icon

Má třetí dítě s větším věkovým rozdílem smysl? Názory a zkušenosti

cherie24
8. led 2023

Ženy, není to sice aktuální pro nás (a doufám, že ještě dobu ani nebude 😁), ale občas se o tom doma bavíme a jen tak ze zajímavosti, jaký na to máte názor? Má někdo doma 2 děti po sobě a k nim sourozence věkově dál? Jak to vzaly starší děti a dokáží si s ním i hrát?

Ještě jednoho prcka v budoucnu bychom chtěli oba, ale původně jsem myslela, že by bylo do 3 let, aby na sebe všechny děti navazovaly. Holky jsou o 2 roky a 4 měsíce. Je to celkem náročné, někdy bych nejradši volala do blázince, ať si mě odvezou 😄, ale teďka bude mladší slavit rok a je vidět, že si holky začínají rozumět, hrát, komunikovat svojí řečí. Je to hrozně pěkné. Nedají bez sebe ani ránu. ♥️ Jenže já už jsem někdy docela psychiky vyšťavená z toho, že celý můj den se točí jen kolem uklízení, vaření, utírání zadků, převlíkání 150x denně, protože buď jsou děti od jídla nebo poblité (malá přestala ublinkávat až v 10ti měsících, blicí byly obě a to dost 🤦). Chybí mi i to, že můžu být finančně užitečná a koupit třeba něco do domu, zvelebovat bydlení, zahradu nebo si koupit něco jen tak pro sebe, pro partnera, udělat mu radost. Partner na penězích nesedí, to vůbec, ale prostě nejsou to ty soběstačné peníze... Nejradši bych šla do práce, ale zas mi to přijde takové blbé pro toho potenciálního sourozence. Holky budou parťačky a tohle dítko takové mimo. 🤷 Říkám si, že vůbec nevidím rozumné řešení. Buď to odprdne to dítko nebo se zblázním já už jen z té představy, že budu na mateřské ještě minimálně dalších 5 let. 😀 Jaký na to máte názor? ideálně ti, co mají děti po sobě nebo po sobě a pak dál od sebe. 🙂

Strana
z2
andelka
9. led 2023

Já to tak mám. Napřed kluci co jsou od sebe 22 měsíců a potom po skoro 7 letech prcek. Teď mu budou 4 roky a klukům na jaře 11 a 13 let. Řeknu ti,že obojí má prostě plusy i mínusy. Ale já jsem si taky neuměla představit třetí dítě zas brzy. By mi švihlo. Po RD jsem šla na 2 roky do práce. Malý se narodil,když kluci byli v půlce 1 a 2 třídy. Náročné bylo vyzvedávání ze školy, družiny, kroužky..to jsem s miminkem moc nedávala,zvlášť v zimě. Pomáhala babička. Teď je to pohoda. Kluci 5 a 6 třída, jsou úplně samostatní, malý je první rok v MŠ. Někdy je náročné skloubit potřeby, zájmy, občas se dělíme. Někam jdeme jen se staršími,někam jen s malým, někam všichni. Vztah mají hezký. Ale občas jim malý leze na nervy, otravuje,chce pozornost, všude vleze,bere jim věci, ničí..klid doma fakt máme málokdy. Vloni jsme byli společně stanovat. Kluci se režimu prcka přizpůsobí, chápou to. A teď když už po obědě nemusí spát, je to v pohodě. V létě jsme hodně vyletovali. Těch omezení je čím dál míň.

vercaaevzen
9. led 2023

Bude mi 32, bráchovi 30 a nejmladší ségře 12. Jsme skvělý kamarádky, občas si ji beru na víkend a je to super.

treasurka
9. led 2023

@cherie24 Ja mam prvni tri po roce a pul od sebe a nejmladsi 4 roky od predposledni, a je to blby. Prvni tri maji jiny zajmy, chodime po vyletech, divadlech, koupalistich, a ona chudak by potrebovala neco uplne jinyho. Snazim se to nejak vyvazovat, ale neni to ono. Treba se to casem srovna, ale ted to vidim hodne. Ale vztahy maji pekny.

lenulen
9. led 2023

Mam dva kluky 10 a 8,5 let a holcicku, ktera ted oslavi druhe narozeniny. Oba kluci sestricku neskutecne miluji, dovoli ji asi vsechno, kazdy den si s ni hraji a vylozene radi. Mala brasky zboznuje. Je to takove nase slunicko, stmelovac 🙂 kluci se bud navzajem perou nebo si spolu hraji, malou berou jako spojence.

