icon

Spolubydlící chrápe. Jak to zvládnout bez stěhování?

15. dub 2025

Ahoj všem, tak jsem si konečně našla sdílený podnájem. Nejprve jsem tam bydlela sama, protože spolubydlící byla doma (problémy v rodině) a už se vrátila..celkem se dá, trochu podivín, ale vycházíme. Ale ty noci! Je taková hlučná, čili chrápe. A už to přestává být únosný. Ona si neprizná, že chrape. Jasně, neslyší se, ale já ano. Prý chrape možná občas, zatím chrápe měsíc v kuse. Já už zkoušela všechno. Špunty do uší nesnesu. Buďto mi vypadnou nebo i ne, ale úplně neslyšet nelze a po 4 dnech mě boleli, tudy cesta nevede, asi to není na každodenní používání, žádný komfort. Pak prášky, po 12 dnech těžká závislost, že doktor řekl vysadit. Léky má volný prodej 0 bodů. Spolubydlící řekla, že problém mám já a ne ona. Takže at spím, když nespi ona. Asi jak, když práci mám denní (cestovka) a ona taky (školství). Tak jsem se nabídla, že ji koupím jako kamarádka nějaké kapky nebo polohovatelný polštář, i pro ni to bude úleva, takové chrápání není zdravé. Zhrozila se, že ji chci zabít, to ne. Problém mám já a ne ona, ať si ho řeším
A at mě nenapadne ji budit, se zlou se potazu. Ale je to hrůza pořád se budit, nevyspat se. V kuchyni je málo místa, navíc když má svou noc, tak ta zeď sousedí a je to slyšet všechno. Stěhovat se nechci, tenhle podnájem ke levný, na dražší nemám. A mám plno věcí, já si to ledva přestěhovala, zabydlela se a zase nanovo?

1pomnenka
15. dub 2025

Je tolik špuntů do uší, že není možné si nevybrat. Já mám nejraději ty měkké pěnové žluté nebo zelené. Drží skvěle, nevypadávají a netlačí. Nevím, co jiného chceš dělat, když ji objednáš do spánkového studia, tak tam nepůjde. Nahrála sis její chrápání na mobil a pak jí to přehrála? Co na to říkala?

ines76
15. dub 2025

Koukni na apku SnoreLab na nahrávání chrápání, mam bezplatnou verzi a staci mi to... pokud by spolubydlici byla ochotná ověřit si sama, jestli chrape nebo ne. Ja chrapu hrozně, uz jsem objednana do spankove laboratoře. I kdyz ted premyslim, pokud spite ve stejne místnosti, jak mobil pozná, kdo chrápe? tak aby to pak neobratila proti tobě, že je to tvoje chrápání... Pokud to nebude chtit sama řešit, těžko ji donutis.

petramana
15. dub 2025

chapu...chlap kdysi tak chrapal, ze uz jsem byla zoufala a premyslela cim bych ho prastila (mela jsem v loznici zabalene hrablo na snih jako darek) 😂 prestehovala jsem ho pres chodbu a stejne ho nekdy v noci slysim (kdyz je nachlazeny tak se musi ten barak trast si myslim).. kdysi v lete mel otevrene okno a sousedi grilovali do rana, tak ho poslouchali, smali se, takze to bylo slyset az ven na ulici.. neporadim, jen ze chapu co je to za problem... posilala jsem ho s tim k doktorovi, taky bez uspechu - nikam nepujde...

autor
15. dub 2025

@1pomnenka nahrála a řekla, že si vymyslim. Že to chraou tak já (jasně a u toho se nahrávám) nebo jsem si nahrála chrápání z netu a jestli vím, že je to trestné a kdesi soci.

autor
15. dub 2025

@ines76 právě, přesně to, to není její chrápání. Nesmysl.

autor
15. dub 2025

@petramana bývalý taky někdy chrapal, ale v té místnosti se dalo s ním existovat. Tohle se nedá.

martinka_33
15. dub 2025

@1pomnenka ja třeba špunty do uší nesnesu žádný - vadí mi a budi me pak ze slysim jak mi tluče srdce 🤣 ja treba nesnesu ani tikajici hodiny, proste zadnej na mervyjdouci zvuk 😅

alice180
15. dub 2025

@petramana přesně, urvat mu tu hlavu a vyhodit z okna 😀 taky to znám. Mne špunty vyhovovaly, pak jsem je musela sundat kvůli dětem, abych je slyšela. Tak jsem najela na režim usnout dřív než on. Když začal chrápat dřív než jsem usnula tak to byl konec.

