Nutíte děti do kroužků?
Ahoj. Zajímá mě, zda máte některá dítě jako já. Kluk 11 let. Od 5 let jsme toho vyzkoušeli hodně. Jak hubení, sportovní, nebo i výtvarné kroužky. Zkusili jsme i sportovní klub, tak i volnočasový. Vždy mu vše vydrželo nejdéle rok, max dva. On tedy k tomu musí mít i nějakého kamaráda ideálně že třídy. Teď v září nastoupil na kroužek 1x týdně s kamarády a opět dnes přišel s tím, že neví, jestli ho to bude bavit dlouhodobě. Tak je mi zas jasné, že za měsíc bude chodit opět z donucení. V okolí mám právě všechny děti, které se něčemu věnují, neznám žádné dítě, které nechodí nikam. Jak to děláte vy? Vadí mi, že se o nic dalšího nezajímá, dlouhodobě nebaví, nevydrží nikam chodit. Má rád kolo, PC, lego, malování.
Dcera nechodí na žádný kroužek.Důvodu je víc.Ale jsou prostě děti ,které kroužky nebaví a já nevidím na tom nic špatného.V dnešní době když to někde řeknu ,tak koukají na mne jako na mimozemšťana 🤪Idealny je mít dva kroužky za den 🤦🤣🤣🤣
Tak proč nechodí na výtvarku.
@sagitta33 Jeho baví si malovat doma, ale když chodil na malování, tak mu to vydrželo cca 1,5 roku. Asi nemá rád řízené aktivity
Nejde o to, že každé dítě musí chodit na kroužek. Důležité je to, čím volný čas vyplní. Pokud se zabaví sám něčím smysluplným, tak bych s tím neměla vůbec žádný problém. Ale nedovolila bych, aby každé odpoledne proseděl u mobilu, TV, PC atd.
Nenutim, hledám, co by děti tak mohlo bavit. Ale pokud si kroužek vybere a já ho zaplatim, tak dochodí pololetí, i kdyby čert na koze jezdil. Oba kluci hrají fotbal a mají jeden kroužek (přímo ve škole místo družiny), starší si ještě vybral programování. Přijde mi to celkem dost, ale chtěl, tak uvidíme, jak to půjde.
to má luxusní, že mu klapl kroužek se spolužáky, i když i to může být někdy na škodu, třeba když se mezi sebou nepohodnou
syn, 9 let mi na konci srpna řekl, že vlastně nechce chodit na žádný kroužky, až na....
na družinovou angličtinu, sportovní gymnastiku v Sokolu a programování minecraftu, což je pokračující z loňska, plus k tomu má ještě doučování jednou týdně a jednou týdně angličtinu s lektorkou doma, a ve škole jsme měli možnost kroužku angličtiny s rodilým mluvčím, takže má vlastně 5 kroužků a to doučko na čtyři dny, protože pátek už chce mít volný.
Pokud vím, že mi dítě bude po škole běhat v parku s kamarádama, netrvám na kroužku. Ale pokud by to tak nebylo tak ano, kroužek bude mít. Vybere si sama a kolik je to jedno. Moje mladší by byla schopná celé odpoledne být na televizi.
Ano, od školky musí chodit na AJ, protože to považujeme za důležité pro jejich budoucnost. Jejich "nechci" není vyslyšeno. A pak mají oba jógu - syn tam chodí rád, konečně tak našel pohyb, který ho baví, dcera tam chodí z donucení, ale vyzkoušela vše ostatní a toto pro ni bylo nejmenší zlo. Další kroužky si mohli zvolit podle svého. Dcera si žádný další nevybrala, chodí s kámoškama ven, syn si vybral ještě keramiku.
Já jako dítě chodila na dva kroužky celkem (postupně). Nevydržela jsem. Ubíjela mne pravidelnost. Každou středu se muselo tam a já si třeba chtěla hrát s mladší sestrou. Byla jsem akorát otrávená. Byly to kroužky, co mě jinak bavily, ale prostě když chci já. Naši to pak vzdali když viděli můj otrávený obličej. Takže ani svoje děti nenutím. Nucení k čemukoliv nikdy nic dobrého nepřineslo.
Moje deti do krouzku chodi - vsechny tri hraji na klavir a vi, ze musi chodit do konce zakladky. Pak se mohou rozhodnout, zda budou pokracovat, anebo ne. Pak maji plavani - to je bavi. Synovi jsem minuly rok nasla badminton - chci, aby se hybal aspon 2 krat tydne - bavi ho to. Dcery chodi do vytvarky a taky je to bavi. Prostredni dcera ma 7 krouzku - chce chodit do vsech, tak chodi. Prijde mi to smysluplnejsi - byli by jen na technice - Tv nebo mobil, PC. Do krouzku chodi dlouhodobe - nestridaji je po roce, kamarady si tam vzdy nasli. Asi je to o povaze, ale mozna i o rodici.
Náš chodí pondělí a čtvrtek atletiku ,pátek plavání a skauta . Neděli měl ještě farmu, ale tu jsme zrušili.
