14měsíční dcera večer řve, nechce usnout sama

hanicka_langova
25. kvě 2017

Dobrý den/ ahoj.
Jsem asi fakt špatná máma, ale vůbec netuším co si počít...
Dcerka 14měsíců má skoro každý večer řvavou. Je unavená, chce se ji spát, ale dám -li ji do postýlky, tak do dvou minut spustí řev...zkoušela jsem tam s ní být-to hned přestane, ale začne dělat blbiny, aby mě rozesmala a toto je schopná dělat do 22h. Když predstiram spánek, tak si povídá a za nějakou chvíli usne, ale snaží se mě vybizet ke hře. Když tam nejdu, tak řve a řve...najdu jí jak sedí v klidu v posteli a řve..není to pláč, ale řev. Přiznám se,že nechci trávit hodinu predstiranim spánku nebo čekat až se unavi. Je to sobecké, ale celý den se věnuji dětem a tak bych alespoň večer chtěla zasloužený odpočinek.
Nějaká rada jak z toho ven?
Usínání přes den je bezproblémové. A opravdu jde spinkat až když je unavená- 19:30...děkuji za radu.

maii
25. kvě 2017

Když predstiram spánek, tak si povídá a za nějakou chvíli usne, ale snaží se mě vybizet ke hře. - takze to jde🙂 nechce treba jen tvou mazlivou pritomnost a usinat s pocitem bezpeci? Kdyz budes predstirat spanek kazdou noc, tak za cas to prestane zkouset a zacne usinat driv a pak i sama. Nebude to tak navzdy, dyt je porad malicka. Stokrat lepsi nez nechat vybrecet. Popripade si vem sluchatka s audioknihou a chvili si polez.

panickatlamicka
25. kvě 2017

@hanicka_langova ty chces vecer klid, ona se chce s uplynulym dnem rozloucit po tvem boku. U 14 mesicniho ditete naprosto normalni pristup. Ze usne ve 22 h? No a? Cim vic ji budes davat najevo, ze ji vecer „nechces", tim to bude horsi. Bud to vzda, bude usinat mlcky a sama ve stresu, nebo bude tvou pozornost vyzadovat vic a vic behem dne. Jak z toho ven? Trpelivosti. Mne dcera usinala kolem roku az roku a pul klidne i o pulnoci. Uspavam kojenim. Do toho mam starsiho syna-autistu. Bylo nutne vstavat rano v 6 a jet s klukem do skoly. Proste sen kazde matky mit dite sovicku. Zkousela jsi s ni jit lezet treba az v pul 10.?

barumat
25. kvě 2017

No, dcera neřve, ale takhle by sama od sebe taky neusnula, od té doby, co se hýbe. Takže jí dám napít, dudlík, muchlánka, pusu, položím ji na bok a držím ji na místě, aby se nezvedala. Obvykle ani neprotestuje, takže ji jen zlehka držím za rameno a zadeček, na zadečku lehce poklepávám. Někdy, když je přetažená, protestuje a pere se. To pak fakt držím i přes hysterii. Stejně v obou případech do deseti minut spí. Když ji nedržím, sedá si, stoupá, blbne... Dceři je 13m.

zuzineckah
25. kvě 2017

zalezla bych s ní do pelechu dřív 😉 dcera to dělá také, já s ní chvíli jakože blbnu, pak ji dám dudana, chvíli se ještě plácá, vždycky ji srovnám vedle sebe a usne. 20 min max. Pak ji přeložím do její postýlky👍🏼 Ale já držím režim dost přísně, nejpozději v půl osmé jsme v posteli 😉

