13měsíční dítě v noci nespí. Co byste poradili?

monivi2001
14. únor 2024

Zdravím potřebuji poradit nebo se zeptat na zkušenosti. Mám skoro 13m holčičku a režim je u nás asi takto ráno vstává cca 7-7:15, dopolední spánek má 9:45 - 10:30, pak spí odpoledne od 13:30-14:20 a večer 17:30 má k večeři většinou kaši, 18:30 koupání a 19:00 spánek ... Spí většinou hezky už párkrát dala i celou noc nebo se třeba 1-2x vzbudila a hned zas spala. Teď asi už něco přes týden se vzbudi někdy to je v 1 ráno někdy ve 23h cca kolem té půlnoci a jsme vzhůru 3,5h. Myslela jsem jestli to nejsou zuby ale ona ani moc neknoura ani nepláče prostě nespí má energii, někdy zase ziva a nemůže zabrat. Manžel vstává ve 4 do práce tak se snažím najít něco aby se už konečně vyspala hlavně kvůli ní je zvyklá spát v noci 12h. A takhle spí prostě třeba 10 no .. jestli upravit režim možná už jen jeden spánek ? Nebo nevíte čím to může být ? Když ji trápí zuby tak se budí třeba často každou hodinu dostane gel nebo něco na bolest a zase spí dál ale ještě se mi nestalo že by takhle každou noc byla vzhůru min 3h 🥴 Jinak večer před spaním je vzhůru asi 4,5-5h .. podle mě je něco špatně třeba právě v denních spáncích že už ji bude stačit třeba jeden ?

honatko092
Autor odpověď smazal
Zobraz
honatko092
14. únor 2024

Ahoj, ano, obě moje děti přešly na 1 denní spánek okolo jednoho roku. U dcery trvalo 2 měsíce než si zvykla na nový režim a začala v noci lépe spát. Doporučuju postupně prodlužovat bdělá okna po nočním spánku, tzn. dávat spát třeba 10:15, pak 10:45 atd až se dostanete na přijatelný čas jednoho předobědového nebo poobědového spánku 👍🏻 Pokud máš Instagram, doporučuju profily @mimi.spanek nebo @babiesandsleep, tam najdeš teoretické "tabulky" ohledně počtu denních spánků a délky bdělých oken podle věku a tipy, jak na snížení denních spánků. Držím palce 🍀

zmrzlinka
15. únor 2024

Spojit dva denní spánky v jeden a podle mne když jí dáte spát v 19:00 tak je brzy a pak je v noci vyspala.To bych taky postupně prodložila.

misha31
15. únor 2024

Moje dcera od roku uz zadny spanek pres den nemela.
Nechala bych jen spanek kolem obeda

uzivatelkapetra
15. únor 2024

Asi záleží, co v tu noc děláte, pokud jdete do obýváku a hrajete si, tak je to špatně.
Mám stejně starou dceru, nikdy ještě nespala celou noc, ale většinou se jen nakojí a pokračuje.
A neumím si představit, že by spala jednou denně. Naopak pokud je odpoledne delší dobu bez spánku, tím je to večer/v noci horší. Přetáhnout dítě se u nás moc nevyplácí.

monivi2001
autor
15. únor 2024

@uzivatelkapetra Nehrajeme si ví že je noc a má spát je možné je to jsou třeba zuby nevím ale pár zubů už má a nikdy tohle nedělala v noci ji chovám snažím se jí utišit a zklidnit ale nechce být v postýlce usne a za 10 min je vzhůru zkoušela jsem i kočárek to je to samé spí tam 10 minut jediné kde usne je na mě na hrudi pak když usne tak ji prendam vedle sebe možná separační úzkost mě taky napadla no .. Právě že ona asi nevydrží aby spala jen jednou vstává v těch 7 a v 10 je už unavená

uzivatelkapetra
15. únor 2024

@monivi2001 taky možnost, malá spí s námi v posteli od začátku a stejně tak spal s námi i starší a nikdy jsme noční bdění řešit nemuseli. Ale zase já kojím (nevím jak ty), takže se snadněji dítě ududá.
A nějaké separační úzkosti velké nejsou, každopádně teď je období, kdy mě vyhledává mnohem více než jindy.
V sobotu mám mecheche z práce, tak uvidíme jestli je to separačka 🙂
Poslední denní spánek máme nějak mezi 15-16 a kolem 20 usíná na noc.

malytlustyhroch
15. únor 2024

@monivi2001 co s tim nevim, ale meli jsme taky, a nepomohly ani zkusenosti se starsim, ktery spal kdykoli a kdekoli a hromadu hodin, ani to ze byl s nami v posteli a kojeny, ani to ze jsme nerozsvecely... proste mel takove obdobi, kdy nebyl schopen spat dele jak sest hodin "v kuse"(=s prestavkami na kojeni), pak potreboval velkou tak 2-4 hodinovoj pauzu. Do toho mel teda dost cholerickou povahu, takze silene jecel, kdyz se nudil, takze jsem poustela vaznou hudbu, sumeni more, hladila ... preslo to az kdyz zacal chodit, ale za cenu toho, ze jsme uz nekolik hodin pred spanim nerozsveceli (vecere v seru pro vsechny) a pak hodinova pesi prochazka a rovnou s mlikem do postele. Deni spanek jsme hlidali jak ostrizi a odmerovali po minutach (neco, co mi s prvnim ditetem prislo nepochopitelne, proc nekdo dela).
Preju at se to u vas vyresi snaz a driv. Nenech se rozhodit lidmi, co maji spave deti, vetsinou jim to prislo jako nezaslouzeny dar z nebes 😄 stejne jako mne muj prvni syn.
Samozrejme jsou obektivni chyby, ktere clovek muze delat, jako svetlo, zvlaste modre pred spanim, malo vylucne pozornosti pres den atd. Ale vetsina bych rekla, ze je proste vrozeny temperament a proste to jen musis prezit ❤️‍🩹

konidana
15. únor 2024

@monivi2001 nekde jsem cetla ze mezi 1.a 2.rokem je dite na matce hodne zavisle. (I co se tyce napr.kojeni) Prave protoze se uz pohybuje a fyzicky odpojuje pres den, tak si tu blizkost a kontakt mozna vynahrazuje v noci.

zizkmi
17. únor 2024

@monivi2001 muzete zkusit jeden spanek, ale myslim si, ze to pro ni jeste neni. Mladsi byl taky hotovy po 3 bdelych hodinach a vydrzelo mu to do skoro 2 let. Ja jsem na mladsim vypozorovala, ze kdyz se blizil nejaky vyvojovy skok, tak se vice v noci budil. Tim, ze odpol spal do 16 hodin, tak vecer usnul az ve 22 a ve 2 rano byl vzhuru a odchazel z postele a spi s nami a kojila jsem. Nic ho neudrzelo. Vyzadoval aktivitu: knizku, kosty, jakekoli hrani, pozdeji i vareni a pod. Proste neco, co jsme delali pres den. Jakoby si to potreboval utvrdit, mel toho plnou hlavu. Ja kdyz ctu novou knizku, nebo sjizdim serial a hodne silu po sobe, tak se mi to v hlave taky porad mele a nemuzu spat. Ale ja jsem dospela, vstanu, uvarim si caj, postojim u otevreneho okna a jdu spat. Nikdo me nemusi hlidat. Mozna je to blbost, ale me to tak zpetne prijde.