Kolik kroužků pro předškoláka?

petulka25
3. zář 2014

Ahoj maminky mají Vaše děti nějaké zájmové kroužku? Kamarádka dává své holčičce cca 3 kroužky odpoledne+ ve školce plavání, keramika, joga dopoledne! Já jestli bych dala tak max jeden na vyblbnutí. Myslíte si, že 5-6 tileté dítě zvládne víc kroužků???děkuji

majatob
3. zář 2014

Naši měli loni - nejstarší ve školce bruslení + plavání a odpoledne klavír+nauku, prostřední balet+gymnastiku a i s nejmenším chodili všichni společně na hudební dílničky. Letos už toho bude víc, přidá se ještě Lego kroužek a skaut pro nejstaršího a nejmenší chce se ségrou do baletu a gymnastiky. Odpadnou dílny, ty nestíháme.

marton
3. zář 2014

@petulka25 Ahoj,podle mě není kroužek jako kroužek.Pokud je to v rámci školky,tak bych počet neřešila a dala na to co dítě baví a chce dělat 🙂 .Mimo školku,tj.odpoledne max.1 a popravdě i to bych zvážila.

betelgeuzz
3. zář 2014

Starší chodi la už dva roky na montessori kroužek, ten bude mít i letos a ještě přidáme gymnastiku, ta je 2x týdně. Příjde mi, že by klidně mohla chodit i na nějaký výtvarný a hudební, ale to už nestíháme, vybrala jsem to, co ji tak baví nejvíc. Ve školce budou mít flétny, keramiku a možná plavecký kurz.

lv
3. zář 2014

Apolenka mela keramiku, za me 1 odpoledni kroužek stačí. Pokud ovšem dítě v něčem nevyniká, to bych zřejmě talent podpořila a rozvíjela. A v 1.třídě chci dat taky 1 /bude nabídka za týden/, něco pohybového, at si hlavička odpočine.

white_tie
3. zář 2014

Tak syn měl loni (4r) ve školce dopoledne keramiku (10 lekcí, vyšlo to do Vánoc), pak počítače (ty měl od ledna místo té keramiky, do května), angličtinu (dopoledne ve školce celý rok), plavání (taky deset lekcí v rámci školky, na jaře) a odpoledne dvakrát týdně hokej.
Letos máme změnu, Maxík (5r), bude mít ty samé kroužky, akorát angličtinu bude mít jeden den odpoledne, protože už bude chodit do pokročilých a ty už v rámci školky nemají.
Nezdá se mi, že by ho to protěžovalo, dopolední kroužky v rámci školky jsou víceméně sezónní a ne celý rok, a hokej ho moc baví (má ho od září do konce dubna).

sheeni123
3. zář 2014

My budeme mit jeden na 1x tydne odpo. Jsou to deti a ne zavodni kone. Muj nazor je ten, ze spousta rodicu nema rozum a v ramci nejake mody posila deti na vse..ted to mozna jakoze zvladaji, ale do budoucna z toho muzou mit nemale problemy.

zabzulka
3. zář 2014

já neměla pro malého žádný kroužek mimo ty, které byly v rámci školky. Vždycky, když jsem si pro něj po práci přišla, byla jsem ráda, že nemusím nikam spěchat.. Některé maminky při převlékání dětí kvaltovaly, že se musí přesunout do kroužku, vytvářely stres a kolikrát se jim děcko docela vzpíralo. Představa, že ze školky letím do dalšího kroužku a pak teprve domů, mě neuchvátila. Navíc to byla doba, kdy jsme si oba (já i syn) zvykali, že oproti mateřské, na sebe najednou máme málo času, tak jsme si užívali společné chvíle. Teď ve škole dochází jednou týdně do plavání a je to až nad hlavu. Pak musí ještě dodělat úkoly a je tak unavený, že si nedovedu představit, vytížit ho ještě víc. Taky musí mít nějaký klid a odpočinek, kdy si lehne, čte si a nebo kouká na pohádky.

petulka25
autor
3. zář 2014

všem děkuji za názory a odpovědi. sama přemýšlím jen nad jedním kroužkem-ale to stejně musím pořádně probrat s manželem! bohužel budu směnovat-12 ranní -noční,vikendy, svátky,vánoce........tak budu možná ráda za každou volnou chvilku s nimi!!!!
@zabzulka
@majatob
@betelgeuzz
@lv
@white_tie
@sheeni123

white_tie
3. zář 2014

@zabzulka: On je ale strašnej rozdíl v tom, jestli to chce dítko dělat a baví ho to, nebo ho do kroužku spíš tlačí rodiče. U nás je to čistě dobrovolné, kdyby syn chodit nechtěl a nebavilo by ho to, nikdy bychom ho nenutili. Na hokej se strašně těší, ptá se každý ráno, jestli už dneska má trénink.

