icon

Vlastní fotografování dětí, úprava fotek, atd. Rady?

nebe
23. dub 2010

Už mě omrzelo focení dětí obyč digitálem, ale zaujalo mě focení zrcadlovkou. Jen nevím jakou si pořídit. Prosím o radu zkušnějších maminek,které už taky omrzely obyčejně napraskané fotky ale žádná ta nej.....🙂

evlyn
4. říj 2011

@lucy222 to on mi kamarad rikal taky, ze je skvela, ale ze kdyby si mel vybrat mezi tou 50 a 35 (obe 1,8) tak s ohledem na cenu a celkovy pocit z fotek a pouzivani, ze by mi doporucil tu 35

paajinka
4. říj 2011

@janinka1987 - já taky váhala mezi Canon 1100D a Nicon 3100 a vybrala jsem Nicon a jsem za to ráda - jen třeba objektivy má Canon levnější, to je určitě fajn...

paajinka
4. říj 2011

nějaké fotos setovým objektivem 18-105, já jen neumím fotky upravovat, tak je to prostě tak jak je to vyfocené, max. to ořezávám

blanka.k
4. říj 2011

35/1.8 je univerzálenější, přece jen se vám tak toho "vleze" víc.... tu taky mám, za ty prachy fakt super, malý, rychlý, skladný...
18-105 jsem si kdysi taky koupila, ale po měsíci byla těhu a doma, a pak už fotila jen tou pevnou 35, která má lepší fotky, takže jsem ho ani moc nevyužila. Na fcoení architektury/ výletů/akcí je dobrá, ale na děti je 100% lepší ta 35/1.8 nebo 50/1.8.

wendulla
4. říj 2011

tak jestli mi zitra prijde fotacek, dneska jsem naposledy fotila se "starickem"

@paajinka moooc hezky fotky 😉

lucy222
4. říj 2011

@wendulla na staříčka moooc pěkné 🙂
@evlyn aha, tak to bohužel neporadím...
@paajinka pěkné.
@blanka.k u nás je to se seťákem stejné...musím popřemýšlet i kde je... 😒

erinbrock
5. říj 2011

@lucy222 no clonu taky kdyz chci pekne pozadi... 🙂 na to jsem zapomela...ale to je skoro take automat aspon pro me 😀 😀

erinbrock
5. říj 2011

@lucy222 se zonerem moc...na photoshop nemam a zadne profi foto upravy nedelam...na to co potrebuju bohate staci...dela pekne i hromadne prikazy, je cesky, umi vrstvy jakz takz, retuse, kolaze, panorama...a podle me je to teda hlavne o tom vyfotit dobrou fotku hned do fotaku, takze se snazim fotit, fotit, fotit, mazat a upravovat co nejmene...na me byla picasa moc slozita...nejak jsem se hlavne nemohla srovnat s tim jak radila ty soubory a hledala foto v pc...tak nejak chaoticky... 😀 😀 no a pokud chci delat vice vrstev tak mam stahly Gimp ten je zadara a jde to...

erinbrock
5. říj 2011

tu kresbu umi primo nikon ...pohlednice je delana v zoneru, ale umi to i jine programy...a nase milovana cica....

erinbrock
5. říj 2011

tohle se teprve ucim...ten pohyb zachytit...foceni me bavi ale s detma na to nen moc cas 😉

lucy222
5. říj 2011

@erinbrock já právě upravovat fotky neumím - jako fakt neumím bo jsem to do teď nedělala...no, ale dnes mi přišel dárek k svátku - MM to nevydržel a dostala jsem ho už dnes - takže jsem ode dneška majitelkou Zoneru 🙂
Jsem na něj moc zvědavá-zatím jsem jej stihla jen rozbalit, pak se nám vzbudilo mímo 😅
Fotky fajné 😉

lucy222
5. říj 2011

@erinbrock jinak já fotím jen děti a koně...nějaké krajinky nebo architektura - to mně moc nebere...pak mně zajímají noční fotky, ale na to je potřeba stativ a ten je v pořadníčku až hooodně vzadu. 😅