vaneskaerik
25. kvě 2017

Drzim palce a losilam hodne sil. Radu nemam. Deti vytrvali rvaci, uspavala jsem proto a porad uspavam tak, ze si k nim lehnu, chvilku si povidam se starsi a pak reknu, uz dost povidani, zitra je taky den a ignoruji. Max. okriknu ticho, rekla jsem nemluvit, podivejte ven, uz je noc..bla bla.K memu podivu to zabira.Abych nekoukala do stropu, nebo neusnula(cekaji me domaci prace), prohlizim detske bazarky na mobilu, nebo mail, pocasi, akce lidl... Deti do cca 10 minut usnou bez place. S pohadkou mam odskousene bohuzel, ze je to pak na dve hodky a rozblazni se oba... Dcera jak byla sama usinala hodiny a vzdy s revem.. rezignovala jsem a samotny je usinat nenutim. Nekdy mi i reknou, ze uz muzu odejit. Ono to neni na skodu, chvilku si odpocinout. Kdysi jsem to delala s nechuti, zrali me myslenky, ze je mam blbe vychovany a uz meli usinat samotny jako Janko a Dorotka...bla bla. Ted mi to vyhovuje, a detem s manzelem take,tak neni o cem. Neboj, to je narocny obdobi a mozna za mesic bude usinat mnohem lepe a rychleji. Syn me taky chtel zapajet ke hre, ale bez vyjimek jsem dala ihned najevo, ze to teda rozhodne ne a nezapojila jsem se.

wenduliks
25. kvě 2017

Naprosto normální chovani maleho ditete,ktere potrebuje citit lasku a jistotu i pri usinani. Syn by nrspal sam nikdy,pokud bych ho teda nenechala vybrecet a tim ho nezlomila. Podivej se na prosimspinkrj.cz treba ti tam neco pomuze ji pochopit... drzim palce.

jipe
25. kvě 2017

Taky radu nemám a patřím k těm, které hodinu předstírají spánek. Mám dítě už starší, tak k tomu je ještě několikrát posazování na nočník. Vím, že to na mě zkouší a na spaní má plínu, ale přece mu nemůžu říct, at to pustí do plíny. Já jsem teda přesvědčená, že je málo unavený, už po o kolikrát i budím, ale zas nechci aby mi tady strašil do půlnoci.

U tvojí malé bych možná ještě uvažovala, jestli není přetažená a nebylo by leoší dát ji spát dřív, ale bez tvé přítomnosti asi ze začátku určitě lehce neusne

ladyhacek
25. kvě 2017

syn měl období 19-23m? musel spát tedy s námi ( ikdyž byl manžel původně proti) a chodil spát až ve 22-23h se mnou jinak prostě neusnul. Pak jsem nastoupila do práce řeklo se dost a šlo to - začal usínat se mnou20-21 a pak když jsem měla odpolední uspávla manžel. houknul na něho do postele s spát a on do týdne začal usínat sám.
Je to fáze co přejde. Klidně jí nech chvíli ještě vzhůru ať si hraje nebo čte ... a zkus jí dát spát déle. Může se i něčeho bát. Nám syn v postýlce řval. od cca 7m spal na velké matraci na zemi a když se po prvním roce naučil slézt a vylézt na postel tak byl přesunut. Měli jsem tam matrace ale nespadnul. Velká postel mu prospěla 🙂

hanicka_langova
autor
25. kvě 2017

Když tedy predstiram ten spánek, jsem vnitřně strašně naštvaná, protože mám i starší dcerku, kterou si chci večer užít a být jen pro ní. Podle mě nemůžu být máma jen pro jedno dítě na 100% a druhé odložit se slovy ty už jsi velká...později ji spát dávat nechci, protože už tak okolo 18h si z únavy dělá zbytečně úrazy. Takto to není každý večer a ještě jsem nepřišla na to proč někdy v klidu lehne a usne a jindy ne.
Každopádně všechny vaše rady mě pošťouchly, ale zatím stejně netuším co s tím...

