icon

Lyžování - 5letá dcera zatím sama vůbec nejezdí

enmuhan2
4. led 2017

Maminky za jak dlouho se naučilo vaše dítě lyžovat? Vím, že je to individuální, ale jsem z toho špatná, že nám to jde takto pomalu ☹. Loni měla dcera v rovných 4 letech 6 lekcí a vůbec se nechytala. Nenaučila se vůbec nic. Letos už má za sebou 5 hodinových lekcí (v jiné škole), je to o něco lepší, ale sama nejezdí zatím vůbec (jen za ruce s instruktorem, nebo za hůlky, nebo ji drží za vestu). Lyžování se jí moc líbí, nebojí se, spolupracuje, jezdí sama bez problémů na pomě...ale vůbec jí nejde samostatná jízda v pluhu. Už rok jezdí na kole, umí už i plavat, ale toto nám dává zabrat ☹. Co třeba jízda s popruhy? Přemýšlím, že bych to s ní zkusila sama. Máte zkušenost?

Strana
z2
enmuhan2
autor
5. led 2017

@astyna Ale ona chce lyžovat, ji to baví, snaží se...ona má pocit, že jí to jde (my ji samozřejmě chválíme), takže být to rozhodně nenechám. Já jsem se učila lyžovat taky spoustu let, asi je po mně.

@takyjedna Opravdu je to tak nebezpečné? A co bych s ní mohla dělat sama... třeba jezdit za hůlky? Jízda pozadu mně nejde ☹. A mezi nohama mi s ní taky jezdit nešlo ☹

takyjedna
5. led 2017

Nejlepší je jet pred dítětem pozadu. Případne mu přidržet špičky. Dítě se musí samo snažit a přitom ty i dítě budete mit pocit relativního bezpečí a jistoty, ze když se mu to vic rozjede, nebo neudrzi lyze v pluhu, tak ho lehce chytneš. Pokud sama nezvládneš jezdit pozadu, zaplat na to instruktora nebo se na lyzovani vykašlete uplne a zkuste to znovu za rok nebo za dva. Některé děti na to proste nejsou... Hlavně ho prosimte neobes na snurach.

alemari
5. led 2017

@enmuhan2 cokoli jen né popruhy, nikdy ti nechytne náklon, je to jako chodítko, pasivní vedení těla. Dej jí do ruky kruh a jděte na mírný svah, na lyže obrázky a vždy přimpovelu zatáčky a tlačí na danou lyži s obrázkem, prostě cokoli jen né popruhy, opravdu

enmuhan2
autor
5. led 2017

@takyjedna
My už právě měli loni zaplacených 6 lekcí, letos už 5 (u jiného instruktora) a výsledky jsou strašně pomalé, já jsem strašně netrpělivá, už se nemůžu dočkat, jak budem lyžovat spolu a furt nic ☹. No tak ještě zkusíme jiného instruktora asi...

betelgeuzz
5. led 2017

@takyjedna alemari pokud dítě už jezdí, tak se ti do popruhů nezavěsí. Jede samo a ty ho jenom jistíš. nijak ho neoběsíš. na popruhy se nedává dítě, které na tom stojí poprvé.

petkavka
6. led 2017

Ahoj @enmuhan2. To si nič s toho nerob že jej to až tak nejde. Ja chodím s dcérkou na korčule od jej 3-och rokov (teraz má 5,5) ...a to ti poviem, že dcérka je momentálne na úrovni detí, ktoré sa 2hý krát postavili na korčule 🙂 🙂 ... občas frustrujúce, ale treba to brať tak, že to podstatné čo ako rodič môžeme dať deťom je tá radosť z toho športu a aby rada chodila na lyže aj keby nejazdila ako profesionál 🙂

Čo sa týka popruhov - to nie je na učenie. To je istiaci systém keby dieťatko zrazu zamrzlo a nedajbože by nabralo veľkú rýchlosť a nevedelo zabrzdiť.

