13m. dítě a jeho vývoj. Je to v pořádku?

23. dub 2023

Ahoj, nechci zbytečně stresovat, ale přeci jen začínám být lehce nervózní z vývoje syna a chtěla bych se zeptat na váš názor coby zkušených maminek. 🙂
Synovi bude za týden 13 měsíců a nedělá věci, které by už zvládat měl. Nerada srovnávám, ale včera jsem viděla několik dětí mladších než je syn a docela mě překvapilo, jak jsou na tom ony. Mám strach z PAS.
Takže první red flag vidím v tom, že stale neukazuje. Nezvládá ukazovat ukazováčkem na předměty. Sem tam si spojí palec a ukazováček a celou rukou takhle na něco ukáže (světlo, nafukovací balon). Je to ale opravdu velmi výjimečně (jednou, dvakrát za den). Nemám pocit, že by mě potřeboval a umí si vyhrát i sám. Nikdy mi sám od sebe nedonese žádnou hračku, knížku…nic.
Knížky ho všeobecně nezajímají. Zvířátka a jejich zvuky nechápe a neopakuje. Nemá a nikdy neměl separační úzkost. Nikoho se nebojí. Můžu odejit a neřeší. Často se po mně ale šplhá a vyžaduje pochovat nebo být se mnou. Když však odejdu a v místnosti je někdo jiný, nehledá mě.
Co umí: zvládá pápá, pacipaci, napodobit s telefonem haló haló, začal mě sám krmit. Začíná po mně sem tam opakovat máma a dede. Ale musí hodně chtít a neřekne to pokaždé. Neví ale, co slova znamenají. Jinak si neustále žvatlá a slabikuje (mamamam,papapa,kakaka a pod).
Chápe, když řeknu dej a nastavím ruku. Předmět vloží. Umí najít balon a auto. Hraje s námi na honěnou. Často se směje na lidi. Oční kontakt silný.
Stále nechodí, obchází nábytek.
Vím, ze každé dítě je jiné, ale to ukazovaní me trápí.
Budu rada za vaše názory.

lv
23. dub 2023

Úplně v pohodě

sigyn
23. dub 2023

Naprosto přiměřené 🙂 Má svoje tempo učení - v něčem bude napřed, něco dožene později. Jen počkejte až budete řešit, že nemluví ve větách, že jiné děti chodí na záchod/nočník dřív, že má méně zubů než jiné, jiné dítě zase umí perfektně chodit, další umí barvičky...atd.

blankaskubickem
23. dub 2023

Zlato, buďte v klidu... kdyby měl mít PAS, nebude držet oční kontakt a nebude se s vámi mazlit... tedy, ony děti s PAS jsou taky každé jiné, absolutně nejde je škatulkovat, co funguje na jedno, neplatí na druhé, ale tabulkový autista se nemazlí a nekouká do očí 🙂 Věřte, mám jednoho doma už 16 let. Buďte v klidu, chození kolem nábytku ve 13 měsících je vpohodě, ne každé dítě musí v roce chodit... první slova jsou naprosto super a pokud chápe nějaké pokyny, dej apod, tak vám rozumí, slyší, vidí, v tomhle věku nelze chtít víc... Mám vnučku 2 roky, donedávna nemluvila, najednou se rozkecala a mele a mele 😂 2 roky nic a teď začala rovnou věty. Nestresujte se, a moc neporovnávejte, každý prcek je originál.

pampeliska1313
23. dub 2023

Syn ukazuje od 18m. Knížky ho začaly zajímat poradne až tak ve 20-21m. Chodí od 18m. Separační taky “jakoby nemá” ale stydí se - to je prý taky projev separacky a ze je to v pohodě. Dejte tomu ještě čas.🙂 Kilda ukazoval několik měsíců rukou, než přišel na prst. A stejně i teď rukou občas ukáže.🙂
Zvířata - umí jen kočku. Všechno je kočka. Teď teda přišel s íhá. Ale máme slepice, husy, kraliky, kuratka a to proste nepojmenuje. 🙂

autor
23. dub 2023

@blankaskubickem děkuji! Jo, někdy přijde a lehne si mi na hruď a jen tak leží a tulí se. Ale nepotřebuje na to jen mě. Přijde kamarádka, kterou vidí podruhé v životě a klidně se po ní sápe taky 😀 Je pravdou, že na cizí muže se diva ostražitě, zkoumá a je a jde vidět, že mu to nedovolí jim hned důvěřovat.
Mám kamarádku, co ma syna s atypickým autismem a proto mě to také děsí. Navíc jsem měla příšerný stres v tehotenstvi a mám strach, že ho to mohlo poznamenat.

ajja87
23. dub 2023

Naprosto normální,moje většinu z toho co pises začala dělat až těsně před 18 měsícem. Měla oční kontakt, smála se a to ki stačilo,test na PAS pak vyšel v pohodě, jelikož asi měsíc před tím to fakt dohnala ....a zviratka se naučila az teď přesně ve dvou letech

palja
23. dub 2023

Na 13 měsíců mi přijde šikovný 🙂 můžete být v klidu

zmrzlinka
23. dub 2023

Je to větší mimino a k tomu ještě chlap.....podle mne je to normální dítě.