jinajanna
11. led 2023

Já mám první holky o necelé dva roky, třetí o tři. A mám na to dva pohledy: 1. pro mě jednoznačně tři roky rozdíl na pohodu, starší ve školce, doma mimino, prostě žádný honění, synchron poledních spánků atd. Oproti rozdílu 2 roky je to procházka rajskou zahradou. 2. I když si dovedou hrát v jakékoliv dvojici, tak pořád ty první dvě mají k sobě blíž a ta třetí už je prostě navíc. Možná kdyby byla taky o 2 roky, bylo by jim spolu líp a nebo taky ne. Třetí je typický benjamínek, pořád mně za zadkem a všechno si vybrečí 🙂 Byla jsem doma na mateřský a rodičovský 9 let a ne, a i když nejsem zrovna mateřský typ, tak nelituju. Zbláznila jsem se jen trochu 😀

svackova
11. led 2023

@cherie24 mám dvě děti co jsou 3 a půl roku od sebe, nyní už v pubertě a nejmladší má 5 a půl. Když se nejmladší narodil, nejstarší syn v té době 10 let mi hodně pomáhal, dceři to bylo celkem fuk. Ta má svůj svět. No nyní si s nejmladším úplně nerozumí. Chtějí svůj klid a ne si s ním hrát. Občas to je divočina.

veronicka89
11. led 2023

Mam deti 7 let a necele 2roky kluky ( coz hraje podle me velkou roli ) a hrajou si hezky ptz toho 7leteho porad bavi hriste ...pohadky s vlakama ...dinosauri ...bruder auta bagry atd...nebo hazeni s micem...

rotkapchen
11. led 2023

Mám děti 10, 12 a 2 🙂 Je to prima. Ten nejmladší je takový jedináček tedy. Ségra (12) ho má jako svoje miminko, opečovává ho, mazlí. Brácha 10 ho zas tak moc neřeší. Semtam si s ním pohraje. Nijak se to netluče. Je to dobré 🙂

j.kriv
11. led 2023

Holky mají 13, 10 a 1 rok a je to paráda, starší holky nejmladší berou, ona se na ně strašně těší, hrají si s ní nemají problém třeba hodinu se jí věnovat. Blbnou s ní, takže má zas jinou zábavu než třeba se mnou. Já jsem za ten věkový rozdíl ráda, v mezičase jsem byla normálně v práci, jiné starosti než jen doma s dětmi, takže nemám ponorku, mám pořád dost elánu na prcka a zároveň teď víc času na holky 👍

gingermom
11. led 2023

@cherie24 v mém okolí je to celkem běžný model, i tady se ozývají maminky, že to doma tak mají.
Ale pro mě je to těžce uchopitelné a přijde mi výhodné spíš pro rodiče než děti. Z ohledem na děti bych pořídila i tomu mladšímu vrstevníka 😉 Tak to má kamarádka - 2 děti po sobě, cca 10 let pauza a další 2, aby to třetí nebylo ten benjamínek, ale aby měl parťáka, který je na tom věkově a zájmy podobně.
Takže abych odpověděla na otázku, proč ne, ale co takhle 4 děti? 😀

gingermom
11. led 2023

* S ohledem 🙈🙈🙈

nick1234
11. led 2023

@cherie24 muzu také nabídnout pohled pouze ze své zkušenosti jako dítě (mam jen syna 6 let, sourozenec se zatím nedaří 😔). Ale mam o 4 roky starší sestru a o 11 let mladšího brachu. S oběma mam skvělý vztah, ale třeba bracha ze segrou si nejsou tak blízcí jako já s bráchou, je to asi způsobeno tím, ze když se bracha narodil, segra měla 15, byla v pubertě a zajímaly ji samozrejme jiné věci než mladší bracha😂. Ale zato já jsem ho měla jako živou panenku 😍. Byla jsme hrozne rada ze muzu mamce pomáhat a tím pádem máme úplně jiný vztah.