Pekný dnik.

enmuhan2
autor
6. led 2017

Děkuji, naštěstí ona lyžování miluje, má pocit, že jí to jde, takže to je důležité 🙂. Nakonec jsem se na ty popruhy vykašlala, protože mi sama včera řekla, že chce raději lyžovat s panem učitelem (teď nevím, zda mám být zklamaná, že nechce jezdit se mnou, nebo nadšená, že se jí lekce tak líbí 🙂). Takže jsme zarezervovali další lekce...

enmuhan2
autor
6. led 2017

@petkavka
Jo a brusle jsme ještě nezkoušeli...dokonce máme doma po neteři a už by jí i mohli být... Dokonce včera s tím došla ze školky, jestli půjdem bruslit 🙂. Ale já sama bruslit neumím, nikdy jsem od dětství nenašla k bruslím kladný vztah... Myslíš, že 5 let je vhodný věk nebo počkat na příští zimu? Nemám tušení v kterém věku děti obvykle začínají...

kika_21
6. led 2017

@enmuhan2 Ano, vždycky je lepší nespěchat. Chcete, aby ji to bavilo? Nebo chcete snad Šárku Strachovou-šampionku? Je dobré si uvědomit, že je to zábava-vlastní zkušenosti-i špatné bohužel.Když má dítě rádo sportovat, musíte si s ním hrát-třeba i na lyžích.

konidana
6. led 2017

@enmuhan2 tak pokud sama přišla s tím, že to chce zkusit, tak bych to zkusila. A buď to půjde nebo počkáte 😉

opicka25
6. led 2017

Zkoušej dál školy, mají zkušenosti, ví jak postupovat. Měj trpělivost, hodina je hrozně krátká doba a zároveň o moc déle to děti většinou nevydrží. Chce to postupně. Hlavní je, že ji to baví. Instruktoři mají spoustu pomůcek a her, ty si s tím nelam hlavu a zalyžuj si mezitím sama. Za rok nebo dva už určitě bude jezdit a třeba i líp než ostatní, když bude mít tak důkladně probrané začátky 🙂 Dnes spousta dětí jezdí samostatně po dvou lekcích, ale nemají lyže úplně pod kontrolou. Neví jak neplánovaně rychle zastavit nebo zatočit, pak ohrožují sebe i okolí a nikdy už se to pořádně nenaučí, protože zpomalit je nebaví.. Buď ráda, že nemusíš řešit dítě, které se řítí svahem a odmítá se něco učit 🙂

terinda
6. led 2017

@enmuhan2 moje dcera je na tom podobně, je jí 5,5. Loni stihla asi 7 lekcí, letos zatím 2. Mírné pokroky tam jsou, je dost opatrná. Ale nehrotím to. Hlavně, že ji to baví 🙂

Sama lyžovat neumím 😀

enmuhan2
autor
6. led 2017

@opicka25
@terinda
díky, zůstáváme tedy ve škole, už mám objednanou další lekci a malá se těší jako blázen 😀

tinkalinka
6. led 2017

Myslím že hodně záleží na instruktorce, máme staršího syna dost tvrdého na sport, ale naučil se v pěti letech po po čtyřech individuálních lekcích sjíždět kopeček obloučky.Paní instruktorka ale je fakt profík a umí to s dětmi.Někdy když vidím co v lyžařské škole s dětmi provádějí, se nedivím že se dítě nenaučí...

blanciii
7. led 2017

@enmuhan2 náš mladý není zrovna sportovně nadaný, minulý rok mu byli 4 a lyžovat jsem ho zkoušela naučit sama, bylo to o nervy a nic se nenaučil. Letos je v lyžařské školičce,maji to na 6sobot, vždy dvě hodiny dopo a dvě odpo skupinová výuka, po první sobotě na tom stál, ale sjížděl s instruktorem, po druhé sobotě už sjel v pluhu samostatně kopec, učí se bez hůlek. Takže doporučuji skupinovou výuku a hlavně NEBÝT u toho, pak ty děti fungují mnohem líp.

blanciii
7. led 2017

@enmuhan2 určitě i správný výběr lyžařské školy, ale řekla bych, že v té skupině se s nima tak nepářou jako u individuální lekce a neboj ty děti se přizpůsobí a naučí se rychleji, myslím, že jinak by ten náš taky sám ještě nejezdil, dost panikaří, ale když tam není záchrana (rodiče a ve vašem případě nejspíš instruktor sám pro sebe), tak funguje. Brusle zatím vzdávám, to by nejspíš nedal, na kole jezdí. Oba s manželem hodně sportujeme, tak nás celkem mrzí, že je v tomhle pozadu, ale co se dá dělat, i chodit začal pozdě...