lucinkaab
23. dub 2023

Jak se říká kluci jsou pomalejší ve vývoji ale určitě uvidíš jak do 1,5rok se ještě víc rozjede, když si vybavim že naše starší dcera do 3 let nijak moc nechtěla mluvit umělá základ slov a nic jí nezajímalo....buď v klidu každý dítě má svůj čas, pak bude to bude utíkat že člověk ani neví jak...

martulka88
24. dub 2023

Synovi je 14,5 měsíce, neukazuje a že by mne to znepokojovalo? Ne. Každé dítě má své tempo. Jeden umí to, druhý zase ono. My jsme na něj netlačili a najednou začal sám chodit (den před 1.natozeninama). Snaží se opakovat, ale má svoji miminkovštinu. Někdo v jeho věku mixuje, on od 9měs. jí kousky (v roce měl i 16zoubků). Někdy se mrně odnaučí plenek v roce, jiný ve 3. Buď v klidu, věnuj se mu a on se to časem naučí.Moje mamka, když měla bráchu (je nejstarší), tak měl v papírech že je defakto retardovaný, protože před lékařem nezvedal hlavičku, moc se nehýbal apod. 🤣 A je to "normální" chlap.

autor
24. dub 2023

@martulka88 já jsem si vědoma toho, že každé dítě má své tempo. Ale přeci jen ukazování je jeden z poměrně důležitých milníků a není to nic, co bych si vymyslela. Je to první komunikace dítěte s rodičem a pokud se neobjeví do 15-18 měsíců značí to mnohdy problém. Ne vždy, ale většinou. Takže mám holt přirozený strach.

ellyem
24. dub 2023

Uplne v klidu. Nase decko zacalo prstem ukazovat az nedavno (ma 21M), vubec nemluvi, protoze se mu nechce. Radeji si hraje sam. Ale ma zase jine prednosti - umi poskladat puzzle, kreslit si, hodne me napodobuje (dava spinave pradlo do kose, utira stul, kazdy den mi nosi lopatku, ze vycistime kocourovi zachod, pomaha mi vysavat)… Podle doktorky zdrave a spokojene dite, podle me taky.

autor
24. dub 2023

@ellyem a když jste dělali mchat test v 18m, tak jste dopadli jak? Tam se většinou to ukazování řeší.

ellyem
24. dub 2023

Naprosto v poradku. Vsak pisu, ze podle doktorky je to zdrave a spokojene dite.

martulka88
24. dub 2023

To sice ano, ale nedržela bych se striktně tabulek. Já synovi ukážu a on na mě kouká, že jsem spadla z višně 🤣 Ale když mu řeknu, kde je... tak jde a buď to ukáže (na skříni má zvířátka), nebo donese auto, balonek, kuličku apod... Ale že by stál a ukázal ručičkou to ne. A nikdy by mě nenapadlo se znepokojovat. Vidím, že má jiné přednosti. 😊

eithelwing
24. dub 2023

Za sebe mohu jen podotknout, že můžeš se synem absolvovat oční vyšetření. Stojí to cca 200-250 Kč, je to naprosto neinvazni, nebolestive, dítě jen sleduje svetylka. Syn si take nebral kostky, se vším jen hazel, knizky ho nezajímaly. V roce a půl se ukazalo, že má na každém oku přes 4 dioptrie. Děti mívají přirozeně plusové dioptrie, co jsem pochopila, oko to dokáže kompenzivat a do 3 se to neřeší. Vývojem to vymizí. U syna ale bryle pomohly, začal číst, hrát si s kostkami. Opravdu rozdíl.

autor
24. dub 2023

@eithelwing to bychom zkusit mohli. 🙂 Díky za tip.

marcosh
16. lis 2023

Ahoj, můžu se zeptat, jak to u vás vypadá? Mám podobně "laděného" syna a začínám z toho být dost nervózní. Děkuju za odpověď

oveckaluky
17. lis 2023

Na 13 měsíců zvládá všechno, co by měl. 🙂

oveckaluky
17. lis 2023

Ani jedno z mých čtyř dětí neukazovalo dřív, než okolo roku a půl. A to byly starší holky v některých věcech o dost napřed před vrstevníky...

autor
10. pro 2023

@marcosh ahoj, promiň že píšu až teď. Syn se nakonec začal rozjíždět v 16m, do té doby jsem měla fakt nahnáno. V 16m začal ukazovat, chodit, zajímat se o knížky, nosit předměty a všechny další věci, které by mělo batole zvládat. Bylo to fakt dost skokový. V 18m prošel mchat testem s 0body.

marcosh
14. pro 2023

Ahoj, moc děkuju za odpověď. Jsem moc ráda, že to u vás dobře dopadlo a lépe se mi doufá 🙂