somalicats
11. led 2023

@cherie24 Moje děti jsou 19, 9, 6, 2, 1. Nejstarší je prakticky jedináček, mezi ní a dvojkou je 10,5 roku. Dvojka a trojka jsou od sebe o 2 roky a 3 měsíce. Jo, byl to záhul, ale to spíš kvůli tomu, že trojka byla dost náročné a dráždivé miminko. Trojka a čtyřka jsou od sebe o 4 roky a 2 měsíce a čtyřka a pětka o 11 měsíců.
Když to porovnám teď, tak pokud neřeším už dospělou nejstarší, tak mám doma vlastně 2 skupinky. Obě starší holky si spolu vyhrajou, totéž obě mladší. Starší sice mladším pomůžou, když je potřeba, ale ten věkový rozdíl je aktuálně znát v aktivitách. Nehrozí vzít všechny třeba do kina, mladší to ještě nedají. Musím vymýšlet třeba dovolené tak, aby si to užili všichni, případně se i s manželem rozdělit, jeden z nás pak dělá aktivitu se staršími, jeden s mladšími. Ten rozdíl tam bude vždycky, protože starší holky prostě budou věkově vždycky o něco napřed a tak i se zájmy. Teď třeba aktuálně chystám oslavu narozenin pro druhorozenou. Manžel zůstane doma s mladšími a já budu na oslavě se staršími a jejich spolužačkami. Nelze jinak, na lasergame dvouletá a roční fakt nepůjdou 😀. A zase na druhou stranu nechci starší děti nutit neustále do aktivit pro mimina.

hankav4
11. led 2023

@cherie24 Mám 4 děti, nejstarší dceři bude za chvíli 15, synovi je 13 a dvojčatům holkám 19 měsíců.Takže u nás dost vysoký věkový rozdíl.Starší děti to vzali v pohodě,holky mají fakt rádi a pomáhají s nimi.To samé je obráceně,holky mají moc rádi své starší sourozence ❤️Mít 4 děti je tedy opravdu dost náročné,ale neměnila bych

miri8561
11. led 2023

Máme děti 7a9, jsou úžasní. A stali se v létě staršími sourozenci. A boží a boží!!❤️ Když byli miminka tehdy oni, byl první rok na Chocholouška a celkově mazec. Teď je to krásné. Moc pomáhají, oba.

andelka
12. led 2023

@gingermom to by bylo fajn, dva vrhy 😁 mně to občas napadne,že to je škoda,že malý to nemá tak jak velcí, ale co už. U nás by to nešlo z důvodu věku,prostoru, financí ani fyzických a psychických možností. Bude mít věkově blízké kamarády ve škole jednou.

trikvitka
12. led 2023

@j.kriv mám to jako přes kopírák 😁

kikimaruska
15. led 2023

Měla jsem podobné plány, děti alespoň 3. První synek přišel neplánovaně přes HA, v mých 24 letech. Syn se narodil předčasně, přítel od nás odešel a já jako samoživitelka sem si pak našla současného manžela, kdy nám krátce po seznámení dal gynekolog rozhodnutí na krk, že pokud miminko, tak hned, díky mým zdravotním problémům. Šli jsme do toho a přesně 5 let po sobě se narodil druhý syn. Přečkali jsme spolu nejednu manželskou krizi a v v mých 34 letech se začali snažit o třetí miminko, na které se moc těšil hlavně ten mladší syn. No, ale život míní... Uběhlo 5 let a nikdy se nepovedlo, aby miminko prošlo až do konce.... Dětem bude nyní, pokud by to konečně vyšlo 10 a. 15 let, mě 39. Staršímu už je to tak nějak šumák, mladší syn se stále těší, že bude velký brácha. To, že jsou děti takto od sebe přišlo prostě životem a záleží také, jak to cítíte i vy s partnerem. Já jinak mezi dětmi jsem se vždy vrátila do zaměstnání, pokaždé na jinou pozici-tedy i z důvodu stěhování, a vyhovovalo mi to. O to víc se teď těším, že si užiji ještě další děťátko. Mladší syn se hodně ptal hlavně že začátku, když mu bylo 5 let moc.se těšil, ale nakonec se vždy něco pokazilo... Ptá se stále, ikdyž méně. Starší syn už je puberťák s mladším se docela dost perou, ale to se prali už od dětství..

pettypet
3. bře 2023

Mám 2 syny, 8 a 11let, každým dnem se jim narodí sestřička. Zkušenost zatím nemám, mladší se děsně těší, starší se asi spíš trochu boji jak o mě tak a o svoji pozici. Já to vidím optimisticky a těším se 😉

Strana
z2