enmuhan2
autor
7. led 2017

@blanciii Objednala jsem jí lekce v jiné lyžařské škole, tak uvidíme, jestli to bude lepší...Dnes jsme byli u nás na rybníku bruslit a byla jsem mile překvapena, jak jí to bavilo a šlo. Na kole se naučila ve 4 hned první den co jsme ho koupili. Jediné lyžování nám tak dává tak zabrat.

enmuhan2
autor
12. led 2017

Tak jsme včera vyzkoušeli novou lyžařskou školu a tak nasra... už jsem dlouho nebyla!!! Instruktor tak 18 let max, s dětmi zkušenosti nulové! S malou to vůbec neuměl, odmítala s ním jezdit (to se nám ještě nestalo, se všemi ostatními krásně spolupracovala). Na svahu si vyřizoval jeden telefonát za druhým, ona stála, on seděl...a já myslela, že mě trefí šlak (za 350 kč na hodinu). V půl lekce mi ji vrátil, že s ním prostě nespolupracuje... Tak jsem se tak naštvala, vzala jsem ji nahoru sama, že to s ní konečně zkusím já. Jela jsem pozadu (málem jsem se u toho přerazila), ale světe div se - ona krásně plužila, dělala obloučky na obě strany. Celý 500 m kopec jsme sjeli najen zátah! Další jízdu už jsme jeli i s manželem, on jel před ní a ona kopírovala jeho obloučky a já ji zezadu jistila. Po hodině jezdila jak drak, obloučky zvládá na jedničku, stejně tak přibrzdit, zastavit! Tolik peněz jsme dali za 3 různé instruktory a pokrok skoro žádný a jen jsme si ji vzali do parády sami, tak to šlo! Nechápu to, všude radí přenechat dítě lyžařské škole, že rodič není dobrý učitel, tak jsme poslechli, chtěli jsme pro ni to nejlepší....a opak byl pravdou. Každé dítě je asi jiné (asi se jich bála nebo styděla, nevím kde byl problém?), takže až budeme příští rok učit syna, zkusíme jednou sami, jednou s instruktorem a uvidíme co mu budu vyhovovat a podle toho se zařídíme. Malá nechtěla jet ani domů jak se jí to líbilo, takže v pátek vyrážíme znova!!!! Jupí!!! @blanciii @tinkalinka @terinda @opicka25 @betelgeuzz @takyjedna

enmuhan2
autor
12. led 2017

Ale tak nechci zas křivdit tomu minulému instruktorovi, ten byl moc fajn (z těch tří nejlepší a malá ho měla moc ráda) a ten pluh, postoj a takové ty základy ji naučil on...akorát tedy s ním nejezdila samostatně, pořád ji jistil, když jel před ní, držel ji za ruce, když jel za ní, držel ji za vestu....ona s ním nechtěla jezdit bez jištění.
Dcerka je umíněná a někdy to s ní po dobrém prostě nejde. Já ří řekla, že ji prostě držet nebudu a hotovo...a šlo to!

g_m
12. led 2017

@enmuhan2 Nemám čas pročíst diskuzi, ale manžel dělá instruktora i malým dětem a vím, že nejhorší je dítě nějak navádět - popruhy, držení za vestu apod. Musí od začátku samo a vy příp. instruktor jeďte pozadu před ním a lehce mu navádějte špičky. V 5 letech už by měla být schopná udržet pluh sama nebo s lehkým ťuknutím od vás.

enmuhan2
autor
12. led 2017

@g_m díky, už vyřešeno...malá už jezdí sama jako drak, chtělo to asi jen ten správný impulz 🙂

kanjad
18. led 2017

Chce to čas, třeba za rok to bude úplně něco jinýho;) Je to ještě prcek, má na to nárok. Většinou je to tak všude, že to správný styl a způsob jsou schopny vnímat a učit se v 6-7 roce. Žádný strachy a chvalte jí i tak, ať jí neztratí motivaci🙂

Strana
z2