janinka1987
5. říj 2011

Já používám na základní úpravy Photoscape (je zdarma), baví mě si hrát s barvama...A teď mám stáhlý Gimp, jenže jsem mu ještě nepřišla na chuť a moc ho nechápu (nebyl čas)...
@erinbrock Náhodou povedená fotečka, mě se moc líbí 🙂 Já zkouším zachytit pohyb s prckem a teda vůbec mi to nevychází 😀 Uvidím jak s novou zrcadlovkou 🙂

wendulla
5. říj 2011

tak uz mam fotak doma, je to pekna hracicka, musim se s tim naucit, zatim jsem fotila jenom doma, kde neni moc svetla tak se tesim, az ho vytahnu ven. Nebudu ted snad nic jineho delat nez fotit.

evlyn
6. říj 2011

@misula.g jen na ukazku - par fotek s tou 35/1,8 Nikkor ....

evlyn
6. říj 2011

Sakva, vypadaj mazle, ale doma je mazle nemam ☹

lenulka20
6. říj 2011

maminky umite tady prosim nektera upravovat fajnove fotecky???

misula.g
6. říj 2011

@evlyn Krásné fotky, je to andílek 😀

misula.g
6. říj 2011

Tak teď jsem zmatená. Nevím, zda mi bude zatím stačit jeden objektiv, nebo budu potřebovat dva. Fotím i krajinu, takže bych brala jeden na krajinu, potréty, makro...

blanka.k
6. říj 2011

Gratuluji všem k novým "přírůstkům" 😀

@evlyn super fotky
@erinbrock parádní pohyb, na to já nemám nervy, mě stačí fotit lítající dítě, to je 95% mázlých 😝
@wendulla ať se ti s novým foťákem dobře fotí 😉
@misula.g 2ks jsou takový "základ"....nějaký záklandí univerzální právě na výlety, krajinky....18-105, 17-70, atd... a pak nějaký s lepším světelností na portréty, zvířata, "zátiší".... 35/1.8, 50/1.8 (85/1.8 nebo 105/2.8 jsou super, 105 je i macro, ale nedají se používat v interiéru, na to už mají moc velké ohnisko, to fakt vyfotíš ze 4m 80cm dítě a fotka je "plná" 😉 )

misula.g
6. říj 2011

@blanka.k Děkuji moc za radu, nechtěla bych s první koupí šlápnout vedle

olbramka
6. říj 2011

@lenulka20 co bys potřebovala? kdyžtak písni do IP

janinka1987
7. říj 2011

@blanka.k Tak teď jsem se trochu zarazila. Jak je to teda s těma objektivama? Zatím budu kupovat s foťákem pouze jeden, teprve až budou peníze, chci dokoupit další...Chci si pořídit 18-105, vyfotím s ním dítě v místnosti? Abych nemusela stát 3 metry od něj a vyšla se mi tam hlava...Většinou fotím z blízka, tak 1/5 fotek fotím z dálky...Pak mají v setu ještě 18-55, ale tomu jsem se vyhýbala...

lucy222
7. říj 2011

@erinbrock já fotím koně v pohybu a někdy to vyjde, někdy ne 😅 Jinak ten Zoner na mně udělal velký dojem- ne jako prográmek (tam jsem se dostala zatím k té průvodní knížce 😅), ale jako firma. Muž mi koupil ten prográmek pár dní před koncem září za 1/2 cenu...a 4.10. vyšla nová verze...sami se nám 5.10. ozvali, že se chtějí zachovat fér a tak nám posílají ten nový prográmek zdarma 😵 😵 😵
@evlyn kliiid, tady vypadají mázle snad všechny fotky 🙄 Jedině dát to na rajče či někam jinam na net 😉
@misula.g
@janinka1987 myslím, že nazačátek stačí jeden objektiv´- nějaký ten univerzálnější. Dobré zkušenosti mám s tou 18-105..no a pokud vás to chytne, tak pak je dobré si koupit něco "lepšího" 😉
@janinka1987 s tou 18-105 můžeš v pohodě fotit i doma 🙂