@petulka25: já taky dělám na směny (vlastně oba s manželem) a řekla bych, že je to lepší a i to líp všechno zvládáme. Kdybych byla v práci po-pá od 6:00 do 15:00, tak by toho času bylo mnohem míň. Když mám volno a syn je ve školce, všechno si v klidu podělám (nádobí, vaření, prádlo, úklid) a až ho vyzvednu, můžu se plně věnovat jen mu a nemusím se stresovat, kdy stihnu navařit, atd.

zabzulka
3. zář 2014

@white_tie ano, to je pravda, pokud to dítě těší, má na to energii a chce to dělat. V takovém případě je to naprosto bez diskuze. Moje situace je taková, že mé dítě je klidné, má raději pohodu, čtení a bývá po škole unavený (učí se, musí se soustředit a to mu bere hodně energie). V takovém případě jsem kroužky uzpůsobila jeho povaze, jednou týdně si jde zaplavat a to mu stačí.
Je to hodně individuální, bohužel mnoho rodičů přesouvá na dítě své nesplněné ambice a tlačí ho do aktivit, které ho třeba nebaví nebo nejsou uzpůsobeny jeho věku, potřebám a to je špatné.

white_tie
3. zář 2014

@zabzulka: Napsala si to parádně - opravdu záleží na povaze dítěte. Bohužel to, co píšeš o nesplněných ambicích vidím na tréninku pořád, z jedné maminky jsem tam i dost špatná (chlapeček pláče, že nechce trénovat a ona je na něj hnusná a sprostá a nutí ho). Kroužky mají podle mě být o tom, aby děti těšily a chodily tam rády, nikoliv aby si rodiče plnili skrz děti nesplněné sny.

kamila297
3. zář 2014

Syn má 2 kroužky týdně ve školce a skauta 1x týdně odpoledne. Bohatě stačí. Příští rok jde do školy.

uztotakbude
3. zář 2014

Safra porte, to za nás nebylo. A když mají dopoledne tři kroužky, tak to je jakoby ani nebyli ve školce ne?

denyzuza06
3. zář 2014

já jsem u dcery zkoušela od čtyř let krouzky, každý rok měla jeden a každý rok jsem zjistili ze to neni to prave v první třídě jsem ji moc zatěžovat nechtěla kuli tolika změnam, vybrala si jen neco v ramci družiny. Dnes chodí do třetí třídy a už druhým rokem do klavíru, ve školni druzine si vyzkošela kde co a vybrala si take jeden.
ted zrovana aktualne resim to same u mladsi dcery, loni chodila do pohybovek s hudbou a nijak zvlast ji to nezaujalo. Letos je předskolak a na dotaz co by chtela dela delat mi vysvetlila ze koukat na pohadky. Sice jsem ji chtěla dat do keramiky nebo malovani ale nutit ji nebudu, takže u nas predskolak letos asi bez krouzku

helcenka
3. zář 2014

@petulka25 - u nás ve školce jsou pro děti od 4 let odpolední kroužky. Syn chodil jako 4-5 letý na jeden - na flétničku a pak ještě dopoledne na školkový kurz plavání. O rok později, už jako předškolák, tedy 5-6 letý si vybral kroužky 3, uvážili jsme to a na všechny 3 jsme ho zapsali - výtvarka, country tance a angličtina a opět k nim měl dopoledne školkový kurz plavní. Moc ho to bavilo, něco se přiučil a já byla ráda, že dělá něco, co ho baví, určitě bych ho do ničeho nenutila.
Všechny kroužky probíhaly cca od půl třetí do půl čtvrté. Výhodou opravdu bylo, že kurzy jsou ve školce, nemusela jsem ho nikam převážet a paní učitelky se o děti postaraly - tedy odvedly na kroužek, přivedly zpět do třídy. Takhle měl tři odpoledne v týdnu zábavu, která ho fakt bavila.

anatanka
4. zář 2014

Dite by melo mit po skole (skolce) moznost volne hry nebo jine zabavne aktivity. Cili, jestli urcity krouzek bere samo dite jako zabavnou aktivitu, tak mnozstvi vice mene roli nehraje.

arlekinazy
5. zář 2014

Dobrý den.
Dcera chodí na balet 9 DDM Praha 5 , na vytvarku DDm Praha 8 a na koni. A chtěla by ježte brusli, flétnu a tak dal. 🙂

vanessa_housinova
25. lis 2014

pro předškoláky stačí 1 kroužek,ale podle toho jaký je.Pokud je jednou za týden dala bych dva úplně odlišné kroužky,ale pokud je vícekrát týdně stačí jeden max.2

vendulka
25. lis 2014

Dcera ( 5 let, předškolák) má dva kroužky ve školce (angličtinu a tancování) a pak mimo školku Sokol