Atletiku musel z našeho přesvědčení,že pro něj jako jedináčka bude nejlepší,když bude součástí týmu,kde prohry a vítězství jsou společná práce ,když bude součástí něčeho důležitého,aby vydal ze sebe své nejlepší výkony nejen pro sebe,ale pro všechny . Naštěstí tam chodí rád a ještě je na vzduchu,tak přidána hodnota po sezení ve škole.
Na plavání chodí ze zdrav. důvodů, ale tam nechodí tak rád , trošku otrávený,ale ve finále přijde ,že to bylo fajn.
Skauta si vymyslel sám a farma ho bavila ,jen to nešlo z organizačních důvodů.
Ale on prostě musí.
Kdybychom mu dopřáli pocit ,že nic nemusí, tak dřepí celé dny doma na tv , zavřený bez pohybu na sluníčku a s nikým se nebaví . Ano, u ničeho nevydrží, dřív chodil na jiné kroužky,které jsme pojali, že když už tě to nebaví a nechceš tam chodit, tak tě nutit nebudeme. Brzy jsme pochopili, že takhle ne. Naše dítě potřebuje řád.
Teď máme miminko a s ním chodím na plavání a příští týden na hudební kroužek.
@anonym_autor s tímto souzním
Holky tedy maji kazda povinny 1 sportovni krouzek tydne. K tomu trvam na tom, ze museji neco umet - je mi jedno jestli kreslit, hrat na nejaky hudebni nastroj nebo dalsi jazyk, takze si musely vybrat i jeden krouzek z teto kategorie.
Na konci zakladky se budou moci rozhodnout, zda chteji pokracovat nebo uz ne. 2 krouzky tydne nejsou o pretezovani, ale o tom, ze dite se rozviji i jinak nez ve skole, ma dalsi kolektivy a ziska nejakou dovednost.
Hodne se mi libi ten prispevek od
@jajulin - jasne, ze se detem nekdy nechce. Ale ja zas nechci, aby jim jednou bylo lito, ze kazde odpoledne byly doma a neumi nic navic. Venku s kamarady mi nestaci, to se prilis rychle zvrhne v to, ze s kamarady ve skutecnosti sedi za stromem a zkouseji prvni cigaretku.. Chci aby mely zajmy, aby zkousely ruzne cinnosti a aby se i naucily, ze kdyz si neco vyberou, obcas to nejde a musi to prekonat, obcas se nechce a pak je to super
Ve vysledku bojujeme spis s tim, ze tech krouzku maji moc, nutit do vyberu je nemusim - maji uz nekolik let stejne. Prekonaly kriticke obdobi, kdy to neslo, delaly neco noveho - tezkeho, to se jim tam nikdy moc nechtelo, ale jak se pres to dostanou, tak je to zase bavi.
Sledovala bych, s jakymi pocity chodi dite z krouzku - pokud je tesne po krouzku nadsene a fakt ho to bavilo, nezajima me dalsi tyden nazor pred krouzkem, ze uz tam nechce - to beru jen jako lenost. Neco jineho by bylo, kdyby dite i po prichodu z krouzu rikalo "to byla hruza, myslel jsem, ze umru nudou, uz tam nikdy nechci" - v tom pripade bych nenutila, ale hledala bych jiny krouzek
Já jsem taky tým mírný nátlak. Dcera na dotaz, co by chtěla, tak úplně nejlíp vůbec nic, event. Jenom Sokola, netlačil na ně s výkony, nekřičí a vyblbnou se. Dva roky chodila do lidušky na předškolní estetickou výchovu, ale ačkoliv doma furt kreslí, motá gumičky a navlíká korálky, tak tam ji to vůbec nebavilo (škoda, byly bych ráda, kdyby se naučila na nějaký nástroj), asi to bylo prostě moc “škola”. Gymnathlon jsme odpískali ještě před koncem pololetí (ale z něj já teda odcházela po první hodině v šoku, že tam čtyřleté děti pruděj s “dělej, makej, ať jsi rychlejší než ten druhej”). Pak chodila rok na plavání, ale jednak jí vadil uřvanej trenér a pak i studená voda. Všechny její argumenty chápu a respektuju, ale řekli jsme si, že nějaký kroužky budou. V družině je nechce (přitom by to podle mě i pro ní zase bylo ideální, v cizích kolektivech je ze začátku hrozně nervózní). Tak nakonec letos sama vybrala badminton a šachy (přiznávám mírnou manipulaci ze strany tatínka šachisty). A včera z šachů odcházela absolutně euforická!
Já dceru chápu v tom, že my introverti jsme z nového kolektivu obvykle hrozně vystresovaní a nejde nám tak snadno zapadat, ale zároveň myslím, že je důležité dělat něco smysluplného i mimo školu a i s jinými lidmi než s rodiči.
Nenutím, oni nutí mě 😅 mám dva 6 a 8 let a já bych jich dala klidně míň, ale nejraději by chodili na všechno... Není u Vás nějaký Lego? Naši chodí právě na lego a zároveň s tím souvisí programování toho co vyrobí.. anebo alespoň v rámci družiny? To máme třeba tu výtvarku a nebo hudební nástroj nějaký? 🙂 Nevím, asi bych ho nenutila, třeba pak přijde s tím, že něco sám chce, ale zase bych se úplně nebránila tomu to zkoušet, třeba ho něco opravdu chytne🙂

Tak proč nechodí na výtvarku.