1roční kojenec odmítá jídlo. Poradíte, prosím?

5. bře 2021

Dobrý den, prosím poraďte... Syn mi odmítá jídlo... Jakékoliv. Rozmixovane, v celku, tekuté, jogurt, přesnídávky... Za celý den se mi do něj povedlo dostat půlku jogurtu, trošičku přesnídávky ovocné a z oběda snědl jedno sousto... Jsem už zoufalá... Furt něco vymýšlím ale úplně k ničemu... Ani pít moc nechce. Spíš chce furt jen kozu... Včera měl očkování ale moc nejedl ani před tím... Ať se snažím jak chci tak nic... Vařím i víc jídel aby sem mu mohla nabízet... Taky nic... Přijde mi že jako matka selhavam protože nedokážu nakrmit svoje dítě. Jídlo jsem mu dávala já a nebo jsem zkoušela ať Papa sám rukou a to si s tím jídlem jen hraje... :(

e_v_k_a83
5. bře 2021

Osobne zkusenost nemam ale kamaradka ma holcicku rok a pul, ktera tvrdosine odmita jist. Jen mateřské mleko. Za celou dobu do ni vpravila 1 kapsičku a semotamo kousek bramboru🙂Ted uz ji doktorka rekla, ze proste musí asi nasilne odstavit.. Na vikend jí dát babicce treba. Hlavně si to nevycitej, co, že selhávás😁? Naopak, tve mliko je pro nej lepsi nez vse na svete😁A jestli muzu poradit do budoucna, nenabízej víc jidel... proste co je, to at sni. Kdyz nechce, nevadí. Nic jiného nedat a on ho hlad nauci😁

janinasm
5. bře 2021

Klid! Jako matka neselháváš,co blbneš! Prostě chce pořád mlíko no. Já bych tvém případě odstavila. V tomhle věku dítě už musí jist "normální" jídlo. MM už určitě nemá tvořit převážnou část jídelníčku. Já bych odstavila i když to asi bude těžké. Zkus to. Myslím, že se ti pak rozpapá,protože hlad je hlad. Držím palce!

jana_zofie
5. bře 2021

Jestli driv jedl, tak to budou mozna zuby. Mala ma skoro 13 mesicu, lezou ji ctyrky. Ze vseho trochu uji a pak necha a z kojeni 3x denne + v noci se stalo kojeni imrvere furt. Dneska se konecne napraskala boloňky. Ale i tu jedla az studenou, teplou, byt jen trosku, plivala.

drakenn
5. bře 2021

Nehrotila bych to. To, že děcko nejlépe už v půl roce či roce musí jíst "normální" jídla je přetrvaly poválečný stav, který ditoval děcka vykrmovat. Komouši to v jeslích dorazili..
Zkus si pročíst zkušenosti zde na koníku, že málokteré dítě po násilném odstaveni začalo zázracne dlabat a vše se odstavením zlepšilo...
Za mě normálně koj dál, dítě nenut jíst, když nechce..vše se stejně samo zlomí vekem a nabízením jídel..

jana_zofie
5. bře 2021

Jo, to jsem zapomnela dodat. Taky bych neodstavovala. Dite bude ve stresu, ty budes ve stresu, to zavani spis bezesnyma nocema a zoufalym revem nez zazracnym rozjezenim se. Jako jo, ono hlady neumre a kdyz bude mit fest hlad tak i neco sni, ale vidim to spis, ze si da jen nutne minimum a pak bude nestastne trpet. Za me je to navic zbytecny stres a nervy, i kdyby to nakonec nejaky efekt prineslo.

jane46
6. bře 2021

U nasi mladsi jsem zkusila vsechno... Chute, konzistence, barvy, nadobi, cas, misto, osoby, sirupy a i krevni testy. Rozumim cim si prochazis a me nejvic pomohlo zacit verit ji, uklidnit se a zvolnit. Nabizela jsem, nenutila, prestala jsem varit x chodu... Byly dny, kdy jsem ji nenabidla vubec nic. Ano i jsem byla nastvana, unavena a zdeptana. Ale stejne to nepomahalo. A ani "nedam Ti uz ani prso" nepomahalo, klidne nejedla. Pak zacal starsi tahat domu skolkove nemoce a to opravdu nebyl cas na to ji odstavit.
Zacala jist polevky v 1,5 roce... K snidani, obedu, veceri. A kolem dvou let i dalsi jidla. Doted poradne neji, jsou ji 3. Smirila jsem se s tim stejne jako s tim, ze nepotrebuje spanek podle tabulek. Je to vesela dracice, zdrava a sikovna... Tak to tak beru.

veronika_aki
6. bře 2021

Přesně toto zazivam s dcerou, kdyz ji rostou zuby. Pokazde je to uplne stejne. Nechce jist nic tepleho, s kousky, a nebo proste fakt vubec nic. Sice je/byla na UM uz jen jednou denne, ale v tomhle obdobi jsme jely mliko fakt treba celej den. Driv jsem byla taky na prasky. A porad někdy jsem, protože furt nema vsechny zuby a taky me chytne "zlost", ze vsechno pak vyhazuju a ze travim cas u sporaku zbytecne. Driv jsem kolem ni taky skákala a vymyslela co ji dat hlavne aby jedla!! 🙄 Dneska uz ne... Nechce obed? Chce suchej rohlik, kousek sladky susenky nebo uz patou porci mlika? Ať.. Ono to prejde a hlady verim ze neumre 🙂

chumlee71
6. bře 2021

Taky máme doma nejedlika, Teda ted už skoro jedlika. Asi tak do 11 měsíců nechtěl vůbec nic jíst, jen se kojit a od 11. měsíce snědl tak dvě až tři lzicky za den. Nejdřív jsem se taky stresovala, ale pak jsem si řekla že chlady neumre. Teď má rok a uz docela jí. Od 11,5 měsíce mu vařím to co nám, jen né tak dochuceny a hlavně musí jíst sám, od nás si nic nevezme. Dam mu to na stoleček a dělej si s tím co chceš. Nejdřív bylo skoro všechno na zemi, ale teď je toho víc v puse než na zemi. Neřeším kolik toho sní, když rekne že už má dost, tak ho nenutí. A takhle už jí pěkně tak 2 až 3 týdny. Ne teda plný porce, ale i tak je to úspěch. Můžeš to tahle zkusit. Maly ma rok.

izz76
6. bře 2021

Syn nějak špatně prospívá, nebo má nějaké zdravotní problémy? Protože roční dobře kojené dítě, toho jídla zas tolik nepotřebuje a intuitivně to ví a proto nemá důvod jist. Moje dcery byly v roce živé na 90% z kojení, prospivaly výborně, vazily spíš víc než min. Postupně se rozjedly, ale chtělo to čas, kojily se dlouho, dnes už je z toho jen vzpomínka 🙂 Takže není důvod k zoufalství, jako selhání spíš vnímám když dítě v roce už ji parky a brumíky😃

zmrzlinka
6. bře 2021

Koj klidně dál a nestesuj se.Obcas nabídni nějaké jídlo a uvidíš.Muzou to být zoubky.
Kolik má zubů?

kafr
6. bře 2021

Taky bych nedostavovala. Pokud předtím jedl, je to jen období.
Dcera je nejedlik a mě moc pomohla věta, kterou jsem si tady kdysi přečetla: "ještě žádné dítě neumřelo hlady nad plným talířem"
Takže jídlo nabízej, obměňuje, zkoušej a koj. Dcera měla období, kdy jedla jen vařenou bramboru 🤦, no a co! Zbytek živin měla v mlíku!