jipe
25. kvě 2017

@hanicka_langova fakt zkus dát spát ve chvíli, kdy začne jevit první známky únavy (píšeš že už v 18 je unavená). Za pokus nic nedáš 🙂 To naše mládě obvykle unavené nevypadá :(. + u nás ohledně spánku dost pomohl přesun do velké postele - v kleci být odmítal, takže postýlku jsme kolem roka zrušili

kaja2016
25. kvě 2017

@hanicka_langova hele mě to přijde normální. Já teda dávám roční dítě spát v devět a usíná v deset. Někdy usne i dřív a unavená uknourana může bejt třeba už od pěti, to s tím jestli usne/neusne nesouvisi. No a když chci mít klid trošku driv, nebo prostě nemám na nic nervy, jako třeba dneska, tam ji hodím do nosítka libovolne po osmé hodině a usne za deset minut🙂 Podle mě málokterý dítě usne samo v postýlce, ani to nepovažuji za správný nechávat dítě usínat samo, nevěřím, že to používám toto slovo v souvislosti s mateřstvím, ALE nepovažuji usínání ditete osamote za "prirozeny"🙂

panickatlamicka
25. kvě 2017

@hanicka_langova a co jit spat, odpocivat vsichni spolecne? Muzes holkam cist, povidat pohadku. Pises: nechci odsoupnout velkou. Ale malou bys odsoupla? Taky ne, vid. Zbav se vnitrniho neklidu, nezaruci ti to pohodove usinani tveho ditete, ale kdyz clovek nejde na veci silou, spravi se samy. 🙂

kaja2016
25. kvě 2017

@hanicka_langova mám jen jedno dítě, ale co vzít starší do postele k Vám? A budete spolu všichni🙂

kaja2016
25. kvě 2017

@panickatlamicka 🙂 stejná myšlenka, ve stejnou chvíli🙂

listopadka1
25. kvě 2017

Ahoj, já mám dcerku roční a občas jí to popadne taky, v takovém případě si prostě sednu u ní v pokojíku do křesla a čtu si, prohlížím internet nebo tak. Prostě si z toho taky udělám odpočinkovou chvilku. Když vidím, že už by spala, zkusím ji šupnout do postýlky a ona nakonec usne. Zpočátku mě to taky hrozně štvalo, říkala jsem si, jak si chci taky už odpočinout - zvlášť proto, že dřív usínala okamžitě po položení do postele a já měla padla. Ale prostě to tak teď je, potřebuje mě tam a abych jí nechala vyřvat, to teda ne. A taky to není každý den a taky nevím, jaký je v tom systém, někdy vypadá ospale a neusne do desíti, někdy je úplně v pohodě, řádí si v obýváku a usne okamžitě. A někdy je to úplně naopak.
Píšeš, že máš ještě starší dcerku, které se chceš taky věnovat - nevím, o kolik je starší, ale nešlo by jí do toho "uspávání" taky nějak zapojit? Třeba ji vzít k malé do pokojíku a číst jim pohádku, třeba to mladší inspiruje k nějaké klidnější zábavě. Případně je třeba nechávat usínat spolu, mladší děti kopírují ty starší, tak třeba když uvidí, že se jde spát, tak se taky zklidní.
A ještě jedno na závěr - neříkej si, že jsi špatná máma, když ti dítě ihned neusne a když chceš mít chvilku klid pro sebe. To je úplně pochopitelný a máš na to naprostý právo. A jak vidíš, spousta dětí nechce usínat a neznamená to, že jsou jejich matky k ničemu - nežijeme přece za totáče, aby musely všechny děti úderem sedmé usnout a který ne, je rozmazlenej spratek. Myslím, že je potřeba v nich takhle od mala vypěstovat důvěru v rodiče, a když jí budou mít, můžou pak mnohem líp v tom světě obstát.

letadlo13
25. kvě 2017

@hanicka_langova reaguju na úvodní příspěvek
Syn klidně neusnul až do 11 nebo i do 1 v noci (asi reakce po hexavakcíně). Byl mu necelý rok. Dodnes se prostě nedá nic, než vydržet. Už má přes 2 roky, pokud nejde po obědě spát, tak usne rychle, cca do 9, ale musí u něj někdo ležet a výčet je protivný neskutečně. Pokud si schrupne, tak klidně do 11 ho člověk neumoří, leze po nás, vymýšlí pitominy a napít a vyčůrat atd. Furt dokola. Uspává ho manžel. K tomu mám mimino, které musím ukojit a uspat. Prostě všechno špatně... však to přejde, do důchodu tak usínat nebudou.

