icon

Starší sourozenec stále ruší mimino. Řešily jste to také?

andza
18. říj 2019

Nadpis už mnohé napovídá..... mám téměř 2,5 letého syn a měsíční miminko. Už od porodnice potřebuje miminko na spaní, nebo alespoň usnutí, klid. (byla jsem nejprve na 3 lůžáku, kde vubec nespala, a pak na samotce, kde byla nejhodnější spavé miminko). Myslela jsem si, že si na to miminko zvykne, že je tu ruch. Nevadí mu nějaké běžnější zvuky- vysavač, pračka. Ale syn prostě lítá a neustále vykřikuje, mluví nahlas, atd - když mu domlouvám, podle mě vůbec neví co se po něm chce, je tak prostě zvyklý. Takže to zatím vypadá tak, že když jsme doma všichni, malá skoro nespí, pak brečí a nakonec usne. V kočárku to samé, syn běhá po venku a křičí, a ji to ruší. Ale třeba včera spala za celé odpoledne asi hodinu. Jakmile jsou kluci pryč, spí skoro celý den . Zatím je s námi manžel, takže chodí hodně ven. Ale bude se muset vrátit do práce a já nevím co si s nima počnu. Napadá mě jen vozit je v autě. Ale přece nestrávím rok vožením dětí v autě. Neřešil jste to někdo, prosím Vás?

azanka
18. říj 2019

@princezna8 jen ještě jedna otázka. Od kdy je tedy to dítě dost starý, aby jednu koupilo? Kdy má ten rozum a chuť vzdorovat?

sudylichozrout
18. říj 2019

@laka_lacenda Do matky roku mam hodne daleko, ale jednu vec vim jiste. Deti se nebijou.

laka_lacenda
18. říj 2019

@sudylichozrout Hele me je opravdu úplně jedno, jak svoje děti vychovávas. Stejně jako mi je úplně ukradeny, jak je bude vychovávat princezna8. Ani jedna z vás nevypadate, že byste měly v umyslu dítě tyrat, takže je to vaše věc. Já si svoje dítě budu vychovavat podle svého a partnerova nejlepšího vědomí a svědomí. 🙂 Jen prostě nemám ráda arogantní vyjadrovani ve smyslu "můj názor je jedinej spravnej". A hlavně, když už to vůbec není l tématu diskuze. A taky jsem neměla na mysli jen tebe, ale všechny, kdo se do té diskuze nechaly zatáhnout. Jdu raději spát. 😀

re_barbora
18. říj 2019

@princezna8 prosim, kdyz si za dva roky vzpomenes, napis sem, jak ti to s tvou teorii vychovy vychazi v praxi. Dekuju 😊

olga_
18. říj 2019

@princezna8 My jsme spokojení.

prejeta_zaba
18. říj 2019

Úplně jsem se zamotala ve válce teorií na výchovu, takže nevím, jestli ti to už někdo neporadil, ale mám děti stejně od sebe a první rok j nás byl jeden velkej řev. 😂 Nejlepší bylo sladit jim režim tak, aby starší neměl šanci jen tak poletovat a prudit, takže od rána oba vzhůru - věnovat se jim, pak jít ven, mladší spí, staršímu se věnujes, třeba nakoupit, pak oběd, oba vzhůru, pak oba uspat - máte ještě kočár na staršího nebo jak spí po obědě? A pak zase ven, mladší v kočáře podle potřeby ještě usne, není rušeno starším. 🤷 Osvědčilo se mi prostě neustále mít staršího zaměstnaného, buď mi pomáhal nebo jsem si s ním hrála a mladší jen tak vlál za námi, v náručí/šátku/kočáru. Sice si fakt nesednu nebo nějaké domácí práce v klidu nehrozí, ale na druhou stranu nemusím ječet po dítěti, ať je zticha nebo ho odkládat k televizi. A fakt hodně toho dělám až oba spí (což naštěstí u nás večer spí obě děti).