martinka_33
15. dub 2025

Bohužel nic jineho nez hledat jiny podmajem anebo spat odpoledne po praci nebo si najit nocni praci, jako řeseni nevidim 😪 Tihle chrapajici jedinci jsou neskutečny sobci (jednoho mam doma) 😡 Teda vetsina, jeden kolega chrapal, sel do spankive lanoratoře, tam mu zjistili apnoe a diky tomu mu dali na pojistovnu kyslikovou masku, od te doby nejenze nechrape (s tou maskou), ale řiká ze i on sam se lepe vyspi. Ovsem muj muz je z tech ltery se driv udusej (ma apnoe a to muze byt i smrtelne), nez aby priznal ze on ma prpblem, ne ja...Nesdilim s nim loznici a bohuzel dost casto me budi i pres zeď 🙄

martinka_33
15. dub 2025

@alice180 bohuzel ten muj chrapa tak, ze i kdyz omylem usnu v loznici, driv nez on, tak me tim chrapanim vzbudi.

alice180
15. dub 2025

@martinka_33 to je blbý no

autor
15. dub 2025

@martinka_33 ano, už jsem zkoušela opakovaně usnout dřív, ale vždy mě vzbudi. Nevzbudila jen jednou, jinak úplně vždy.

autor
15. dub 2025

@martinka_33 vyloženě noční práci nechci, to se oddelam, odpoledne se mi spat nechce a šílene ceny nájmu mě nutí tady zustat. Je to začarovaný kruh.

moudivlacek
15. dub 2025

a vy spíte v jedné místnosti?
asi ti nic jiného nezbyde, ona s tím nic dělat nechce, tobě to vadí ...

petramana
15. dub 2025

spunty jsem taky nesnesla, tak jsem ho vyhnala do pokoje pres chodbu a jak jsem psala, obcas me vzbudi jeho chrapani pres 2 dvere, kdybych s nim spala v loznici, tak bych ho fakt necim prastila.. v lete budem predelavat pokoje a on se odstehuje do prizemi - takze snad uz ho neuslysime - i deti kolikrat rikaji, ze poslouchaji v noci tatu jak chrape 🙈 kdyz jde uspavat mladsiho, tak si sch alne zapnu chuvicku - on chrape ze to musim ztlumit a maly se mu smeje 🤦

petramana
15. dub 2025

tohle asi nema jine reseni nez se odstehovat nebo donutit ji se odstehovat

moudivlacek
15. dub 2025

@petramana otázka je, kdo tam byl první ... pak je otázka, že nová spolubydlící může mít daleko horší vadu na kráse než je chrápání, já osobně bych se snažila co nejrychleji pořešit fin. situaci, abych měla aspoň na tu garsonku, protože bydlet s někým de facto cizím je o hodně velkých kompromisech a pokud na to jedna strana nepřistoupí, moc se nedá nic dělat

autor
16. dub 2025

@moudivlacek finanční situace, no ještě externě studuji, mojí priorita je ukončit školu, mám sice nic moc placenou práci, ale zas není problém se školou, občas se musím utrhnout i v týdnu.

autor
16. dub 2025

@petramana ona se nehne a já prostě na předražený nájem nemám. A taky to stěhování, to bylo drsný.

alice180
16. dub 2025

No tak asi nezbývá než to vydržet

moudivlacek
16. dub 2025

tak to je prostě smůla, chápu, je to otravné, ale ona nedělá nic, s čím ty bys mohla něco udělat (neohrožuje tě, nenarušuje noční klid, to by tam musela fakt vrtat sbíječkou, pak je to na zavolání policajtů, takto bohužel), takže buď to vydržet, nebo si najít něco jiného, jiné řešení to nemá a nelze jak to po ní vymáhat

petramana
16. dub 2025

@moudivlacek to nejde vydrzet... znam to... vrazdila bych 😈

miryp
16. dub 2025

Nemáš oporu v zákoně, abys po ní mohla nárokovat řešení jejího chrápání. Tudíž máš pouze možnost to strpět a zvyknout si, nebo se odstěhovat, přičemž by to chtělo řešit bydlení o samotě, protože při spolubydlení máš vždy riziko, že tam bude někdo chrápat...

moudivlacek
16. dub 2025

@petramana nikdo nezpochybňuje, že to může být hrozné, ale ona nedělá nic nezákonného a pokud nechce, autorka s tím nic nenadělá, to je prostě holý fakt ...

marianarem
17. dub 2025

Ja som mala v porodnici dve chrapajuce spolubyvajuce. Osvedcil sa mi biely sum, ten to tak akoby rusi. Da sa pouzit aplikacia v mobile, tak to robim ja, ale su myslim aj nejake zariadenia, co ho vyrabaju. Mojej mame biely sum tiez pomohol.

felis
17. dub 2025

Zkousej různé špunty do uší... je fakt hodně typů. Od těch levných z lékárny až po špunty ze specializovaných obchodu. Spim se špunty v uších od střední školy, kdy moje spolubydla a tehdejsi kluk chrápali, takže když jsem byla na intru, tak jsem nespala a o víkendech u něj jsem taky nespala. Jinak to nešlo, nez si zvyknout na ne. Jsou třeba tyto spunty: https://www.earplugs.cz/spunty-na-spani/sleep-e...

hojda
18. dub 2025

Najít si jiné bydlení, se samostatným pokojem, nebo malý byt a požádat o příspěvek na bydlení.