letadlo13
25. kvě 2017

A odpoledne jsem ho donedávna musela uvozit v kočáře, jinak nikdy neusnul. Co je to hezký volný večer? A přes den spolu nespí, maximálně se vystřídají😉

hankaros
25. kvě 2017

Dcera do cca 9 měsíců usínala s prsem v puse. To jsem utnula, chvíli si poknourala, pak si zvykla. Nakojim, a jsem v posteli si ni, dokud neusne. Ona ještě chvilku litá, povida, pak si lehne a usne. Do her se nezapojuji, jen tam prostě jsem a občas pohladim,když chce. Usínání trvá cca 30 minut, teď jak je dlouho světlo, dřív jak v 9 často nezabere. Sama neusnula nikdy. Hodně mi pomohlo uklidnit se sama. Cítí z tebe ten vnitřní neklid a je taky neklidná. I když chápu, že bys chtěla chvíli jen pro starší dítě... mě v tomhle pomohl přístup Nevychovy, mrkni na článek o uspávání.

kamste
25. kvě 2017

k zamyšlení:
>>V přírodních společnostech vůbec nemají podobný koncept: Jít uložit dítě. To není žádný balíček, nic, co by se mělo někam ukládat. A „není čas jít do postele“, protože to jsou jen slova, která nahrazují skutečnost. A skutečnost je: Já chci, abys šel do postele. Takže když se chcete dítěte zbavit a mít čas sami pro sebe, řekněte pravdu: „Zlatíčko, opravdu bych chtěla být bez tebe. Mohl bys prostě jít a předstírat, že jsi unavený a že chceš spát?"Vidíte, že všechno je jen sobecká manipulace s dítětem? A to je přesně ta chvíle, kdy my říkáme, že se dítě špatně chová. Že vůbec nereaguje. Že nás neposlouchá. Že nedělá, co by měl dělat.<<
více: http://www.moudrakocka.cz/index.php/spanek/3-o-...

a pak ještě: https://psychologie.cz/jsem-unavena-jdu-spat/

sarad
26. kvě 2017

@maii
Tohle je cesta do pekel. Takhle to bylo u nas a synovi jsou uz 4 roky a sam rozhodne neusina. Spi u nas v posteli a ja travim vecer hodinu a pul predstiranim spanku.

editah222
26. kvě 2017

Dcera má 7let! a uspavame ji. Nejdřív čteme pohadku, pak chvilku povídáme a pak u ni ležím a čekám až bude usinat (cca 10minut). Syn je mladší a uspavání nechce. Dcera je prostě plačka a potřebuje pocit,že tam jsem já nebo táta pro ni. Přiznám se,že byla doba kdy mi to taky lezlo krkem,ale teď už je mi to příjemné. Kamaradka nedá dopustit na Estvillovu metodu. Její děti krásně spí uz od 18měsíců. Pro nás je nepřijatelná,ale pokud jsi s uspavanim nešťastná tak to možná bude stat za pokus.

maii
26. kvě 2017

@sarad ale ctyrlety a 14 mesicni dite, to je sakra rozdil! Nerikam, ze vsechny 4 lety deti by mely usinat samy behem dvou minut, ale proste ctyrletak ma jiny potreby nez rocni a taky se mu da spousta veci vysvetlit.

g_m
26. kvě 2017

@kamste To jsou zase hrušky s jabkama. Jako myšlenka je sice pěkná, ale autorka si trochu pohrála s češtinou a její možností si jedno slovíčka vyložit i jinak. To jako bych řekla, že mám oko na punčoše a paní autorka se hádala, že žádný orgán zraku tam nemám...
Za druhé- tyto přírodní společnosti ale nepodřizují svůj den 100% dítěti. Oni musí fungovat, nemají pračky, myčky, sušičky a podobné nesmysly, které by jim teoreticky měly ulehčit život a poskytnout více času být s dítětem. Dítě se musí lehce podřídit tomu, co je třeba udělat, aby vůbec jako rodina přežili.
A naprosto chápu autorku, která chce alespoň večer mít prostor pro sebe a čas na manžela a snaží se najít radu, jak by to mohlo fungovat jinak. Nedovedu si představit, že bych o půl osmé ulehla s malou a nechala manžela příp. ještě druhé dítě napospas vedle v obýváku.