hafika
19. říj 2019

@andza Nečetla jsem všechny komentáře, ale syn také takhle reagoval na narození dvojčat. Najednou začal mluvit o mnohem víc nahlas než předtím, často dcery vzbudil. Asi během dvou měsíců se to samo upravilo, vlastně jsem ani nic speciálního nedělala. Tak držím palce, ať i u vás je brzy vše v pořádku.

andza
autor
19. říj 2019

@prejeta_zaba větší už právě o obědě nespí (uspat ho znmenlo hodinu času a pak spaní do pěti, večer by mohl jit oddělat noční směnu). Takže to si myslin, je pro kojence málo spaní, jen přes noc 😕. A jinak to radi všichni, věnovat se staršímu...jenže fakt.nevim jak na to. Buď kojim,nebo prebaluju a kdyz tu syn jen, právě miminko moc nespi, takže to dělám porad dokola. A když konecne usne tak se snazim uvarit, vyprat pliny...uplne toho času na něj moc nemám😢

prejeta_zaba
19. říj 2019

@andza Vyprat plíny? To je pereš na valše? 😝 No říkám, jak to bylo u nás, prostě smířit se s tím, že buď budou dvě nervní uječené děti a nebo s nimi být a oželet nějaké šudlání domácnosti 🤷 uvařit a z nejhoršího uklidit se dá večer nebo když je někdo hlídá. Nebo po chvilkách, když se starší zabaví. A když dáš mimi spát někde do kočárku na chodbu nebo do zavřené místnosti nepomůže? Naš starší právě dost omezil to poletování a ječení když jsem s ním seděla na zemi (klidně u toho chovala mladší dítě) a četla, házela balónem, stavěla, hrála divadlo. 🤷 A samozřejmě utahat venku.

svntvt
19. říj 2019

@princezna8 nectu to cele, ale fakt je velky problem, kdyz nekdo takto generalizuje, at uz pristup k vychove, nebo deti a jejich reakce - ze placnes a uz to neudělají a budou si to pamatovat - blbost. Zažilas asi jedno dve tri deti takove... Ostatni takove byt nemusi, zjistis az casem, nerada tyto klise rikam, ale musis si to zazit. Pujcila bych ti na dva dny dceru, prekopala by ti uplne cele tohle smysleni. Ano, zkousela jsem uz vsechny vychovne metody, i to placnuti a i vetsi placnuti, za coz se stydim, ale nervy pracuji. Mozna za rok uvidim nejakou zmenu/vysledky, ale rozhodne to nefunguje tak jednoduse, ze zbijes a mas klid. Nemas. Dostaneš se jen do slepe ulicky, začarovaneho kruhu placani, neposlouchani,vycitek svedomi a zadnych viditelnych vysledku. Proste nerada to rikam, ale bezdetne deti, nebo zeny deti, ktere jsou vyjimecne hodne a poslusne a tvarne, by se k vychove vubec nemely vyjadrovat, protoze vubec netusi, o cem mluvi. To jak to fungovalo u vas doma nevim, ale jiste si pamatujes az starsi leta, kdy to na vas ten strach z vyprasku fungovalo, tezko si panatujes, jak ti bylo a jsk reagovalas ve dvou letech.

syrinxka
19. říj 2019

Já mám teda starší 3,5letou celkem rozumnou slečnu. Ale nejlepší je, když si dám obě děti na zem na deku, jednou rukou třeba hrkam hračkami mladšímu a druhou se věnuju starší a hrajeme si třeba s panenkama, legem apd. Nebo když uspavam mladšího v náručí, starší třeba prohlíží knížku a já se ptám co tam vidí a povídáme si polohlasem nebo si skládá Puzzle, jednou rukou případně pomůžu a nebo ta televize. Ale úplně ticho teda nehrozí. To je utopie 🙂