lucy222
7. říj 2011

@erinbrock jedna pro Tebe 😉 Sice je pradávná a chtěla by upravit, ale co už... 🙂

erinbrock
7. říj 2011

@janinka1987 ja se hned take neorientovala...ten objektiv 18-105 je zoom "priblizovaci, pohyblivy" objektiv tzn. ze s nim muzes priblizit nebo lehce oddalit (rozsirit foceny zaber) - v podstate v sobe zahrnuje vsechny vyse zminovane objektivy s pevnym ohniskem jako 35/1.8, 50/1.8, 85/1.8 nebo 105/2.8, ktere maji oproti te 18-105 lepsi svetelnost...tzn. ze v hodne tmave mistnosti se s nima bude fotit lepe a na portrety jsou asi take lepsi.....za tim lomitkem je u tech objektivu s pevnym ohniskem cislo 1,8 (cim nizsi cislo tim lepsi svetelnost), ten 18-105 ma svetelnost myslim 3,5 coz je na bezne foceni opravdu dostacujici...takze je to univerzal muzes fotit na vzdalenost 35, 55, az 105 jen s horsi svetelnosti, zacatecnikovi uplne dostacujici...bezne to, co vidis ocima je u objektivu vzdalenost 55 - takze pod 55 oddalujes - rozsirujes zaber a nad 55 priblizujes...
pokud koupis ten 18-105 budes mit univerzal a nebudes muset menit objektivy...pokud vezmes 18-55 a 55-200, pripadne jine objektivy...budes muset objektivy menit, ale zase ten 55-200 muze jeste vice priblizit...
je dobre procist ty diskuze ma megapixelu...
do zacatku bych sla rozhodne do zoom objektivu a casem prikoupila nejaky s pevnym ohniskem...
snad jsem to nejak vysvetlila a nezamotala jsem se... 😀 😀 😀

na fotkach jsem zkousela kdyz jsem ho koupila to priblizeni - z 18 na 105 tak mrkni...nevim zda to v tech nahledech bude videt...je tam v pozadi komin 🙂

erinbrock
7. říj 2011

@janinka1987 na foceni v mistnosti a deti ten obektiv 18-105 idealni..mozna jsem to mohla napsat hned a nemusela se tak rozepisovat...vic jak 105 uz je do mistnosti zbytecne...rozhodne 18-105 nez 18-55... 😉 😉

erinbrock
7. říj 2011

tady si muzes vybrat ten objektiv jaky chces a uvidis jak priblizuje a oddaluje.... http://nikon.cz/cs_CZ/product/nikkor-lenses/sim...

blanka.k
7. říj 2011

@janinka1987 čím menší číslo ohniskové vdálesnoti (tj.18-105, 18-55), tím víc toho se toho do záběru vleze....takže 18-55 a 18-105 mají to nejmenší ohnisko stejné, takže naněj se to tam toho vleze stejně, ale 18-55 má jen 3x zoom, oproti 18-105, kde je to přiblížení cca 6x. Nheldě na to, že 18-105 je kvalitativně lepší objektiv než 18-55 ikdyž má svetělnost stejnou. Moje zkusšenost i většiny lidí , co si koupili set 18-55 a 55-200, je taková, že napřed jim hrozně vadilo neustále měnit objektivy , kdyb´koliv si chtěli něco přiblížit, a pak nakonec i kvalitativně to přestalo stačit, jsou to ty "nejhorší" objetivky (i když proti obyč.kompaktu dělají fotky fakt dobré).
Jinak bych jen opravila @erinbrock , to co vidí člověk okme odpovídá tomu ohnisku cca 50-55, ale na běžných obyč.zrcadlovkách se u Nikonu vše přepočítá crop factorem 1,5, takže to co "vidíme očima" tak tomu nejblíž odpovídá objektiv 35/1.8 (protože nasazený na běžnou zarcadlovku má ve skutečnosti ohnisko 35x1.5 = 53 😉

janinka1987
8. říj 2011

@erinbrock
@blanka.k
Holky, jsem vám vděčná za výklad "polopatě". Opravdu mi pomohl! Děkuji moc! Jdu do té 18-105, aspoň jsem se ujistila 🙂 Hledala jsem někoho, kdo mi to takhle dobře vysvětlí 🙂
Ještě jedna podotázečka, ty "lepší" objektivy s lepší světelností a pevným ohniskem tedy nezoomují? Používají se tedy většinou na portréty v místnostech?

Strana