panickatlamicka
26. kvě 2017

@g_m takze bys nechala napospas to nejmladsi? To asi taky ne vid.

g_m
26. kvě 2017

@panickatlamicka To ne, to taky nikde nepíšu. Psala jsem, že chápu autorku, že hledá jinou alternativu a chtěla radu. Nemám tolik zkušeností, abych jí napsala, jak to má dělat a zároveň se jí nedivím, že nechce chodit spát o půl osmé. Zajímaly mě třeba do budoucna rady jiných.

hanicka_langova
autor
26. kvě 2017

Starší dceři je skoro 7let. Celý den ji pořádně nevidím, je ve škole, pak v druzine a odpoledne se vrhnem na úkoly a pak si chce hrát s tou mladší nebo být se svými kamarády. Takže čas vyloženě jen pro nás dvě je až večer...pak mám také manžela, a v podstatě na něj je čas až když všechno spí. Takže jsem opravdu frustrovana, že ten čas co bych chtěla dát těm mým zbývajícím lidem si nárokuje pro sebe mímo. Hledám efektivní řešení....v podstatě se všemi vašimi názory souhlasím, že by bylo nejlepší dítko nenechat tam řvát...ale co potřeby těch ostatních? Být máma pro mě neznamená být tu jen pro to nejmenší.

panickatlamicka
26. kvě 2017

@g_m jj chapu, ani jsem to tak nemyslela, proto to „vid".🙂 treba u nas proste byla nejschudnejsi varianta, ze sel spat syn sam (je veliky, chce jen kratce pomazlit, dat pusu a chce mit klid) a ja s muzem a dcerou jsme byli v obyvaku, kde jsme si s muzem povidali, ja u toho kojila a kojila a kojila ... 😂 dokud cerenka neodpadla. Pak jsem ji prenesla do nasi postele . Pozdeji se muz (nyni jiz ex) vic venoval mobilu, takze jsem malickou uspavala primo v loznici.

hanicka_langova
autor
26. kvě 2017

@kamste
Já neřekla, že se dítě špatně chová a i jsem v úvodu psala, že jsem sobec a chcibýt bez ní. Řekla bych, že si plně uvědomuji svoje chyby, ale stále nevidím priměřené řešení pro všechny zúčastněné-mimi, starší dcera, manžel a já. Napadne-li Vás něco co mi pomůže, návrhy sem. 🙂

panickatlamicka
26. kvě 2017

@hanicka_langova takhle, vychazej z toho, ze ten, komu by „odstrceni" nejvic ublizilo, frustrovalo, je ten maly bezmozek na nozickach 😅, tomu to proste nevysvetlis. Jak se ma k starsi segre? Tesi se na sebe? Kdyz je sedmileta doma, jste vsichni spolu- hrajete si, ctete a tak? Ja bych se prave bala toho, ze kdyz dam mladsi spat a ono vyciti, ze se jdu venovat starsi, ze zadelam na zarlivost. Ale to tak teoretizuji a vkladam sve myslenky, jak me napadaji. Co vikendy? Starsi holcicka se tez muze citit odstrcena, to je jasny, kdyz je konecne doma a mama jde zas uspavat mrnouse. Co dat mladsi v nedeli na hlidani a uzit si den s dcerou? S manzelem neporadim, to si musite ujasnit spolu jako dva dospeli a rozumni lide.

panickatlamicka
26. kvě 2017

@hanicka_langova tak jestli hledas reseni ty+manzel+starsi dcera+nejmensi, tak jdete bydlet do garsonky a mas po problemu. 😂 (odlehceni tematu)