rebe
19. říj 2019

@andza Mně se nejvíc osvědčilo sednou na gauč s miminem v náručí, starší děti nechat hrát si kolem sebe, číst jim, povídat si s nimi, zatímco si hrají, a prostě být. Venku uspat mimino v kočáru, nechat ho stát pod stromem a řádit s mladšími. Uklízet a prát večer, když všichni usnou. Hodně mi pomáhal manžel, vařil většinou on. A na pár měsíců kašlat na to, že je dma bugr, hlavní bylo přežít.
Hlavně se mi ale osvědčilo děti neokřikovat, naopak jim dát důvěru, že se k miminku budou chovat hezky. Takže jsem je nechávala s ním mazlit, hrát si s ním, později i nosit. Občas byli hr a miminko rozplakali, ale neublížili mu nikdy. A dneska se všichni navzájem zbožňují, ten vzájemný vztah je pro mě důležitější než co jiného.

rebe
19. říj 2019

@princezna8 Není to snadné, přiznat si, že rodiče jsou dobří lidé, kteří dělali, co pokládali za správné, ale dělali to špatně a hodně nám tim ublížili. Ale jde to a můžeš je mít ráda a vážit si jich i pak. Jasně, v dospělosti si to člověk zpětně zracionalizuje, řekne si, že z nás vychovávali a vychovali slušné lidi s respektem a podobně. Ale zkus si upřímně přiznat, jak jsi to vnímala jako dítě. Po každé ráně sis řekla Děkuji, tatínku, že ze mě vychováváš slušného člověka, zasloužila jsem si to, udělala jsem chybu a příště budu vědět, jak se zachovat. Anebo jsi spíš plakala do polštáře plná pocitu ponížení, křivdy a toho, že ti nerozumí a nemá tě rád? Ve slušného člověka jsi nevyrpstla díky tomu. Dítě ví samo, co je správné a co ne. Potřebuje podpořit, aby se rozhodovalo správně, strach z trestu funguje jen do té doby, kdy je nablízku někdo trestající. Skutečný respekt získáš tím, že pochopíš, PROČ se něco nemá dělat. To se děje spíš navzdory trestům. Učit někoho "Nesmíš nikdy nikoho bít, a abys to pochopil, budu tě bít" vede k jedinému – že pak lidé bijí. Ti uvědomělejší "jen" svoje děti. Ale násilí je pořád násilí, a když silnější bije slabšího, je to hnus, a fakt není omluvou, že ten druhý je dítě...

sudylichozrout
19. říj 2019

@rebe Krasne napsano. A vystizne.

normalnimatka
19. říj 2019

prostě se to musí naučit, no...podle mě je docela veklej na to, aby to pochopil.... nevim, no..:/ měli jsste to asi trénovat dřív, a připravovat ho na to, že nemůže furt křičet. já teda dětský křičení nesnášim dobře odjakživa, takže jako vždycky, když se tak dítě projevovalo, jsme ho usměrňovali...
některý děti holt fakt nespěj bez ohledu na hluk..:/ taky jsou takový moje děti a je to pěkně na houby. stačí i projet kočárem kolem štěkajícího psa, brečícího mimina pár metrů dál a hned je dítě vzhůru..:( ne, některý si na hluky opravdu nezvyknou. (a mně by nespaly ani při tom vysavači teda..)

normalnimatka
19. říj 2019

@princezna8 hehe, to bude tvrdý vystřízlivění toto🙂)) aspoň doufám! že nebudeš mít štěstí na dítě, který bude přiměřeně zlobit, a pak ho usměrníš tím, co tady popisuješ...
jako, to je docela moc, že klidně napíšeš, že novej sourozenec není pro dítě stres... opravdu ti chybí úplně základní psyychologickej a empatickej pohled na věc. někde bylo moc pěkný přirovnání, rozvádějící situaci, že to je jako kdyby si tvůj manžel přived novou ženskou do baráku a řek ti, protože tě máme tak rádi a jsi tak skvělá, rozhodl jsem se pořídit si ještě jednu ženu. a musíte se kamarádit přeci, žejo....

