Nechtěné návštěvy na zahradě. Jak je zastavit?
Máme malou zahradu a kamarádka se teď v létě často ozývá, jestli může přijít s dětmi. Ze začátku mi to nevadilo, ale poslední dobou mám pocit, že k nám chodí hlavně kvůli bazénu.
Děti jsou nadšené, jen já pak řeším svačiny, mokré ručníky a úklid.
Nevím, jestli jsem neochotná, nebo už je toho moc.
b) je správně. Čeho je moc, toho je příliš. Jak píší ostatní dámy - Ahoj, bohužel, nehodí se mi to, ozvu se. - Nezlob se, nemám čas, zavolám...
Blbé je, pokud je z jedné obce, může jít kdykoli kolem, a oslovit tě osobně a tyhle situace já osobně nemám ráda, nedivím se, že je ti to celé nepříjemné. A pokud je kamarádka drzá ještě víc, může se ti i s dětmi objevit u vrátek, Jééé, to je fajn, že jste doma, jdeme náááhodou kolem.... To by pak musela nastat výmluva: Nezlob se, nehodí se to, čekáme návštěvu... ale to taky nejde donekonečna.
Tvůj domov, tvá pravidla. Patrně si neumíš nastavovat hranice a říkat ne, je nevyšší čas se to naučit.
Však nemusí přijít vždycky, když se ti ozve, ne? Pokud je to moc často, tak ji odmítni. Nebo řekni, že dneska máte v plánu to a to nebo že chceš jít k ní. Například. Proč hledat problémy tam, kde nejsou?
Však nemusí přijít vždycky, když se ti ozve, ne? Pokud je to moc často, tak ji odmítni. Nebo řekni, že dneska máte v plánu to a to nebo že chceš jít k ní. Například. Proč hledat problémy tam, kde nejsou?
@hennrietta tohle je dobrý.
@anonym_autor vyzkousej to, co dela ona. Pozvi se k ni nekolikrat po sobe. Uvidis jak se zachova ona.
Jestli ti to není příjemné, tak řekni, že se ti to nehodí. Stejně tak ji jde požádat, ať s sebou vezme občerstvení. Chce to říct si, jak to cítíš. Chápu to, švagrová měla bazén a viděla jsem, kolik se naběhá, když někdo přišel, snažila jsem se, abychom toho nezneužívali.
Někteří lidé jsou jako Sovětský svaz, nemají hranice.
Jí požádej o vstupné na tvou zahradu, provoz bazénu něco stojí a svačiny také - nákup surovin, příprava, úklid.
A vadí ti jejich častá přítomnost, nebo to, že musíš řešit servis kolem? Jeslti jde o ten servis, tak bych jí to řekla, buď oklikou, jako třeba "a zítra řešíš catering ty 😉 nebo napřímo - že ti nevadí, ža tam jsou, ale že to množství jídla něco stojí a ať si nosí jídlo sebou, nebo i ty ručníky, ať si donesou svoje a pak zase odnesou.
Je docela drzá nejen tím, že se k vám často pozve, ale hlavně, že si nevezme ručníky, pití a svačinu. U vás to má zadarmo, v bazénu by vše zaplatila.
@anonym_autor Ne nejsi neochotná,není povinnost tolerovat každou návštěvu. Kamarádce nic nevysvětluj,jednoduše řekni,dnes se mi to nehodí,ozvu se příští týden,čau. Ještě k tomu je docela oprsklá,když chodí bez ručníku a bez svačiny.
Toto je problem vetsiny lidi, co maji vyhodu bazenu, bytu vedle zadane lokality atd. Ze se k nim nakvartyruji ti drzejsi. Klidne na cele leto.
To mi přijde docela logické, že v těchhle vedrech přijdou hlavně kvůli bazénu, když ho máte. My máme takový maličký, ale stejně v těchhle vedrech zveme kamarády k nám, aby se ochladili. A řeším k tomu ročníky a svačinky. Když tyhle vedra nebyly, jezdily ale zase moje děti k nim, svačinky řešily kamarádky a já měla volno, jen si tam pak při vyzvedávání dětí dala kafe. Jinými slovy, problém není v tom, že k vám chodí kvůli bazénu, ale v tom, jak vztahy fungují i jindy, aby ses nemusela cítit využívaná.
Jestli tě kamarádka nepřepadává bez ohlášení, ale předem se ozývá, jestli může přijít, nebude chyba v ní, pokud jí řekneš ano. Jak má poznat, že bys raději řekla ne? Jsi dospělá, nauč se nastavit si to tak, jak ti to vyhovuje, nemusíš se každému zavděčit.
@anonym_autor jestli cítíš že je toho moc..tak je toho moc a nikdo by to neměl zpochybňovat. Tvůj bazen ,tvé pravidla. Nedávno k nám sousedi poslali děti, věděli, že když je vlna veder neodmítneme, mno a pak se furt neměli k odchodu,byli tu celé odpo, my chtěli večer grilovat, ale měli jsme toho tak akorát na večeři pro nás. No taky mi to bylo prvně blbé , že jsem je poslala domu, ale bohužel. Máme bazén teprve letos, oni ho měli minulé roky, letos nemají zničil se jim, a za tu dobu tu pro syna nebyli ani jednou,ať se jde koupat k nim. Kdyby to byla rodina nebo děti přátel ať klidně přijdou, ale sousedi , kteří nás kolikrát ani nepozdraví, nebo na pozdrav neodpoví tak nechci, ať mi tu posílají děti protože je horko a je mi jedno jestli je to sobecké nebo ne.

Tomu se rika vychcanost. Takze to utni. Pokud ji to neumis rict na rovinu tak ji rekni, ze nemas cas a az budes se ozves.