icon

Vlastní fotografování dětí, úprava fotek, atd. Rady?

nebe
23. dub 2010

Už mě omrzelo focení dětí obyč digitálem, ale zaujalo mě focení zrcadlovkou. Jen nevím jakou si pořídit. Prosím o radu zkušnějších maminek,které už taky omrzely obyčejně napraskané fotky ale žádná ta nej.....🙂

molicova
13. kvě 2010

No je nějakej do oranžova, tak to jedině ubrat sytost, aby nebyl tak oranžový. Nebo spis pridat jas a pak trosku kontrastu a jeste ubrat sytost. Nevim, jak vypada v origo. A s tím časem pořízení nevím co máš na mysly?

soanpe
13. kvě 2010

míša má pravdu
hodně záleží na světelných podmínkách a času

na canonu se dá nastavit ALL SERVO a tahle funkce doostřuje neustále během focení ( najdeš to na ovládacím panelu šipka doleva u funkce samospoušt, kontinuall.exp.)
já docela dost fotím na AV (A) nebo na P jako většina
pokud si nevíš rady s ISO,tak si pro začátek dej automatické nastavení

já zkoušela fotit bez blesku naši Sofí při citlivosti 800 ISO asi na třicetinu sekundy a dá se to.fotka je sice zrnitější,ale na druhou stranu má určité kouzlo
já se učila fotit na kinofilmy v době ,kdy o digi foto nikdo neměl ani páru, takže upravuju mińimálně (rámeček a pod)

kozinka
13. kvě 2010

Super téma, holkdy přidávám se k Vám 🙂 a budu poctivě pročítat 🙂

baarca
14. kvě 2010

Nebe, ještě si zkontroluj vyvážení bílé. Vypadá to fotku za žárovkového světla.
Jinak se připojuju k Soanpe, já taky měla zrcadlovku už i na kinofilm a upravuju minimálně. Jednak to nestíhám 😔 a taky se snažím hlavně, aby byla fotka dobrá už z foťáku.

molicova
14. kvě 2010

Ahojky, holky, určitě je super, když je fotka už krásná z foťáku, ale já mám ráda živější barvičky a tak tomu ještě kolikrát trošku pomůžu 🙂. Ale je fakt, že času neni opravdu moc, takže si ho musim udělat, když třeba Tomíček spinká, jinak se to nedá dělat 🙂 Já fotím teprve rok, jinak jsem nikdy foťák v ruce nedržela, až možná někdy na základce na škole v přírodě. Takže jsem měla v ruce hnedka digitální zrcadlovku 🙂, tak je to možná tím, že neznám jak by fotečky vypadly z kinofilmu 🙂

soanpe
14. kvě 2010

baarca
přesně to jsem chtěla poradit nebe 😉
každé světlo má jinou teplotu chromatičnosti.takže pokud máš přepnuto na nevhodný typ osvětlení,tak to háže úplně hrozný odstíny 😉

já s digitálem nefotím dlouho,ale je úžasný, že se dá nafotít mraky fotek a uděláš cenzuru hned,aniž ba se čekalo na negativy
baarca, ty si vyučená v oboru? nebo máš focení jako hobby?

na MK se mi líbí Míšiny fotky a pak tu někdo házel pampeliškový fotky. Tomu říkám opravdu hezké fotky. Krásná hra s clounou a expozicí 😵

soanpe
14. kvě 2010

Tohle jsem zkoušela, co se dá vyfotit pod žárovkou, bez blesku
citlivost 400 ISO
1/8 sek.
f 5,6
ohnisko 42mm

baarca
14. kvě 2010

Soanpe, to už Sofie takhle krásně vydrží na tak dlouhý čas? To se to fotí 🙂 Můj prcek je teď ve věku, kdy se s časem delším jak 1/100 nechytám. Focení mám jen jako hobby, kéž bych to uměla víc. Taky jako největší výhodu digitálu beru to, že máš možnost okamžité kontroly a můžeš nacvakat haldu fotek a nemusíš šetřit každé políčko filmu. A ještě mě u filmu štvalo to, že mi několikrát fotolab totálně zvrzal vyvolané fotky.

molicova
14. kvě 2010

Ahojky holky, tak ja jsem teď zkusila jako sonape porovnání jedné fotečky před a po upravení. Jinak já čas nenastavuji, protože raději sáhnu po tom externím blesku, který mi zaručí, že i když se bude Tomášek mlít jak o závod, tak nejsem nijak omezována. Takže ho vážně moc doporučuji 🙂
První fotečka je porotnání a druhá je, když jsem rozsvítila večer v obýváku světlo. Je focená s externím bleskem.