anuliinka2013
19. říj 2019

@princezna8 A cetlas nekdy neco o obdobi vzdoru? Co to vlastne je? Ze ty deti se nevztekaji tobe naschval a tvym ukolem je je za to po zasluze potrestat, ale ze neumi jeste pracovat s emocemi a tvym ukolem je je to naucit... A kdyz je za projev jejich emoci budes bit nebo davat najevo, ze jsou zle/spatne/zlobive, nechtej vedet, co z nich pak vyroste za lidi s pokrivenym pohledem na sebe nebo na druhe...

zelenaesmolda
19. říj 2019

@normalnimatka
ano,to prirovnani jsem taky slysela,myslim ze to bylo na strankach Nevychovy.

corry21
19. říj 2019

Jo to byla nevychova. V úterý zrovna dávají webinar o období vzdoru!

megi89
19. říj 2019

@andza a co zkusit při usínání bílý šum?

andza
autor
19. říj 2019

Tak pro některé zde, i když mám pocit, že někdy opravdu syna nezvladam, tak zrovna tohle je takové, ze sito fakt myslim, ze to třeba v 95procentech není křik naschvál. Jen si proste hlučne hraje,nebo aspoň něco mele, coz samozrejme nikomu nevadilo, dokud tu nebyla malá. Ani jsem to nevnimala...jenže.
Objednala jsem zatím hacku, a šum zkusím kdyžtak taky. Nějaký režim zkusím též zavést, ale to nebude asi jen tak.🙈
Díky všem za konstruktivni rady.

ai30
19. říj 2019

@princezna8 Hele, neber to prosim jako utok ci cokoliv, ale dovol mi rict jedno. Ty dve diskuse, kterych se tu prave ucastnis a tve reakce v nich maji jeden spolecny zaklad a to nulovou uctu k vlastnimu telu. To, ze te tata mlatil (ne, ani pri 'vychovnych' lepancich se opasek proste nepouziva) a fakt, ze povazujes sva prsa vyhradne za sexualni hracku pro manzela, jde ruku v ruce. Ja vim, ze ti to prijde uplne normalni a nevinne, ale i z reakci tady muzes videt, ze to tak proste neni. Zkus prosim vyhledat psychologa a poresit to s nim, neni to zadna hanba. Brzo budes zodpovedna za vychovu dalsiho cloveka a predavat tyto vzorce dal, muze byt opravdu pro dite skodlive.

saoirse
19. říj 2019

@andza A zkuste to nevzdat s tím šátkem🙂

princezna8
19. říj 2019

@ai30 A ty me znas ze vis jaka jsem? 😁

princezna8
19. říj 2019

Hlavne nechapu kdo jste, ze do me hustite jak ja mam vychovavat vlastni dite. Kazdy at si vychovava podle sveho

zelenaesmolda
19. říj 2019

@princezna8
od kdy je teda dite dost stare na to,abys mu jednu natahla?neodpovedela jsi na otazku 🙂

svntvt
19. říj 2019

@ai30 tyjo to uz jsou ale silne slova ne? To by nasralo i Ghandiho 😂 prece nemuzes nekomu tohle takto tvrdit... Mozna ma mimo nazory (taky s ni vubec nesouhlasim), ale hnat ji k psychologovi mi prijde jako solidni provokace. Achjo...dneska ty diskuze jsou fakt hnus tvl😂

zelenaesmolda
19. říj 2019

@svntvt
vzdyt ma naprostou pravdu s tim psychologem.neni na tom nic spatneho a lepsi to vyresit driv,nez tyhle vzorce chovani preda svemu diteti

svntvt
19. říj 2019

@zelenaesmolda nevim no, asi ho taky vyhledam 😂

zelenaesmolda
19. říj 2019

@svntvt
vetsina z nas ma nejaky problem,ktery by potreboval navstevu psychologa ale malokdo si to prizna a dokonce tam zajde

Strana