a dost pochybuju, že by někdo z členů rodiny měl čas a zájem být každý týden dvakrát na nějaké oslavě 🤦
Mám děti týden od sebe a mají společnou oslavu s rodinou a kamarády. Nevadí jim to. Dceřiny kamarádky jsou i synovo a syn zatim žádné nemá. Mají jeden dort (každý si řekne jaký chce a cukrářka to dá dohromady). Oslava je vždy po 2. narozeninach. Jsou o prázdninách, takže sladit dovolené, tábory a jeste 2 oslavy 🙄 ale narozeninový den je u nás oslavencův den. Dostane dort, dárky, vybírá výlet a tak
@ai30 my to plánujeme vždycky fakt dopředu a stejně je to horor. Je nás vždycky cca 15 lidí a peklo. 😀
@mabs Jedné babičce je 78, druhé je 88 let. Ta mladší žije 250 km od nás, ta starší sice "jen" 70, ale je špatně pohyblivá. Takže to, že Tvoji členové rodiny dojedou, je super, ale jiní to tak mít nemusí. A není to o neochotě dojet. Je to už o fyzických možnostech.
@somalicats Přesně tak. Prarodiče nejsou nejmladší a mají to daleko. Jsem ráda, když dorazí jednou za 2 roky na Vánoce.
Moje děti jsou o 3 týdny, do toho synovec s neteřemi jsou také letní děti, časově nám to vychází slavit co 2 týdny a to nepočítám svátky...Když byli malí, dalo se to. Ale časem je to únavné. S prarodiči slavime,kdyz jsme u nich na návštěvě,protože nejezdí. Se sestrou a jejími dětmi (bydlí kousek) to vždycky nějak termínově vymyslíme tak,aby byly děti spokojené a sešli jsme se obě rodiny. Jsou dovolené,tábory, soustředění...Dětem je jedno,ze mají oslavu společnou. Každý má svůj dort, jsou spokojené. Ani když byly menší, neřešily to. Byly dárečky,dort, rodina spolu a to je hlavní.
Starší syn a jeho táta mají narozeniny v 1 den. Slaví to tedy společně. Hlavně proto, že rodina by se nesešla hned po sobě dvakrát. Dort je dle přání syna. U dětí bych to dělala stejně, ale pokud by se nedohodly na 1 dortu, každý by měl svůj. Co se týče data, slavíme někdy i před narozeninami, podle toho jak se to všem hodí.
Holky mají narozeniny přesně 7 dní od sebe a od jakživa slaví spolu. Vždy vybereme tu sobotu mezi jejich narozeninami. Nejdřív jsem ji dělala dorty dva, teď se domluvily jaký chtějí, tak jsem dělala jen jeden společný. Mě to přijde super, nemyslím si, že by jim to nějak vadilo. Tím myslím oslavu s prarodiči a širší rodinou. Jinak v ten konkrétní den narozenin většinou slaví ve školce nebo ve škole a uděláme doma třeba slavnostnější večeři nebo jdeme někam kam chtějí. Ja cely život slavila narozeniny s tátou, mame je také týden od sebe a nikdy mi to nepřišlo nenormální. Až budou chtít slavit i s kamarády, tak to budeme resit jinak.
Holky jsou narozené den od sebe, slaví společně, jeden dort, vždy v nějakém tématu, letos poprvé má každá už opravdu jiné zájmy, tak asi udělám dva menší. Vždy přijede celá rodina z obou stran cca 15 lidí, dvakrát bychom to nedali, holkám to nevadí. Pak mají i společnou oslavu s kamarádkami, naštěstí se všichni znají ze školy a holky jsou jen o dva roky, tak tam není takový věkový rozptyl, takže to nikomu nevadí, všichni se kamarádí, obě holky jsou spokojené.
U nás v rodině mají synovci narozeniny v jednom mesici a zvlášť měli oslavu jen v 1 roce. Oslava pro rodinu bývá nějakou sobotu která je nejvhodnější pro všechny, pověrčivý nejsou,takže neřeší,že jeden má oslavu dřív. Dort mají jeden, letos měl ten straší ještě svoji oslavu s kamarády. Pokud bych měla děti narozeno blízko sebe,taky bych dělala jen jednu oslavu. U nás v rodině je zvykem slavit společné narozeniny dospělých, málokdo má čas a energii pořád chystat nějaké oslavy..
@corry21 to my delame spis naopak teda :D nemam problem pitvat rodinu klidne kazdy tyden na mensi oslavu (dort, kafe, dve hodky posedět), ale resit oslavu v herně by se mi víckrát nechtělo, to bych pak udelala radsi všem dětem naraz :D krom teda ceny za pronájem atd se taky musi domlouvat rodice ostatních dětí a to je pro mě peklo 🤣
@krisstina93 loni naštěstí chtěli oba v té samé herně, ale letos už budou mít každý zvlášť - holt kluk 5 let a holka 8 už se v preferencích neshodnou 😂 ale tam to aspoň celý udělají za mě no, doma ne😂

Mám děti měsíc od sebe na jaře, a od začátku jedeme jednu společnou rodinnou oslavu. Nejdřív se k nám sjížděli oboje prarodiče, ne zrovna "zpoza rohu", teď jsou tchánovci ve stejné vesnici, tak jezdí už jen naši, ale vždy i s přespáním. Termín oslavy je velmi pohyblivý, nejvíc obvykle závisí na tom, jak má volno můj bratr (jednak milovanej strejda, jednak řidič). Jsme s tím všichni v pohodě, včetně holek. Dort v poslední době dělám vysloveně jeden s jedním tématem, ale v historii už jsme měli model dva samostatné i jeden půlený, každá tam má svoje svíčky, foukají spolu. Každá dostane svoje dárky, občas i nějaký společný. A aby si užily ten svůj jedinečný den, tak pokud mají narozeniny dřív, než je oslava (mladší dost pravidelně, starší občas), dostanou v den narozenin jeden dárek a popřejeme jí v úzkém kruhu.
A když jsem jim dělala oslavu pro kamarády, tak vždy odděleně od rodinné oslavy.