soanpe
14. kvě 2010

baarca
Sofí je takhle statická jen, když v televizí běží reklamy (hlavně na Axe twist😀 ) nebo Bořek stavitel 😀

míšo
externí blesk je bez debaty,ale musí se umět používat, což ty umíš 😉

molicova
14. kvě 2010

Soanpe opravdu by si nevěřila jak je to jednoduché. I já antitalent největší jsem to zvládla. Takže jeslti umíš nastavovat čas, což já neumim, tak tohle musíš zvládnout levou zadní 🙂

soanpe
14. kvě 2010

tak jsem učinila další krok ke sebezdokonalení 😀
napsala jsem mail firmě,která školí fotografy. já potřebuju oprášit atelierovou fotografii, at už technickou, tak portrétní
hlavně si chci zopáknout práci s velkejma lampama a záblesky

baarca
15. kvě 2010

Soanpe, to je skvělé. Já jsem kdysi byla na kurzu v IDIFu, byla jsem spokojená, ale teďka, když si chci vybrat nějaký kurz, tak mi to věčně nevychází časově, že ten den, co oni vypíšou zrovna nemůžu nebo něco ☹ A ty jsi z oboru, že to bude "opáčko"?

soanpe
15. kvě 2010

baarca
jj. mám lejstro na to, že jsem fotograf,ale ještě z dob vlády krále Klacka 😀

nebe
autor
17. kvě 2010

moli i tak ja ty fotky proste nemam tak hezky zachycene jak ty:(

molicova
18. kvě 2010

Ahoj nebe, tak to ja nevim, me taky kazda fotka nevyjde, tak jak bych chtela. Takze jelikoz tomu sama moc nerozumim, tak nevim, jak bych ti v tomto pripade poradila. Ja jsem na tyhle veci dost antitalent ☹

soanpe
18. kvě 2010

nebe
ono fakt záleží i na objektivu a okolních barvách inerieru
já mám doma fotky spíš v teplých tonech
ale jakmile fotím u rodičů, tak jsou zase v chladných tonech a podobaj se moli fotkám

my máme hodně věcí do hněda, teple vymalováno ...
naši mají světlé podlahy, bílé stěny ... takže to taky hodně hraje roli 😉

focení je složitý a děkuji za vynález zvaný digitální fotografie 😀 vzpomínám na doby, kdy jsem se učila na praxi vyvolávat barevné fotky ručně a než jsme se vystřídali všichni (7lidí) tak uplynula doba určená praxi 😅
čb fotky jsou jednodušsí na zpracování

molicova
18. kvě 2010

Soa, to máš asi pravdu, my mále bílé zdi, takže jsou to studené tóny jak doma tak i venku. Já jsem za digitál šťasná jak blecha, měla bych asi velkou spotřebu 🙂

soanpe
18. kvě 2010

moli
tohle je focený u našich a má to úplně jinou barvu

molicova
18. kvě 2010

Ahojky, tak to máš naprostou pravdu. Jsou kráááásný. Je tam ta bílá barva, takže se nijak neodráží do té fotografie a jso to takové barvy, jaké doopravdy jsou 🙂, mod povedené 🙂

nebe
autor
19. kvě 2010

a jeste jeden dotazu. Vy fotite do RAW nebo JPG????

soanpe
19. kvě 2010

nebe
já do JPG

baarca
19. kvě 2010

Já fotím do RAW, sice se moc často k úpravám nedostanu, ale co kdyby 😉
Vzhledem k dnešním světelným podmínkám, jsem na dnešní oslavě nasadila ISO 1600 a překvapivě to vyšlo dobře. Rozhodně pro běžný rozměr fotek nějaký šum řešit nemusím.

nebe
autor
19. kvě 2010

N a v čem je to lepší do raw?

baarca
19. kvě 2010

S RAWem můžeš až po vyfocení bez problémů upravit vyvážení bílé a úroveň expozice. A do JPG to lze převést kdykoliv, ale opačně ne.

molicova
19. kvě 2010

Ahoj holky, já fotím taky občas do RAW, ale to se pak musi upravovat v novem APS a ten se mi nelibi, takže fotím normálně do JPG a teď to nově upravuji v Lightroomu. Docela hezký a přehledný program. Jinak dneska jsem fotila fotky ne s bílými stěnami, ale u kamarádky, která má hodně barevný pokojíček a takhle to dopadlo. Takže si myslím, že i teplé odstíny jsou moc krásné 🙂

soanpe
19. kvě 2010

míšo,
ted tvoje fotky hodně připomínaj ty moje 🙂
takže se potvrdila moje teorie 😉

soanpe
19. kvě 2010

Tuhle mám moc ráda 😵

soanpe
19. kvě 2010

Dnes mám tvořivou 😀

molicova